Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

20010196dacier
18 antwoorden
 • ik heb een bios wat schijven t/m 65 gb accepteert/ondersteunt, als ik nou een (2de)schijf van 80 gb in mijn pc zet(vraag me niet waarom ik dit wil!) ziet mijn pc (win98) deze schijf dan helemaal niet, of ziet hij alleen de eerste 65 gb ??

  wie helpt?

  alain
 • Van een BIOS die maar tot 65GB gaat, heb ik niet gehoord. Maar als dat zo is, is de kans wel groot dat je dus problemen krijgt. Maar die problemen zijn niet onoverkomelijk, want daarvoor zijn er genoeg oplossingen.
 • [quote:98968d408c="Ben Jonson"]Maar die problemen zijn niet onoverkomelijk, want daarvoor zijn er genoeg oplossingen.[/quote:98968d408c]

  moet je ook even zeggen wat die oplossingen zijn he.. :wink:

  Bios flash wil meestal wel je probleem verhelpen iig… weet je wat voor moederbord je hebt?
 • Ach, de meest bekende oplossingen zijn algemeen bekend :o : je schijf in mootjes hakken (eh … partitioneren dus), of een Disk Overlay programma gebruiken. Op de site van de harde schijf zijn daarvoor tooltjes te vinden. Bij Maxtor is dat bijv. MaxBlast. De tweede oplossing is misschien niet ideaal, maar wel een oplossing.
 • dus als ik mij hd partitioneer in stukken die allemaal kleiner zijn dan mijn max.capaciteit van mijn bios, zou zelf een 120 gb schijf werken op mijn pc???
 • Dit zou moeten werken. Ik zou echter eerst kijken of een BIOS-update het probleem oplost (kijk op de site van je mobo).
 • jaja, maar ik wil/mag mij bios niet flashen van mijn pa (aangezien hij de pc voor de zaak begruikt) dus ik moet t met de huidige bios blijven doen, maar als je zeker bent dat (na het partitioneren) mijn hd volledig word herkend, dan vind ik alles prima

  alain
 • Met computers is NIETS zeker. Ik heb het wel ooit op die manier voor iemand anders opgelost. De optie van "Disk Drive Overlay" software moet anders "zeker" helpen.
 • Als je de BIOS niet mag Flashen, en je BIOS herkend niet de volledige grote, dan moet je zoals de SPRINTER :wink: zegt de overlay software gebruiken en tevens partitioberen. Win98se herkend partities tot 30 GB
 • ok, partitioneren wil ik zowiezo al doen.
  zo'n diskoverlay programma, wat is dat precies? en kan ik dat gewoon bij maxtor(van dat merk word mijn nieuwe hd) downloaden?

  alain
 • ohja, en vooral, HOE WERKT HET ??
 • [quote:95fdcd0e51="20010196dacier"]ohja, en vooral, HOE WERKT HET ??[/quote:95fdcd0e51] Die software gebruikt de harde schijf in een speciaal formaat zodat de volledige grootte kan worden benut. De Bios herkend de schijf nog steeds onjuist, maar Windows herkent de schijf correct. Er is wel een nadeel: een overlay programma nestelt zich op de harde schijf en vormt een buffer. Dat betekent dat als je van een gewone Win98 opstartdiskette opstart, niet altijd toegang kan krijgen tot de harde schijf. Als je opstart van die harde schijf, dan wordt eerst dat programma opgestart zodat de harde schijf informatie op de juiste manier gelezen kan worden.
  Een opstartdiskette moet ook dat speciale programma opstarten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Overigens schijnt Maxblast alleen op de eerste harde schijf te werken.
 • als ik nu de nieuwe schijf als eerste zet(das de enige die een probleem zou kunnen opleveren) en die partitioneer en een overlayprogramma gebruik kan ik dus "zonder problemen" een 80 gb schijf erin zetten ?(terwijl mijn bios maar max 65 ondersteunt)
 • Ja, maar nu met je wel oppassen. PM heeft het niet zo op "Disk overlay software". Dus daarmee moet je je harde schijf NIET mee partitioneren. Maar dat kan ook met MaxBlast, dus PM is daarvoor niet nodig. Overigens is MaxBlast ook te gebruiken op een tweede harde schijf. Meer info:

  http://maxtor.co.jp/technology/q&a/30008.html

  MaxBlast:
  http://www.maxtor.com/en/support/downloads/maxblast_plus_ii.htm
 • staat PM voor partition magic ?? zoja, geen probleem, want partities maken doek altijd lekker ouderwets met Fdisk
 • Ja, maar als je met FDISK je schijf gaat partitioneren en daarna je schijf gaat installeren met MaxBlast, weet ik het zo net nog niet …
 • als ik het goed begrijp kan ik ook partitioneren met maxblast he.
  maar wat moet ik dan nu doen, ik doe mijn nieuwe schijf in de pc, en dan? dan moet ik eigenlijk maxblast instaleren, maar dat moet ik downe en dat kan natuurlijk aleen met een werkende schijf.. probleem, of kan ik ook maxblast nu downloaden, op een diskette zetten en dan als ik mij hd vervangen heb daarna nog maxblast(van diskette af) kopieren.
  ps. hoe wil ik maxblast kopieren op mijn schijf als deze niet eens word gedetecteerd/gelezen …….?????????

  alain
 • Je moet Maxblast downloaden van de site. Er op dubbelklikken. Er word je gevraagd om een lege diskette. Met die diskette start je op en volg je de instructies op. MaxBlast zal de nieuwe schijf detecteren en je vragen om te formatteren, etc. In mijn eerdere link staan de installatie-instructies duidelijk beschreven. Ik zou zeggen, lees dat verhaal en dan kan er maar weinig misgaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.