Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Moederbord van IBM Aptiva vervangen?

S0epkip
33 antwoorden
 • Hallo, iemand vroeg mij of ik een nieuwe processor in zijn oude PC wilde zetten, ik kwam erachter dat ik dus een AMD Duron van 800Mhz op een Socket 7 moederbord moest zetten, dus heb ik hem ook maar aangeraden om er een nieuw moederbord in te zetten. :D Nu is het zo'n A-merk PC, het gaat hier over een IBM Aptiva. Nu wilde ik graag weten of ik daar zo maar een ander moederbord in kan zetten zonder dat enige andere dingen problemen gaan geven. En kan software ook geen problemen geven (als dat erop staat want dat weet ik zelf niet)?

  Michel.
 • Ik weet niet precies welk type Aptiva het betreft, maar waarschijnlijk kan het moederbord niet vervangen worden door een ATX exemplaar. Als je weet hoe een ATX moederbord eruit ziet, dan kun je zo zien wat wel en niet mogelijk is. Let in het bijzonder op de plaatsing van de monitor connector en de overige connectoren. Verder zou er ook nog een ATX voeding in de Aptiva kast moeten zitten. Bekijk de voedingsconnector in de kast maar eens …
 • Zo'n ATX connect heeft toch 20 pinnetjes hè? Als dat zo is dan is die Aptiva een ATX kast, dus dan zou zo'n moederbord erin moeten passen.
  Toch?
 • Niet noodzakelijk, er kunnen ook kleinere wijzigingen zijn aangebracht. Van DELL weet ik dat ze de ATX specificatie hebben aangepast voor hun pc's.
 • Of er worden andere formaten gebruikt, zoals microATX, dat komt ook nog wel eens voor. Het zal dus een kwestie van passen en meten worden.
 • Hoe kom ik daar dan achter zonder dat hem een nieuw moederbord laat kopen om vervolgens erachter te komen dat het niet gaat?
 • heb je geen oude liggen?

  OF kijk op de site van de fabrikant, daar staan de afmetingen in. Alleen zit je dan misschien met de plaatsing van de studs, maar daar moet wel wat op te verzinnen zijn.
 • Ik heb ik m'n andere PC nog een ATX bord zitten maar dat kon ik niet vastschroeven dus heb ik heb vastgelijmd met secondenlijm op stukjes tuinslang, dus dat blijft lekker zitten. :D
 • Nu jullie het over de bevestiging van het moederbord hebben, wil ik een vraag stellen. Als je het moederbord vastschroefd met die koperen 'buisjes' dan maakt het contact met de behuizing. Maar als je het moederbord met kunststof spacers bevestigd, hangt hij geïsoleerd. Wat is m.a.w. de verstandigste manier om je moederbord te bevestigen in de systeemkast?
 • Ik weet niet of er iets op het moederbord zit wat kan geleiden met de kast zelf maar als dat zo is dan zal het er zeker niet goed voor zijn. Daarom kies ik ook altijd voor iets wat isoleerd (bijvoorbeeld stukjes tuinslang). :D
 • Ik heb thuis twee ATX kasten. In beide kasten vormen de "afstandbussen" één geheel met de bodemplaat. Tja, dan ga ik geen moeite doen om de boel te isoleren als dat niet nodig is. Er moet uiteindelijk toch een verbinding met de kast worden gemaakt, dus ja, als dat kennelijk via die contacten moet, dan zal ik dat ook benutten. Het is het minste werk. Verder zullen deze "afstandsbussen" geen echte stroom geleiden. De stroom gaat via de voedingskabels.
 • dat klopt misschien wel, maar ik meet tussen de aardraad en de kast wel een spanning maar wisselend, niet constant. Hij was toen niet geaard en toen kreeg ik een schokje/ voelde een stroompje lopen tussen aardpool(verwarming) en kast.
  Daarvoor heb ik hem bij de leverancier laten nakijken en die merkten niets, daar was hij wel op een geaard stopcontact aangesloten, dus is restspanning
 • De afstandbussen maken wel contact met de kast, maar waar ze je moederbord raken en waar de schroef die in de afstandbus zit het moederbord raakt zitten een soort 'ringetjes'. Daardoor is het geïsoleerd of whatever :D kijk maar is goed op je mobo..
 • hhhmm, daar kan ik dus ook wel eens last van gehad hebben.
  Ik plaatste laatst mijn zijpaneel op mijn draaiende computer en toen sprongen er vonkjes over van het paneel naar de kast. Zelf voelde ik niks.
  Nadat ik een multimeter ergens had opgeduikeld en de kast heb gemeten stond er geen spanning op.
  Bij mij was er dus waarschijnlijk dus ook restspanning??? Mijn computer zit idd ook op een ongeaard stopcontact. Wel resette de computer aldoor en ook mijn pc op de andere kamer rebootte 1x.
 • zou goed kunnen, weet alleen nog niet welk moederbord :(
 • Ik weet niet of het hier mee te maken heeft.. maar als je een pc bouwt/ in een pc gaat rommelen, moet je jezelf altijd eerst even 'ontladen' door bijvoorbeeld een ongeverft stuk verwarmingsbuis aan te raken.
  Computers vinden statische electriciteit niet leuk ;)
 • Jij bent slim je zet er meteen je koopwaar onder ;)
  Maar dat wist ik al van die statische electriciteit. ik heb me rot lopen zoeken voor zo'n polsbandje, maar nergens gevonden. :(
 • [quote:3145c0347c="S0epkip"]
  Computers vinden statische electriciteit niet leuk ;)[/quote:3145c0347c]

  Dat weet ik en dat doe ik ook altijd, marruh zou dat statische electriciteit zijn geweest??? Ik heb toen wel gewoon het paneel erop geplaatst…
 • Misschien bij Conrad?
  Ik maak geen reclame dus www.bedrijfsnaam.nl ;)

  Ja! hier: http://www.conrad.nl/cgi-bin/conshop/ConShop.pl?TK_PAR[USER_ID]=0201053101028243937&TK_EV[SHOWPAGE]=&TK_PAR[PAGEID]=567&TK_PAR[MEDIUM]= :D
 • Heb ooit ook eens naar zo'n polsbandje gezocht, geen pcboer in de buurt had er 1. Ik werd doorverwezen naar een electronica speciaalzaak.
  Zoals soepkip al zei, er wordt aangenomen dat als je de kast beet houdt tijdens je werkzaamheden en van te voren een verwarmingsbuis aanraakt dat dat voldoende moet wezen. Die pcboeren werken ook niet met een "bandje". Misschien een anti-statisch matje voor zooi dat je neerlegt, maar ik zou niet weten waar ze zoiets verkopen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.