Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer start niet op na stroomstoring

31 antwoorden
 • Gisteren hebben wij in de regio eens stroomstoring gehad. Bij ons thuis was dat te merken door een lichte flikkering van het licht. Mijn dochter was met haar computer aan het werk en heeft nergens last van gehad, maar de computer van mijn zoon gaf er de brui aan. Daarna wilde hij niet meer opstarten. Een sip gezicht bij thuiskomst, dat kan je je voorstellen. Ik kijk er eens naar en merk dat het indrukken van de "aan"-knop had geen enkel effect heeft. Géén ledjes, geen fans, helemaal niets. Andere apparatuur op hetzelfde stopcontact werkt wél. Ik sluit de computer af, neem hem mee naar beneden, en waarempel dáár doet ie het meteen. Alles blijkt gewoon te werken. En daarna boven natuurlijk ook weer. Blijft de vraag wat wás het. De kabels zaten goed vast, ik heb ze zelf losgemaakt. Het enige wat ik kan verzinnen is dat ik vanwege het verplaatsen de spanning van het moederbord heb gehaald en dat daardoor "iets" ontladen is ofzo. Kan dat?
 • Gebruik je geaarde stopcontacten? Een mogelijke verklaring: Het kan zijn dat de kast statisch geladen was na de stroomstoring. Met geaarde stopcontacten wordt die stroom meteen afgevoerd. Door het gesleep met de computer is dat nu ook gebeurt.
 • [quote:6f983dacc0="TommyWho"]Gisteren hebben wij in de regio eens stroomstoring gehad. [/quote:6f983dacc0] Goh dus jij woont zeker ook in Apeldoorn :) Hier hadden we gisteren ook een stroomstoring. 1 van de computers was 'up' gebleven en de rest reboote spontaan, dus het is wel heel kort geweest.
 • Zou eerst maar eens de voeding openschroeven, en de zekering bekijken. Als de storing overspanning was, zou er schade kunnen zijn. En dan is het energiebedrijf mogelijk aansprakelijk.
 • [quote:695f987cc7] Gebruik je geaarde stopcontacten? [/quote:695f987cc7] Nee, op de slaapkamer van mijn zoon is niets geaard. Maar denk je dat een statisch geladen kast tot gevolg kan hebben dat de "aan"-knop niets meer doet? Ik heb hier dus helemaal geen verstand van. [quote:695f987cc7] Goh dus jij woont zeker ook in Apeldoorn [/quote:695f987cc7] Er was ook een grotere stroomstoring in Nijmegen, maar ja ik woon in Apeldoorn :) [quote:695f987cc7] Zou eerst maar eens de voeding openschroeven, en de zekering bekijken. [/quote:695f987cc7] Nu werkt alles weer goed, dan is er toch niets kapot?
 • # Door de grote hoeveel elektrischiteit op comp en onderdelen kan het zijn dat de aanknop door bijvoorbeeld stroring niet meer wilde werken. # BTW groot voordeel van Linux is :) dat ie zo'n korte stroomstoring gewoon overleeft en up blijft. Hij gaat namelijk als de stroom wegvalt down, maar als ie op tijd terug is wordt dat signaal gekilled en dan blijft de comp dus gewoon door draaien. Dat maakte ik een maand of 3 geleden mee.
 • Zoals ik ondertussen al in zoveel topics heb gezegd. SLUIT JE PC NOOIT, MAAR DAN OOK NOOIT OP EEN NIET GEAARD STOPCONTACT AAN!!! Ik kan het ondertussen wel in me sig zetten. Daar voorkom je veel problemen waaronder het probleem van jou. Je moet eens voor de fun op een niet beschilderd vlak je volt meter houden. Er staat 110V op de kast. Dat is zo met alle app die geaard moeten zijn. (trouwens, waarom zou je een wasmachine aarden en een PC niet?? Het gaat om precies dezelfde beveiliging en et is zo gedaan, draadje bij trekken ander stopcontact en klaar. Als iemand de precieze details wil weten over aarden moet ie me maar een PB sturen. Dat is nogal een hoop getyp namelijk :wink:
 • Hij zet het nog in zijn sig ook :P Je hebt dan ook wel groot gelijk natuurlijk.
 • :roll: Het is allemaal veel eenvoudiger dan sommigen het hier voorstellen. Bij een stroomstoring komen er pieken voor op het net; dwz de spanning gaat een fractie van een seconde naar beneden om daarna even boven de nominale spanning te gaan. Dit laatste: te hoge spanning doet sommige voedingen in "veiligheid" gaan. Zij moeten eerst volledig ontladen worden (dus afgekoppeld worden) voor ze terug willen werken. Overigens, een goede aarding is altijd beter dan geen aarding (put it in my sig) :wink: Eddy :o
 • Mensen, allemaal hartelijk bedankt voor de reacties. Het lijkt er dus op dat het ontkoppelen het em heeft gedaan. Typisch een voorbeeld van onbedoeld goed doen ;) Aarden zit er praktisch gezien (4 pc's in 4 kamers, allemaal niet geaard) op de korte termijn niet in. Het wel iets om te onthouden.
