Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Diverse vragen over aansluiten van een moederbord

Anoniem
Lord Wodan
13 antwoorden
 • Ik bouw regelmatig pc's maar altijd volgens principes die ik ken en meestal gewoon werken :-)

  Nu zit ik voor de verandering eens een handleiding te lezen en er borrelen een aantal vragen naar boven:

  Wat is het verschil tussen een 4pins of 3pins fanaansluiting? Beide hebben een FanControl en sensor maar de 4pins heeft 2 fancontrol pinnen. Bij een goedkoper bord viel het mij op dat ik de fan met 3 pinnen niet kon regelen via de Bios en bij dit bord wel. Hoe kan dat? en waarom werkt cool en quiet alleen met een 4 pins? (terwijl de fancontrol toch prima werkt adv de temperatuur).

  Er zitten SATA kabels in de doos met aan 1 kant een "L" connector. Aanbevolen wordt om die L kant aan de HDD te doen. Zijn die richtinggevoelig??

  IDE aansluiting. In de handleiding staat dat je de 2 IDE apparaten in moet stellen als Master/slave. Met een 80 pins kabel is CableSelect toch voldoende? of maakt dit toch uit als ik bv 1 HDD op sata heb, 1 op IDE en een DVD brander op IDE?

  Ook heeft dit moederbord 2 powerled aansluitingen. 1 wordt echt powerled genoemd, de ander message/powerled. Beide knipperen bij S1, branden bij S0 en zijn uit bij de andere S-standen. Wat is hier het verschil?

  Misschien zijn dit erg basale simpele dingen maar ik ben er gewoon benieuwd naar.
 • Niemand? :cry:
 • [quote:dd186bb290="Lord Wodan"] Wat is het verschil tussen een 4pins of 3pins fanaansluiting? [/quote:dd186bb290] Dat wordt uitgelegd op GoT in deze thread http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1366069/0
  [quote:dd186bb290="Lord Wodan"]Er zitten SATA kabels in de doos met aan 1 kant een "L" connector. Aanbevolen wordt om die L kant aan de HDD te doen. Zijn die richtinggevoelig? [/quote:dd186bb290] Dat staat uitgelegd op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
  [quote:dd186bb290="Lord Wodan"] Ook heeft dit moederbord 2 powerled aansluitingen. 1 wordt echt powerled genoemd, de ander message/powerled. Beide knipperen bij S1, branden bij S0 en zijn uit bij de andere S-standen. Wat is hier het verschil? [/quote:dd186bb290] Dat zou toch wel behoren te staan in de manual van het moederbord.
 • 1 en 2.. : jij vindt ook alles op wikipedia :wink: . Ik had er al op gegoogled maar ok.

  3, nee dat staat er niet in, dat is het zotte. Alleen de naam is anders, de omschrijving niet.
 • Over de SATA kabel heb ik toch nog een vraag (het is redelijk beknopt wat er staat):

  Er staat wel dat je de kabel niet omgekeerd kan plaatsen maar niet waarom. Het werkt nl. wel. Wat is het verschil?
 • Bij mijn weten is het verschil tussen die rechte- en L kant connector van die SATA kabels, alleen het fysieke uiterlijk. Waarschijnlijk is het gewoon handiger om de rechte connector voor het moederbord te gebruiken, omdat de L kant connector wellicht de andere SATA aansluitingen in de weg zou kunnen gaan zitten.
 • Om praktische redenen kan ik de kabel wel begrijpen maar in de link die je gaf blijkt dat het niet andersom kan.

  Bij mij is het praktischer om de L kant op het mobo te plaatsen.

  (maar de reden snap ik nog steeds niet ;-) )
 • Ik denk dat Wikipedia daarmee bedoelt, dat je een SATA kabel niet fout kunt aansluiten. Je zou bijvoorbeeld ook een SATA kabel kunnen gebruiken met twee rechte connectors. Zoals bijvoorbeeld deze afbeelding

  [img:173256938f]http://www.cs-electronics.com/images/img06302005/SATA%20Signal%20Cable-1.jpg[/img:173256938f]
 • ik vond het al zo vreemd dat in de handleiding stond dat ik de L kan aan de harddisk moest doen..
 • ik heb mijn nieuwe mobo binnen, misschien bouw ik hem vanavond nog in.

  Toch nog 2 vragen, ik hoop dat iemand er even de tijd voor neemt:

  IDE: beide opticals op CS zetten of "hard" op master/slave

  CD_IN: heeft dit nog nut om aan te sluiten? het geluid komt toch ook al via de IDE?
 • Cable select werkt waarschijnlijk prima:).
 • ok, en de cd-in? nuttig?
 • [quote:8c9ece7346="Lord Wodan"] ok, en de cd-in? nuttig?[/quote:8c9ece7346] Bij mijn weten heb je geen audio-kabel meer nodig, tussen je DVD speler en je geluidskaart. Vanaf Windows versie Vista. Ik gebruik zelf ook geen audio-kabel meer tussen mijn DVD speler en geluidskaart.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.