Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

12 antwoorden
 • Kan iemand mij vertellen wat RAID nu eigenlijk precies is?
  Heb je hiervoor twee harde schijven voor nodig??
  Ik sta op het punt een nieuwe computer aan te schaffen met moederboard ASUS A7V-333 SOCKET A, met of zonder RAID.
  De harde schijf wordt een Maxtor 80 Gb 7200 RPM
 • Staat in andere topics zeer uitgebreid uitgelegd, moet je maar eens zoeken. Maar in het kort:

  RAID
  Redundant Arrays of Inexpensive Disks.


  RAID 0
  Hier is er geen sprake van redundantie, maar wel van disk striping: gegevens worden optimaal verspreid tussen de veschillende harde schijven. Weinig gebruikt.


  RAID 1
  Hier is er sprake van disk mirroring: elke harde schijf heeft een identiek broertje met een exacte kopie van de gevevens. Een dure oplossing.


  RAID 2
  Dit systeem wordt nauwelijks commercieel toegepast.


  RAID 3
  Dit systeem maakt gebruik van minstens 4 schijven waarvan er één dient om een pariteitsbit op te slaan. Bij RAID 3 is één bepaalde schijf gespecialiseerd voor de pariteit, waardoor de schijf meer gebruikt wordt dan de andere en hij meer kans maakt om uit te vallen. Dit is opgelost in RAID 5.


  RAID 4
  Dit systeem wordt nauwelijks commercieel toegepast.


  RAID 5
  Technology Redundant Array of Inexpensive Disks. Een cluster van meerdere normale harde schijven met een aparte controller. Het gehele systeem wordt vanaf de PC als één harde schijf gezien. De intelligente controller zorgt er echter voor dat de data naar meerdere fysieke schijven wordt geschreven (redundantie) en er kan een snelheidswinst geboekt worden door het lezen en schrijven van meerdere harde schijven tegelijkertijd. Als het goed is, is het systeem zodanig opgezet, dat bij het uitvallen van één van de schijven er alleen een melding wordt gegeven en er geen data verloren gaat.
 • Rendundant Array of Independent ( of Inexpensive ) Disks. Een technologie die het mogelijk maakt om vijf of meer harde schijven in een pc te proppen .
 • De term RAID staat boven in de vorige thread verklaart. Ik heb zo'n idee dat je uit bent op RAID-0. Daarvoor heb je minimaal 2 harde schijven nodig. Iedere schijf neemt de helft van de informatie voor zijn rekening. (4-bits,4-bits vs 8-bits) Het voordeel hiervan is dat je toegangstijd een factor 2 daalt (Niet helemaal waar, het is iets meer) Het nadeel is dat als een schijf uitvalt je alles kwijt bent. Ik denk dat dat laatste met de huidige kwaliteit van harde schijven zelden voorkomt. Als je veel gehecht bent aan je data dan is het maken van een backup een oplossing.
 • [quote:789c5624b1="amd lover"]Rendundant Array of Independent ( of Inexpensive ) Disks. Een technologie die het mogelijk maakt om vijf of meer harde schijven in een pc te proppen .[/quote:789c5624b1]

  om dat te kunnen heb je niet per se RAID nodig :roll:

  denk aan SCSI
  of bv het bijplaatsen van een PCI U66/100/133 controller
 • [quote:e4d845106d="crazy J"][quote:e4d845106d="amd lover"]Rendundant Array of Independent ( of Inexpensive ) Disks. Een technologie die het mogelijk maakt om vijf of meer harde schijven in een pc te proppen .[/quote:e4d845106d]

  om dat te kunnen heb je niet per se RAID nodig :roll:

  denk aan SCSI
  of bv het bijplaatsen van een PCI U66/100/133 controller[/quote:e4d845106d]
  Je hebt gelijk maar bij SCSI en zo'n PCI U66/100/133 moet je meestal een nieuw kaartje aanschaffen terwijl RAID toch op je mobo zit .
  Als je tenminste een mobo met RAID hebt :lol:
 • Ik heb dit moederboard ook. Ik ben er nog niet 123 acghter hoe ik deze Promise Raid controler in "IDE-Mode"krijg. Ik een lossen Promise controller en daar staat het duidelijk vermeld. Het likt net of het met dit board alleen op RAID ingesteld kan worden. Daar wou ik het niet voor gaan gebruiken. Wie heeft 'm al op IDE staan? :o
 • [quote:0e54e5f13b="RvP"]Ik heb dit moederboard ook. Ik ben er nog niet 123 acghter hoe ik deze Promise Raid controler in "IDE-Mode"krijg. Ik een lossen Promise controller en daar staat het duidelijk vermeld. Het likt net of het met dit board alleen op RAID ingesteld kan worden. Daar wou ik het niet voor gaan gebruiken. Wie heeft 'm al op IDE staan? :o[/quote:0e54e5f13b]

  Promise kun je alleen HD op hangen.
  In de FAQ van eynstein staat hoe ik het heb opgelost.

 • [quote:0dae6e7aae="RvP"]Ik heb dit moederboard ook. Ik ben er nog niet 123 acghter hoe ik deze Promise Raid controler in "IDE-Mode"krijg. Ik een lossen Promise controller en daar staat het duidelijk vermeld. Het likt net of het met dit board alleen op RAID ingesteld kan worden. Daar wou ik het niet voor gaan gebruiken. Wie heeft 'm al op IDE staan? :o[/quote:0dae6e7aae]

  eerdergenoemde oplossing zou kunnen werken.

  Om mijn on board RAID promise op IDE te krijgen moet ik gewoon in het BIOS naar Integrated Peripherals - onboard promise chip - van RAID naar IDE zetten.
  Reboot en array is weg en er worden gewoon HD's gedetecteerd
 • En bij mij zit er op het mobo (Asus A7V266-E) een jumper die het regelt.
  Maar dit moet toch ook in de manuel staan :-?

  Bart
 • Op mijn moederbord zit inderdaad een jumper, maar de manual blinkt niet uit. Hoe RAID geconfigureerd moet worden staat er vertreffelijk. Dat IDE-config gebeuren staat niet in de BIOS en ikmdenk dat het pas komt als ik de jumper op IDE gezet heb.

  De manual van mijn losse Promise RAID-controller behandeld wel IDE uitvoerig, vandaar mijn twijfel.
  Ik ga van het weekeinde er mee aan de slag.

  Tot zover bedankt :P
 • Kijk hier eens, daar staat het namelijk erg duidelijk uitgelegd:
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/310264//

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.