Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Kan ie uit? (kast ventilator)

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Zou iemand mij kunnen vertellen of ik de ventilator van de systeem kast kan uitzetten? Hoe kan ik meten of ie niet te warm wordt dan en wat is eigenlijk te warm?

  Ik heb een AXP 2000+ met 256 MB 333 DDR en een Ti4200. Ik hoop dat dat genoeg informatie is.
 • Je kan hem uitzetten door het stekkertje eruit te trekken op je mobo, echter zal het systeem dan wel warmer worden. Er zijn verschillende proggie die je temperatuur meten, CPUcool bijvoorbeel, zelf gebruik ik Asus Probe, weet niet of dat op niet asus mobo's draait.

  Heb ook wel eens gehoord van een proggie waarmee je software matig je fan kon aan/uit zetten…wellicht dat iemand anders daarmee komt.
 • Ik bedoelde met 'kan' eigenlijk of het wel verstandig zou zijn. Zie, ik denk dat de fan een beetje versleten of stuk is en hij maakt nogal wat lawaai. Als ik 'm uitzet is m'n kast vrijwel helemaal still. En dat vind ik wel mooi, maar ik wil niets overhitten.

  Hoe weet ik of ie te warm is?
 • Als het gewoon een losse fan is zal dat oververhitten wel los lopen. Toch is het goed je systeem koel te houden ivm prestaties en stabiliteit. sloop de fan eruit en loop even langs een shop, koop een kogelgelagerde fan en je kast zal koel, maar toch stil zijn.
 • Ik eens kijken of er ook systeem coolers zijn van cooler master. Echt een goed merk en ook spot goedkoop.

  In ieder geval bedank
 • Als je voor stilte gaat kan je beter naar Papst kijken, dat zijn de stilste fans die er zijn.

  Of je verder zonder casefan kan draaien moet je zelf uitzoeken, als je cae temp (afleesbaar in bios of met een tool als MBM5 of CPUCool) al vrij laag is, dan kan je wel proberen om hem uit te schakelen. Dat programmatje om de snelheid van je fans te regelen heet volgens mij Speedfan. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar dat ga ik 1 dezer dagen eens doen, vind het wel een interressant idee namelijk :)
 • [quote:fd0d147833="BA"]Als je voor stilte gaat kan je beter naar Papst kijken, dat zijn de stilste fans die er zijn.

  Of je verder zonder casefan kan draaien moet je zelf uitzoeken, als je cae temp (afleesbaar in bios of met een tool als MBM5 of CPUCool) al vrij laag is, dan kan je wel proberen om hem uit te schakelen. Dat programmatje om de snelheid van je fans te regelen heet volgens mij Speedfan. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar dat ga ik 1 dezer dagen eens doen, vind het wel een interressant idee namelijk :)[/quote:fd0d147833]

  SpeedFan inderdaad, bij mij haalde het niets uit :(

  Maar misschien op deze ABit KT400 plank wel, moet ik ook maar eens proberen.. 8)
 • Kasttemperatuur in de gaten houden. Zelf zou ik de ventilator vervangen en niet uitzetten. De nieuwe ventilator zou je op eventueel op een lager toerental kunnen laten lopen. Daar wordt die stiller van en ook zal er een luchtstroom ontstaan. Beter iets dan niets, scheelt bij mij toch ook zo 5 graden. Soomige fabrikanten leveren handige tooltjes bij, zoals MSI en Asus, waar de temperatuur mee kan worden afgelezen. Welk merk moederbord heb je?
 • ECS K7VTA3. Niet echt een boardje met veel toeters en bellen.

