Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Biosinstellingen worden niet bewaard

rolla
15 antwoorden
 • Begin dit jaar heb ik het batterijtje op het moederbord (Asus P5GD1) vervangen. Afgelopen donderdag kreeg mijn moeder de melding bij opstarten om op F1 te drukken op het bios in te stellen of om op F2 te drukken om verder te gaan.

  Ik heb het batterijtje door gemeten met een analoge multimeter en de conclusie was dat het batterijtje niet leeg was. Voor de zekerheid nog 2 nieuwe batterijtjes gemeten en die gaven dezelfde waarde. Desondanks een nieuwe batterij geplaatst en het bios weer ingesteld, maar het probleem blijft.

  Volgens hardware monitor in het bios was de cpu met open kast 60 graden. Daarom heb ik de cpu koeler verwijderd, doorgeblazen met lucht en vervolgens weer teruggeplaats. Temperatuur al een stuk lager. Maar helaas was dit geen oplossing voor het probleem. Had ik overigens ook niet verwacht.

  Batterijtje zit overigens ook goed in de houder…, maar maakt volgens mij geen goed contact. In de houder zit een lipje waar het batterijtje op rust om contact te maken.

  Het gaat overigens om dit oude systeem.

  Iemand een idee hoe ik dit probleem kan verhelpen?
 • bios goed afgesloten, dwz via de optie " save and exit"?
  doe je dat niet dan onthoudt ie echt niks….
 • [quote:d7116f9016="rolla"]kreeg de melding bij opstarten om op F1 te drukken op het bios in te stellen of om op F2 te drukken om verder te gaan.
  […]
  batterijtje niet leeg
  […]
  Het gaat overigens om dit oude systeem.

  [/quote:d7116f9016]Een ASUS [u:d7116f9016]P5GD1[/u:d7116f9016] bord en een Samsung [u:d7116f9016]931BF[/u:d7116f9016] beeldscherm.

  Laat ik nou toevallig hetzelfde probleem kennen met een ASUS [u:d7116f9016]P5K[/u:d7116f9016] en eveneens een Samsung [u:d7116f9016]931BF[/u:d7116f9016].

  Houdt op de computer waarover je het hebt dat probleem mogelijk verband met het volledig [u:d7116f9016]afsluiten van de spanning[/u:d7116f9016], d.m.v. het na het uitschakelen van het systeem ook nog uitschakelen van de spanning van de contactdoos (of het loshalen van de stekker)?

  Ik vermoed dat de oorzaak dan een [u:d7116f9016]lekstroompje[/u:d7116f9016] zou kunnen zijn dat optreedt wanneer de computer wordt uitgeschakeld of ingeschakeld en waardoor het CMOS-RAM ondanks een goed knoopcel-batterijtje dan tijdelijk te weinig spanning krijgt om de BIOS-instellingen vast te houden.
  Ik heb daar zelf last van met mijn systeem met ASUS P5K moederbord, Gigabyte 8600GT grafische kaart en Samsung SyncMaster 931BF beeldscherm.

  Wanneer ik mijn systeem afsluit, en vervolgens volledig afsluit van de netspanning, dan blijkt later bij het opnieuw inschakelen dat de BIOS-instellingen waaronder datum en tijd verloren zijn en opnieuw ingesteld moeten worden.
  Om dit te voorkomen moet ik, wanneer ik de spanning geheel wil afsluiten, eerst het beeldscherm afsluiten van de spanning en daarna pas de computer; en omgekeerd, wanneer ik eerder het systeem volledig heb afgesloten van de spanning, en het vervolgens opnieuw wil inschakelen, moet ik altijd eerst de computer spanning geven en dan pas het beeldscherm, anders raakt het CMOS-RAM de BIOS-instellingen kwijt.
  Het blijkt ook in dit concrete geval niet aan een leeg of defect knoopcel-batterijtje op het moederbord te liggen, maar aan een niet nader geïdentificeerd lekstroompje van moederbord via grafische kaart via beeldscherm naar aarde.
  Het tijdens de garantieperiode vervangen van moederbord en grafische kaart boden echter geen soelaas. Misschien had ik ook het beeldscherm moeten laten vervangen, maar ik was te zeer verknocht aan die 931BF om 'm in te ruilen voor een ander type (de 931BF was inmiddels uit productie).

  [u:d7116f9016]Praktisch[/u:d7116f9016]:
  - Ik heb een [u:d7116f9016]schakelaar[/u:d7116f9016] geplaatst tussen de contactdoos (contactdoos met piekspanningsbeveiling uiteraard) en het netspanningssnoer van het beeldscherm.
  - Volledig [u:d7116f9016]afschakelen van de netspanning[/u:d7116f9016] doe ik nu als volgt:
  1. systeem normaal afsluiten, 2. netspanning van het beeldscherm afsluiten, 3. power van de voeding van het systeem afsluiten, 4. power van de contactdoos afsluiten.
  - Weer [u:d7116f9016]inschakelen[/u:d7116f9016] doe ik omgekeerd:
  1. power van de contactdoos inschakelen, 2. power van de voeding van het systeem inschakelen, 3. netspanning van het beeldscherm inschakelen, 4. systeem opstarten.

