Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Nieuwe pc: HDD keuze

Repr
14 antwoorden
 • Om het overzichtelijk te houden, even een nieuw topic voor een nieuwe vraag, want ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik zie een enorme verscheidenheid aan HDD's, en al helemaal in euro's.

  [b:f2873949b1]gebruik[/b:f2873949b1]
  Het zwaarste wat mijn HDD moet doen is CAD programma's draaien. Dit is een enorme partij gerammel tijdens opstarten in inladen van bestanden.

  [b:f2873949b1]Vraag 1(al beantwoord. SSD kaart wordt het niet, gewoon een HDD)[/b:f2873949b1]
  Een hele tijd geleden hoorde ik al iets over geheugenkaartjes inplaats van een HDD. Geheugenkaartjes zijn niet mechanisch en dus behoorlijk wat sneller in het vinden van bestanden. Hoe staat het hier mee? Is deze techniek al betaalbaar/zinvol?

  [b:f2873949b1]Vraag 2[/b:f2873949b1]
  Waar moet ik in hemelsnaam op letten bij een HDD? Want zoals ik hierboven al beschreef, is er wel een gigantisch groot verschil in prijs. Als enige eisen heb ik dat hij redelijk vlot moet zijn (lekker vaag) en dat hij zo'n 250gig moet zijn (hoe kleiner deste sneller redeneerde ik even uit een mechanisch oogpunt).

  [b:f2873949b1]Vraag 3[/b:f2873949b1]
  Mijn nieuwe MB heeft SATA-300 conncetie erop zitten. Nu zie ik bij de HDD's ook andere SATA vormen (bv150?). Zijn dit getallen voor de snelheid ofzo? In hoeverre kan je op een SATA-300 connectie ook SATA-300/ 600/150/etc schijven op aan sluiten?

  Edit: Is dit btw de juiste plek op het forum voor HDD vragen? :roll:
 • Grotere schijven zijn iha juist sneller: meer platters en dus meer koppen die tegelijk kunnen lezen. Die geheugenkaartjes die je bedoelt zijn SSD's (solid state drive). Deze zijn wel erg snel, maar ook erg duur. De kleinere van bijvoorbeeld 32GB zijn nog redelijk geprijsd, daarboven zijn ze belachelijk duur. De "goedkopere" zijn helaas niet zo interessant, want amper sneller dan een gewone schijf. SATA2/3 is amper interessant voor mechanische schijven, de snelste zitten net boven de 100MB/s, waarvoor een oude ATA133 dus al ruim voldoende zou zijn. Alleen bij snellere SSD's is een snellere SATA poort interessant. De aansluitingen/versies zijn compatible, op een heel enkele uitzondering na. SSD schijven worden veelal als bootschijf gebruikt, je CAD software zal er vast ook nog wel oppassen. Je data zet je dan op een mechanische schijf. Als je nog geen externe schijf hebt, zou ik die er ook zeker bij nemen, voor het maken van backups.

  Je zou zoiets kunnen kiezen.
  http://www.azerty.nl/8-902-168143/intel-x25-e-extreme-solid-stat.html
  http://www.azerty.nl/8-857-225309/samsung-spinpoint-f3-desktop-c.html
 • Oké. Ik wist de naam niet, dus dan wordt zoeken ook lastig. Maar 300+ euro vind ik al belachelijk duur. Dus die SSD drives worden het zeker niet.

  Hoe groter hoe sneller zeg je. Opzich wel een punt met die meerdere koppen. Alleen dit is allemaal meer massa. Vandaar dat argument waar ik mee kwam. Maar je zal het wel beter weten dan ik.

  Dus dan blijven vraag 2 en 3 nog open staan :)
 • Vraag 3 is ook al beantwoord. Vraag 2 is niet zo interessant eigenlijk, ook niet in een paar regels uit te leggen. Je kunt ook nog RAID0 overwegen, is sneller, maar geeft meer risico op dataverlies. Wat bij regelmatig backuppen geen probleem hoeft te zijn.
 • Voor RAID0 heb je wel 2 schijven nodig. En het gaat er maar 1 worden. Dit uit puur kosten overweging.

  Vraag 2 niet interessant? Ik denk juist van wel. Al kan ik het me wel voorstellen dat het niet in een paar regels past.

