Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC crasht door hitte?

Eddey
32 antwoorden
  • Ik heb hier een PC staan die na een tijdje crasht.
    Het crashen gebeurt meestal als de proccesor (AMD Duron 1000) zwaar belast wordt. Bij bijvoorbeeld spellen.
    Hier een lijstje met de componenten:

    K7TA-Pro moederbord
    AMD Duron 1000
    Riva TnT 2 m64 Op pci
    128 mb ram
    40 gig sumsung hdd
    52x speed

    de rest lijkt me niet van belang.

    Het moederbord is een Image World/Lucky Goldstar met een Via VT8363A chip.

    Ik kwam erachter dat de vid. kaart niet gekoeld is.
    Volgens de winkel hoeft dat niet.

    Er zitten 2 coolers in, een voor de proccesor en een system cooler, de system cooler vind ik wat zwak, hij zuigt maar heel weinig lucht weg. Nadat ik hem verplaatst heb richting de vid. kaart liep hij een tijd zonder te crashen. Ik heb zelfs burn-in van Sysoft Sandra gebruikt, en toen crashte hij niet. Nu had ik em een tijdje uitstaan en na even spelen crashte hij.

    Opmerkelijk is dat het eerste PCI slot blijkbaar niet genoeg stroom kan leveren om de vid. kaart bij het opstarten meteen te kunnen gebruiken. Hij moet eerst een tijdje (30 sec.) draaien voordat hij iets doet.

    Volgens mij heeft het iets met de cooling te maken.

    Ik heb dit ook gepost op gathering.tweakers.net, http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/486834/1/25 .
  • Dat kan idd het probleem zijn, kijk anders even met CPUCool of MBM5 wat je temperaturen zijn.

    Overigens kunnen die cold-boot problemen ook veroorzaakt worden door een slechte voeding, of slecht geheugen.
  • Dat booten is opgelost. Ik denk dat die vid. kaart toch echt kapoere is, het was al niet zo'n goede.
  • En je temps?
  • Je kunt een kleine ventilator van bijvoorbeeld een oude cpu koeler slopen en op het koelblokje van je videokaart schroeven. Dat scheelt soms de helft in temperatuur. Het kost zo goed als niks en weet je iig of het aan je videokaart ligt.
  • De temps zijn:

    CPU 30-36°
    Systeem 19-20°
    HDD 19-20°

    Lijkt mij niet slecht, en ik heb al wat met ventilators geklooit, toen deed hij het een tijd zonder crashen, maar toen ik em een tijd later aandeed begon het weer.
  • Nou als die temperaturen idd kloppen zijn dat hele mooie waarden hoor :smile:

    BTW weet je toevallig ook de temperatuur van je videokaart? (mocht je die niet kunnen meten, voel dan of het koelblok nog aan te raken is zonder je fikken te verbranden :grin: ).

    Die kaart kan in principe wel zonder cooler lopen dacht ik, maar de meeste van die kaarten werden wel met cooler uitgerust…


    Als de temperatuur van de videokaart relatief laag is dan lijkt mij haast alsof er een ander probleem is. Je hebt je pc niet overgeclocked???
    Misschien een geheugenprobleem…

    _________________
    Doe niet wat je laten kunt :smile:

    [ Dit bericht is bewerkt door: Eddey op 2002-05-06 08:51 ]
  • [quote:d2372328a8]
    Op 06-05-2002 8:47 schreef Eddey:
    Nou als die temperaturen idd kloppen zijn dat hele mooie waarden hoor :smile:

    BTW weet je toevallig ook de temperatuur van je videokaart? (mocht je die niet kunnen meten, voel dan of het koelblok nog aan te raken is zonder je fikken te verbranden :grin: ).

    Die kaart kan in principe wel zonder cooler lopen dacht ik, maar de meeste van die kaarten werden wel met cooler uitgerust…


    Als de temperatuur van de videokaart relatief laag is dan lijkt mij haast alsof er een ander probleem is. Je hebt je pc niet overgeclocked???
    Misschien een geheugenprobleem…

    _________________
    Doe niet wat je laten kunt :smile:

    [ Dit bericht is bewerkt door: Eddey op 2002-05-06 08:51 ]
    [/quote:d2372328a8]

    Nee, die pc draait gewoon op 1000 MHz zoals die hoort. Die cooling van de CPU lijkt me netjes, die waarden zijn met SpeedFan gemeten.
  • En je videokaart? (Die zul je handmatig moeten meten/voelen, dus met de kast open)
  • Welke drivers gebruik je er trouwens voor, kan daar niet 1 van de oorzaken zitten?
  • [quote:997f1a7628]
    Op 06-05-2002 10:42 schreef Eddey:
    En je videokaart? (Die zul je handmatig moeten meten/voelen, dus met de kast open)

    [/quote:997f1a7628]

    Die is wel redelijk koud, volgens mij is die vid. kaart echt kapoere.

    [qoute]
    Welke drivers gebruik je er trouwens voor, kan daar niet 1 van de oorzaken zitten?


    Maar hij crashte al bij de opstarten van de installatie van Windows 98/2000/XP.
  • Dan zal het idd wel geen driverprobleem zijn.

    Heb je al eens geprobeerd om VIO te verhogen, naar bijvoorbeeld 3.4V? Dat wil ook wel eens helpen.
  • Ik heb de zelfde probleem gehad met mijn AMD Athlon 1400
    Wat voor voeding heb je ?
    Je hebt minimaal 300 wat voeding nodig voor je pc.
    Als je veel USB hardware heb zou ik 350 a 400 wat aanraden.
    Zins mijn nieuwe voeding (300 watt) die in mijn nieuwe kast zat (Aopen HQ8 Big Touwer dacht ik) heb ik die probleem niet meer!
  • Het wattage is nniet zo zeer van belang, meer het amperage van de 5V lijn. Als je PSU 30A leveren kan op de 5V lijn, dan moet het genoeg zijn :smile:
  • Ik laat hem nu weer proefdraaien, met upgedate drivers, daarna laat ik em 15 minuten uit, en draai ik weer proef.
    Dat proef draaien doe ik met Burn-in van sisoft sandra.
  • De eerste test heeft hij overleefd.
    Nu nog de 2de test, volgens mij overleefd hij dat.

    Zou het ram kapot kunnen zijn?
  • Dat zou ook kunnen ja :smile: Als je ram stuk is dan krijg je ook random crashes als je programma's draait.
  • Het lijkt er op dat hij te kort krijgt.
    Omdat ze videokaart niet in het begin start.
    Of had ik dat verkeert gelezen ?
    [quote:79fc183fa8]
    Op 06-05-2002 12:12 schreef BA:
    Het wattage is nniet zo zeer van belang, meer het amperage van de 5V lijn. Als je PSU 30A leveren kan op de 5V lijn, dan moet het genoeg zijn :smile:

    [/quote:79fc183fa8]
  • Dat met die langzame start is opgelost, naar een lager slot verplaatst, het is namelijk PCI :sad:.

    Ik wacht nog op de resultaten van Sisoft Sandra.
  • Ik heb iets aparts ontdekt, na het uitvoeren van de burn-in wizard, die heb ik alleen op bepaalde onderdelen gedaan, crashte hij eerst niet. Maar toen ik de geheugen test deed crashte hij wel. De eerste 2 in het rijtje werkten zonder problemen.

    [ Dit bericht is bewerkt door: Jackabuzah op 2002-05-06 14:11 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.