Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

None
18 antwoorden
 • Ik heb me een oude pc op de kop getikt om voorzichtig es te gaan leren overklokken, ik weet dat dit moederbord de mogelijkheden heeft en weet ongeveer wel waar ik moet beginnen maar vraag voor de veiligheid toch eerst aan de meer ervarenen voor wat hulp alvorens ik eraan begin.
  Ik weet echter niet hoe ik een printscreen foto van m'n bios kan maken dus schrijf ik het hier beneden maar handmatig op:

  Het moederbord is een Asrock K7S41GX Socket A moederbord met een Amd Athlon 1.1Ghz processor.
  Het mobo heeft ook zoiets als een Hybrid Boost ingebakken zitten, iets wat het overklokken zou moeten vergemakkelijken?! :? (Kan echter niet vinden hoe dat dan zou moeten)
  De volgende functies heb ik in de bios ter beschikking:

  Advanced CPU Frequency:

  Freq : by jumper/manual (zet ik de laatste echter op manual, krijg ik een waarschuwing dat ik eerst moet controleren of mijn mobo de jumper setting freq. gelijk staan aan de processor/FSB?! :o )
  DRAM Freq Auto/266/333
  Flexebility option Disable/Enable
  Spread Spectrum Auto/Disable

  Chipset Config
  Dram CAS Latency Auto/ 2T/2.5T/3T
  Overcore voltage Disable/3%/6%
  VCCm Voltage 2.73V
  IDE Driving Normal/Strong

  Resouce Config
  PCI Latency timer(PCI Clocks) 32/64/96/***/248

  CPU Temp 46-50*C
  M/B Temp 40*C

  Ik zie echter nergens een multiplier, ik ga ervan uit dat dit in de achtergrond werkt en dus (wellicht) niet aan te passen is.

  Kan iemand me uitleggen wat ik precies moet doen om rondvliegende ic's en rook te voorkomen :wink: ?

  Alvast Bedankt,
  Grt, Lars

  PS. Is er ook een mogelijkheid om printsreens vanuit de bios te maken die je dan later in windows kan oproepen?, dat maakt het uitleggen van sommige dingen gemakkeliker en scheelt een hoop typwerk voor in het vervolg 8)
 • http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1325125 :wink:
 • [quote:ba1a4ffe57="pc-goeroe"]Het moederbord is een Asrock K7S41GX Socket A moederbord met een Amd Athlon 1.1Ghz processor.[/quote:ba1a4ffe57]Moederbord is er eentje met SiS chipset, lijkt me nou niet echt eentje waarmee je redelijk zou kunnen overklokken. Verder lijkt me zo'n Thunderbird core Athlon processortje me ook geen overklokmateriaal.
  http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K7S41GX
  [quote:ba1a4ffe57="pc-goeroe"]Ik zie echter nergens een multiplier, ik ga ervan uit dat dit in de achtergrond werkt en dus (wellicht) niet aan te passen is.[/quote:ba1a4ffe57]Voor die processor is de multiplier naar mijn weten idd. gelockt op 11x.
  [quote:ba1a4ffe57="pc-goeroe"]PS. Is er ook een mogelijkheid om printsreens vanuit de bios te maken die je dan later in windows kan oproepen?, dat maakt het uitleggen van sommige dingen gemakkeliker en scheelt een hoop typwerk voor in het vervolg[/quote:ba1a4ffe57]Maak er foto's van en upload de foto's naar bijv. ImageShack.us en zet de link hier.
 • [quote:544e8308fb="Obi-wan-kenobi"][quote:544e8308fb="pc-goeroe"]Het moederbord is een Asrock K7S41GX Socket A moederbord met een Amd Athlon 1.1Ghz processor.[/quote:544e8308fb]Moederbord is er eentje met SiS chipset, lijkt me nou niet echt eentje waarmee je redelijk zou kunnen overklokken. Verder lijkt me zo'n Thunderbird core Athlon processortje me ook geen overklokmateriaal.
  http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K7S41GX
  [quote:544e8308fb="pc-goeroe"]Ik zie echter nergens een multiplier, ik ga ervan uit dat dit in de achtergrond werkt en dus (wellicht) niet aan te passen is.[/quote:544e8308fb]Voor die processor is de multiplier naar mijn weten idd. gelockt op 11x.
  [quote:544e8308fb="pc-goeroe"]PS. Is er ook een mogelijkheid om printsreens vanuit de bios te maken die je dan later in windows kan oproepen?, dat maakt het uitleggen van sommige dingen gemakkeliker en scheelt een hoop typwerk voor in het vervolg[/quote:544e8308fb]Maak er foto's van en upload de foto's naar bijv. ImageShack.us en zet de link hier.[/quote:544e8308fb]