  Goed idee om 'm langzamer te laten draaien. Ik heb geen tools, maar ik zal eens proberen om er een weerstandje tussen te zetten.
 • # Ik zelf gebruikte altijd CPUcool, www.podien.de (nu gewoon [code:1:2fd8579601]cat /proc/acpi/info/thermal/0/status[/code:1:2fd8579601] ;) )

  # Het probleem is echter dat je met CPUcool dus kan zien hoe warm je kast wordt en ook hoe warm je processor, maar vaak niet hoe warm je videokaart, hardeschijven etc.
  Punt is namelijk dat veel mensen die geen casefans gebruiken crashes krijgen in 3D applicaties omdat de videokaart met warme lucht gekoeld wordt. Ik zou de fan dus idd vervangen en niet verwijderen.
 • Ik heb een casefan op de buitenkant van mijn kast zitten aan de voorkant. (blaast over HD's naar CPU toe. Achter de CPU koeler zit weer een opening waardoor er een goede luchtstroom is. Aan die fan zit een potmeter met een variabele weerstand. Als ik aan het i-netten ben, draai ik hem zover mogelijk terug en als ik aan het gamen ben zet ik hem wat hoger. Heb nog geen tijd en geld om dit temp-gestuurd te doen. Als de fan tijdens games meer herrie maakt, zet ik gewoon het geluid harder :lol:

  Groetjes, Christian.
 • [quote:8d10edc675="Jasper G."]Goed idee om 'm langzamer te laten draaien. Ik heb geen tools, maar ik zal eens proberen om er een weerstandje tussen te zetten.[/quote:8d10edc675] Maar wel vervangen, want een defecte ventilator wil ook wel eens zomaar stoppen met draaien. Met Sisoft Sandra kun je ook het een en ander bekijken. Houd de binnentemperatuur in de gaten, dat is eigenlijk het enige wat telt. Moet volgens mij toch wel onder de 40 graden blijven.
  Onlangs nog een ventilator uit een XT voeding gehaald. DIe was vrij stil. Die heb ik dus dankbaar gebruikt.
 • Ik heb de prijzen even opgezocht en die dingen zijn echt goedkoop. Ik zal er morgen een aanschaffen.
  Ben van plan 'm vanacht aan te laten staan zonder kast fan, dan maar met cv uit. :)

  Hartelijk bedankt voor alle reacties.
 • :o :o :o

  Volgens m'n BIOS en ook volgens Sandra is m'n kast temperatuur 48 graden en ik heb gewoon alle fans aan. Is dit normaal?(!)
 • Nee, dat is zelfs vrij hoog…. Ik zit op 35C met maar 3 low speed fans…. Maar het wil ook nog wel eens schelen waar je sensor zit, hoe is bijvoorbeeld je CPU temp? I kehb bijvoorbeeld wel eens gezien dat de CPU idle temp onder de casetemp ging, puur omdat de sensor afweek.
 • Ik weet neit wwar ik dit allemaal kan opzoeken. Ik denk dat de censor inderdaad misschien te dichtbij de cpu zit, want ik heb niet het gevoel dat de pc kast erg warm is.

  Als het wel zo warm is, waar zou het dan aan kunnen liggen en wat kan ik er aan doen?
 • Je fannen anders opstellen kan al een aardige verbetering geven. Bij mij werkt bijvoorbeeld van achteren inblazen het beste, maar dat is voor elke setup anders. Verder kan je je kabels nog een beetje beter wegwerken, waardoor een betere airflow ontstaat. Je kan natuurlijk ook sterkere fannen nemen, maar als je er al een aantal in hebt zitten dan moet het geen enkel probleem zijn om onder de 40c te komen.
 • [quote:ebac073b06="Jasper G."]:Volgens m'n BIOS en ook volgens Sandra is m'n kast temperatuur 48 graden en ik heb gewoon alle fans aan. Is dit normaal?(!)[/quote:ebac073b06] Lijkt me meer de temperatuur van de CPU. Wat zijn de andere temperaturen? Of zie je er maar één?
 • De temperatuur is al weer in orde.

  [i:825f8d6511]Must've been a fluke[/i:825f8d6511] :roll:
 • wanneer wordt het gevaalijk met de temp
  hoeveel graden c is hoog en wat is laag?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.