Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

hoe zit dat met geaard stopcontact?

Anoniem
None
58 antwoorden
 • Las hier weer eens "pc altijd op geaard stopcontact aansluiten"
  Maar hier en bij veel kennissen is het enige geaarde stopcontact in de keuken. Ik heb het idee dat half Nederland dus ongeaard zit.
  Is het dus eigenlijk niet zo erg belangrijk of
  hoe kom ik aan een geaard stopcontact?
 • verlengsnoeren of electricien laten langskomen.
  ALs je handig bent, in de andere kamers moet je de aansluiting van de lamp in een kamer openmaken. Als het huis conform de bouwvoorschriften is gebouwd (wordt vaak op gecontroleerd) dan vindt je daar een aarde draad.
  Daar verlengen en met een trekveer naar de stopcontact in de kamer. Geaarde stopcontact aanluiten en voila.

  15 jaar geleden heeft een vriend zaliger dit een keer voor me gedaan,
  ja hij was chef electro monteur in een bouwbedrijf.
  Vandaar dat ik het weet.

  En ja, je moewt je PC in een geaarde stopcontact aansluiten :P
 • Maar waarom moet dat dan dat heb ik namelijk ook niet.
  Tenminste zit wel een duur stekkerblok tussen maakt dat dus uit ?
 • Er kan mij iets ontgaan maar…ik ben pc gebruiker van in de tijd dat je nog kon bouwdoosjes kopen (Sinclair) om een ""computer"" samen te stellen met opslag: een taperecorder. (1981)
  Ik heb de ganse evolutie meegemaakt en ondertussen PC assembleur, hersteller en beroepshalve System Manager.
  Thuis draaien ononderbroken 3 PC's waarven 1: 24/24u. Daarvan is geen enkele geaard. Ik ben nog NOOIT een probleem tegengekomen waarvan de oorzaak zich bij het al dan niet aarden situeerde.
  Ik begrijp dus de drukte niet…maar ben nooit te oud en te wijs om te leren. Graag een professionele uitleg aub.
 • Zolang er geen antennekabel of telefoonsnoer met de computer is verbonden, lijkt het ook niet te begrijpen. Bij mijn computer schieten op zo'n moment de vonken over. Met een spanningsmeter meet ik dan op de antennecoax zo'n 100 Volt. Over een telefoonlijn staat maximaal zo'n 40 Volt. Zo'n vonk over de massa is niet gevaarlijk, maar via de computer electronica is het fataal. Aarding betekent dat dit soort lekstromen, wegvloeien. Dit is helaas niet afdoende om alle risico's tot nul te reduceren. Bij netwerken op 100 Mbit zal het verschil ook merkbaar kunnen zijn. Zeker als de netwerk kabel vrij lang is. Met audiobewerking (losse platenspeler met versterker) merkte ik ook voordelen. Een brom verdween en storingspieken/jes, hoorbaar over de luidsprekers, werden onderdrukt als ik zo'n speciaal netfilter gebruikte.
  Tja, en aarding is natuurlijk voor je eigen veiligheid als er in een zeldzaam geval wel eens een keer wat misgaat. Als in een ander zeldzaam geval door wat dan ook een 220 draad even contact met de randaarde, of bij een kapotte condensator, of iets anders, dan vliegt de aardlekschakelaar er in zo'n geval gelijk uit.

  Voor de volledigheid ontstoringsfilters en zo werken alleen als de randaarde is aangesloten … Zonder randaarde is het een vrij nutteloos stel onderdelen. Tja als je geen antenne verbinding hebt met de computer en geen audio bewerking doet of gewoon nergens last van hebt, tja, dan behoor je tot de echte gelukkigen.
 • Tja, mijn huis is gebouwd in 1994. Bij toeval ontdekte ik dat op elke verdieping een centraal doos zat met randaarde. Dit stond niet in het bestek. Bij mij was zo'n draad in ieder geval nodig om er voor te zorgen dat de buitenlampen, die ik als extra meerwerk had genomen, voorzien konden worden van randaarde. Eén van die buitenlampen gebruik ik dus nooit, maarre die randaarde dus wel.
 • Als aanvulling op het verhaal van Hans; Problemen met slecht werkende modems hangen ook nogal eens een keer samen met niet-geaarde PC's. Daarnaast zijn er wel meer "mysterieuze problemen" die als sneeuw voor de zon verswijnen wanneer de PC aangesloten wordt op een geaard stopcontact. Op het moment dat er dus problemen met je PC onstaan, is het dus zinnig om na te gaan of het spul geaard is; daarmee streep je al meteen een factor weg…
 • Als studens elktrotech zal ik het uitleggen :wink: (geld voor alle apparaten die randaarde bevatten):

  Stel: Er ligt ergens in jou pc een kabeltje los of isolatie is kapot. Dan loopt deze stroom in het (metalen) frame van jou kast wat je mobo kan beschadigen. Daarom hebben ze de zogenaamde randaarde ontwikkeld. Als er zo'n stroom ergens lekt (of jij zit met jou flink statische vingers) aan de pc loopt deze stroom naar de aarde. (oftewel aardpin die een meter of 20 de grond in loopt en deze stroom teniet doet. Als er dan in de voeding een stroom van 230V lekt springt de zogenaamde stop eruit.
 • Het niet aarden van je PC kan voor rare verschijnselen leiden..

