Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

2idee + hd op raid??? -> MAG daT???????

None
29 antwoorden
 • Ik heb nu mijn hdisk en een cdr-brander op ide-1 zitten en de dvd speler op de andere ide-poort. Nu is mijn vraag of het mogelijk is om de cd\dvd-spelers op een aparte ide-poort te rammen, en mijn hddrive dan op mijn raid controller te pluggen (o.b. geval). Of is S-ata een optie???

  Greetz e-razoor
 • Dat zou moeten kunnen, al weet ik niet welk type RAID controller je hebt. Voor sommige Promise controllers schijn je een soort work-around toe te moeten passen.

  Hou alleen wel even in de gaten dat je RAID controller tov je normale IDE controller altijd wat slechter presteerd. Vanauit dat oogpunt kan je, afhankelijk van je controller (een HPT370 kan dat bijvoorbeeld wel) beter je CDrom op je RAID controller zetten.
 • En hoe zit het dan met S-AtA??
 • SATA is leuk, maar daar moet je een aparte controller voor kopen + een convertercard van ATA -> SATA. En het spul wordt er geen nanoseconde sneller door.
 • # SATA is een dure en slechte oplossing voor dit probleem. Het kan namelijk gewoon gratis.

  # HDD's kunnen vrijwel altijd op een RAID controller hangen, CDRW/DVD devices kan bij veel chips niet, Highpoint is een van de enige die die mogelijkheid bied helaas.

  # Ik neem verder aan dat je dit wilt doen om bandbreedte voor kopiëren van CDRW naar HD wilt vrijkrijgen? Hang anders gewoon CDRW/DVD op 1 ide poort. Dan kun je alleen beter ipv on-the-fly burnen ff via de HDD branden.
 • De bedoeling is dat ik on the fly kan branden, zodat ik ondertussen wat zware hardware applicaties kan draaien. Op de wijze hoe het nu aangesloten is (hdd en cdr-brander op idee1 en dvd op 2) levert enkele problemen op, zoals dat mijn hardeschijf niet benaderd kan worden, omdat hij prompt gaat laden (roode led gaat aan) als ik de cdrdrive open en of voorzie met een autorun cd, wat resulteerd in vastlopers. (gelukkig heeft XP hier een explorer restart voor uitgevonden)
 • # Het zal dus dan of idd via de RAID controller moeten en anders moet je genoegen nemen met het feit dat je met on-the-fly branden lage buffers hebt. Zolang je een buffer-underrun proof brander hebt kan het verder in principe geen kwaad om van DVD naar CDRW te burnen als ze aan dezelfde kabel hangen.
 • En dan voor de [b:bad518f008]zoveelste[/b:bad518f008] maal DE waarheid over RAID…….

  RAID

  Wat is het, welke configuraties zijn er mogelijk, en, is het iets voor u?
  Meestal worden RAID controllers gebruikt in servers bij bedrijven, maar omdat er meer en meer moederborden worden aangeboden die met RAID controllers zijn uitgerust, gaan we er in dit artikel even op in.
  WAT IS RAID
  RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. Met RAID worden twee of meerdere harde schijven gebruikt om een systeem te bouwen dat tegen fouten bestand is (ook fault-tolerant genoemd) en/of hoge data doorvoersnelheden levert. Dit wordt gedaan door de harde schijven op een bepaalde manier aan elkaar te koppelen met een RAID controller.
  RAID HOEVEEL
  Er zijn diverse configuraties mogelijk:
  RAID 0 - Striping
  RAID 1 - Mirroring
  RAID 0+1 - Striping en Mirroring
  RAID 5 - Striping with distributed parity
  RAID 2, 3, 4, 6, 7, 10 en 53 vallen buiten de aandacht van dit artikel, maar u kan er alles over lezen op: http://www.acnc.com/04_01_00.html
  RAID 0 STRIPING
  Hierbij worden minimum twee harde schijven van (bij voorkeur) identieke grootte en merk aan elkaar gekoppeld op de RAID controller. Onze data wordt gelijkmatig over de twee schijven verspreid: het OS wordt niet op één harde schijf geïnstalleerd, maar de installatie wordt verdeeld over twee harde schijven. Idem dito voor onze programma's. (Bij striping ziet de computer maar één harde schijf en niet de twee die op de RAID controller zijn aangesloten). Elk programma wordt verdeelt in blocks en op de harde schijven geschreven. Stel dat je een programma hebt dat bestaat uit 10 blocks (A, B, C, D, tot J): die blocks worden bij het schrijven gelijk verdeelt over elke harde schijf. Twee schematische voorbeeldjes:
  RAID 0 met 2 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A C E G I
  Harde schijf 2 / B D F H J
  RAID 0 met 3 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A D G J
  Harde schijf 2 / B E H
  Harde schijf 3 / C F I

  Bij een normale harde schijf worden de bestanden achter elkaar geladen (A, B, C, D, enz.), maar in dit geval wordt de data van de harde schijven parallel geladen, wat maakt dat de data doorvoersnelheid verdubbeld of verdriedubbeld wordt (naargelang het aantal harde schijven dat je gebruikt voor deze RAID configuratie).
  PLUSPUNTEN
  [] Snel lezen: minstens verdubbeling van de data doorvoersnelheid.
  [] De opslagcapaciteit van de harde schijven blijft behouden. (2 schijven van 40 GB geeft 80 GB aan ruimte).

