Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Geheugenprobleem (of slechte voeding?)

DemK
30 antwoorden
  • Sinds kort een computer bij elkaar geschraapt voor een prikkie. Alles lijkt te werken, maar soms loopt de PC spontaan vast (freeze). Ik vermoed dat dit het geheugen is, aangezien er 1 te snelle DIMM in zit. Klopt dit of is er iets anders aan de hand? Is deze 133 Mhz DIMM de veroorzaker of zou die in principe gewoon mee moeten draaien?

    Ik heb nog niet geprobeerd de betreffende DIMM eruit te halen, ik wilde eerst weten wat anderen ervan vinden.

    [b:5c089f435b]systeem:
    WinXP
    PIII 500
    Aopen AX6BC 100Mhz mobo

    256 MB SDRAM
    DIMM's:
    1 100Mhz 128MB
    2 100Mhz 64 MB
    3 133Mhz 64 MB

    voeding ATX 230W, maar verder niet aangesloten behalve HD, dus moet genoeg zijn (doorgemeten=OK)[/b:5c089f435b]

    verder geen rare fratsen uitgehaald/aangesloten

    Jaja mensen, ik ben de trotse bezitter van een waar multimediabeest :-?
  • Hoewel het theoretisch zou moeten werken, is mijn ervaring dat je de SIM 100 en SIM 133 SDRAM niet bij elkaar moet gebruiken. Haal de 133 er maar uit.
  • Kan de volgorde van de DIMM's nog uitmaken?

    Ik heb 3 sleufjes welke gevuld zijn in bovenstaande volgorde (128=0, 64(100)=1 en 64(133)=2).

    PS: Ik heb de laatste BIOS geflashed en zowel POST als testprogrammaatjes geven geen fouten aan.
  • Het ligt niet aan de combi PC100 / Pc133. Probeer (zoals je zelf aangaf) ze in een andere volgorde te zetten in de sleuven.
  • PC133 zou gewoon moeten werken icm PC100, maar er zijn toch heel wat problemen uit de praktij bekend. Wat ook problemen kan geven is dat de belasting op de geheugencontroller te groot is omdat alle 3 de banken gevuld zijn.

    # Loopt ie plotseling vast of is het altijd als ie stressed is? Dus tijdens het gamen, rippen enz?

    # Check ook je temps ff met CPUcool, www.podien.de

    # Alleen mem testen kan met memtest68 duurt wel ff die test
  • => Het systeem is helemaal kaal (behalve officeXP) en hij is tot nu toe nog nooit aan het stressen gegaan. Hij loopt vast tijdens de meest idiote handelingen, bijv. het openen van een map.

    Oh, ja, alle 3 de DIMM's zijn non-ECC.
  • [quote:6ae78455c3="Goldmember"]=> Het systeem is helemaal kaal (behalve officeXP) en hij is tot nu toe nog nooit aan het stressen gegaan. Hij loopt vast tijdens de meest idiote handelingen, bijv. het openen van een map.

    Oh, ja, alle 3 de DIMM's zijn non-ECC.[/quote:6ae78455c3]

    Dan zal het waarschijnlijk niet aan je temps liggen, non-ecc maakt niet uit. Dat zijn nagenoeg alle particuliere modules.
  • Kort en goed:
    Teoretisch: No Problem.
    Praktisch: haal die 133 er maar uit, en begin opnieuw.
  • normaal past die 133 hem toch aan van snelheid?
    Tja als je toch al dacht dat dit het probleem was, wel haal die er dan toch uit.
  • Normaal moet het idd gewoon werken.
    Tets daarom eerst met memtest68 om te checken of het aan het geheugen ligt. Haal vervolgens de PC133 eruit en test nogmaals.
  • Dat is idd het korrekte woord: "Normaal".
    Soms spreekt de praktijk dat tegen…
  • CPUcool vond nix vreemds aan het geheugen of andere zaken, maar hoewel ik tevoren de voeding had doorgemeten, leek er nu iets niet in orde met de voeding. Ik vraag mij nu af of dit de oorzaak van het probleem kan zijn:

    3,3 V = OK (ruim binnen 5%)
    2,0 V = OK (ruim binnen 5%)
    5 V = OK (ruim binnen 5%)
    12 V = [b:a62f629684]16 V[/b:a62f629684] :o :o :o