  Als je PC niet geaard is, zal je metalen kast gaan "zweven" dwz dit is geen 0V!!
  Dit kan oplopen tot zo'n tientallen volts. In princiepe is dit geen probleem, want de elektronica in de kast heeft dit als referentie, en als de spanningsverschillen kloppen gaat alles OK.

  Als je echter je PC gaat verbinden met een ander apparaat, dat wel geaard is wordt het zaakje dus even kortgesloten via die uitgang die je aansluit. Een kennis van mij heeft zo een SB kaart gemold :(

  Verder kun je ook nog andere vreemde onverklaarbare verschijnselen krijgen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens gezien dat een PC geen CD goed gebrand kreeg als deze niet geaard was!!
  Dit probleem reproduceerde feilloos :-? Ook heb ik gevallen gezien met slecht werkende modems.

  Zelf heb lange tijd ongeaard gewerkt, zonder problemen, maar na verhuizing van de PC, en een geaard stopcontact in de buurt toch maar het zekere voor het onzekere genomen, om rare klachten voor te blijven.

  Conclusie:
  Niet geaard is geen probleem, maar nummer 1 om te proberen bij alle klachten
  En als je PC niet geaard is, geen apparaten aansluiten die dit wel zijn, dit kost je in de meeste gevallen je hardware!
 • Een pc heeft geen transformator als voeding maar een electronische geschakelde voeding, daarbij kan( en meestal zal) de behuizing van de voeding( en dus ook de pc kast) zoals stuntpiloot ook al zei gaan zweven en de helft van de lijnspanning dragen ( tov nul), de helft van 220 volt = 110 volt, theorethisch kan het ook nog wel hoger vooral als de fan van de voedig statisch wordt

  Als je de kast aard trek je deze 110 volt terug naar nul en is er nix aan de hand, doe je het niet en raak je met een geaarde hand de kast aan terwijl de pc draait dan is inderdaad een behoorlijke vonk en hoorbare tik het gevolg, een beetje zoals een auto die statisch is en je aanraakt waardoor je een schokje krijgt.

  pc apparatuur is tegenwoordig best wel robuust maar daar is een eind aan, vooral memory chips kunnen dit soort schokken niet goed weerstaan.
  Doe dus wijs en aard dat ding, hoe goed/slecht maakt nog geeneens zoveel uit, al trek je een koperdraadje van 1.5 kwadraat naar een waterleiding en zet je deze vast met een slangeklemmetje, dat is voldoende en beter dan nix.

  Eigen betaald leergeld: Matrox G200, Modem, 1 geheugenbankje van 64 MB en een AMD p-233 ……..
 • [quote:bbed2df4a3="rwilligen"]Al trek je een koperdraadje van 1.5 kwadraat naar een waterleiding en zet je deze vast met een slangeklemmetje, dat is voldoende en beter dan nix.[/quote:bbed2df4a3]

  1,5 kwadraat??
 • [quote:3f59c7555a="rwilligen"]Doe dus wijs en aard dat ding, hoe goed/slecht maakt nog geeneens zoveel uit, al trek je een koperdraadje van 1.5 kwadraat naar een waterleiding en zet je deze vast met een slangeklemmetje, dat is voldoende en beter dan nix.[/quote:3f59c7555a] Of dat voldoende is dat durf ik niet te zeggen. Beter dan niks? Hmm, ligt er aan of alles inderdaad van metaal is. Dat is dus niet altijd zo. Tja, hetzelfde verhaal voor een radiator leiding. Als je plotseling veel storing krijgt op de radio en misschien de TV, denk dan even aan die aarddraad. Dan is er meestal iets mis met de aarde, deze fungeert dan misschien als antenne …
 • Laat mijn (hoofd)waterleiding nou van polytheen zijn… Je kunt hem wel verbinden met de waterleiding, als je die op zijn beurt maar weer doorverbonden hebt aan de aardpen.
 • 1.5 kwadraat= 1.5 vierkante millimeter= standaart "hard" koperdraad welke gebruikt wordt voor elektra, bestaat dus uit 1 ader.(diameter= 1,4 mm)
  Iets dikker is 2.5 kwadraat(diam 1.8 mm) en vind je meestal bij een aansluiting waarop wasmachines ed mogen worden aangesloten en ook wel bij krachtstroom 3x380v.