 • Heb je centrale verwarming? Is die geaard? Dan is een kabeltje aan je kast naar de centrale verwarming al genoeg. Je moet dat echter niet doen als je elecriciteitsinstallatie niet is voorzien van een aardlek schakelaar. Dan kan het namelijk gebeuren dat je het centrale verwarming onder stroom komt te staan. Hetzelfde geldt voor een eventuele waterleiding.
 • Heb weleens geprobeerd m'n comp. te aarden aan de centrale verwarming, maar die kwam dus inderdaad onder stroom te staan. Toch heb ik een aardlekschakelaar in m'n elektriciteitskast?
 • Soms zijn niet alle groepen voorzien van een aardlekschakelaar. Sorry, daar had ik inderdaad voor moeten waarschuwen.
 • Ook als de verwarming niet geaard is komt die onder stroom te staan!! Hou daar rekening mee. Lang niet alle verwarmingen zijn (goed) geaard.
 • [quote:607bf5c21d="HermanH"]Heb je centrale verwarming? Is die geaard? Dan is een kabeltje aan je kast naar de centrale verwarming al genoeg. Je moet dat echter niet doen als je elecriciteitsinstallatie niet is voorzien van een aardlek schakelaar. Dan kan het namelijk gebeuren dat je het centrale verwarming onder stroom komt te staan. Hetzelfde geldt voor een eventuele waterleiding.[/quote:607bf5c21d] [b:607bf5c21d]Doe dat nooit!!! [/b:607bf5c21d]Levensgevaarlijk! Om de doodeenvoudige reden, dat die delen tegenwoordig niet altijd meer gegarandeerd goed geaard zijn. Zeker een CV niet. Denk even aan iemand die met blote voeten in de nattigheid staat in de badkamer, en de CV aanraakt. Je geeft het zelf al aan met je bedenking dat je daarvoor wel een aardlekschakelaar moet hebben. Helemaal niet met dat geknoei beginnen dus. Bovendien, het mag volgens de veiligheidsvoorschriften niet. Ook al is die CV-installatie wel geaard, hij wordt door dit gestunt stroomvoerend. En de verschillende koppelingen in de leidingen kunnen her en der voor overgangsweerstanden zorgen, waardoor veiligheid niet gewaarborgd is. Met vriendelijke groet, Jan de Boer
 • Deze tip heb ik van een electro-technicus. Hij mat vooraf wel of de CV/waterleiding wel goed geaard was. Het schijnt tegenwoordig wel weer te mogen. Ik vond het eerst ook vreemd. Inmiddels ken ik zeker 3 mensen bij wie dit naar tevredenheid werkt.
 • [quote:c73881f3ed="HermanH"]Deze tip heb ik van een electro-technicus. Hij mat vooraf wel of de CV/waterleiding wel goed geaard was. Het schijnt tegenwoordig wel weer te mogen. Ik vond het eerst ook vreemd. Inmiddels ken ik zeker 3 mensen bij wie dit naar tevredenheid werkt.[/quote:c73881f3ed] Ik ben ook electrotechnicus. Je geeft aan dat die technicus eerst een degelijke meting uitvoerde op die CV. Wel, dan kan het zijn dat het goed gaat. Maar dan nog, hoe deugdelijk is dat snoertje dan? En is iedere niet technisch geschoolde tot zo'n meting in staat, of in de gelegenheid om dit te laten doen? Vandaar mijn advies om hier nooit aan te beginnen. Investeer liever in het bijtrekken van een aarddraad en vervang je stopcontacten. Dat het bij drie mensen naar tevredenheid werkt zegt niets. Hoe weten ze dat? Hebben ze dat doorgemeten? Met vriendelijke groet, Jan de Boer
 • Hoe kan ik doormeten of het stopcontact goed geaard is? Ik heb t nl een tijd geleden zelf gedaan, maar weet niet of t nou echt werkt: Als ik de kast van een draaiende pc aanraak en tegelijkertijd met mn andere hand een verwarmingsbuis voel ik een stroom door me heen lopen! :o :o :o Als ik dit doe als mn pc uitstaat voel ik niets :-?
 • Voor J. de Boer, Dat is door de betreffende technicus door gemeten. Voor Mess With, Als je PC continue onder stroom staat is er iets mis met de aard-leiding. Een aardleiding dient in eerste instantie om de statische electriciteit direkt af te voeren. Daarnaast dient die om lek-stromen af te voeren. Als er een lek stroom optreedt, dan dient de aardlek-schakelaar de betreffende groep uit te schakelen. Hele kleine lek stromen worden getolereerd. Maar als er continue een voelbare stroom loopt tussen je PC en de verwarming, dan is dat niet goed. Als je een ampere-meter hebt, zou je het amperage eens na moeten meten. J. de Boer kan je vast wel vertellen bij welk mili-amperage de aardlekschakelaar zou moeten reageren. Ik dacht zo uit mijn hoofd dat dat bij 50 miliampere was. Maar daarin kan ik mij vergissen. Een aardleiding op een groep zonder aardlekschakelaar kan er toe leiden dat aparaten onder stroom kunnen komen te staan. Als je er geen hebt op iedere groep, dan is dat zeker een goede investering. Als op de betreffende groep wel een aardlekschakelaar zit, dan zou ik die toch eens laten testen.
 • Sorry, verkeerd.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.