Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Openingstoespraak IDF

4 antwoorden
  • Maandag 9 september is in San Jose, Californië, het Intel Developer Forum begonnen, kortweg IDF. De openingstoespraak ging onder andere over de volgende onderwerpen: Men liet een demo zien van een 4GHz Pentium 4 Northwood. Er werd niet bij gezegd dat het luchtgekoeld was, dus hoogstwaarschijnlijk praten we over een stikstofgekoeld systeem. Men liet een demo zien van een toekomstig, zeer CPU intensief spel. Vervolgens sloten ze het spel af, en begonnen de kloksnelheid - geregeld door een klokgenerator - op te voeren. Uiteraard werd als commentaar gegeven: "This is a trained professional. Do not try this yourself” :) De CPU bereikte uiteindelijk 4,7GHz, voordat-ie crashte. Een laptop met Banias werd ook gedemonstreerd. Banias is de eerste CPU die vanaf het begin is ontworpen voor een laag energiegebruik. Het 802.11 systeem zal geïntegreerd worden in het Banias systeem. 802.11 is een systeem voor draadloze communicatie tussen een laptop en een netwerk/internet. Erg handig om tijdens het luisteren naar een toespraak te surfen - wat ik nu dus doe. Alle P4 CPU's vanaf 3,06GHz zullen hyperthreading ondersteunen. Men liet demo's zien tussen twee identieke systemen, met hyperthreading respectievelijk geënabled en gedisabled. Het systeem met hyperthreading presteerde duidelijk beter in multitasking. We praten niet over benchmarks, je kon duidelijk zien dat het ene systeem sneller was. Overigens hebben benchmarks van Anandtech laten zien dat hyperthreading niet of nauwelijks winst geeft, soms zelfs verlies. Intel beweert een potentiële prestatiewinst van 30%. Tot slot was er een Madison aanwezig. Madison is een Itanium CPU op een 130nm fabricageproces. Madison zel McKinley opvolgen, de tweede Itanium versie. De eerste heet Merced. Madison zal tweemaal zoveel cache hebben als McKinley, namelijk 6Mb. Daarmee zal Madison uit een half miljard transistors bestaan. P4 Northwood bestaat daarentegen uit "slechts" 60 miljoen transistors.
  • Very nice :) 4.7 Ghz is wel heel erg snel, maar als het idd stikstof gekoeld is, dan is het best te doen. Zit jij nu op de IDF oid?
  • Ja, ik zit er nu in een zitzak. Als er nog meer interessante dingen te zien/horen zijn zal ik die ook zo snel mogelijk posten. Overigens werd de kloksnelheid opgevoerd, maar er werd geen stresstest gedaan. Dus dan wordt het nog een stukje simpeler.
  • Misschien weten jullie het niet maar egslim (Eildert Slim) is freelancer voor Computer!Totaal en schrijft veel over moederborden en processors. Eildert is namens Computer!Totaal aanwezig op de IDF.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.