  Officieel gelden voor aarde bekabeling aparte eisen en moet deze over het algemeen minimaal 6 kwadraat zijn maar logica zegt het volgende :als je pc aan een normaal stopcontact hangt wat op 16 amp is afgezekerd dan kan er toch niet meer dan 16 A lopen, 1,5 kwadraat is in dit geval dus voldoende
 • Voor een oude rot een vreemde reactie! oke aan de "achterkant" van de voeding zal mischien geen hogere stroom gaan lopen dan 16A maar aan de binnenkant van de PC kan de stroom tot vele male hoger oplopen!!

  Maar de hele discusie over wel of niet aarden lijkt me wat vreemd aangezien elke CE voeding aangesloten dient te worden met een randaarde steker! Het komt wat vreemd over dat er dan toch nog mensen zijn die denken dat het een soort versiering is en geen nuttig onderdeel van de kabel :lol: en neem nooit een draad die je van de verwarming aftapt want dan kan je pas echt vonken trekken als ik hier geen randaarde gebruik dan vliegen de vonken er al af wanner ik de antennekabel in de pc steek!!

  en vergeet niet echt voor de veiligheid is randaarde niet nodig bij een pc het help in elk geval niet tegen statische ladingen wel worden de ladingen afgevoerd maar alleen als de componenten in de pc gemonteerd zitten anders loot de lading via je onderdelen naar de aarde en dat kunnen ze vaak niet hebben……..
 • Een geaard stopcontact is zeker belangrijk,teminste als je je systeem
  niet wilt mollen.Wij thuis hebben een PIII 600MHZ 256 mb ram
  ik heb eens geprobeerd om de monitor ongaard aan te sliuten
  de vonken kwamen uit het stopcontact gelukkig deed hij het nog.
  net zo als onze hp laserjet 6l deze vereist ook aarde ik had geluk dat
  het boven al geaard was.
 • Ik ken ook iemand die zijn monitor om zeep heeft geholpen door hem niet op aarde aan te sluiten. Monitor was al 3 jaar oud en er lekte wat stroom en opeens kwam er een stinklucht uit dat ding :roll:
 • Dacht ik toch echt een simpel vraagje te stellen :)
  Nee dus.
  Wel aarden, niet aarden…de meningen zijn verdeeld.
  Maar erger nog-als aarden zou moeten, hoe zit het dan met zoveel computers in Nederland die geplaatst zijn in huizen waarin standaard alleen geaarde stopcontacten in keukens zitten?
  Nog erger-hoe kom ik met twee linkerhanden op electriciteitsgebied aan een geaard stopcontact?
  Een draadje trekken uit een lamp ergens? Is niet echt een optie. Zie hiervoor.
  Een electriciën?
  Afgezien even van de kosten, waar trekt zo'n figuur dan een draad?
  Naar een waterleiding als ik het goed begrepen heb. Maar waar laat ik dan die draad met betonvloeren waarin en waaraan niets mag?
  Anderhalf kwadraat? Huh?
  Shit, ben ik net een beetje computertechneut, moet ik weer electrisch techneut worden :wink:
 • // waar trekt zo'n figuur die draad ?
  Naar de aardpen in je meterkast (of waar de aarde van je andere wandcontactdozen is aangesloten) mag ik hopen … iedere andere plaats zou (op z'n zachtst gezegd) nogal dom zijn.

  Die draad zal door de normale buizen lopen die ook voor de rest van de stroomvoorziening zorgen. Zoiets kun je idd beter aan de vakman overlaten, aangezien de kosten bij problemen wel eens hoger kunnen liggen … ;)
  De leidingen en de bedrading daarvan staat op de bouwtekening van je huis (als het nieuwbouw is dan zul je die waarschijnlijk wel hebben).

  Overigens : er worden tegenwoordig appartementen (en ook huizen?) opgeleverd waarvan alle wandcontactdozen voorzien zijn van randaarde.
  Of dit een nieuwe regel of uitzondering is weet ik niet.

  // —
  Overigens : ervoor zorgen dat de apparaten onderling een gemeenschappelijke 'nul' hebben zou volgens mij ook al wat ongelukjes kunnen voorkomen.
  Een geaarde tafelcontactdoos waar je beide apparaten op aansluit zou al kunnen helpen. De verschilstromen lopen dan in ieder geval buiten de electronica om in plaats van dat ze zich de kortste weg over het ongunstigste onderdeel zoeken *zap*
 • Ja hoor, gewoon aarden…..
  Anders krijg je zo'n mooi stukje vuurwerk dat ik gisteravond uit de achterkant van mijn minitower kreeg :( :cry:

  Kan nu dus op zoek naar een nieuwe voeding…. en dat op een eiland waar zelfs de koelkasten nog op transformators lopen om overbelasting te voorkomen… :roll:

  Dusssss hoop dat mijn mobo de aanslag overleeft heeft…. heb er net twe weken een Radeon 8500LE inzitten… :-? Maar ach, over zeven maanden zijn we weer retour in Ollanda.. :lol: :D :) :lol: :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.