Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Overklokken, Wat zijn de voordelen?

Anoniem
The Dragon
3 antwoorden
 • Ik las laatst iets over je processor overklokken, waardoor die sneller kon worden. Hoe gaat dit precies? Wordt hij dan ook echt veel sneller? Zijn er gevaren aan verbonden?
 • Er zijn verschillende manieren om je processor te overklokken, dit hangt ook af van de hardware die je hiervoor ter beschikking hebt.

  Die verschillen hebben enerzijds te maken met de techniek die gebruikt is in de processoren zelf, maar anderzijds ook met de mogelijkheden die (de chipset van) het moederbord biedt om te tweaken.

  En dan heb je nog randvoorwaarden die moeten voldoen, zoals stabiele voeding (d.w.z. lage voltafwijkingen), voldoende koeling (omdat wanneer er hoger geklokt moet gaan worden, de processor meer warmte genereert), geschikt geheugen (indien deze mee moet in de overklok), etc.

  Tenslotte moet je je ook afvragen voor welk gebruiksdoel je wilt overklokken, want het moet wel nut hebben. Stel je wilt betere prestaties in games, dan moet je misschien eerst naar de videokaart kijken i.p.v. de processor. Maar in theorie zou je wel wat merkbare prestatiewinst kunnen waarnemen, als je er maar vooraf en achteraf een duidelijke meting van kunt doen.

  Nog even over de gevaren: Je moet inderdaad wel een beetje een idee hebben hoe ver je kunt gaan met de hardware die je hebt. Op zich kun je met moderne, voor overklokken geschikte hardware best ver gaan, zeker als er ook de nodige veiligheidsvoorzieningen ingebouwd zijn op je moederbord en in je voeding.

  Maar er blijft altijd een risicootje, dus het is ook niet raadzaam te gaan experimenteren met overklokken met een PC waarbij het noodzakelijk is dat ie het altijd goed doet.

  Wil je nog advies over overklokken met de PC die je daarvoor voor ogen hebt, dan zou je met heel duidelijke specificaties van het systeem moeten komen en dan kunnen we wel kijken of we je hiervoor wat tips en trucs kunnen geven.
 • Check bijvoorbeeld deze topic over overklokken http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=212025 Over het algemeen is het doel van overklokken, het behalen van een hogere benchmark. Terwijl het overklokken van de CPU vrijwel niet merkbaar is in applicaties.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.