Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

meerdere computers aan elkaar om zo 1 snelle pc te krijgen

Marcel de Reus
54 antwoorden
 • hallo,

  het is misschien een hele domme vraag, maar ik vroeg me af of het niet mogelijk is om een aantal computers aan elkaar te koppelen (of zoiets dergelijks) om op die manier een snelle computer te hebben. Dus bijvoorbeeld een pentium 2 samen met een pentium 3. Of zoiets dergelijks. Heb wel eens ergens gelezen dat je verschillende processors paralel kunt zetten om op die manier meer snelheid te krijgen, maar heeft iemand hier ervaring mee, en kan iemand me uitleggen hoe dit moet? (Het is overigens niet zo dat ik geen geld heb om een nieuwe computer te kopen, ik zou het alleen leuk vinden om er eens wat mee te knutselen aangezien hier toch nog enkele pc's staan die niet gebruikt worden).

  Bij voorbaat dank.
 • nee, je kunt niet aparte computers aan elkaar sluiten om zo een snellere eenheid te krijgen. Er zijn wel moederboarden die multi-processing ondersteunen. Dit word slechts door weinig programma's ondersteunt, dus erg veel snelheid zul je er niet mee winnen
 • er zijn multiprocessor moedeborden hiermee kan je 2 processors aansturen op 1 mobo maar of je via een netwerk ofzo meerdere computers tot 1 kan samenvoegen weet ik niet
 • [quote:9f21187ecd="computer_nerdo"]er zijn multiprocessor moedeborden hiermee kan je 2 processors aansturen op 1 mobo maar of je via een netwerk ofzo meerdere computers tot 1 kan samenvoegen weet ik niet[/quote:9f21187ecd]lijkt me niet. is het netwerk veel te langzaam voor :D .
  edit: jongen van 16 (hieronder) was ook voor computer nerdo bedoeld, maar kan me wel zoiets vaag herrinneren dat je 2 moederborden hebt in 1 kast met dus ook 2 processors. maar ik weet het niet zeker hoor :roll:, maar denk niet dat je een pentium 2 en een pentium 3 kan samenvoegen
 • Ik bedoel ook niet via een netwerk, maar dat je moederborden op elkaar aansluit of zo?
 • het zou misschien kunnen dat je 1 hd op bijde moederborden aansluit :-?
 • Theoretisch kan het wel, Distributed Computing….het SETI@Home project is zoiets, je stelt je rekenkracht beschikbaar op tijden dat je het zelf niet gebruikt, hierdoor wordt de totale rekenkracht verveelvoudigd. De nieuwe playstions zullen ook met dit systeem gaan draaien (cell-structuur). Je hebt hier echter programmatuur voor nodig die denk ik niet binnen het bereik ligt van particulieren. Ergo: Theoretisch, ja het kan, Praktijk: Nope.
 • Of is het misschien mogelijk meerder processoren paralel aan te sluiten om zo meer snelheid te krijgen? Een server heeft toch normaal gesproken ook meerdere processoren?
 • De moeilijkheid is dat het overgrote deel van de consumenten software ongeschikt is om door verscheidene CPU's tegelijk uitgevoerd te worden. Zelfs als het werkt is de prestatiewinst meestal klein.

  Software voor servers is speciaal ontworpen voor multiprocessorsystemen.
 • Het lijkt me idd niet te kunnen

  Ik ken één programma, die de rekenkracht van de verschillende computers aangesloten op het netwerk kan gebruiken. Dat is 3d Studio Max 4, om grote filmpjes te renderen is het ook wel erg handig.
  Maar dit is wat meer (semi-)proffesionele software.
 • Je kunt meerdere computers clusteren, en zo zelfs een supercomputer bouwen met gewone pc's. Je hebt een zeer snel netwerk en speciale clustersoftware nodig. Maar het lijkt me niet iets om zelf aan te beginnen met enkele pc's.

  http://www.ram.org/computing/linux/linux_cluster.html
  http://www.beowulf.org/
 • Het antwoord is al gegeven, met bepaalde software kun je berkeningen verdelen over verschillende computers (clustering).
  Een leuke toepassing van meerdere moederborden in 1 kast kun je overigens op www.rendercube.com vinden.

  Dual processing (2 processors op 1 bord) wordt vaak bij servers en wat zwaardere workstations gebruikt. Je moet vaak 2 exact dezelfde processors hebben wil het werken. Alleen bij mijn dual pI krijg ik het voor elkaar (met wat over en onderclockwerk) om bv een pI 100 met een pI 133 te laten samenwerken.
 • aha. ik wist wel dat ik een keer iets had gelezen over meerdere moederborden in 1 kast. ziet er trouwens flex uit 8)
  [img:6a94c96e7c]http://www.rendercube.com/Image-006_200.jpg[/img:6a94c96e7c]
  [img:6a94c96e7c]http://www.rendercube.com/front.jpg[/img:6a94c96e7c]
  [img:6a94c96e7c]http://www.rendercube.com
  c-mp-inner.jpg[/img:6a94c96e7c]
  [img:6a94c96e7c]http://www.rendercube.com/PIC00007-small.jpg[/img:6a94c96e7c]
 • Ik denk dat meerdere procs in een moederbord het beste opgelost kunnen worden dmv een barebone. Je hebt 2x zoveel lawaai en warmte met towers en desktops.
 • # Ik heb daarvoor laatst een artikel in de Kijk gelezen, waar ze ik dacht 146 468's en een paar Alpha servers dmv een netwerk aan elkaar hadden gekoppeld en zo een onwijs snelle machine hebben gebouwd. Zoiets is dus best leuk om te doen en hier werd de setup ook serieus toegepast, maar met heel weinig PC's lijkt het me idd de moeite niet waard.
  Je kunt natuurlijk een mininetwerkje bouwen en er 1 als servertje inrichten (file, printer, router) dat is altijd leuk om te doen.
 • Het kan, ik heb ergens iets gehoord over cytrix, sitriks, ofzowiets. Maar het is alleen voor grote bedrijven duz het zal wel enkele tonnen kosten….
 • Google levert een beveiligingsbedrif op: http://www.cytrix.cc/prod_solution.htm

  Bedoel je niet Cyrix? Dat zijn echter gewoon processoren gemaakt door Via.
 • Cytrix is een systeem waarbij je weer een beetje naar het "oude" mainframe<->terminal idee toe gaat. De programma's draaien dan op een server en zijn vanaf workstations te benaderen.
 • # Hmm, dat kan ook gewoon met Linux. Lekker simpel.
 • wat jongen van 16 hier wilt zal niet gaan, er is geen enkel moederbord op de markt nu waar je die twee cpu's kan op aansluiten, twee mobo's verbinden gaat volgens mij ook niet want je zou een derde pc nodig hebben die de taken verdeeld over de twee mobo's.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.