    Geheugen gebruikt toch 3,3 V en de 12 V is toch alleen voor ventilatoren (welke overigens -nu nog wel- werken; geen CPU oververhitting o.i.d.) en motoren in schijven etc.. Kan dit toch de oorzaak zijn? Waarom zit er trouwens wel een 12V pin op de mobo-voedingsconnector?
  • [quote:4f3c3149e7="Goldmember"][b:4f3c3149e7]12 V = 16 V[/b:4f3c3149e7][/quote:4f3c3149e7]

    Ik zou zelf eens naar mijn voeding kijken want dit is wel heel absurd :o

    Het zit dacht ik zo (tijd niet hier gepost)
    voeding te zwak:
    - 5v gaat omlaag
    - 12 v gaat omhoog

    Maar als het aan de voeding zou liggen zou die 5v dus ook omlaag gaan wat niet gebeurt. Misschien ligt dat probleem aan je bios??? (fixme dus)
  • Die aflezing zal wel niet kloppen, want dan waren alle motortjes van je fans doorgefikt.

    Al memtest gedaan?
  • En inderdaad, de aflezing sloeg nergens op (als ik tenminste mijn digitale multimetertje mag geloven). Op hetzelfde moment dat CPUcool 16,30 V aangaf, gaf m'n metertje een prachtige 12,02 V weer. Dus de voeding is het toch niet.

    Inmiddels heb ik de DIMM eruit gehaald en tot nu toe geen fouten meer gehad.

    Voordat ik de DIMM had verwijderd bleef memtest maar 0 cycles aangeven. Na verwijdering van de DIMM was er na 6000% nog geen foutje gevonden. Lijkt me dus duidelijk.

    [i:1d49c0471c]Zou het nu nog zin hebben om te gaan proberen de volgorde van de DIMM's te veranderen of is dit zinloos?

    Wie weet er nog een alternatief voor CPUcool voor het meten van de correcte voltages (ik kan dit niet in m'n BIOS zien en ik heb geen zin om elke keer de kast open te rukken)?

    Op de DIMM stond iets van [b:1d49c0471c]PC 133 - 333 - 520[/b:1d49c0471c]. Zijn de laatstgenoemde getallen ook MHz's?[/i:1d49c0471c]
  • Zo zie je maar, mijn antwoord kort en goed korrekt.
    Idd. die gegevens zijn ook in Mhz, en vermits je met een PIII bezig bent die RAM tot max 100 Mhz ondersteund, zou hij "kunnen" werken met een gewoon PC133 latje. Datgene wat jij hebt is voor de opvolgers daarvan, met als laagste ondersteunende waarde PC133.
    Ik heb trouwens ook nog een PIII - 500Mhz draaien als backup-server. Machiene die nog steeds uiterste voldoening schenkt voor alle PC-Jobs. Niet voor de laatste "Games" uiteraard. Met respekt voor iedereen die het wel nodig acht, maar bij mij dient een PC niet voor "Games". Daarvoor zijn legio andere mogelijkheden. Maar nogmaals: dat is persoonlijk.
  • [quote:de5ac14196="Goldmember"]Op de DIMM stond iets van [b:de5ac14196]PC 133 - 333 - 520[/b:de5ac14196]. Zijn de laatstgenoemde getallen ook MHz's?[/quote:de5ac14196]

    Nee, alleen de 133.
    De 333 zijn de CAS-timings. Geheugen waar 222 op staat heeft een snellere timing.

    Waar de 520 voor staat is me niet bekend.

    Dat die module niet werkt wil trouwens niet zeggen dat je PC niet met PC133 geheugen werkt. Ik heb ook nog een oude PIII-500 (met vier geheugenbanken) waar 3x128+1x64MB in zit. Dat is ook een combinatie van PC100/PC133. Misschien is die geheugenmodule van je gewoon kapot… :(
  • Of het is zoals ik eerder suggereerde een overbelasting van de memcontroller.
  • [quote:bf4585865b="Marcel de Reus"]Of het is zoals ik eerder suggereerde een overbelasting van de memcontroller.[/quote:bf4585865b]

    Da's een kwestie van uitproberen…
  • Hoe kan ik dat uitproberen? Kan dat alleen door een nieuwe 64MB 100Mhz DIMM erin te stoppen en zo dus alle 3 de sleuven te vullen en dan te kijken of de boel dan werkt? Ik heb nog een 32 MB 100 Mhz module liggen, kan ik die ook voor een dergelijke test gebruiken?

    [quote:d80e9bc50e="ik"][i:d80e9bc50e]Wie weet er nog een alternatief voor CPUcool voor het meten van de correcte voltages (ik kan dit niet in m'n BIOS zien en ik heb geen zin om elke keer de kast open te rukken)? [/i:d80e9bc50e][/quote:d80e9bc50e]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.