Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC start niet door, ligt niet aan CMOS, batterij, voeding...

Hans.Vosman
27 antwoorden
  • Dag,

    bij het aanzetten van de pc gaan ventilator CPU en video aan, je hoort heel even de harde schijf ratelen, maar verder gebeurt er niets, er komt geen enkel signaal naar beeldscherm, ook niet van ROM. Dit probleem lijkt steeds erger zijn geworden en hangt niet samen met het toevoegen van een nieuw onderdeel. Ik moet soms wel 10x herstarten voordat er doorgestart wordt. Soms start na een aantal van die pogingen na het uitzetten via de aan/uit knop het systeem uit zichzelf. Ook geen verschil of de pc al een tijdje succesvol heeft gedraaid en een warme (of heet dat een zachte?) herstart is geen probleem.

    Al geprobeerd:
    CMOS reset
    nieuwe batterij
    andere (werkende) voeding
    ander beeldscherm
    Windows XP er helemaal opnieuw opgezet

    RAM of videokaart wisselen nog niet geprobeerd, omdat ik geen andere videokaart en die geheugenstripjes niet heb. Is dit eigenlijk een mogelijke oorzaak?

    Is er iets anders wat het probleem kan verklaren?


    Medion MD 8383XL uit 2005
    MB: Microstar MS-7091, Chipset Intel 915P, Socket 775
    CPU: Pentium 4 550, 3,4 GHz, 800 MHZ FSB
    RAM: dual RAM 2x256 MB PC 3200 DDR Samsung
    Video: Medion Geforce 9910XL, 400 MHz
    HD: WD Caviar 250 GB
    Windows XP met alle updates
  • Je zou om mee te beginnen de Ultimate Boot CD kunnen downloaden, en branden als image/beeldbestand. Daarmee zou je het werkgeheugen en harde schijf mee kunnen testen. De videokaart zou je kunnen testen via applicatie ATI Tools. Diagnostics en analyser zou je ook nog kunnen doen, via applicatie SiSoftware Sandra Lite.

    Check eventueel nog deze PC Troubleshooting Manual.
  • kom je wel in 't bios?
  • Als de pc niet doorstart, draaien alleen de ventilatoren, maar is er geen enkel signaal en kom ik ook niet in het ROM. Net weer batterij eruit gehaald, maar geen verschil en u krijg ik m helemaal niet meer aan de praat…
    De cd UBCD heb ik gedownload, maar als er geen leven meer in de pc te krijgen is, dan houdt dat ook op.
    Wat kan ik nog doen om uit te proberen of hij wel iets verder doorstart?
  • Niet aan de praat wil zeggen: wel draaiende ventilatoren, maar geen signaal op scherm en geen verdere activiteit van de HDD. Ook geen bootmogelijkheid mogelijk via CD-ROM speler.
  • Mooi diagnostisch schema, trouwens, heel helder! Alleen daarvoor al bedankt!
    Zou het kunnen dat het systeem niet verder komt dan dit omdat de videokaart niet meer ok is? Dan moet ik es ergens uit een ander systeem een videokaart halen.
  • Je zou het inderdaad met een andere videokaart kunnen proberen. Zolang het maar geen vette 3D game kaart is. Bij PC's die helemaal niet meer willen opstarten, is het gebruikelijk deze proberen zo kaal mogelijk op te starten. Dus met zo min mogelijk in- en externe hardware. De PC speaker zou wel aangesloten moeten blijven, voor het geval het moederbord piepjes produceert, tijdens het opstarten.
  • Net weer geprobeerd, zit er nu toch weer in. Met warme herstart weer in BIOS, geen punt. Ook niet als ik dat meerdere keren doe.

    ATI diagnostisch toooltje geprobeerd: geen artifacts na 2 minuten, die scan maar gestopt (of had dat langer moeten lopen?). Bij find max core kwamen er in het linker 3Dvenstertje opeens gele blokjes en liep het programma vast: spontane zwarte schermen en no signal meldingen en vervolgens weer normaal. Maar dat was een lus en kon niet worden gestopt, ook niet met ctrl-delete-alt. Uiteindelijk deed het prog een herstart, gewoon weer goed. Find max mem liep vast en de videokaart werd zowat buiten werking gezet: hele lage resolutie en een foutmelding. Na een warme herstart geen probelemen.
    De UBCD 503 iso gebrand met Nero iso en mee geprobeerd te starten: foutmelding, lukte niet. Na maar eentje gebrand, zelfde. Bestand heet: ubcd503, Imagebestand, 73.168 Kb groot. Is dit dan wel de goeie? Het was op de site die ik doorkreeg niet mogelijk dit te downloaden (tenzij ik het over het hoofd zag) en kwam ergens via via terecht.
    Mistige zaak, al met al… :-( Wat nu? Andere videokaart proberen?
  • elkaar gekruist. Zal morgen andere kaart proberen, uit een nieuwere Medion, ook PCI express en ook geen vette kaart.

