Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer valt regelmatig uit

outlaw99
16 antwoorden
 • Ik heb sinds een paar dagen een oude computer van mijn oom gekregen (Intel Pentium III Processor, met een 128MB geheugenkaart).

  Ondertussen hebben mijn vader en ik er een nieuwe netwerkkaart ingezet en de binnenkant vrijwel stofvrij gemaakt en ondanks dat de computer ontiegelijk sloom is (niet qua opstarten, maar gewoon tijdens het gebruik van programma's), stuitte ik vandaag op een probleem.

  Zodra er meerdere programma's aanstaan en soms ook gewoon op een willekeurig moment, loopt de computer vast en na ongeveer drie minuten besluit hij maar zomaar opnieuw op te starten.

  Waar kan dit aan liggen en wat is de oplossing hiervoor? We willen hem het liefst niet wegbrengen naar een computerwinkel, want we vinden de computer "te oud" om er nog (veel) geld aan uit te geven.

  (We hebben trouwens een extra/nieuwe voeding liggen, dus deze zouden we eventueel kunnen vervangen, als dat nodig is)
 • Waarom gebruik je deze pc nog?
 • voor oude software leuk speelgoed… maar op de meeste gemeente werven staan er 10 tallen die weggegooid zijn… misschien daar even kijken voor een leuke upgrade…
  Zeker geen geld meer aan uitgeven… herstarten is meestal door
  a. slecht geheugen - is te duur en kun je niets meer aan doen
  b. warmte… processor wordt te heet.. koeler eraf halen.. nieuwe pasta tussen processor en koeler en kijken of dat helpt.. (Koeler goed schoonblazen)
  c. voedingsprobleem… andere erin maar dat is niet het voor de hand liggende probleem ik gok op de te hete processor…

  succes!!

  Voor software uit het jaar 2000 en eerder werkt zo'n pc prima. :wink:
 • [quote:b868f5dd49="Kjiratsiekoedel"]Waarom gebruik je deze pc nog?[/quote:b868f5dd49]

  Mijn vader en broer delen momenteel één computer, maar zowel m'n pa als m'n broer worden gek van het omstebeurt op de pc. Dus, m'n oom had deze pc nog staan en zodoende dus. Het is jammer dat 'ie zoveel problemen lijkt te hebben, maar we geven nog niet op!

  Is er trouwens een manier of software om te kijken of de processor te warm word? Ik heb het wel eens ergens gelezen, maar een linkje zou fijn zijn! :-)
 • Met Everest kan je temps uitlezen.
 • [quote:5f91d815a9="aeonfast"]Met Everest kan je temps uitlezen.[/quote:5f91d815a9]

  OK. Thanks voor je reactie!

  Ik heb dat programma dus even gedownload en de CPU temperatuur bleef ongeveer op 35/36 graden hangen (ook toen ik meerdere programma's aan had).

  Ik denk dus dat het daar niet aan ligt, maar ik weet niet of 36 graden hoog is of niet. Hoe dan ook, er valt me nu iets anders op. Ik weet niet of het logisch klinkt, maar het lijkt erop dat de computer alleen vastloopt (en dus uitvalt) als ik programma's van Windows opstart.

  Windows Internet Explorer, Windows Live Messenger etc. etc. Ook reageert hij ontzettend sloom als ik Mijn Documenten of Mijn Computer probeer te openen.

  Daarentegen kon ik Everest zonder problemen downloaden en ik gebruik Google Chrome nu al voor een half uur en hij is nog geen één keer vastgelopen (de computer zelf ook niet).

  Eh, help?
 • 1. Bij een P3 is de uitlezing van de temperatuur niet echt betrouwbaar…. 36 a 37 graden bij een moderne cpu en een goede voeding is goed mogelijk maar een P3.. hmm geloof ik niet echt..zeker niet als ie al een tijdje meegaat…
  Het contactvlak van een P3 is ong 1 vierkante centimeter …als daar iets mis gaat (contact tussen koeler en processor) wordt ie snel te heet namelijk
  Moderne processors hebben snel een oppervlakte van zo'n 16 vierkante centimeter…
  Als de temoeratuur gemeten wordt met een censor op de koelribben van de koeler is de gemeten temperatuur dus te laag… en niet juist…

  2. Is windows opnieuw geïnstalleerd nadat ie is overgekomen van je zeer aardige oom?

  3. Ik zou op een P3 niets hoger draaien dan windows 95 of windows ME windows XP zou ik hem niet aandoen…. hooguit de eerste versie en dan geen updates want dat werkt niet…
 • [quote:02262fa12f="outlaw99"]1. Bij een P3 is de uitlezing van de temperatuur niet echt betrouwbaar…. 36 a 37 graden bij een moderne cpu en een goede voeding is goed mogelijk maar een P3.. hmm geloof ik niet echt..zeker niet als ie al een tijdje meegaat…
  Het contactvlak van een P3 is ong 1 vierkante centimeter …als daar iets mis gaat (contact tussen koeler en processor) wordt ie snel te heet namelijk
  Moderne processors hebben snel een oppervlakte van zo'n 16 vierkante centimeter…
  Als de temoeratuur gemeten wordt met een censor op de koelribben van de koeler is de gemeten temperatuur dus te laag… en niet juist…

  2. Is windows opnieuw geïnstalleerd nadat ie is overgekomen van je zeer aardige oom?

  3. Ik zou op een P3 niets hoger draaien dan windows 95 of windows ME windows XP zou ik hem niet aandoen…. hooguit de eerste versie en dan geen updates want dat werkt niet…[/quote:02262fa12f]

  Bedankt voor je reactie!

