Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Goede test/review van coolers

Marcel de Reus
21 antwoorden
 • Ik zal wel niet goed gekeken hebben, maar ik ben op zoek naar een vergelijkende test voor een goede processor cooler. Degene die ik nou heb maakt mij toch iets teveel herrie. Zie mijn pc.

  Iemand een idee, want ik kan het niet vinden!!! :oops: :oops:
 • Magazine:

  In de nieuwste hardware.info besteden ze er ruim aandacht aan:
  www.hardware.info

  o.a op internet:

  http://www.heatsinkdatabase.com/

  Typ maar eens wat verbandhoudende zoektermen bij google, zijn veel sites die hier over schrijven.

  dit forum:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=68213

  Welke cooler heb je er nu op zitten? Amd adviseert minimaal 2 casefans, is je temp in orde?
 • Je kunt ook hier om advies vragen natuurlijk :P
  Wat zijn je temps nu en wat voor cooler zit erop?
  Hoeveel casefans?
 • Nu heb ik een Coolermaster DI4-6H52B.
  Geen casefan en mijn temp. ligt nu op:

  - CPU tussen de 45 en 50 graden
  - Mainboard tussen de 35 en 40 graden

  Ik speel geen spelletjes en heb hem niet overclockt.
 • Prob is dus dat hij teveel herrie maakt?
  Kan die fan niet van dat Coolermaster blok af?
  Zet er dan een Papst fan op en koop 2 Papst casefans en je probs zijn opgelost.
 • Ik ben het helemaal met Marcel eens. Zelf heb ik ondervonden hoe zinvol een casefan is! De CPU temperatuur duikelde meer dan 5 graden naar beneden. Zelf heb ik gekozen voor een temperatuur geregelde ventilator. De mijne draait nu zo'n beetje op 2/3 van het normale toerental. Dat scheelt ook weer een boel geluid. Ik heb op dit moment een XP1600 en een XP1800 thuis staan. In de eerste zit min of meer een standaard Coolermaster koelblok en ventilator. Een herrieschopper op normale snelheid, vind ik. Die versie lijkt veel op de boxed versie … dus of die stiller is? Voor de tweede XP heb ik gekozen voor een groot (groter) koelblok met een 8x8 ventilator. Deze kan ik, als ik dat wil, vrij eenvoudig vervangen door een speciaal exemplaar. Anders weer een verloop enzo nodig. Kost ook ruimte en geeft ook weer resonantie risico's. Ver Ik ben zelf niet overtuigd dat koelers die als stil verkocht worden ook echt stil zijn. Het vervelende is dat mijn eigen gehoor wat kritischer is dan een gewone geluidsdrukmeter. Een ander punt is dat mijn IBM schijf meer geluid lijkt te produceren dan de CPU ventilator, dus ja, waar maak ik me eigenlijk druk over.
 • http://www.dansdata.com/coolercomp.htm
  en in de faq van eynstein staan er ook een paar getest
  http://www.eynstein.nl/Faq.php?Groep1=15&Groep2=29
 • [quote:76ec298f62="Hans.Vosman"]Ik ben het helemaal met Marcel eens. Zelf heb ik ondervonden hoe zinvol een casefan is! De CPU temperatuur duikelde meer dan 5 graden naar beneden. Zelf heb ik gekozen voor een temperatuur geregelde ventilator. De mijne draait nu zo'n beetje op 2/3 van het normale toerental. Dat scheelt ook weer een boel geluid. Ik heb op dit moment een XP1600 en een XP1800 thuis staan. In de eerste zit min of meer een standaard Coolermaster koelblok en ventilator. Een herrieschopper op normale snelheid, vind ik. Die versie lijkt veel op de boxed versie … dus of die stiller is? Voor de tweede XP heb ik gekozen voor een groot (groter) koelblok met een 8x8 ventilator. Deze kan ik, als ik dat wil, vrij eenvoudig vervangen door een speciaal exemplaar. Anders weer een verloop enzo nodig. Kost ook ruimte en geeft ook weer resonantie risico's. Ver Ik ben zelf niet overtuigd dat koelers die als stil verkocht worden ook echt stil zijn. Het vervelende is dat mijn eigen gehoor wat kritischer is dan een gewone geluidsdrukmeter. Een ander punt is dat mijn IBM schijf meer geluid lijkt te produceren dan de CPU ventilator, dus ja, waar maak ik me eigenlijk druk over.[/quote:76ec298f62]