  De processor stelt idd niet al te veel voor echter gaat het mij meer om er een beetje ervaring in te krijgen, voordat ik m'n goede pc voor de leeuwen gooi, het bordje heeft overigens wel de mogelijkheid voor een sempron processor te plaatsen daar is wellicht wat meer mee te doen, is het mogelijk de multiplier te unlocken? Bijv. door iets van zilver streepjes te trekken ik las zo iets ergens? Dat met die foto's ga ik proberen scheelt een hoop info schrijven :wink:
  Ik hoor het wel
  Grt, Lars
 • [quote:f405cbfcf6="pc-goeroe"]Ik heb me een oude pc op de kop getikt om voorzichtig es te gaan leren overklokken [/quote:f405cbfcf6] Het is niet gebruikelijk speciaal voor het overklokken, een oude PC aan te schaffen. Ikzelf heb in 2005 weliswaar ook overklokt op een oude PC. Echter had ik die al, en is die ooit mijn hoofd PC geweest.
  [quote:f405cbfcf6="pc-goeroe"] Het moederbord is een Asrock K7S41GX Socket A moederbord met een Amd Athlon 1.1Ghz processor. [/quote:f405cbfcf6] Die CPU is inderdaad niet de ideale CPU om mee over te klokken. Want het aanschaffen van een AMD CPU werd pas de moeite waard, vanaf de AthlonXP. De AMD's daarvoor waren nog heethoofden. Zelfs de Processorlijst van Citomaster' FAQ begint met een AthlonXP. Zo te zien ondersteund die Asrock K7S41GX wel AthlonXP http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=K7S41GX
 • [quote:00304c3123="jolo"][quote:00304c3123="pc-goeroe"]Ik heb me een oude pc op de kop getikt om voorzichtig es te gaan leren overklokken [/quote:00304c3123] Het is niet gebruikelijk speciaal voor het overklokken, een oude PC aan te schaffen. Ikzelf heb in 2005 weliswaar ook overklokt op een oude PC. Echter had ik die al, en is die ooit mijn hoofd PC geweest.
  [quote:00304c3123="pc-goeroe"] Het moederbord is een Asrock K7S41GX Socket A moederbord met een Amd Athlon 1.1Ghz processor. [/quote:00304c3123] Die CPU is inderdaad niet de ideale CPU om mee over te klokken. Want het aanschaffen van een AMD CPU werd pas de moeite waard, vanaf de AthlonXP. De AMD's daarvoor waren nog heethoofden. Zelfs de Processorlijst van Citomaster' FAQ begint met een AthlonXP. Zo te zien ondersteund die Asrock K7S41GX wel AthlonXP http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=K7S41GX[/quote:00304c3123]
  Klopt, zelfs een Sempron is mogelijk, dit bordje is nieuwer dan de processor die er momenteel in zit aangezien er ook ondersteuning is voor usb 2.0, in de tijd dat de Thunderbird en eerste athlon borden uitkwamen was dit nog niet uit, bovendien herkende ik het type bord want ook dít bord heb ik al es in bezit gehad echter heeft die helaas nooit mogen werken was waarschijnlijk zoals jullie het noemen een DOA
  de pc is in eerste instantie niet aangeschaft om ermee te gaan klokken,meer als hobby projectje voor erbij, ook voor bepaalde oude games nog es te kunnen spelen die op mijn Dual Core eigenlijk alweer te oud zijn, echter toen ik zag dat het een en ander méér mogelijk was ermee leek het me leuk hier es mee te gaan experimenteren, ik wil mijn dual core binnenkort ook gaan klokken, echter eerst maar even wat experience opdoen op een oudje 8)
 • [quote:d5c6ec3e18="pc-goeroe"]De processor stelt idd niet al te veel voor echter gaat het mij meer om er een beetje ervaring in te krijgen, voordat ik m'n goede pc voor de leeuwen gooi[/quote:d5c6ec3e18]Vraag jezelf eerst af of die ervaring wel zin heeft, van modernere processoren klok je vaak anders over dan oudere processoren.
  [quote:d5c6ec3e18="pc-goeroe"]het bordje heeft overigens wel de mogelijkheid voor een sempron processor te plaatsen daar is wellicht wat meer mee te doen[/quote:d5c6ec3e18]Nou, het moederbord (lees: de chipset) is eigenlijk maar bedoeld voor max. 333MHz FSB, dus als je een goed overklokbare socket A processor wilt proberen, neem dan eentje met een lagere FSB (200MHz/266MHz) en een relatief lage kloksnelheid in de serie.

