Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Overklokken voor newby's

None
9 antwoorden
 • Na 3 jaar ben ik er achter dat ik ee moederbord heb, dat uitstekend geschikt is voor overclocken, te weten een Elitegroup P6BXT-A. Proc is een P3-550. Zat ik vandaag weer eens in mijn bios te snuffelen, zie ik weer de cpu-multiplier op 3.5 staan. Betekent dit dat ik misschien al heel lang een beetje op P2-capciteit aan het draaien ben? :-? Ik heb hem nu maar op 4.0 gezet, fsb staat overigens op 100, dat klopt iig.

  Die FSB kan ook omhoog, maar wat zijn de risico's naast instabiliteit? Ik weet dat ik de warmte in de gaten moeten houden, maar verder? Ik kan overigens ook nog spelen met het cpu-voltage, maar dat ga ik later wel eens uitzoeken.

  Maar als iemand antwoord kan geven op mijn eerste (ontzettende noob) vraag?
 • Lees de FAQ!!! en als je dan nog vragen hebt horen we het wel.
 • De FAQ is ook heel informatief. (hint, hint) :wink:
 • Hey nu kan ik jou eens helpen ipv opgedraaid :)

  # Een P3-550 is niet heel aantrekkelijk op te OC'en, omdat je er niet onzettend veel extra uit zult krijgen vrees ik. (max ~630 oid)

  # De MP is gelocked, dat betekend dat de CPU niet luister naar welke multiplier het BIOS doorgeeft dus dat maakt niet uit. Dat is zo sinds de P2-350mhz.

  # De FSB kun je idd verhogen, dat kan instabiliteit veroorzaken bij: moederbord, proc, PCI en AGP kaarten.

  # Verhoog de FSB in stapjes van 1mhz, de temp hoef je je niet druk om te maken. Pas als je het cpu-voltage (we noemen dat Vcore) op gaat schroeven moet je goed op de temps gaan letten. Dat kan bijvoorbeeld met CPUcool, www.podien.de
  Met CPUburn kun je de proc lekker stressen.
 • Wat de geschiktheid van je CPU voor overklokken betreft, er zijn twee PIII versies op die snelheid: Katmai (512kb L2 cache) en Coppermine(256kb L2 cache). Als je een Katmai hebt zit je al dicht aan de maximumkloksnelheid, met een Coppermine sta je er beter voor.
 • In de faq staat niet met zoveel woorden dat ik zo stom ben om mijn P3-550 op 350 mhz te laten lopen, maar gezien de eerste twee reactie zal dat wel zo zijn :oops:

  Misschien ten overvloede: internal corespeed CPU stond op 350. Dan klopt bovenstaande conclusie toch? Ik heb hem nu maar op 5,5x gezet en de FSB staat op 100 mhz. De rest ga ik nog wel eens uitzoeken.
 • [quote:f0bb660247="water"]In de faq staat niet met zoveel woorden dat ik zo stom ben om mijn P3-550 op 350 mhz te laten lopen, maar gezien de eerste twee reactie zal dat wel zo zijn :oops:

  Misschien ten overvloede: internal corespeed CPU stond op 350. Dan klopt bovenstaande conclusie toch? Ik heb hem nu maar op 5,5x gezet en de FSB staat op 100 mhz. De rest ga ik nog wel eens uitzoeken.[/quote:f0bb660247]

  Lees mijn post!!!
  Ik zit niets voor niets me zo uit te sloven ;)

  [quote:f0bb660247]# De MP is gelocked, dat betekend dat de CPU niet luister naar welke multiplier het BIOS doorgeeft dus dat maakt niet uit. Dat is zo sinds de P2-350mhz. [/quote:f0bb660247]
  Of je hem nu op 3.5x zet of op 5.5x dat maakt dus niets uit, wat het BIOS verder zegt doet er ook niets toe.
 • Ehm, ja, sorry :wink:
 • Heb je al eens CPUID oid geprobeert? ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.