  Probeer maar eens uit of dit bij de computer waarover je het hebt het probleem mogelijk voorkomt, en of het probleem opnieuw optreedt wanneer je gewoon de schakelaar op de contactdoos omzet.
  Zo ja, dan heb je blijkbaar last van hetzelfde euvel als ik, maar dan ken je nu wel een manier om het probleem te [u:d7116f9016]vermijden[/u:d7116f9016].

  Succes.
 • @derkdejong

  Uiteraard heb ik het bios juist afgesloten door te kiezen voor save and exit.

  @Stupendous Man

  Zowel computer als beeldscherm zitten aangesloten op een simpele contactdoos met aan/uitschakelaar. Ik zal morgen even proberen of de werkwijze van jou bij mij ook werkt.
 • [quote:4978c67486="rolla"]Zowel computer als beeldscherm zitten aangesloten op een simpele contactdoos met aan/uitschakelaar.
  Ik zal morgen even proberen of de werkwijze van jou bij mij ook werkt.

  [/quote:4978c67486]Ik ben heel benieuwd.
  Ik hoop dat mijn aanpak ook voor jou werkt, dan kun je dat probleem omzeilen.
  Ik blijf dan overigens benieuwd of het probleem veroorzaakt wordt door die combinatie van die P5* ASUS moederborden (hebben de P5GD1 en de P5K ondanks de grote verschillen mogelijk nog een zekere familie-verwantschap?) en datzelfde Samsung 931BF beeldscherm, of dat zelfs alleen dat beeldscherm dat probleem al kan veroorzaken, ook met geheel andere moederborden.

  En een simpele contactdoos voldoet uiteraard, hoor. Dat ik schreef "contactdoos met piekspanningsbeveiling uiteraard", dat was omdat dat je systeem tegen piekspanningen beschermt, iets dat ik zelf als essentieel beschouw voor mijn dierbare systeem. Maar puur voor het voorzien van netstroom voldoet natuurlijk ook een simpele contactdoos zonder piekspanningsbeveiliging.
 • Jouw werkwijze werkt bij mij niet. Ik heb 2 keer met succes het syteem afgesloten en opgestart volgens jouw stappenplan, maar bij de derde keer kreeg ik al weer de melding op op F1 of F2 te drukken.

  Ik merk overigens uit jouw verhaal op dat bij jou het probleem vanaf het begin speelt. Ik heb het probleem sinds afgelopen donderdag, terwijl de combinatie moederbord / videokaart / monitor al zo'n 4 jaar draait.
 • Hallo,

  wat je eens kunt proberen is de cmos batterij eruit halen, en pas na ca 1 dag/nacht er weer inzetten. Dit is mij per toeval ook gelukt bij een oude laptop .

  vr.gr.
  Frans
 • [quote:d3645750b2="rolla"]Batterijtje zit overigens ook goed in de houder…, maar maakt volgens mij [b:d3645750b2] geen[/b:d3645750b2] goed contact. In de houder zit een lipje waar het batterijtje op rust om contact te maken.

  Het gaat overigens om dit oude systeem.

  Iemand een idee hoe ik dit probleem kan verhelpen?[/quote:d3645750b2]Dit repareren?
 • [quote:2b8e655857="rolla"]Jouw werkwijze werkt bij mij niet. Ik heb 2 keer met succes het syteem afgesloten en opgestart volgens jouw stappenplan, maar bij de derde keer kreeg ik al weer de melding op op F1 of F2 te drukken.[/quote:2b8e655857]Jammer, geen mogelijkheid dus om zo het probleem te omzeilen.
  Ik blijf meedenken.


  [quote:2b8e655857="rolla"]Ik merk overigens uit jouw verhaal op dat bij jou het probleem vanaf het begin speelt. Ik heb het probleem sinds afgelopen donderdag, terwijl de combinatie moederbord / videokaart / monitor al zo'n 4 jaar draait.[/quote:2b8e655857]Misschien haalde je eerder zelden de spanning volledig van je systeem, dacht ik, en sinds kort wel. Maar dat was het dus niet, begrijp ik.


  Vooralsnog lijkt dat wat je eerder aangaf, en wat andre@home nu ook heeft aangestipt, het eerste aangrijpingspunt te moeten zijn: [quote:2b8e655857="rolla"]Batterijtje zit overigens ook goed in de houder…, maar maakt volgens mij geen goed contact.[/quote:2b8e655857]Is dat te verbeteren?

  Het vreemde is echter dat ook hiervoor geldt dat het vreemd zou zijn dat dit van de ene op de andere dag op zou treden, zonder dat er gerommeld is aan dat contact. Dat is waarom ik het eerder genegeerd heb.