  Ik heb vroeger bijv. een Sempron 2400+ (1.67GHz, 333MHz FSB) gehad die op een Asrock K7V88 moederbord met VIA KT880 chipset wel stabiel tot 2.4Ghz te klokken was (met verhoogde core voltage). Maar dan heb je het over een 480MHz FSB en dat trekt dat SiS chipsetje van je never nooit.
  [quote:d5c6ec3e18="pc-goeroe"]is het mogelijk de multiplier te unlocken? Bijv. door iets van zilver streepjes te trekken ik las zo iets ergens?[/quote:d5c6ec3e18]Zou je dat ook doen met je huidige processor dan?

  Een socket A processor met een niet gelockte multiplier is trouwens de Athlon XP-M (mobile Athlon dus). Misschien dat je daarvan een relatief laag geklokte kan bemachtigen.
 • [quote:160ce0ad3a="Obi-wan-kenobi"][quote:160ce0ad3a="pc-goeroe"]is het mogelijk de multiplier te unlocken? Bijv. door iets van zilver streepjes te trekken ik las zo iets ergens?[/quote:160ce0ad3a]Zou je dat ook doen met je huidige processor dan?

  Een socket A processor met een niet gelockte multiplier is trouwens de Athlon XP-M (mobile Athlon dus). Misschien dat je daarvan een relatief laag geklokte kan bemachtigen.[/quote:160ce0ad3a]Ik maak daaruit op dat een mobile processor laptop processor dus ook in desktop board past? Weet niet zeker maar volgens mij draait et geheugen op 266 er is wel.mogelijkheid tót 333
 • Ok stel ik zou dan toch mijn dual core gebruiken, zijn er dan nog dingen waar ik extra op moet letten zoals jumpers ed.? Ik zal straks even kijken welk type bord het precies ook alweer was, fabrikant is in ieder geval ECS, processor amd athlon dual core X2 64 2.6 Transcend 4GB DDR2 800 mhz Gigabyte ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 Zalman Edition wellicht betere optie? 8) grt, lars

  Edit: temp van case 30C processor temp. 40C grafische kaart ff checken maar hangt geloof ik rond de 30C, een goede case flow is er ook met 2 front fans die koele lucht aanzuigen(in drie trappen instelbaar,draait nu op de 1e) en fan achterkant bovenaan voor warmte af te voeren en paar sleuven open gelaten voor wat extra 'tocht' :wink:

  Edit: even handleiding van mobo erbij gepakt het type is GEFORCE6100PM-M2 AM2+ Socket met een Nvidia MCP61P Chipset, ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen?
  Grt, Lars

  Ps. Ik blijf er eigenlijk bij dat ik het liefst eerst op een oudje wat probeer, ook al is het tegenwoordig iets safer op nieuwe systemen om te klokken, aangezien ik er (nog) geen ervaring mee heb opgebouwd, mocht er onverhoopt iets mis gaan dan is mijn goede pc tenminte niet verk***t maar als ik met jullie hulp er goed in wordt begeleid wil ik de gok wel nemen :)

  Edit: Ik heb de foto's naar Imageshack ge-upload, de onderstaande link verwijst rechtstreeks naar de map waar ze in staan, hopelijk geeft dit duidelijker weer wat mijn eventuele mogelijkheden met het systeem zijn….. :wink:

  http://img340.imageshack.us/g/dsc0218up.jpg
 • Ten eerste heb ik liever niet dat je het/de hier geposte bericht(en), ook nog eens verstuurd via Privé Bericht(en).

