Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

CPU fan herrie, vervangen of verkkerd aangesloten?

helicop
4 antwoorden
 • Ik heb een Thermaltake Frio Advanced CPU koeler gemonteerd. Betreffende koeler heeft 2 fan's die appart gevoed worden. 1 fan heb ik op het mobo op de CPUfan caonnector geprikt, de andere op een willekeurige sysfan connector.
  Het valt me op, ondanks dat de fan beschikt over het systeem dat de rotatie snelheid via het mobo automatisch krijgt doorgegeven, de fan op de CPUfan connector volle porrie draait (2000rpm) en daarbij een geluid geeft alsof hij opstijgt. Onwerkbaar dus.
  Ik heb als test deze fan al eens op een willekeurige sysfan connector geprikt;even loopt hij langzamer maar al snel draait hij weer 100% De andere fans zitten allemaal rond de 1000 rpm en zijn nagenoeg stil.

  Het bijgeleverde control centre (software) geeft mij de mogelijkheid de fanspeed in te stellen, maar ik krijg hem niet trager dan ~1500 rpm, nog steeds te lawaaig.

  Nu kan ik me 3 dingen bedenken wat er fout zou kunnen gaan:

  1) te weinig koelpasta? Ik twijfel hier eigenlijk aan immers de 2k rpm begint direct bij starten van het systeem
  2) iets in de aansturing van de mobo? Hoewel ik dit ook op een andere fan connector heb uitgeprobeerd.
  3) gewoon een lawaai koeler? M.a.w: vervangen dat ding. Maar hij is fonkelnieuw en net op de markt?!

  Heeft iemand dit eerder aan de hand gehad en wat is de mogelijke oplossing? Wat is een normale (default ZONDER overclock gedoe) rpm die zo'n fan mag draaien? (socket 2011)

  Dank
 • Op afstand natuurlijk een gok, maar het lijkt er op alsof het toerental niet (goed) gemeten kan worden. De fan geeft, zoals je ook al schrijft, normaal gesproken via de aansluiting door hoe snel hij draait.
  Als dat niet gebeurt, dan zal hij opgeregeld worden tot maximaal omdat het voor het systeem lijkt alsof hij niet draait of te langzaam draait.
  Heb je hem al eens uitgewisseld met een andere fan en doet die andere fan het dan wel goed? Zo ja, dan is de fan zelf toch defect.
 • Je kunt natuulijk een van beide fans eens verwijderen en kijken of ie dan voldoende koelt. Zo'n push-pull opstelling is sowieso bedoeld voor maximale koeling en zal nooit echt stil zijn. Maar tenzij je gigantisch gaat overklokken, is een enkele fan op zo'n heatpipe koeler meer dan voldoende.
 • [Billenbloodmodus]
  Heren, ge moogt slaan. Soort van hylarisch en dat de jaarwisseling snel moge komen zodat ik het jaar weer zonder ego deuken kan beginnen.

  Een kort relaas; Ik was het zat met die herrie, dat moge duidelijk zijn.
  Kijkend op de site van Thermaltake zag ik idd de correcte fanspeed van max 2k rpm. En het is begrijpelijk dat met zo'n tempo er meer decibel wordt geproduceertd.
  Voor mij een reden om naar de winkel te gaan en een andere koeler aan te schaffen; 1 die minder rpm maakt en (derhalve) ook minder herrie.
  Vandaag de boel eens omgewisseld en na opstarten valt een serene rust mij ten deel. Heerlijk.
  Met een gelukzalig gevoel besluit ik de Thermaltake schoon te poetsen van koelpasta om hem zodoende als reserve te kunnen gebruiken of misschien te verkopen.
  Doekje erbij, beetje Terpentine en als sneeuw voor de zon verdwijnt de pasta. Een vreemd schijnsel komt naar boven. Waar herken ik dat van?
  Ja hoor. Mijn euforie verdwijnt even snel als de koelpasta: er zat op de koeler een beschermfolietje welke ik over het hoofd heb gezien. Ergo, het koelvlak heeft nimmer contact gemaakt met de processor.
  (ik wacht nu even totdat jullie zijn uitgelachen)…………………………

  Gelukkig heb ik de CPU nog niet op haar falie gegeven en dus is er niets beschadigd op welke wijze dan ook. Hooguit mijn ego.

  Afin, ik raap de boel bij elkaar, zeg vooral niets tegen mijn vrouw, en ga deze achteraf toch goede koeler aan de slimmere mens proberen te slijten.
  Zucht..
  [/Billenbloodmodus]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.