  MINPUNTEN
  [] Je gegevens zijn niet bepaald veilig: gaat er een schijf stuk ben je alle gegevens kwijt.

  RAID 1 MIRRORING
  Een RAID 1 configuratie wordt ook wel een mirror configuratie genoemd. Hierbij worden twee harde schijven gebruikt die altijd exact dezelfde data bevatten. De ene harde schijf is dus een spiegelbeeld (mirror = spiegel) van de andere. Als gebruiker merk je niet dat het systeem zo'n configuratie heeft: de computer heeft een c:\ drive en wanneer je daar iets op plaatst wordt het 'achter de schermen' simultaan naar beide harde schijven geschreven. De RAID controller doet dit automatisch. Deze configuratie biedt de veiligheid dat als er een harde schijf stuk gaat, er gewoon verder gewerkt kan worden. De computer draait door op de tweede schijf. Je hebt met deze RAID configuratie geen snelheidswinst maar je bestanden zijn wel veilig. Een schematisch voorbeeldje:
  RAID 1 met 2 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A B C D E F G H I J
  Harde schijf 2 / A B C D E F G H I J
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.

  MINPUNTEN
  [] Je kan maar de helft van je werkelijke diskruimte gebruiken, want je slaat alles immers tweemaal op.
  [] Schrijven gebeurd iets langzamer doordat naar beide harde schijven moet worden geschreven.

  RAID 0 +1 STRIPING EN MIRRORING
  Dit is een combinatie van de twee bovenstaande RAID oplossingen. Je hebt hiervoor minimaal 4 schijven nodig. Hierbij kan er bijvoorbeeld striping gebeuren op twee harde schijven, waarvan dan een kopie wordt geschreven naar de andere twee. Dit geeft een snel én fault-tolerant systeem. Een schematisch voorbeeldje:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A C E G I
  Harde schijf 2 / B D F H J
  Harde schijf 3 / A C E G I
  Harde schijf 4 / B D F H J
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.
  [] Snel lezen: verdubbeling van de data doorvoersnelheid.

  MINPUNTEN
  [] Je hebt minimaal vier harde schijven nodig.
  [] Je kan maar de helft (soms minder - zie TIPS VOOR CRACKS) van je werkelijke diskruimte gebruiken, want je slaat alles immers tweemaal op.
  [] Schrijven gebeurd iets langzamer doordat alles dubbel moet worden geschreven.
  RAID 5 STRIPING WITH DISTRIBUTED PARITY
  Hierbij worden drie of meer harde schijven gebruikt om de betrouwbaarheid te vergroten en tegelijk minder verkwistend met de totale diskruimte om te gaan. Met RAID 5 wordt geen exacte kopie geschreven naar alle schijven, maar de gegevens gelijkmatig verdeeld en wordt er extra informatie bijgehouden (parity) waarmee de gegevens zijn te herconstrueren wanneer er een harde schijf stuk gaat. Een voorbeeldje:
  We schrijven 2 stukjes informatie weg.
  Op schijf 1 komt stukje 1 terecht met een waarde van 4.
  Op schijf 2 komt stukje 2 terecht met een waarde van 5.
  Op schijf 3 komt dan (dankzij de intelligente RAID controller) de optelsom met een waarde van 9 terecht (dit is de parity).
  Als er nu een harde schijf stuk gaat, kan er gemakkelijk de ontbrekende waarde berekend (het ontbrekende stuk gevonden) worden:
  Is schijf 1 stuk: 9 - 5 = 4
  Is schijf 2 stuk: 9 - 4 = 5
  Is schijf 3 stuk: 5 + 4 = 9
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.
  [] Je hoeft niet alle gegevens dubbel op te slaan.