  Verder kun je inderdaad eerst het overklokken op je oude PC proberen.

  Voor de nieuwere PC geldt dat je het beste kunt overklokken in kleine stapjes. Voordat er iets gezegd kan worden over je geposte afbeeldingen, kun je beter eerst posten welk type ESC je hebt. Wellicht is het makkelijkste als je van applicatie CPU-Z afbeeldingen post van de tabbladen CPU, Mainbord Memory en SPD.
 • [quote:2d0070145f="jolo"]Ten eerste heb ik liever niet dat je het/de hier geposte bericht(en), ook nog eens verstuurd via Privé Bericht(en).

  Verder kun je inderdaad eerst het overklokken op je oude PC proberen.

  Voor de nieuwere PC geldt dat je het beste kunt overklokken in kleine stapjes. Voordat er iets gezegd kan worden over je geposte afbeeldingen, kun je beter eerst posten welk type ESC je hebt. Wellicht is het makkelijkste als je van applicatie CPU-Z afbeeldingen post van de tabbladen CPU, Mainbord Memory en SPD.[/quote:2d0070145f]

  Mijn excuses als dat opdringerig overkwam :oops: , wist echter niet zeker óf er melding was gekomen van een nieuw bericht, aangezien dat namelijk bij mij níet altijd gebeurt, ik controleer het voor de zekerheid meestal en kom dat tot de conclusie dat er wel nieuwe posts zijn maar de melding daarvan ergens is blijven hangen, daarom stuurde ik het ook nog eens via prive.

  Type moederbord is ECS GeForce 6100PM-M2 met Nvidia MCP61P Chipset,
  er vallen me wel een paar dingen op als ik naar de waardes kijk die CPU-Z aangeeft, sommige dingen zoals de core speed en de multiplier en de DRAM frequency zie ik om de zoveel tijd even switchen in waardes,de waardes blijven over het algemeen op x5 en op 200 mhz staan maar zo tussendoor komen dan opeens andere waardes dit zal je wel zien op de foto's die ik heb geplaatst, misschien klinkt het jou bekend in de oren en is het doodnormaal maar voor de zekerheid vermeld ik het toch maar even.
  de link staat hieronder:
  http://img44.imageshack.us/g/dsc0227so.jpg/
  Ik hoor het wel, alvast bedankt trouwens :wink: ,
  Grt, Lars
 • Om te kunnen overklokken met die ECS GeForce6100PM-M2 zou je kunnen checken in het BIOS bij Advanced BIOS Features > CPU Features > Advanced Chipset Features > CPU Frequency (200.0). In de manual staat daarover [quote:431be6529e]This item enables users to manually over-clock the CPU frequency, ranging from 200.0 to 300.0.
  [/quote:431be6529e] Om enig indruk te verkrijgen, check je deze ECS EliteGroup GeForce 6100PM-M2 V2.0 Motherboard Review. Dus niet om te zien hoever je kunt overklokken. Daar kun je alleen achter komen, door het uit te proberen in kleine stapjes. Vanzelfsprekend overklok je op eigen risico.

  Ik heb nog wel een opmerking op je afbeeldingen van CPU-Z. In de plaats van het posten van foto's daarvan, is het meer gebruikelijk dat te doen met CPU-Z actief op de voorgrond via de toetsen combinatie Alt PrintScreen, die je dan bijvoorbeeld plakt in Paint. Of een andere vergelijkbare applicatie.
 • Om te kunnen overklokken met die ECS GeForce6100PM-M2 zou je kunnen checken in het BIOS bij Advanced BIOS Features > CPU Features > Advanced Chipset Features > CPU Frequency (200.0). In de manual staat daarover [quote:8fddbf82bc]This item enables users to manually over-clock the CPU frequency, ranging from 200.0 to 300.0.
  [/quote:8fddbf82bc] Om enig indruk te verkrijgen, check je deze ECS EliteGroup GeForce 6100PM-M2 V2.0 Motherboard Review. Dus niet om te zien hoever je kunt overklokken. Daar kun je alleen achter komen, door het uit te proberen in kleine stapjes. Vanzelfsprekend overklok je op eigen risico.

