Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

koelpasta of niet

Eddy van Wuyckhuyse
36 antwoorden
 • ik heb een vraag ivm koelpasta. Moet er bij een AMD 1800 koelpasta ook al als er een koeler gebruikt word met een laagje erop ?
  bvb de coolmaster CP5-7JD

  thx
 • Lijkt me wel verstandig. En dat spul kost zeker in vergelijking met de processor bijna niets, dus waarom zou je het niet doen.
 • dat wel, maar bij teveel verliest deze toch zijn werking niet ?
 • Indien je een cooler hebt met een rubberachtig goedje erop, dien je geen koelpasta te gebruiken.
  Extra koelpasta toevoegen heeft het tegenovergestelde effect; door de dikkere laag wordt de warmte minder goed afgevoerd, hogere temperatuur dus.
  Indien het echter om een herbruikt exemplaar gaat, dan kun je beter de folie volledig verwijderen (wasbenzine) en koelpasta aanbrengen.

  Eddy
 • zo dacht ik het dus ook, maar wou zeker zijn.

  bedankt
 • als je echt lage temperaturen wilt hebben, denk ik dat je de pasta die op de cooler zit beter kan verwijderen, en er AS III op kan doen….

  ik denk dat de artic silver koelpasta beter de warmte afvoert dan de prut die er op meegeleverd wordt…
 • Artic Silver kan (als het goed wordt toegepast) een verschil geven van enkele graden, maakt dus niet veel uit; alleen zonde van het geld.
  Vijfenveertig graden of vijftig maakt niet uit, je PC blijft stabiel.

  Eddy
 • Ik ben erg tevreden over AS3.
  Als je er gewoon zeker van wilt zijn dat je koelingsproblemen niet aan de koelpasta liggen, smeer er dan gewoon AS3 op.
  Dan kan je je heatsink tenminste lekker laten zitten.

  (Behalve als je je cpu terug moet sturen naar de leverancier.. zucht..)
 • Ik gebruik gewoon pasta uit de electronica handel Dit heeft voor mij twee voordelen. Het is erg goedkoop en het is redelijk makkelijk ook weer te verwijderen. Daarbij heeft ook een hele goede geleidende werking en heb
  geen verschil gemerkt tussen deze pasta en dan silvergrease zoals ook wel bij de Fanner blokken geleverd word en ze (Fanner) ze trots op zijn als beste op de markt)..

  tube kost 2 Euro en het is ook in een spuit te krijgen..
 • [quote:c302239efd="Long John"]Ik gebruik gewoon pasta uit de electronica handel Dit heeft voor mij twee voordelen. Het is erg goedkoop en het is redelijk makkelijk ook weer te verwijderen. Daarbij heeft ook een hele goede geleidende werking en heb
  geen verschil gemerkt tussen deze pasta en dan silvergrease zoals ook wel bij de Fanner blokken geleverd word en ze (Fanner) ze trots op zijn als beste op de markt)..

  tube kost 2 Euro en het is ook in een spuit te krijgen..[/quote:c302239efd]

  Das idd niet veel, spuitje AS3 kost 10 euro en is vaak erg rot te verwijderen.
  Kleefpleisters isoleren teveel, je kunt ze er beter afschrapen en er AS3 tussenplakken idd, scheelt weer een graad of 3 a 4.
 • Ik gebruik dit spul al jaren ook voor andere electonica (eindversterkers)

  Het grootste voordeel vind ik nog niet eens zo zeer de lage prijs maar vooral het makkelijk weer schoonmaken het word ook niet taai als het warm is en je moet er alleen om denken niet te veel te gebruiken want het is vrij dun dus voor je het weet is alles ondergesmeerd :o Wel is het een heel klein beetje erg giftig en je moet ook niet te vaak een vinger in je mond steken als je net pasta opgebracht heb maar ik vermoed dat de andere soorten ook niet bepaald vrij zullen zijn van met name zware metalen.
 • Artic [b:73ca643cbb]Silver[/b:73ca643cbb]

  Zilver valt idd ook onder zware metalen
 • Marcel
  [size=18:157ef667a5][/size:157ef667a5][size=12:157ef667a5][/size:157ef667a5]

  Zwijg nou eens even.

