Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

hoge piep bij (edit) harddisk!

23 antwoorden
 • hej! mijn casefan maakt opeens een heel hoge constante piep! het is een Papst 8412N/2GML koeler. het geluid is echt erg irritant. is er een manier om dit te verhelpen? bedankt.
 • Ik weet niet hoe oud ie is maar misschien zijn de lagers versleten of zit ie niet meer goed vast in de case
 • Moet je dat stikkertje eraf halen, beetje olie erin spuiten, stikkertje terug doen. 1 minuutje laten draaien, klaar. Dit helpt wel als ie stroef is.
 • [quote:ed5cd6e225="ProblemPc"]Moet je dat stikkertje eraf halen, beetje olie erin spuiten, stikkertje terug doen. 1 minuutje laten draaien, klaar. Dit helpt wel als ie stroef is.[/quote:ed5cd6e225] Olie is wel een beetje link om er op te doen. Ik zou siliconen spray op de lagers doen.
 • hij is net nieuw, dus niet versleten. ik zal em es wat beter in de houder proberen te drukken, kijken of dat helpt. waar kan je die siliconen spray kopen? bij een electronicazaak ofzo? thnx.
 • Dat "WD40" spul is wel goed, en dat ligt bij ons gewoon in de supermarkt, vlakbij de wasmiddel, waar ook motorolie enz staat. Zit in een blauw busje met een rode dop :)
 • geen tricolor-olie, gewoon olijfolie of zonnebloemolie, gewoon één druppeltje. Maar een casefan die veel lawaai maakt is niks geks hoor. dan moet gewon even de voltage veranderen. ik heb de mijne lopen op 9.5 Da;s met zo'n zallman kabeltje. Of is die 8412N een 4 pin molex?
 • [quote:36487d9dda="abeldebeer"]hij is net nieuw, dus niet versleten. ik zal em es wat beter in de houder proberen te drukken, kijken of dat helpt. waar kan je die siliconen spray kopen? bij een electronicazaak ofzo? thnx.[/quote:36487d9dda] Bij de doe-het-zelfer. Het is speciaal om dingen gladder te laten lopen. Wordt ook vaak voor schanieren en vastgeroeste dingen gebruikt. En als je het op een parketvloer spuit is het zo glad als een ijsbaan. Dus lijkt mij dit het ideale middeltje om stroeve lagers te verhelpen (als dat het probleem is tenminste). Maar als er veel vet op de lagers zit dan hoef je het niet te doen, omdat je zegt dat ie net nieuw is lijkt het me ook sterk dat de lagers zijn versleten. En als er garantie op zit stuur je hem gewoon terug.
 • ff wat specs: Papst 8412N/2GML - 80 x 80 x 25 mm. -Vermogen: 0,9 W. -Toerental: 2050 RPM. -Luchtverplaatsing: 45 m³/h -Geluidsproductie: 19 dBA -Spanning: 12 V -Aansluiting: 3-pin -Lagering: Sintec hhhhm, 19 db? Zou toch wel stil moeten zijn denk ik. Als je er 2 van deze jongens in zet allebei op 7 volt dan heb je een stille en genoeg gekoelde pc zou ik zeggen.
 • [quote:a77854c341="ProblemPc"]geen tricolor-olie, gewoon olijfolie of zonnebloemolie, gewoon één druppeltje. [b:a77854c341]Maar een casefan die veel lawaai maakt is niks geks hoor[/b:a77854c341]. dan moet gewon even de voltage veranderen. ik heb de mijne lopen op 9.5 Da;s met zo'n zallman kabeltje. Of is die 8412N een 4 pin molex?[/quote:a77854c341] Maar hij zegt toch dat er opeens een hoog geluid is, en dus eerst niet. :-?
 • Gewoon in je kast zetten en een schop ertegenaan geven wanneer ie een piep geeft. Nee ff serieus, gewoon terugbrengen...
 • Ik heb 3 van exact dezelfde fans als casefans functioneren en ze doen het prima. Het is een nieuwe fan dus niet klooien, terug naar de toko. Die krengen zijn al duur genoeg.
 • die piep was INDERDAAD eerst niet. dus terugbrengen lijkt me ook een goed plan. alleen, ik heb em online besteld bij freezinghardware.nl (goede zaak hoor) en die zit in overdinkel (of all places) en das wel een eindje weg. naja ik geloof dat ze een RMA-aanvraag (???) op hun website hebben staan ofow... ik ga wel ffkes kijken hoe dat moet. hoe dan ook, bedankt voor de reacties!
 • [quote:81925561d2="abeldebeer"]die piep was INDERDAAD eerst niet. dus terugbrengen lijkt me ook een goed plan. alleen, ik heb em online besteld bij freezinghardware.nl (goede zaak hoor) en die zit in overdinkel (of all places) en das wel een eindje weg. naja ik geloof dat ze een RMA-aanvraag (???) op hun website hebben staan ofow... ik ga wel ffkes kijken hoe dat moet. hoe dan ook, bedankt voor de reacties![/quote:81925561d2] Je kunt hem waarschijnlijk gewoon (verzekerd) opsturen..
 • yep freezinghardware. daar heb ik ook al hééél wat besteld.
 • [quote:7c0e36548e="ProblemPc"]yep freezinghardware. daar heb ik ook al hééél wat besteld.[/quote:7c0e36548e] interresant ;) Ik heb mijn Papst dus ook bij FH vandaan. Je moet idd ff een RMA formulier invullen en dan de fan terug zenden (op eigen kosten vrees ik). Ik zou ze wel eerst ff mailen, misschien weten zij waardoor het komt. Ze zijn immers experts op het gebied van koeling/modden.
 • HOLA! ik ben tot een beetje domme ontdekking gekomen... de piep die ik hoor komt niet van mijn casefan, maar van mijn harddisk!!! :oops: ik heb in mijn systeem 2 western digital WD800JB hdd's, aangestuurd door een advance 29134 u133 raid controller. 1 van die schijven maakt vrij weinig geluid, zoals het zou moeten. de ander veroorzaakt die hoge constante pieptoon. (dus het hele casefan verhaal is van de baan :roll:) is dit een door mij te verhelpen probleem of moet ik er mee terug naar de winkel??? thnx.
 • Ik zou je hd niet openmaken als ik jou was ;) Kweenie of je er zelf iets mee kan doen, maar het lijkt me: naar de winkel! Als je toch nog garantie hebt.... :roll:
 • hhhhhm...is dat resonatie? Hoor je de piep ook als de HD niet in z'n bracket zit? Ander gewoon even een elastiek eromheen.
 • Een hoge piep in een harddisk wijst meestal op een versleten lager. Als je mazzel hebt, kun je nog net een backup maken. Daarna garantiekwestie.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.