  Ik heb nog wel een opmerking op je afbeeldingen van CPU-Z. In de plaats van het posten van foto's daarvan, is het meer gebruikelijk dat te doen met CPU-Z actief op de voorgrond via de toetsen combinatie Alt PrintScreen, die je dan bijvoorbeeld plakt in Paint. Of een andere vergelijkbare applicatie.[/qoute]

  Uit het verslag van die link die je opgegeven hebt, kan ik uitmaken dat overklokken wel mogelijk is met dit bord maar dat het Vcore niet aan te passen zou zijn, het is dus wel maar beperkt mogelijk.
  Overigens heb ik in de bios wel dingen geizien waar je voltages kon aanpassen, echter weet ik niet zeker of dit dan ook het voltage op de juiste plaats verhoogt of dat ik dadelijk iets verkeerds verhoog?

  Edit: Begrijp inmiddels dat dit het voltage is van de processor en niet van de Northbridge, die laatste kan ik echter nergens veranderen, wél het voltage van de CPU, kan ik het voltage ervan veilig verhogen ondanks dat die van de northbridge nergens aan te passen is?
  Als ik erop google wordt er merendeels gepraat over het verhogen van het cpu voltage, hij draait standaard 1.325(auto), ik kan nog 2 stappen omhoog 1.350 en 1.375
  Ik ga in ieder geval al es een begin maken met het stapsgewijs verhogen van de cpu frequency
  Edit: Ik heb de kloksneheid nu stapsgewijs naar 2.81Ghz gezet stabiel, ik zou nog hoger kunnen, maar voordat ik dat uitprobeer heb ik eigenlijk nog 1 vraag, ik las in C1T 4 van 2009 dat het ook belangrijk is om het geheugen te klokken dit ivm de bandbreedte tussen processor en geheugen te verbeteren echter krijg ik uit de test niet helemaal duidelijk of dit nu gebeurt via SiSoft Sandra of een andere tool of vanuit de bios.
  Ik hoor het wel,
  Grt, Lars
 • [quote:3b7649dadd="pc-goeroe"] ik las in C1T 4 van 2009 dat het ook belangrijk is om het geheugen te klokken dit ivm de bandbreedte tussen processor en geheugen te verbeteren echter krijg ik uit de test niet helemaal duidelijk of dit nu gebeurt via SiSoft Sandra of een andere tool of vanuit de bios. [/quote:3b7649dadd] SiSoft Sandra is alleen een benchmark programma. Het overklokken doe je doorgaans in het BIOS van je moederbord. Zie bijvoorbeeld deze twee hyperlinks over geheugen overklokken

  http://www.pcwebplus.nl/thard/overklokkenram.htm

  http://nl.hardware.info
  eviews/1178/mega-test-ddr2-overklok-geheugen
 • [quote:4d8752ce2a="jolo"][quote:4d8752ce2a="pc-goeroe"] ik las in C1T 4 van 2009 dat het ook belangrijk is om het geheugen te klokken dit ivm de bandbreedte tussen processor en geheugen te verbeteren echter krijg ik uit de test niet helemaal duidelijk of dit nu gebeurt via SiSoft Sandra of een andere tool of vanuit de bios. [/quote:4d8752ce2a] SiSoft Sandra is alleen een benchmark programma. Het overklokken doe je doorgaans in het BIOS van je moederbord. Zie bijvoorbeeld deze twee hyperlinks over geheugen overklokken

  http://www.pcwebplus.nl/thard/overklokkenram.htm

  http://nl.hardware.info
  eviews/1178/mega-test-ddr2-overklok-geheugen[/quote:4d8752ce2a]

