Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Banias’ details op het IDF

BA
3 antwoorden
 • Banias is een toekstige CPU van Intel die speciaal wordt ontwikkeld voor een laag energiegebruik. Dat maakt Banias met name interessant voor gebruik in laptops. Vandaag zijn nieuwe details over Banias bekend geworden.

  Banias zal uit 77miljoen transistors bestaan. Ter vergelijking: P4 Northwood heeft 60 miljoen en Thoroughbred bestaat uit 37,5 miljoen transistors. Een groot deel van het transistorbudget van Banias is voor de cache. Cache gebruikt weinig energie, terwijl het geheugen minder werk hoeft te doen, wat energie bespaart. Bovendien is Banias’ cache ook ontworpen voor een laag energiegebruik.

  Banias zal micro-op fusion hebben. Als ik het goed begrepen heb wil dat het volgende zeggen: Banias zal in staat zijn verschillende instructies tegelijkertijd door dezelfde executieonderdelen te laten uitvoeren. De overige executieonderdelen staan dan uit, wat energie bespaart en prestaties verbetert als de andere onderdelen wél bezig zijn.

  Naast een verbeterde speedstep energiebesparings technologie heeft Banias ook een gespecialiseerde stack-manager. De uitleg was gebrekkig, maar het zou moeten zorgen dat het eenvoudiger wordt om meer parallelisme uit rekenen met decimalen te halen.

  De FSB zal niet constant aanstaan, maar alleen als daadwerkelijk data wordt verzonden.

  Banias werd gedemonstreerd met een MPEG4 demo, waarbij men beweerde dat Banias 40% beter presteert dan de krachtigste mobiele systemen van dit moment. Dat zou dus betekenen 40% beter dan een P4 2,0GHz met DDR266. Tijdens de demo gebruikte de CPU slechts 7Watt, terwijl hij naar afloop terugzakte naar minder dan 1 Watt verbruik.

  In het Banias systeem wordt een draadloos 802.11a en b geïntegreerd, waarbij de energiebesparingstechnologie ook wordt gebruikt.
 • Mja, je zou haast zeggen dat extra cache juist veel gebruikt, kijk maar naar duron/Athlon, de laatste heeft een hoger voltage vanwege de extra cache. Wat voor chips praten we over bij de Banias, 0.09 of 0.13 micron? Anders krijg je volgens mij een hele grote die size…

  Op wat voor kloksnelheid liep die chip bij demonstaratie, hebben ze dat er ook bij verteld? En lieten ze ook zien dat hij daadwerkelijk 40% sneller was?

  Oh, en een suggestie, is het niet makkelijker om 1 IDF topic aan te maken? :)
 • Extr cache gebruikt wel meer energie, maar als je het geheugen via de northbridge en FSB aanspreekt kost dat nog meer.

  Ik heb het niet opgevangen, maar de prototypes zullen 13nm gebruiken. Denk eraan dat deze markt duur is, dus een chip mag groot zijn. En cache is eenvoudig te maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.