Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

4 gig ram op 32 bit

None
15 antwoorden
 • Hallo,

  Zoals ik in een andere post aangaf ben ik van plan een nieuwe voeding in mijn pc te zetten.

  Nu bedacht ik mij het volgende:
  Heeft het zin om mijn interne geheugen te updaten van 2 gig naar 4 gig?
  Ik draai een os van 32 bit (vista). Mijn moederbord heeft slechts 2 ram-sloten. Nu gebruik ik 2 gig dual-channel.

  Mijn set-up:
  Dell Vostro 410
  Q6600
  2 gig ddr2 800mhz (nu nog..)
  HD 4850 512mb
  350/375 watt voeding (nu straks zo'n 550 watt)

  Nogmaals de vraag is:
  - Levert het, een waarneembaar, voordeel op om 4gig te gaan gebruiken op een 32 bit systeem in vergelijking tot 2gig?

  Met vriendelijke groet,

  Tym3n
 • Niets, als je niet veel applicaties hebt draaien of met videobewerking bezig bent, en als je er 4 gig. van maakt wordt er voor applicaties toch maar 2 gig. max. gebruikt en zelfs dat wordt niet eens gehaald.

  De rest gaat op aan de kernel en prefetch en van die laatste merk je ook weinig.
 • daarentegen is bij zware games 4 gb zeker wel merkbaar een verschil met 2gb onder vista 32bits
 • Tja, als je dat zo ondervind en ik merk er helemaal niets van en Microsoft zelf geeft het gewoon op dat er maar tot 2 gig. voor applicaties wordt gebruikt is het een mening.

  Only in the eye of the beholder, zoals zoveel van deze ondervindingen.
 • Oke, het fysiek geheugen wordt tussen de 35/40% gebruikt als ik een beetje aan het internetten ben. Ik zal het eens meten tijdens het gamen.
 • in een 32bit OS is de maximale toewijzing aan een programma 2GB. dit betekent niet dat je nooit meer als 2GB gebruikt. een flinke game kan dit gebruiken, en dan nemen alle achtergrond programma's de rest in beslag. 4GB is absoluut geen luxe en zal zeker winst opleveren
 • @Repr: Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Een beetje flinke game trekt die 2gb inderdaad vol, tel daar je Vista bij op en andere achtergrondprogramma's en je zit zeker over de 2GB heen.
 • edit: las het verkeerd :P
 • http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(VS.85).aspx

  Gossie, dan heeft Microsoft zelf het helemaal mis, stuur ze een mailtje om uit te leggen hoe het geheugenbeheer wel werkt. 8)

  Overigens getest in XP en Vista, 32 en 64 bits, 2 en 4 gig. intern, zonder en met swap, zonder en met fetching, met recoderen niet hoger dan 1,5 gig. zonder de swap en fetching, zowel in XP als in Vista 32 bits, in Vista 64 bits werd er 2,5 gig gebruikt.

  Overigens zie ik nergens de beweringen bewezen.
  Het blijft dus "only in the eye of the beholder".

  Het zijn al zoveel broodjes aap over dit onderwerp, zet de gewone gebruiker alleen maar op het verkeerde been.
 • Hoe 3GB toe te kennen aan een prog:
  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb613473(VS.85).aspx
 • Ware het niet dat er geen effect is in XP en Vista 32 bits. :P

  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms791558.aspx

  Maar ja, als je het gelooft dan werkt het.
 • Geloof komt er niet bij kijken, het werkt of het werkt niet ("Do or do not, there is no try";)… Ik heb gewoon 2GB dus zit niet met dit gezeik… :)
  [quote:e3e76151f2]On 32-bit editions of Windows, applications have 4 gigabyte (GB) of virtual address space available. The virtual address space is divided so that 2 GB is available to the application and the other 2 GB is available only to the system.

  The 4-gigabyte tuning (4GT) feature, formerly called 4GT RAM Tuning, increases the virtual address space that is available to the application up to 3 GB, and reduces the amount available to the system to between 1 and 2 GB."[/quote:e3e76151f2]Lijkt toch redelijk eenduidig… Het verhoogt de totale hoeveelheid adresseerbaar geheugen niet maar wel de hoeveelheid beschikbaar voor een enkel programma. Dat begrijp ik er iig uit…
 • Zo zou het ook dienen te werken, alleen vanaf bepaalde chipsets die PAE ondersteunen maar bij XP en Vista 32 bits blijft er dan te weinig ruimte voor de kernel en de paging.

  Overigens had ik het uitgetest maar omdat helemaal niets leidt om het gebruik hoger te krijgen dan 1,5 in XP heb ik het verder getest in Vista 32 met superfetch aan en de swap uit, ook daar krijg ik het gebruik niet hoger dan 2 gig., dus of het het zou werken kon ik niet testen of het is gewoon zoals ze het zelf aangeven, no effect. :P

  Maar standaard, games zijn ook applicaties, wordt de rest boven de 2 gig. gewoon gebruikt voor de kernel en de paging, dat daar games nu beter van gaan draaien, spreek ik tegen.
  Overigens betwijfel ik dat er games zijn die tot die 2 gig. zelfs zouden gebruiken, in Crysis werd er maar tot 1 gig. gebruikt

  Oftewel. met je 2 gig. intern zit je prima met een 32 bits windows OS, 2 gig. erbij voegt helemaal niets toe, ik heb er niets positiefs van gezien.

  Draai ook 64 bits OS'en erop dus die 4 gig. heeft daar wel een positief effect.
 • [quote:4f4c3a2130="Lange Pier"]http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(VS.85).aspx

  Gossie, dan heeft Microsoft zelf het helemaal mis, stuur ze een mailtje om uit te leggen hoe het geheugenbeheer wel werkt. 8)
  [/quote:4f4c3a2130]
  Ik snap even iets niet, waar beweert men hier het tegendeel?
  Per programma kan windows 32bit maar 2 gig toewijzen, maar aangezien je meerdere programma's draait (dus windows zelf en wat er allemaal op de achtergrond draait) kan je zeker over de 2gb geheugen verbruik uitkomen.

  Kan helaas niets vinden over recente games en het verbruik en de invloed op het spelen.

  edit: wanneer ik het got gta4 performance topic lees kan die best eens over de 2gb heen gaan zelfs…. zal het thuis eens proberen :)
 • Edit:
  Ik heb zojuist geconstateerd dat mijn moederbord wel degelijk 4 ram slots heeft. Momenteel heb ik 2 x "samsung 1gb 1Rx8 PC2 6400U-666-12-ZZ.

  Stel:
  Ik wil naar 4 gig intern zou het dan verstandig zijn nogmaals 2x 1gb te plaatsten? Zodat ik totaal 4 x 1gb draai. Indien dat het geval is, is het dan verstandig exact dezelfde kaartjes te kopen?

  Alvast bedankt, Tym3n

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.