  Hans je brengt me op een idee :D

  jdlhaye je kunt waarschijnlijk gewoon deze koeler laten zitten. Koop twee casefans en om het geluid te reduceren laat je de CPU fan op 7V lopen. Dit doe je door de verschillende pinnetjes in je molex stekker om te draaien. Hoe precies weet ik niet meer :(
  Ik dacht dat je dan de rode draad op geel moest zetten en de zwarte draad op rood. (12V-5V=7V)
  Aangezien de rode normaal al op geel zit moet je dus alleen ff de zwarte van de zwart naar rood overzetten.
 • Dat staat gewoon in de FAQ hoor ;) De rode draad van de molex is 5V en de gele is 12V. Doe de nuldraad van de fan (zit op 1 van de 2 zwarte nuldraden van de molex) op de rode 12V en klaar is kees. Waarschijnlijk moet je dan de stekker er af knippen van je normale cooler, als je dat doet dan moet je de blauwe draad laten zitten, en die met stekker op je mobo aangesloten laten. De blauwe draad is namelijk voor de RPM meting.
 • Je kunt ook een verloop snoertje nemen en daarvan de snoertjes omwisselen. Zo zorg je ervoor dat je fan zelf in originele staat blijft voor het geval dat je hem nog een keer wilt verkopen.
 • Ik vindt het een slecht idee om de fan op een coolermaster op 7volt te laten draaien, ik denk dat hij dan niet meer genoeg koelt.
 • [quote:836de98f9c="hjs"]Ik vindt het een slecht idee om de fan op een coolermaster op 7volt te laten draaien, ik denk dat hij dan niet meer genoeg koelt.[/quote:836de98f9c]

  Ze temps zijn nu prima, maar zie zijn casetemp. Als je nu het koelendvermogen en daarmee het geluid van de CPUfan omlaag brengt maar ook de acsetemp verlaagd zouden de temps toch nog goed moeten blijven.
 • Helemaal met hjs eens. Ik heb die hoogtoerige 6 en 7cm fans eens op een oude Lego trafo aangesloten en alleen op max maken ze genoeg toeren voor een redelijke luchtstroom. En dan is het nog weinig….

  Bart
 • Tussen 45 en 50 is zeer netjes voor een systeem bij normaal gebruik? mee eens?
  Tussen 35 en 40 graden is erg hoog voor de casetemp (ter vergelijking: bij mij is het 25 graden).
  Ondanks de hoge castemp zijn de temps toch goed, wat betekend dat die fan + heatsink toch aardig presteerd. Verlaag je nu de prestatie van die fan, maar ook de temperatuur van de lucht waarmee die proc gekoeld wordt dan zal de temp schat ik in toch nog goed zijn.
  Misschien iets hoger (55 a 60 oid) maar ik denk zelf dat ie redelijk gelijk zal blijven.
  Houdt wel in de gaten dat hij een 1800+ heeft die al een stuk minder warm worden dan een 2000+/2100+.
 • Het is natuurlijk het proberen waard. Als de proc temp ineens tegen de 60 loopt weet je gelijk hoe laat het is.
  Het hangt er denk ik even van af hoe groot die fan is en hoeveel toeren die origineel maakt.


  Bart
 • [quote:05a44bf6b5="hjs"]Ik vindt het een slecht idee om de fan op een coolermaster op 7volt te laten draaien, ik denk dat hij dan niet meer genoeg koelt.[/quote:05a44bf6b5] Toch is het interessant om te weten dat ik mijn koelers met een weerstand in serie heb geschakeld. Voor de 1600XP 33 Ohm, en de 1800XP 47 Ohm. De CPU ventilator kan bij mij wel op het volle toerental draaien als dat nodig mocht zijn. De lagere snelheid van de casefans was ruim voldoende om de temperatuursprong in mijn kast te krijgen!
  In mijn nieuwe kast kan ik achterin 2 koelers plaatsen. Ik ben van plan om er daar twee in serie te plaatsen. Nu zit er nog maar eentje. Aansluiten op 7V komt waarschijnlijk overeen met een weerstand in serie schakelen van pakweg 60 tot 70 Ohm. Alleen een weerstand kan dus ook warm worden.
 • Idd dat denk ik ook.
  Ok alleen de fans in serie te schakelen (zonderweerstand) heeft volgens mij het gevolg (als het 2 dezelfde zijn) dat ze beide 6V (helft van 12V) gaan draaien.
 • Dat klopt marcel.

  Ik zit ook met een temp probleem maar ik weet eigenlijk de oplossing al ik ga van de week casefans bestellen (ja die zitten er nog niet in :oops: )
  en ik heb een hoop herrie nu van me volcano 7 cooler maar daar krijg ik een regeulator voor (iets in die trend :D ) hehe.

  Soepkip als je hem opstuurt dan maak ik wel geld naar je rekening over reageer aub even op me pm die ik een tijdje terug gestuurd heb met me woonplaats d8 ik thxx 8)

  Dus dan nog eigenlijk 1 vraag welke casefans zijn goed ik wil een inzuigende voor hebben en een uitblazende achter das toch de beste combinatie ??
 • [quote:2dd1cde805="Fr4ggie"]Dus dan nog eigenlijk 1 vraag welke casefans zijn goed ik wil een inzuigende voor hebben en een uitblazende achter das toch de beste combinatie ??[/quote:2dd1cde805]
  Voor en achter maakt nix uit, boven en onder wel. Het beste is om koele lucht onder aan te zuigen en aangezien warme lucht opstijgt blaas je de lucht boven in de kast de kast uit.
 • Ja dat bedoelde ik ook te zeggen aan de voorkant (onderaan de voorkant) inzuigend en aan de achterkant (een stuk hoger) uitblazend.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.