Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

RAM geheugen te veel?

RemonR
3 antwoorden
 • Ik heb een AOpen AX4BS moederbord, P4 1,5 GHz en 256MB RAM geheugen, OS is/was WinME.

  Nu heb ik daar twee SDR geheugenmodules bijgekocht van elk 512 MB.

  Ik heb begrepen dat WinME sowieso slecht/niet werkt met meer dan 512MB dus heb meteen WinXP geïnstalleerd.

  Echter, wanneer ik meer dan 1GB RAM installeer wil WinXP niet meer opstarten. 512MB werkt prima, 512+256MB werkt ook prima.

  Uiteraard plaats ik de modules wel van groot naar klein.

  Ligt dit aan m'n moederbord, aan WinXP of… Wie heeft een oplossing??

  Alvast bedankt,
  Remon
 • Ik denk dat het eerder aan de geheugenmodule ligt. Die zou ik eens apart testen met memtest86. www.memtest86.com geloof ik. WindowsXP moet prima werken met meer als 1 GB RAM.

  Een andere mogelijkheid is dat je moederbord niet helemaal lekker werkt met 3 DIMM sloten gevult, of dat het bepaalde timingen niet meer pakt met 3 banken gevuld. Als je dus dingen als CL2 ingesteld hebt, dan kan je ook eerst nog even op 3 proberen.

  Van groot naar klein plaatsen moet trouwens helemaal niks uitmaken. Je kan zelfs eens proberen om ze in een andere volgorde te plaatsen, dat wil ook nog wel eens werken.
 • Naar alle waarschijnlijkheid loop je tegen de beperking van je chipset.
  De 845xx ondersteunt 4 banken over 2 en soms 3 sloten, slot 2 en 3 zijn geshared en kunnen eventueel gevuld worden met single bank modulen.

  Nu komt het , de grootste single bank module leverbaar is 256Mb alles daarboven is double banked.

  Plaats je dus 2x512MB in slot 1 en2 dan heb je dus 4 banken bezet, de derde module , ongeacht wat het is in slot 3 wordt nu niet gezien.

  Plaats je een single bank module in ramslot 1 en de 512Mb's in 2 en 3 dan wordt 1x 512Mb niet meegeteld daar 2 en 3 geshared zijn en heb je dus maar 768Mb. (jou geval dus).

  In jou geval moet je dus 512Mb in slot 1 en 2 doen en helaas de 256Mb module verkopen.
  Je hebt dan in totaal 1Gb.

  heb je trouwens een 815 chipset dan wordt maximaal 512Mb ondersteund

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.