  En bedankt voor de uitleg van die meting. Ik vond het inderdaad ook een beetje apart dat 'ie zo laag bleef, maar hey, weet ik veel. ;)

  Hoe dan ook, Windows is niet opnieuw geïnstalleerd en toen ik hem kreeg stond er zelfs Service Pack 3 op!

  Nummertje drie klopt niet helemaal (voor mijn gevoel), aangezien ik zelf ook een P3 heb (eigenlijk precies dezelfde als die van m'n oom, ook met Windows XP etc). Daarbij moet ik wel zeggen dat daar vorige maand een nieuwe voeding in is gegaan en dat daar twee 256 MB geheugenkaarten in zitten. En mijn computer doet het fantastisch, to be quite honest.

  Hoe dan ook, de computer loopt dus alleen vast en valt uit bij het openen van "Windows bestanden" en ook bij websites zoals YouTube (zodra ik een video wil afspelen, dus). Ik wil wel geloven dat 'ie dus te heet van binnen word, maar opnieuw: bij het gebruik van andere browsers en programma's lijkt hij het perfect te doen en daarom vind ik het zo apart…
 • (…)
 • …dan zou ik de schijf formatteren en windows (welke versie ook) opnieuw installeren… dan weet je zeker dat in de programmatuur niets fout zit…
  succes !
 • [quote:a1c51a43eb="outlaw99"]…dan zou ik de schijf formatteren en windows (welke versie ook) opnieuw installeren… dan weet je zeker dat in de programmatuur niets fout zit…
  succes ![/quote:a1c51a43eb]

  Bedankt voor je snelle reactie, dude!

  Ik zal hem morgen maar eens formatteren dan en kijken of het probleem dan verholpen is. Wordt vervolgd.
 • Oké, ik heb hem dus geformatteerd en de installatie van Windows verliep flawless.

  De computer leek tien keer sneller en ook IE en alle andere programma's deden het…Helaas gooide Windows Update roet in het eten, aangezien de computer na de (SP2) update gelijk weer vastliep en uit viel.

  Ik begin dus te geloven dat de computer het inderdaad niet aan kan, maar mijn (waarschijnlijk laatste) vraag is: wat moet er vervangen worden, waardoor hij het (mogelijk) wel weer doet?
 • windows erop en niet updaten… andere browser erop (firefox o.i.d.) en gaan… 8)
 • [quote:04768ffa77="suneary"]Ik heb sinds een paar dagen een oude computer van mijn oom gekregen (Intel Pentium III Processor, met een 128MB geheugenkaart). [/quote:04768ffa77] De PC voldoet weliswaar aan de System Requirements van Windows XP. Maar eigenlijk is dat te weinig werkgeheugen. Van welke frequentie is die Pentium III eigenlijk? Ik vermoed dat er origineel Windows 98 SE erop gestaan heeft. Als je die niet meer hebt, kun je er waarschijnlijk beter een lichte Linux distributie installeren. Bijvoorbeeld Puppy Linux.
  [quote:04768ffa77="suneary"] Update roet in het eten, aangezien de computer na de (SP2) update gelijk weer vastliep en uit viel. [/quote:04768ffa77] Het zou kunnen dat XP met SP2 trager is dan zonder SP, maar ook weer niet zo groot dat de PC daardoor zou kunnen vastlopen. Als je ondanks 128 MB toch verder wilt gaan met XP, dan kun je SP3 beter slipstreamen met de originele XP CD. Zodat je daarmee een schone XP installatie kunt doen.
 • Ik installeer regelmatig windows xp op oudere pc's maar voor het updaten lopen ze toch een stuk sneller dan na een stuk of 90 updates…. :roll:
 • pentium 3 niet geschikt voor xp? ik had met een pentium 2 gewoon win xp pro draaien en ik gebruikte programma's als photoshop, ding werd niet te heet of wat dan ook. Had wel een geheugen van c.a. 700mb
  Alle service packs tot dan toe stonden erop.

  Pentium 3 die ik gehad heb, idem geen problemen mee.

  het geheugen is wel minnetjes. Hoeveel geheugensloten heb je? Ik heb hier nog wat reepjes van 128mb liggen voor oudere pc's (SDRAM)

  Goede koeling is bij een p3 wel essencieel omdat er idd maar een klein oppervlak contact maakt met de koeler.

  Als google chrome geen problemen veroorzaakt, maar IE wel, is opvallend. Nu is google chrome sowieso stabieler. Maar als ik me niet vergis is het wel zwaarder dan IE.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.