Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Kan IDE kabel wel andersom?

13 antwoorden
 • Ik heb 2e harde schijf aangesloten in mijn systeem. vanwege 'logistieke'redenen heb ik de IDE kabel andersom bevestigd op het moederbord. Niet de connector, maar de kabel; dus de splitsing zit nu dicht op het moederbord, ipv bij de hardware. Nu merk ik dat het opstarten veel trager is. Hij blijft heel lang zoeken naar de primary master. Als ik het weer 'normaal'aansluit , no problem. ??
 • Als je je kabel verkeerd om doet, dan is je systeem sowieso gelimiteerd tot ATA33, omdat de detectiepin dan niet op zijn plaats zit. Dat zou in principe niet uit moeten maken voor de schijfdetectie, maar je computerperformance gaat er wel op achteruit. Het werkt dus wel, maar goed is het niet.
 • Ok, dank voor je reactie Maarr..ik blijf nu dus wel zitten met een te korte kabel: cd rom zit bovenin, harde schijf onder 1.zijn daar aangepaste kabels voor? andere vraagjes: 2. het vak voor de harde schijven zit vol. bestaat er een mogelijkheid een bracket oid er onder te hangen, zijn die te koop? 3. Hoe heet mag nu eigenlijk een harde schijf worden? Hij wordt nu zo'n kleine 40 graden zit te dubben tussen aanschaf ventilatie nl..
 • 40 graden is prima voor een HDD. (zie andere topic hier) Er zijn brackets te koop, dan kan je een HDD in een 5.25" bay hangen. Er zijn idd 90 cm kabels te koop, alleen weet ik niet of die er ook in ATA66/100/133 uitvoering zijn. Volgens de ATA66 specs mogen die kabels maximaal 18" lang zijn, dat komt overeen met 45 cm. Daar komt nog eens bij dat je CDrom ed toch maar ATA33 zijn, dus waarschijnlijk kan je met die 2 op een kabel toch geen ATA100 draaien oid. Dan zou een gewone 90 cm kabel wel volstaan.
 • Bij mijn weten worden er wel 90cm ata133 kabels verkocht, ook in ronde uitvoering.
 • [quote:75ed567d34="gerben"]Bij mijn weten worden er wel 90cm ata133 kabels verkocht, ook in ronde uitvoering.[/quote:75ed567d34] Ik kan dit bevestigen aangezien ik er zelf 2 stuks heb in mijn cast. Oa te koop bij de OC-shop en bij Freezinghardware. Ze zijn echter wel redelijk prijzig. (het zijn dus idd rounded cables)
 • naar mijn weten maakt het toch echt niets uit als je de kabel andersom monteerd, het is gewoon een 1 op 1 verbinding namelijk. Alleen mag je nooit alleen de middelste connector aansluiten, bij één device moet deze altijd aan het eind van de kabel zitten. Buiten dat kun je wel problemen krijgen indien de kabel niet volgens standaard is gemaakt, en moet een bepaalde (minimale) afstand zitten tussen 2 connectoren.
 • Het zou idd niet uit moeten maken, maar bij ATA66/100/133 kabels is er 1 ader doorgesneden (volgens mij) Daaraan detecteerd het mobo of het een ATA66 kabel is of niet. Dat kan je vaak aan het begin zien, je ziet dan een kleine opening vlak na de moboaansluiting. Daar komt dus ook de melding "no 80 conductor cable installed" vandaan. Het werkt dus wel, kabel andersom, maar dan ben je gelimiteerd tot ATA33.
 • Met een beetje voorzichtigheid en geduld (en geluk) kun je de connector verplaatsten (loshalen en opnieuw aanprikken) Heb dit zelf gedaan bij m'n servertje, 2 kabels verpest, 3e was ok ;)
 • # Hoe bedoel je met geduld en voorzichtigheid? Je kan die dingen zo los halen en weer vast zetten hoor. Alleen hebben nieuwe kabels vaak een klipje dat je even omhoog moet veren. Of wilde jij ze soms verwisselen als de bak aanstaat?? (dat is niet echt slim namelijk)
 • Ik denk dat de meesten hier zelf ook wel snappen dat kabels verwisselen niet echt slim is :P :P :P Heb je wel eens zo'n stekker uit elkaar gesloopt? Dan weet je dat de strengen van ATA66 kabels erg dun zijn. Zit je kabel dus ook maar ietsje scheef, dan boren de pinnen zich in een naast liggende streng, en kan je je kabel weggooien.
 • # Ik verwissel regelmatig IDE snoeren, maar daar heb ik nog nooit last mee gehad? Ik stop ze er vaak blind in, omdat ik anders helemaal in een hoek moet kruipen, maar dat gaat prima dus waarom het voorzichtigheid en met geduld moet? # Ik heb wel eens een ATA133 kabel losgesneden en er een roundcable van gemaakt en dat is echt pokke werk. Die sliertjes zijn erg dun en als je mis snijdt zit je in de cable. Dat is ook BTW gewoon een round cable zoals je ze in de winkel koopt. Losgesneden IDE flatcable met een hoesje erom (ik had de zelfgemaakte gewoon met zwart tape afgeplakt).
 • Met stekker 'slopen' bedoel ik dus bijvoorbeeld die zwarte stekker die er op zit uit elkaar halen. Wat Igg bedoelt met 'omdraaien' is dus de blauwe stekker op de andere kant zetten, zodat je evengoed een kort stukje hebt, en je ATA66 pin op de goede plek zit zodat de kabel ook werkt.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.