    Bedankt tot zover, ik houd je op de hoogte.
  • Tussendoor probeer ik af en toe even te starten en waarempel: een keer startte het zaakje zomaar in de eerste poging!

    Videokaart was toch net anders, pastte niet. Wel ander RAMstripjes geprobeerd: geen verschil.
    Alles overige aansluitingen (kaartlezer, frontaansluitingen, SCART aansluiting, etc) intern losgekoppeld: geen verschil.
    Toen videokaart eruit gehaald: geen verschil!! Ook niet als USB aansluitingen van toetsenbord en muis eruit waren. Geen geluidje, foutmelding ofzo, dat hoort dan toch te gebeuren? Ook als vervolgens data SATA kabel eruit gehaald wordt: zelfde: fans gaan aan, HDD ratelt even, verder niets. Ook als HDD vervolgens helemaal afgekoppeld is: alleen ventilatoren aan.
    Dit lijkt al met al ernstig, maar ik ben een relatieve leek, zoiets als stuk moederbord of CPU?? Of kan het toch nog iets op het HDD zijn?
  • kijk eens rond de socket of er geen bolle Elco,s staan of dar er wat smurrie op zit .
  • Geen bolle, vieze of gesmolten condensatoren te zien, maar niet alles is gemakkelijk te zien.

    Net op ander forum (supermarktpc.net) iets gelezen en uitgeprobeerd: iemand had cooler trechter iets loszitten; vastgezet en hij deed t weer. Ik zag ook iets loszitten van coolerbehuizing (zo'n trechter) en vastgedrukt: er kwam het Pentium4 logo, maar verder niets. Dat 2x gehad. Toen cooler helemaal losgemaakt en weer vastgezet (geen nieuwe koelpasta erop gedaan, moet dat?). Nu in 1x een normale start. Meteen maar de harde schijf aan het testen gegaan met Extended test van WD Lifeguard: geen problemen.
    Vervolgens pc uitgeschakeld, even wachten en ingeschakeld: normale start. Ik laat m nu afkoelen en probeer het weer, maar het zou dus veroorzaakt kunnen zijn door een cooler die niet helemaal goed vastzit?
  • als een haas alsnog koelpasta aanbrengen!
    ik denk niet dat het opstartprobleem iets met de cooler te maken heeft.
    losnemen, schoonmaken en goed weer bevestigen van hardware in de kast kan soms ook wel eens helpen.

    overigens: ik zag dergelijke koude startproblemen ook met uitgelopen dingetjes in de voeding. omdat je al een andere voeding plaatste ben je geneigd dat uit te sluiten, maar als het zich blijft voordoen zou ik de voeding van binnen bekijken om dat uit te sluiten.
  • [quote:c1d63444af="H.Meinders"]… maar het zou dus veroorzaakt kunnen zijn door een cooler die niet helemaal goed vastzit?[/quote:c1d63444af]Ja, de CPU wordt dan te heet en soms gaat die daardoor zelfs kapot. Je hebt geluk gehad! Vaak wordt een losse koeler over het hoofd gezien. De laatste Medion computer die ik heb gerepareerd, had een kapotte voeding (3,3V lijn defect) en defect geheugen. Het vinden van fouten is soms erg lastig.
  • Ik had even geen tijd, nu maar weer aan de gang. Maar helaas: nadat ik de koelpasta erop had gedaan (2x keer opnieuw gedaan), was ik weer terug bij af!! Het probleem is meestal weer dezelfde (wel fans aan, verder niets), maar soms gaat de pc ook vrij snel uit zichzelf weer uit.
    Ik zie niets bijzonders aan het moederbord, koelvinnen van de coller zijn vrij snel warm, ruik geen brandluchtje ofzo, dus moet ik maar concluderen dat de processor of het moederbord stuk is, ben ik bang…?
    Nog laatste tips?

