Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Vastlopers na schoonmaken PC

Anoniem
tomvdlee
2 antwoorden
 • Een aantal weken geleden heb ik m'n PC-kast een grote schoonmaakbeurt gegeven.
  Met beleid heb ik met behulp van een spuitbusje lucht stof verwijderd uit ventilatoren en koelribben.
  De ventilatoren in de PC-kast heb ik er voorzichtig uitgeschroefd om ook de kant aan de roosterzijde goed schoon te kunnen krijgen. Daarna heb ik de ventilatoren weer teruggeplaatst in de PC-kast.
  Na afloop van de schoonmaakbeurt zie de PC-kast er weer zo goed als nieuw uit.

  Maar vanaf dat moment heb ik 2 problemen, waarvan de 1e wel heel erg vervelend is:

  1 - Na opstarten stopt de PC er na 5 - 10 min. mee, het beeldscherm bevriest (zelfs de klok loopt niet meer) en het systeem reageert helemaal nergens meer op, ook niet op toetsenbord en muis. De enige optie is het systeem geforceerd uit te zetten of met de reset-knop het systeem te herstarten.
  Ik snap niet wat er aan de hand kan zijn. Ik heb erg voorzichtig te werk gegaan met het schoonmaken en heb alleen de kast-ventilatoren aangeraakt, alle andere componenten heb ik alleen met lucht schoongeblazen.
  Alle ventilatoren draaien naar behoren en verplaatsen lucht in de juiste richting, dus de koeling zou in orde moeten zijn.
  Ik ben er wel achter dat het een hardware gerelateerd probleem is, want als ik i.p.v. de geïnstalleerde Windows XP een Linux live-CD gebruik, dan heb ik na een paar minuten hetzelfde probleem.

  2 - De ventilator in het zij-paneel van de PC-kast zorgt nu voor een resonerend geluid, wat na een tijdje behoorlijk irritant wordt. Ik kan de ventilator wel omdraaien, dan is de resonantie bijna weg, maar dan blaast de ventilator de verkeerde kant op

  Weet iemand wat ik zou kunnen doen om probleem 1 te onderzoeken en op te lossen? Ik weet zelf echt niet wat er aan de hand kan zijn en hoe ik dit aan moet pakken.

  Alvast bedankt voor een reactie!
 • De fan's zullen het waarschijnlijk niet zijn. In de eerste paar minuten naar starten zal het systeem nog niet zo heet zijn dat deze het opgeeft (tenzij de fans helemaal niet meer werken).

  Omdat het systeem later in het startproces pas vastloopt (op het moment van initialiseren van (onbekende) hardware) kan er iets met één van de componenten zijn.

  Eerst alle externe apparaten (printer, scanner etc) loskoppelen en dan uitproberen. Controleer (usb-)aansluitingen op vuil en eventuele schade door verkeerdom insteken.

  Probeer dan eens om alles intern los te koppelen, de aansluitingen schoon te blazen en opnieuw aan te sluiten; dus harde schijf, dvd, voeding, (usb) stekkertjes, insteekkaarten, geheugen, processor (let op dat je na loshalen van de koeling de koelpasta moet vervangen) etc.

  Geen verbetering; dan componenten (muv voeding harddisk, processor en (een van de) geheugenmodules) verwijderen, uitproberen, en componenten één voor één terugplaatsen en telkens uitproberen om de schuldige te vinden.

  Succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.