  Eddy 8)
 • Er zit geen zilver in. volgens mij ze hebben de kleur wat letterlijk genomen
  Ben niet zeker hoe je het schrijft maar wat ik gebruik bevat Berlyum oxide
  als basismateriaal
 • [quote:50d9ace29b="Long John"]Er zit geen zilver in. volgens mij ze hebben de kleur wat letterlijk genomen
  Ben niet zeker hoe je het schrijft maar wat ik gebruik bevat Berlyum oxide
  als basismateriaal[/quote:50d9ace29b]

  Nee in AS3 zitten zilverdeeltjes
 • Vreemd op zich gezien de geleidende eigenschappen van Zilver

  De termische weerstand van zilver is niet bijzonder laag. Als voorbeeld vind je nergens verzilverder koelers en wel vergulde en koper terwijl zilverr relatief goedkoop is. Ik vraag me dan ook af of het marketing is of echt beter werkt. Ik zal de gegevens eens van wat ik gebruik opzoeken en dan een proberen te vergelijken.

  vind het weel grappig om uit te zoeken al blijf ik mij eigen pasta trouw.
 • Idd, Ag is maar 1+, terwijl koper 2+ of 4+ is en dus beter geleid, daarom hebben al die koelers dus een Copperinlay.
  Al is 3+ en je hebt dus ook Artic Aluminium maar dat koelt dus echt minder, heb het zelf getest.
 • Vandaar dat ik wat voorzichtig ben met de aangeboden pasta's met zoggenaamde super eigenschappen. Door mijn mag ik zeggen ruime ervaring met het koelen van halfgeleiders (eerst in het hoogfreqent gebeuren en later de audio versterkers) weet ik dat er op zich niet veel verschil zit het is en blijft meer een zaak een goede afvoer van de warmte te regelen door een koellichamm met een zo laag mogelijke termische weerstand, zeker las je ziet hoe vreselijk wienig pasta daadwerkelijk contact (hoort te maken) maakt met de cpu en koelling.

  Ik ben zelfs van mening dat je als je een blokje poleist en de die ook met wat koperpoets schoonmaakt he geen pasta nodig heb!!

  het risico is wat grootter maar ik heb het ooit eens met een duron gestest en in elk geval werd hij niet warmer. heb er verder nits mee gedaan maar als je een echt glad oppervlak heb moet het zonder een betere geleuding geven.
 • Het eerste antwoord van EDDY X is het enige juiste op de vraagstelling. Al de rest doet niet ter zake. De oplossing van Long John kan bij wijze van proef ook eens getest worden, maar houd wel je temp in de gaten. Hou je niet van "testen", doe dan wat Eddy X voorsteld. Punt.
 • In principe is koelpasta bedoeld om lucht op te vullen tussen thermischkoelelement en het component. Lucht is een slechte warmte geleider en pasta geleid beter warmte dan lucht en daarom wordt het toegepast. Het zou bij absoluut vlakke oppervlakken, zoals Lonk John aangeeft, dan ook aan te raden zijn om helemaal niks te gebruiken omdat alles theoretisch een extra weerstand is tussen component en koelelement.

  off the record ;)

  Hebben we het over AMD CPU'tjes dan heeft de pasta volgens mij een dubbele functie. Het beschermd namelijk ook de core door de druk bij het plaatsen van een koeler te verdelen. Veel kappotte core's ontstaan bij het plaatsen van puur metaal op een onbeschermde CPU core van de Athlon. Dus als een soort van buffer is pasta wel aan te bevelen op die cheapo cpu's ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.