Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

SATA; Serial ATA

None
63 antwoorden
 • SATA,

  De nieuwe standaard die de IDE op de hedendaagse computer zou moeten gaan vervangen. Maar geeft dit net dat beetje meer? Lees er een heel artikel over… klik HIER

  [img:612f3e3898]http://shrimpwars.be/gfx/hardware/tmsata_logo.jpg[/img:612f3e3898]
 • Het zal sneller zijn ja, en de kabels zijn veel beter t.o.v. ide. Beter voor de airflow.
 • Ik ben er ook wel positief over… na al diverse arikels erover gelezen te hebben. Ik ben erg benieuwd wat SATA ons brengen gaat.
 • Veel nieuwe moederborden voor de AThlon (KT400) en voor de Pentium 4 hebben al een Sata aansluiting, sommige zelfds Sata Raid.
  ook duurt het niet lang meer dat je een Sata Hdd kan kopen.
  denk dat in 2003 het geen probleem moet zijn.

  Sata II is ook al in ontwikkeling
 • Tegen de tijd dat het goed verkrijgbaar is ga ik zeker overstappen. De voorspelling is tot nu toe ook dat de prijzen niet veel hoger worden als ide.
 • ja maar of je nu echt veel sneller uit bent. de bandbreedte gaat van 100/133mb/sec (atat100/133) naar 150mb/sec. en er zijn geen eens hardeschijven die tegen aan 100mb/sec te weinig hebben.

  voor de snelheid hoef je het nog niet te doen. om pracktische reden is het wel itteressant neem alleen al de mooie smalle kabeltjes.

  Ik zelf wacht wel op 10.000rpm Sata hdd's en koop tzt wel een Sata-II Raid met 2 van die jongens erop
 • Iid… de nieuwe HD's die gaan komen op de Sata standaard zijn erg interessant :)

  Het verschil zal net zoals jij zegt net zo nihil worden als met de vergelijking van: ATA100 / ATA133
 • [quote:8a97cf889c="kajutsa"]Iid… de nieuwe HD's die gaan komen op de Sata standaard zijn erg interessant :)

  Het verschil zal net zoals jij zegt net zo nihil worden als met de vergelijking van: ATA100 / ATA133[/quote:8a97cf889c]

  dat zeg ik helemaal niet. dat het nihil is maar het is gewoon niet doorslageven genoeg. de bandbreedte word breder maar de snelheid van de Hdd's zijn nog niet hoog genoeg. een Hdd word niet per definitie sneller van een sneller protocol. wel as dit de bottleneck is maar dat is gewoon weg niet het geval.

  de Hdd's van tegenwoordig moeten gewoon een snellere RPM krijgen en andere tweaks. als dat het geval is dan komt het vanzelf wel zover dat er een bandbreedte van 150mb/sec nodig is.

  Vind Sata echter wel een erg goeie ontwikkeling.
 • [quote:72f36982dd="Red Dragon"]
  de Hdd's van tegenwoordig moeten gewoon een snellere RPM krijgen en andere tweaks. als dat het geval is dan komt het vanzelf wel zover dat er een bandbreedte van 150mb/sec nodig is.

  Vind Sata echter wel een erg goeie ontwikkeling.[/quote:72f36982dd]

  Serial ATA II zal maximaal 300 Mb/s doorvoeren. Dat zijn toch zaken die ide op langeduur zal doen verdwijnen. Ik geloof wel dat serial ATA wel merbaar sneller is dan IDE. Waarschijnlijk zal IDE niet meer verder getweakt worden omdat het de schijn ervan heeft dat serial ata de standaard gaat worden.
 • [quote:c405896df4="Red Dragon"]ja maar of je nu echt veel sneller uit bent. de bandbreedte gaat van 100/133mb/sec (atat100/133) naar 150mb/sec. en er zijn geen eens hardeschijven die tegen aan 100mb/sec te weinig hebben.

  voor de snelheid hoef je het nog niet te doen. om pracktische reden is het wel itteressant neem alleen al de mooie smalle kabeltjes.

  Ik zelf wacht wel op 10.000rpm Sata hdd's en koop tzt wel een Sata-II Raid met 2 van die jongens erop[/quote:c405896df4]

  Idd de normale IDE schijven van nu halen maar zo'n 80mb/s.
  Ik heb BTW mooie roundkabels dus daar hoef ik het ook niet voor te doen.
 • benchmarks, benchmarks en nog is benchmarks.

  als we die hebben gezien dan kunnen we weer verder praten of Sata nu echt zoveel sneller is.
 • Tja, snelheid is natuurlijk erg belangrijk, maar die leuke smalle kabeltjes vind ik ook wel wat hebben.. :D

  Ben ook benieuwd wat SATA ons (voor verbeteringen) gaat brengen.
 • Die kabels zijn niet alleen dun en soepel, maar mogen ook lang zijn. Om alle harde schijven van mijn RAID 10 array aan te sluiten met maximaal 40cm lange ATA66 kabels was bepaald geen pretje. :evil:
 • :lol:
 • [quote:733ff95352="egslim"]Die kabels zijn niet alleen dun en soepel, maar mogen ook lang zijn. Om alle harde schijven van mijn RAID 10 array aan te sluiten met maximaal 40cm lange ATA66 kabels was bepaald geen pretje. :evil:[/quote:733ff95352]

  Dat wist ik niet en dat is idd een groot voordeel. Vooral in Midi-towers die ik vooral prefereer zijn IDE-kabels nog welles onhandig, vooral met een grote GeForce4 ti erin :roll:

  Laat die Sata maar komen; leuk voor mijn volgende pc :)
 • Hogere prestaties verwacht ik niet onmiddelijk van SATA en een iets betere luchtstroming interesseert me "in the grand scheme of things" ook niet. Bovendien zal de prijs initieel flink hoger zijn en ook daarna nog lange tijd boven die van paralelle ATA blijven.
  De twee voordelen die ik het belangrijkst vind zijn de lengte van de kabels - maximaal 1 meter, ideaal voor bigtowers - en de lagere pincount. Daarmee komen meer pinnen vrij bij de chipset voor andere zaken en/of lagere kosten.
 • En de stroom kabels zijn anders dan de 4 pins molexen die er nu opzitten.
 • [quote:239ee6d8fb="diniz"]En de stroom kabels zijn anders dan de 4 pins molexen die er nu opzitten.[/quote:239ee6d8fb]

  Waar heb je dat gelezen?
 • De c!t van november. :D
 • :oops: :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.