    (eigenlijk misschien een ander thread, maar toch alvast even hier de vraag gesteld, jullie komen deskundig over) Het is voor mij belangrijk om Windows XP te kunnen blijven gebruike, eig. maar voor 2 dingen: Tomb Raider spelen en het overzetten van opnames van mijn HD recorder op de pc, dat beiden alleen draait op XP, beiden echter niet op virtual XP binnen Windows 7 Professional 64 bits systeem), dus misschien op een ander nieuw(er) systeem al of niet in dual boot. Vraag: tot hoe 'nieuw'/ recent werkt XP nog goed (vooral samenwerking met videokaart denk ik) op een computersysteem? Bijvoorbeeld koop ik een goedkope nieuwe pc en zet ik XP erop.
  • [quote:6351ef9f7f="H.Meinders"]Ik zie niets bijzonders aan het moederbord, koelvinnen van de coller zijn vrij snel warm, ruik geen brandluchtje ofzo, dus moet ik maar concluderen dat de processor of het moederbord stuk is, ben ik bang…?[/quote:6351ef9f7f]Het Medion systeem dat ik onlangs had gerepareerd had soortgelijke problemen. Enerzijds was er probleem met het geheugen en anderzijds bleek de 3V lijnen van de netvoeding niet in orde. Dat laatste kostte me veel zoeken. Zo nu en dan startte de computer wel op alleen er was geen vast punt waar de computer vastliep. Met een andere netvoeding was het probleem opgelost. Nu betreft het bij mij een ouder model met MS6701 moederbord.
    Ik zou zowiezo het geheugen en de HD testen. De Medion Windows XP kan, zover ik weet, alleen op een Medion computer worden geinstalleerd. Dus bij een nieuwe computer zou je dan ook Windows nodig hebben.
  • Dit probleem had ik afgelopen weekend ook.
    Ik heb na cmos en dergelijken,de sata kabel in een andere aansluiting op Mobo geprikt.
    2 keer herstarten,en hij liep weer.

    Mss heb je hier niks aan,maar het is het proberen waard.
  • Ik had de voeding en het geheugen in het begin al even vervangen door andere werkende, wat niet hielp. En daarna heeft ie ook weer 3x keer in 1 keer gestart, maar sinds de nieuwe koelpasta vertikt ie het weer helemaal. Vastlopen of spontaan herstarten had ik overigens niet.
    Ook met de SATA kabel in een andere aansluiting geen verandering.

    Toen de pc weer even was gestart, heb ik de HD getest met diagnostisch programmaatje en was daarmee alles ok.

    Dus tja, er blijft volgens mij niet veel over dan afscheid nemen.

    Ik heb nog een andere losse versie van XP, dus dat moet bij een andere pc gaan lukken. Enige probleem: draait XP goed op een nieuwe pc? Of zelf eentje samenstellen met nieuwe 'verouderde' onderdelen?

    Ik baal overigens dat Tomb Raider en dat programmaatje om opnames van de harde schijf van de HDrecorder af te halen niet werken in Virtual XP. Dat was nog de makkelijkste oplossing geweest.
  • In principe kan je een dual boot en/of een boot programma en/of harde schijf selectie bij het opstarten gebruiken. In het laatste geval is het bijplaatsen van een 2e harde schijf voldoende. Mogelijk dat dit ook kan werken via een USB disk installatie. In het algemeen kan je via een sneltoets in het Bios opstart menu komen en van daaruit het gewenste apparaat (harde schijf of cd-rom speler) kiezen. Daarna kan Windows XP worden geinstalleerd. Tijdens installatie van Windows XP is het dan wel verstandig om de andere harde schijf even los te koppelen. Bij dual boot of het gebruik van een boot programma gaat het iha wat anders.
  • Weer bedankt voor de hulp!! Ik plaats er een schijf bij waar ik XP op zet. Goede tip om de andere schijf los te koppelen! In C!T nr. 9 2010 staat een artikel om XP in dual boot te installeren NADAT windows 7 erop staat (zoals bij mij). Maar dat is veel lastiger dan op deze manier.
    Ik neem aan dat je bedoelt dat de manier om te wisselen tussen het starten met de schijf met XP of Windows 7, het telkens veranderen van de boot-volgorde is (bij de start op DEL drukken en in het ROM dat veranderen)? Ook niet ideaal, maar wellicht de gemakkelijkste oplossing?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.