Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

voeding; daadwerkelijk stroomverbruik

Anoniem
None
16 antwoorden
 • ik benniet zon natuurkundige

  maar als ik een voeding koop van 1000watt en ik gebruik maar 200 watt, pompt ie dan wel constant 1000watt in die voeding of evenveel als wanneer ik een voeding van 500watt erin zou zetten? nl 200watt?
 • De voeding neemt alleen op wat je verbruikt, in jouw voorbeeld dus 200 Watt.
 • Is ook afhankelijk van hoe efficient de voeding is.
  Duurdere voedingen zijn vaak efficienter dan goedkopere types.
  Let op het 80+ certificaat, dan weet je zeker dat je een efficiente voeding hebt.
 • dus als ik een voeding van 700W heb en 2x MSI 460 1gb oc (180w max p/s)
  en die kaarten lopen allebei op een paar procent activity kost dat ongeveer geen stroom?

  voor als je het wil weten deze voeding, net geen 90%
 • de GTX460 heeft een zeer laag idle verbruik als je het vergelijkt met andere recente kaarten:
  http://www.anandtech.com/show/3809/nvidias-geforce-gtx-460-the-200-king/17

  Dus inderdaad verbruikt hij dan geen 700 watt ;-)
  Zoals je ziet verbruikt het testsysteem van Anandtech 173W bij 2 x GTX460 in SLI.
 • Grappig, de opgegeven maximaal te leveren vermogens zijn aan de secundaire kant, het verbruik aan de primaire wordt nergens opgegeven, hooguit door de afzekering, die bepaald het maximaal af te nemen stroom of de opgave bij hele goede voedingen.

  Als je het aan de primaire kant wil weten, zet er een stroommeter tussen.
  En de te leveren stroom aan de secundaire kant is afhankelijk van de vraag maar dat was al duidelijk dacht ik zo.

  Overigens heeft het weinig te maken met de efficiëntie van de gebruikte voeding, er wordt immers alleen het max. afgegeven vermogen opgegeven en wat het werkelijke verbruik is is dacht ik niet van belang bij de ts.
 • [quote:cba93619b8="Simon-Bezemer"]ik benniet zon natuurkundige

  maar als ik een voeding koop van 1000watt en ik gebruik maar 200 watt, pompt ie dan wel constant 1000watt in die voeding of evenveel als wanneer ik een voeding van 500watt erin zou zetten? nl 200watt?[/quote:cba93619b8]

  Nee die van 500W zal iets efficienter opereren aangezien dit nog binnen de sweet spot valt, terwijl 20% load hier buiten valt. Zie grafiek van voeding efficientie. Let op de grafiek daar is een voorbeeld grafiek en verschilt per individuele voeding, bij sommige merken staan deze grafieken op hun website.

  Wat hans60 zegt klopt dus niet.

  Die 200W vertaalt zich (kun je dus wel van te voren goed inschatten @lange pier) in bijvoorbeeld 200W met 85% efficientie tegen 200W met 80% efficientie (80+ voeding). Dit is dus een echt verbruik van 235W vs 250W.

  Let ook meteen even op de fanload grafiek in het geval je graag een stille computer wenst.
 • Beste, het is het opgegeven vermogen aan de secundaire kant, het max. afgeven vermogen dus, en dan heeft die efficientie er niets mee te maken, die is alleen van belang voor de energie beheer.

  Het werkelijke verbruik is alleen af te lezen d.m.v. een wattage meter en de max. load aan de primaire kant door de waarde van de afzekering.

  En als je beide waarden weet, weet je pas de efficientie als je ook weet hoe je dat uit kunt rekenen.

  Je kunt het vermogen van een automotor ook niet ontdekken door de hoeveelheid benzine die in de tank getankt kan worden.

  Wel een aardig stukje over voedingen voor PC's
  http://www.hardwaresecrets.com/article/Anatomy-of-Switching-Power-Supplies/327/2
 • [quote:9830b6e85d="Lange Pier"]Beste, het is het opgegeven vermogen aan de secundaire kant, het max. afgeven vermogen dus, en dan heeft die efficientie er niets mee te maken, die is alleen van belang voor de energie beheer.

  Het werkelijke verbruik is alleen af te lezen d.m.v. een wattage meter en de max. load aan de primaire kant door de waarde van de afzekering.

  En als je beide waarden weet, weet je pas de efficientie als je ook weet hoe je dat uit kunt rekenen.

  Je kunt het vermogen van een automotor ook niet ontdekken door de hoeveelheid benzine die in de tank getankt kan worden.