  MINPUNTEN
  [] Je hebt minimaal drie harde schijven nodig.
  [] Het schrijven van gegevens kost wel wat tijd want de parity moet steeds aangepast worden.
  TIPS
  Kies bij voorkeur harde schijven van dezelfde grootte.
  Ook de snelheid van de schijven maakt uit: een trage harde schijf zal de rest ophouden omdat er steeds bij lezen en schrijven op hem gewacht moet worden. Een 7200 RPM harde schijf in combinatie met een 5400 RPM harde schijf geeft snelheidsverlies omdat de snelste harde schijf moet wachten tot de tragere klaar is.
  Kies een goede RAID controller.
  Af te raden: heel goedkope kaarten of RAID controllers die op het moederbord worden geleverd: dit zijn meestal soft-RAID kaarten. Die doen hun werk deels softwarematig, en belasten de processor. De duurdere maar betere kaarten zijn de hardware-RAID kaarten. Die doen al het rekenwerk zelf, en laten de processor meestal ongemoeid. Het is altijd wikken en wegen, kijk naar wat je belangrijk vindt, want er zijn ook stevig uitgeruste kaarten met eigen geheugen op die dan ook een navenant prijskaartje hebben opkleven.
  TIPS VOOR CRACKS
  Om de opslag capaciteit bij een RAID 0 en 0 + 1 configuratie te berekenen gebruik je de volgende formule:
  < grootte van de kleinste schijf x aantal schijven >
  Stel dat je een harde schijf hebt van 20 GB en twee andere van 40 GB dan krijg je een (maximale) opslag capaciteit van:
  < 20 x 3 > = 60 GB.
 • mooie reactie en uitleg (weer :wink: ) maar hier vroeg de topic starter niet om. Hij wil geen RAID config gaan maken. Hij wil gwoon dat on the fly branden beter lukt.

  Probeer anders eens de dvd en de HDD opdezelde IDE te hangen. (gwoon om te proberen….)
 • zelfde verhaal als de met de brander.
  Zodra het laadje open gaat zie je het rode hd-lampje branden en heb ik geen respons meer. Lijkt erop dat het mobo denkt dat de hdisk een verwisselbaar medium ofzo is. Bij mijn systeem (apparaatbeheer) staat echter wel dat het om een 'normale' :lol: harde schijf moet gaan. :roll:
  Het lijkt er namelijk op dat de harddisk het enkel doet als er wel of geen schijfje in de cdspeler zit, en anders geen çontact' of zoiets maakt. vreemd…… :cry:

  Echter nog een laatste vraagje: Waarom werkt een raid-contoller minder goed als een normale IDE-poort??
  Een ide-raidpoort is toch allen een 'uitgebreidde' ide poort, die samen met andere poorten een schijf-share en of backup mogelijk maakt? gezien reactie van DLiekens.
 • # Correct me if I'm wrong: Ik dacht omdat de RAID controller als PCI bus aan de Southbridge gekoppeld zit, terwijl IDE een eigen verbinding heeft.
 • Klopt. Onboard RAID is inweze gewoon een geintegreede PCI kaart. Er zijn geen chipsets met RAID controller in de Southbridge (was dat maar zo [img:1fefca5c8f]http://www.handykult.de/plaudersmilies.de/bawling.gif[/img:1fefca5c8f] )
 • hebbe we nieuwe emoticons??? :wink:

  Opzich is et wel jammer Idd. Anders was et duz nog sneller gweest :roll:
 • Okay, verklaart die doorlinking via PCI van de raid-poort, dat deze slomer is dan een normale ide poort?
  En hoeveel slomer is deze dan als ik vragen mag?

  Hoe zit het dan met die S-ata controllers?? Zijn dat ook gewoon geintergreerde PCI-kaarten??

  Eigenlijk best wel bagger……. :cry:
 • # Nee SATA is net als IDE los verbonden.

  # PCI heeft maar 33mhz bandbreedte en is 32bits, reken zelf maar uit hoeveel mb/s er max doorheen kan ;)
 • Dus het is misschien wel waard, om een MaXtro ide->S-ata convertor aan te schaffen t.w.v. €35,–??? Mijn HD gaat dan natuurlijk niet sneller dan normaal, maar kan wel zijn 'normale' snelheid behouden… Of zitten hier weer belemmeringen aan vast??/
 • Klopt, die 133 MB/s kan je tegenwoordig makkelijk halen met 4 IDE schijven. Daarom zie je in de SCSI wereld dat de meeste controllers tegenwoordig PCI64 66 MHz gebruiken (533 MB/s, vaak alleen te vinden op dual mobo's en high end chipsets voor bijvoorbeeld de Intel Xeon)
 • [quote:2fdad2e967]Klopt, die 133 MB/s kan je tegenwoordig makkelijk halen met 4 IDE schijven[/quote:2fdad2e967]

  Geld deze doorstroomsnelheid voor de standaard omgeleidde IDE-raidcontroller, of voor een S-ATA controller. Trouwens, hoevel MB/s kan een MaXtor hdd ongeveer trekken max.???
 • # Dat is de doorvoer van PCI: 32bits/8bit=4mb 4mb*33mhz=133mb/s
  Dus idd van de RAID controller.

  # 80mb/s ongeveer.
 • Da's wel erg kort door de bocht. Die 80 mb/s is alleen als er uit de cache gelezen wordt. Als er gewoon gegevens van de schijf zelf gelezen worden, dan komt hij op ongeveer 45 tot 47 MB/s (maxtor Dmax 9 8 MB cache)

  SATA heeft verder bijna geen invloed op de prestaties van de schijf, de interne techniek blijft hetzelfde. De huidige variant kan maximaal 150 mb/s aan, maar dat halen de schijven ook niet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.