  Ok das duidelijk, gebeurt vanuit de bios dus, zijn er echter ook software mogelijkheden? Ik kan er in mijn bios niks van vinden en ga er dus van uit dat het niet via hardware aan te passen is…
  Ik ben met het klokken van de processor tot 2.81 gekomen, ga ik verder dan duurt het posten al langer,waar ik dus uit opmaak dat ik de grens bereikt heb :( , ik heb echter wel de mogelijkheid om het voltage van de processor te verhogen met 0,05 maar weet niet of dit veilig kan omdat ik geen mogelijkheid heb om de Northbridge ook mee aan te passen? Verder viel me op dat de PCI-E bus kloksnelheid ook aan te passen is en vroeg me af of dit ook gebruikelijk is om te doen, aangezien mijn videokaart door de zalman koeler wat meer klokmogelijkheden heeft en door het aanpassen ervan ik messchien wat meer speling krijg? Of zie ik dit verkeerd? :?
  Ik hoor het wel,
  Grt,Lars
 • Over de mogelijkheden van overklokken met software, zou je kunnen kijken op het Novatech community forum in deze thread Useful Overclocking Applications, waarvan mogelijk niet alle hyperlinks meer werken.
  [quote:9eba4c437d="pc-goeroe"]Verder viel me op dat de PCI-E bus kloksnelheid ook aan te passen is en vroeg me af of dit ook gebruikelijk is om te doen,[/quote:9eba4c437d] Waarschijnlijk kun je dat beter niet doen. Zie op het AMD forum deze thread Overclocking PCI-E bus.
 • [quote:9f1cadaed3="jolo"]Over de mogelijkheden van overklokken met software, zou je kunnen kijken op het Novatech community forum in deze thread Useful Overclocking Applications, waarvan mogelijk niet alle hyperlinks meer werken.
  [quote:9f1cadaed3="pc-goeroe"]Verder viel me op dat de PCI-E bus kloksnelheid ook aan te passen is en vroeg me af of dit ook gebruikelijk is om te doen,[/quote:9f1cadaed3] Waarschijnlijk kun je dat beter niet doen. Zie op het AMD forum deze thread Overclocking PCI-E bus.[/quote:9f1cadaed3]

  Ok bedankt, ik zal er zeker naar kijken :wink: , de pci-e bus snelheid zal ik maar laten voor wat het is idd duidelijk bedoeld voor bijv. SLI ed. Maar hoe zit het met het processor voltage, kan ik dat omhoog zetten zonder dat de northbridge spanning omhoog kan?
  Ik hoor het wel,
  Grt, Lars
 • [quote:983cf56a71="jolo"]Over de mogelijkheden van overklokken met software, zou je kunnen kijken op het Novatech community forum in deze thread Useful Overclocking Applications, waarvan mogelijk niet alle hyperlinks meer werken.
  [quote:983cf56a71="pc-goeroe"]Verder viel me op dat de PCI-E bus kloksnelheid ook aan te passen is en vroeg me af of dit ook gebruikelijk is om te doen,[/quote:983cf56a71] Waarschijnlijk kun je dat beter niet doen. Zie op het AMD forum deze thread Overclocking PCI-E bus.[/quote:983cf56a71]

  Laat maar ik ben er inmiddels al achter ;-) , voltage was zonder problemen te verhogen echter was dat (nog) niet nodig, heb zonder noemenswaardige problemen kunnen verhogen tot 2.88Ghz, 2.9(en hoger waarschijnlijk ook) is wel mogelijk maar sisoft sandra waarschuwt me dan dat de cpu snelheid de fsb overstijgt, de fsb(gelocked op 13x) op z'n max loopt en dat het geheugen te snel gaat draaien, oftewel alles gaat dan z'n tenen draaien, durf niet met zekerheid te zeggen of ik gewoon nog kan verhogen zonder risico, toegegeven ik heb even op 2.9 gedraaid zonder problemen als het niet zou gaan had de bios me wel 'terug gefloten' :lol: maar durfde het (nog) niet aan om hem daar op te laten staan, ik zou janken als ik hem me daarmee om zeep zou helpen :roll: (gein)
  In ieder geval bedankt voor de tips en aanwijzingen die je me gegeven hebt, ik ben in ieder geval weer wat ervaringen rijker 8)
  Grt,Lars

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.