  Wel een aardig stukje over voedingen voor PC's
  http://www.hardwaresecrets.com/article/Anatomy-of-Switching-Power-Supplies/327/2[/quote:9830b6e85d]
  Het mooie is dat een steeds groter aantal fabrikanten dit al voor je doen en gewoon netjes een grafiek voor de hele range van 0-100% op hun site plaatsen. Dus dan hoef je ook niet te rekenen/te meten;).
 • Nergens staat het werkelijke verbruik, althans bij 99% van de merken.

  Maar de TS bedoeld dit ook niet, alleen het verbruik aan de secundaire kant.

  En ook die grafieken gaan weer over die secundaire kant.

  Al met al, je hebt er allemaal weinig aan. 8)
 • [quote:c05e0a7074="Lange Pier"]……
  Het werkelijke verbruik is alleen af te lezen d.m.v. een wattage meter …….Supplies/327/2[/quote:c05e0a7074]Zo'n ding heet wattmeter, net zoals je stroom en spanning meet met een voltmeter en ampèremeter. Daar heten ze ook niet voltage- en amperagemeter.
 • Wat een nuttige informatie. :roll:
 • [quote:0004c52a50="Lange Pier"]Nergens staat het werkelijke verbruik, althans bij 99% van de merken.

  Maar de TS bedoeld dit ook niet, alleen het verbruik aan de secundaire kant.

  En ook die grafieken gaan weer over die secundaire kant.

  Al met al, je hebt er allemaal weinig aan. 8)[/quote:0004c52a50]
  Gebruikte vermogen / efficientie percentage op de grafiek=+/-vermogen uit stopcontact. Dus je kunt dat wat mij betreft prima inschatten.
 • Vertel eens dan hoe? je weet niet eens het verbruik aan de secundaire kant, alleen het maximaal leverbare.
 • Is inderdaad een slag in de ruimte. Alleen als je het primaire opgenomen vermogen meet, je weet het maximum vermogen en je hebt dat bewuste grafiekje er naast (percentage van maximum belasting tegenover rendement) dan weet je bij benadering wat hij [u:ec4ebde9d5][i:ec4ebde9d5]totaal[/i:ec4ebde9d5][/u:ec4ebde9d5] aan de secundaire kant gebruikt. Maar heb je daar wat aan? Je hebt één of meer 5 V lijnen, één of meer 12 V lijnen, kortom, zo zondermeer weet je nog helemaal niks. Ik kan niet anders dan Lange Pier gelijk geven. Want weet je b.v. op elk moment wat je grafische kaart gebruikt en je HD enz. enz.?
  Je zou dan in elke secundaire lijn ook een metertje moeten zetten, maar wie doet dat? Volgens mij niemand, een enkele enthousiasteling uitgezonderd.
 • [quote:2a4d217105="J. de Boer"]Is inderdaad een slag in de ruimte. Alleen als je het primaire opgenomen vermogen meet, je weet het maximum vermogen en je hebt dat bewuste grafiekje er naast (percentage van maximum belasting tegenover rendement) dan weet je bij benadering wat hij [u:2a4d217105][i:2a4d217105]totaal[/i:2a4d217105][/u:2a4d217105] aan de secundaire kant gebruikt. Maar heb je daar wat aan? Je hebt één of meer 5 V lijnen, één of meer 12 V lijnen, kortom, zo zondermeer weet je nog helemaal niks. Ik kan niet anders dan Lange Pier gelijk geven. Want weet je b.v. op elk moment wat je grafische kaart gebruikt en je HD enz. enz.?
  Je zou dan in elke secundaire lijn ook een metertje moeten zetten, maar wie doet dat? Volgens mij niemand, een enkele enthousiasteling uitgezonderd.[/quote:2a4d217105]
  Die gegevens zijn inderdaad op te vragen. In geval van jou voorbeelden staat bij de hardeschijf het "idle" verbruik en het actieve verbruik (vaak seek oid) vermeld, en de GPU is in Ampere tegenwoordig real time uit te lezen met GPU-z.

  Maar wat mij betreft maken jullie het ingewikkelder dan het is… de originele vraag betrof of een 1000watt voeding steeds 1000watt verstookt (beantwoord:nee) en of hij voor 200watt gebruik beter een 500watt voeding kan aanschaffen (antwoord: ja, grofweg verbuik x2 dan zit je prima met efficiency en fan loads). Verbruik van de individuele rails zit toch niemand op te wachten :? .

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.