  Is er een reden aan te wijzen waardoor dat contact plotseling verslechterd kan zijn?
  Kun je aangeven waarom je het idee hebt dat het contact niet goed is?
  Zit het knoopcelletje los? Of zijn de contactpunten vuil? Of wat bedoel je exact?
 • [quote:7e73ae06be="rolla"]Batterijtje zit overigens ook goed in de houder…, maar maakt volgens mij geen goed contact. [/quote:7e73ae06be] Zoals hierboven is vermeldt, zou het inderdaad aan de batterijhouder kunnen liggen. Zie bijvoorbeeld deze thread [SOLVED] (Resolved) CMOS settings lost... even with new battery. Alleen verwacht ik dan wel dat je ook problemen hebt met de getoonde tijd en datum in Windows. Tenminste als je voordat je PC inschakelt, eerst je netwerkverbinding uitplugt. Zodat Windows niet de getoonde tijd en datum, via het internet gelijk kan zetten.
 • Dat het batterijtje geen goed contact maakt is slechts een vermoeden aangezien het batterijtje niet leeg is en het ook geen warmteprobleem van de processor is.

  Er is echter geen reden aan te wijzen waarom het aan de batterijhouder zou liggen aangezien er de laatste half jaar niets verandert is aan de pc en de pc onlangs ook niet verplaatst is.

  Als de computer bij het opstarten de melding geeft om op F1 of F2 te drukken dan is de datum/tijd in Windows ook weg.

  Als de computer uitgeschakeld wordt gaat altijd de spanning er volledig af.

  [img:6f67b825b0]http://193.164.197.30/images/766/7669473841.jpg[/img:6f67b825b0]
  Dit is niet mijn bord, maar laat wel zien hoe de batterijhouder er uit ziet.
 • [quote:0adcd30780="jolo"][quote:0adcd30780="rolla"]Batterijtje zit overigens ook goed in de houder…, maar maakt volgens mij geen goed contact. [/quote:0adcd30780] Zoals hierboven is vermeldt, zou het inderdaad aan de batterijhouder kunnen liggen. Zie bijvoorbeeld deze thread [SOLVED] (Resolved) CMOS settings lost... even with new battery. Alleen verwacht ik dan wel dat je ook problemen hebt met de getoonde tijd en datum in Windows. Tenminste als je voordat je PC inschakelt, eerst je netwerkverbinding uitplugt. Zodat Windows niet de getoonde tijd en datum, via het internet gelijk kan zetten.[/quote:0adcd30780]

  Weet iemand of je moederbord dan al naar de kl*te is???
  lijkt mij dat je de batterijhouder kunt vervangen.
 • Ik krijg nu bij het opstarten de melding:

  CMOS settings wrong
  CMOS Date/Time not set
  Overclocking failed! Please enter Setup to re-configure your system
  Chassis intruded!
  Fatal Error.. System halted

  Druk ik vervolgens op de reset knop dan krijg ik alleen weer

  CMOS settings wrong
  CMOS Date/Time not set

  en de mogelijkheid om op F1 of F2 te drukken. Druk ik vervolgens op F1 en stel het bios weer goed en sluit af dan start de computer wel weer door naar Windows. Schakel ik de pc uit door de powerbutton vast te houden en schakel hem daarna weer dan krijg ik weer de vraag om op F1 of F2 te drukken.

  -Zou het nog kunnen helpen om het batterijtje er een tijdje uit te laten?
  -Bios reset doen?

  Of mag ik voorzichtig concluderen dat het bord aan het overlijden is?
 • [quote:46c3ce8794="rolla"]
  Zou het nog kunnen helpen om het batterijtje er een tijdje uit te laten?
  Bios reset doen?
  [/quote:46c3ce8794] Je had de batterij al verwisseld. Dan is de batterij er al uit geweest. Ik denk niet dat een langere tijd de batterij eruit halen, daaraan iets toevoegt. Ook is door de batterij wissel het BIOS al gereset. Ofschoon het geen kwaad kan, dit nogmaals te doen via de jumper. Je had toch wel de stekker van de PC uit het stopcontact, voordat je de PC open schroef. En had je de batterij wel verwisseld, zonder 'm met je handen te hebben aangeraakt? Bijvoorbeeld met een plastic pincet.
  [quote:46c3ce8794="rolla"] Dat het batterijtje geen goed contact maakt is slechts een vermoeden [/quote:46c3ce8794] Bedoel je dat je geen speling hebt geconstateerd in de batterijhouder. Check verder deze Engelstalige thread CMOS Setting wrong time and date.
 • @Jolo,

  Bios reset en batterijtje er een tijdje uitlaten had ik zelf ook al gedacht dat dat niets zou helpen, maar ik denk vraag toch maar even voor de zekerheid.

  Op het moment dat ik de kast openschroef trek ik altijd de kabel uit de voeding. Battterijtje heb ik niet met een plastic pincet verwisseld, maar met de hand. En dat mag niets uit maken, want ik heb het al veel vaker zo gedaan en nog nooit problemen gehad.

  Wat speling betreft, als ik op de randen van het batterijtje druk kan ik het batterijtje wat heen en weer bewegen.

  Ik al morgen nog eens kijken of het batterijtje inderdaad wel goed aangedrukt wordt.

  Bedankt voor het meedenken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.