Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

TDP waarden (bij AMD processors)

gerben
5 antwoorden
 • Ik ben een beetje in de war over de opgegeven TDP waarden bij processoren. Ik sta op het punt een Trinity processor aan te schaffen, helaas sowieso niet de zuinigste (behalve in idle), en mijn oog is gevallen op de A8-5500 of de A8-5600k. Deze zijn even duur, maar de 5600 is sneller, dus kies dan de 5600 zou je zeggen, nietwaar?

  Kijken wij bij de opgegeven specificaties, zien we dat de 5600 een TDP van 100W heeft, en de 5500 een TDP van 64W. Omdat ik zuinigheid hoog in het vaandel heb staan en die paar MHz me niet zo veel kan boeien, leek me de 5500 wel een verantwoorde keuze (*ahum* wat een geslijm weer).

  Echter, kijken we naar de uitgebreide review op hardware.info, dan zien we in Idle stand dat de 5500 zo'n 33,4 W verbruikt, maar de 5600 ook slechts 33,5 W. Dat snap ik nog, het ding staat toch niets te doen. Als de processor wel in gebruik is, zien we ineens dat de 5600 maar liefst 114 W (!) verbruikt, en tot mijn grote verbazing de 5500 toch ook nog 112 W wegtrekt!!! Pardon?!? Wat stond er ook alweer bij TDP? Kortom, ik snap daar van geen zak.

  Mijn vraag, wat is nou precies een TDP waarde, en wat is nou eigenlijk het nut van de A8-5500 op de markt, terwijl deze eigenlijk gewoon exact hetzelfde is als de A8-5600k, zelfs de prijs, maar alleen langzamer is?
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power
  Is ook geen verbruik hè.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Fusion_microprocessors
 • Inderdaad, het heeft niets met verbruik te maken. Of een hoge of lage tdp nou goed of slecht is blijft me raadsel. Ik denk dat een grote beter is.
 • Hoe lager, hoe effectiever, minder warmteverlies dan hè.
 • Ja, ik ben niet zo heel slim maar ik snap het nu eindelijk (dat werd tijd). TDP geeft aan hoeveel warmte er door het koelsysteem van de processor afgevoerd moet worden zonder het ding te laten overhitten.

  Na deze theorie een wat praktischer vraag. Welke processor is het beste om te kopen? A8-5500 of A8-5600k? Beide exact dezelfde prijs. 5500 is lager geklokt, geen vrije multiplier (daar doe ik toch niks mee), maar heeft lagere TDP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.