  Maar misschien kan je wel wat tips geven :)
 • neem een http://azerty.nl/8-857-236113/wd-velociraptor-wd3000glfs-v.html snel en klein al je wensen op gelost.
 • Er zijn maar een paar harddisk fabrikanten.
  De grotere zijn Seagate, Western Digital, Hitachi en Samsung.
  Mensen hebben bepaalde voorkeuren maar ze maken allemaal goede en betrouwbare schijven die allemaal kunnen crashen. Ze hebben allemaal ook wel eens slechte series gehad. Ik heb een Samsung Spinpoint F1 van 750GB was toen ik hem kocht één van de snellere schijven.

  Ik zou een schijf kopen die:
  Minimaal SATA-300 (is backwards compatible met oudere SATA standaarden).
  Een snelheid heeft van 7200 rpm.

  Voor de rest zou ik me het meest focussen over de prijs.
  Pricewatch Tweakers

  Hier nog een site met een hoop informatie http://www.storagereview.com/
 • 1. SSD;s zijn veel en veel sneller dan HD's. ja, ze zijn duur, maar naar mijn mening absoluut het geld waard. voor 200 euro heb je een x25-m van 80GB. hier kan je programma's op zetten en windows zelf, data opslag gaat naar een aparte HD. en het verschil is gigantisch. maar goed…..dit werd niet gevraagt
  2. HD's werken met platters. dit zijn 1-4 schijven met data er op. de platters zijn altijd even groot, het enige verschil is de data dichtheid. om 500gb op 1 platter te zetten heb je natuurlijk een veel hogere dichtheid nodig als om 100GB er op te zetten
  dit heeft een direct effect op de snelheid van het lezen en schrijven, als ook op het zoeken. de kop hoeft nauwelijks meer te bewegen en kan dus in een veel hoger tempo door gaan. ook gaat zoeken vaak sneller omdat de zelfde hoeveelheid data op een kleiner oppervlakte staat en er dus minder ver gezocht moet worden en minder bewegingen worden gemaakt.
  er zijn nog een berg andere factoren die mee spelen, maar dit is een beetje de basis. het laatste wat mee speelt is de RPM. 5400 is stiller en trager, 7200 is luidruchtiger en sneller, en de 10.000rpm zijn erg snel en een stuk duurder

  voor een standaard HD is het belangrijkste te kijken naar plattersize. alle fabrikanten maken nu HD's met 500GB platters, bv de samsung F3 of de seagate 7200.12. het verschil tussen deze is meestal vrij marginaal, dus prijs zou voor mij een grotere factor zijn. let er wel op dat je voor een grote HD minimaal 32mb cache krijgt. een andere optie zijn de 10.000rpm raptors en velociraptors. deze zijn aardig wat sneller dan de gewone hd's, maar ook duurder. ze zijn ongeveer net zo duur als een SSD, maar dan voor 300GB

  3. sata 1 (sata150) is de oude standaard voor de sata aansluitingen, met een maximale doorvoer van 150mb/s. Sata2 (sata300) is de opvolger en kan dus 300mb/s doorvoeren. alle moderne grote schijven zijnn sata 2, maar veel zegt dit niet. alleen SSD's gaan daadwerkelijk sneller als de 150mb/s van sata1, mechanische schijven blijven steken rond de 110.
 • SSD's kunnen sneller zijn dan harddisks, maar dan moet je geen budgetmodel nemen. Daar is het verschil niet zo groot, en bij schrijven presteert de SSD zelfs slechter dan een goede mechanische schijf. Laden van programma's gaat wel duidelijk sneller.
 • Dit had ik reeds al vernomen ja.

  Wat mij wel opviel is als je naar kleinere HDD's kijkt (zegmaar minder dan 500gig) dan gaat de catch ook naar beneden. Meestal rond 16MB of lager. Dus op het moment lijkt het erop alsof ik toch een 1TB schijf ga kopen. Niet voor zijn grote (wat moet je der toch mee?) maar om zijn snelheid.
 • Een SSD zoals de x25 is erg snel. Niet alleen lezen maar ook de zoektijd die tien keer zo snel is en daardoor alles veel sneller gaat. Wel de euro's waard. Ik heb er twee.

  Voor een videobewerking pc heb ik een Samsung F3 gebruikt en deze is er ook erg snel vond ik. 113 mb per seconde lezen. Dat is 500 gig.
 • X25-M of -E?
 • In mijn kantoor pc zit een Intel x 25-Extreme en in de woonkamer een OCZ Agility. Snel en muisstil.
  In mijn game machine zitten een aantal Samsungs.
 • Een extreme van 32GB kost al ruim 300 euro. En dat heb ik (en TS) er echt niet voor over. Al is ie nog zo snel. De X25-M is betaalbaarder, maar ook veel trager.
  http://www.azerty.nl/0-902-168143/intel-x25-e-extreme-solid-stat.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.