Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Snelheid processor

29 antwoorden
  • Hallo, Ik heb een probleem met de herkenning van de snelheid van de processor (een AMD Athlon 1200) op een Gigabyte 7 ZX moederbord. Het bios ziet hem als een 900. (200 mhz FSB en MP van 9) Het programma WCPU310 ook. Het betreft een AMD Athlon, A1200AMS3C, Volgens mij betekent die C dat het een 266mhz FSB(133mhz) betreft. Als ik het moederbord via de dipswitches op 133 zet loopt het systeem vast en start ook niet meer op (zwart scherm, alleen fans draaien, geen beepcodes). Het moederbord is een Gigabyte 7ZX Rev.1.01, bios FG. (KT 133). De processor wordt wel goed herkent op een Asus A7V 133 (KT 133). In de handleiding staat bij cpu speed setup dat "The FSB speed of the VIA KT133 is 100 mhz". Ik heb nog een Duron 950 geprobeerd, maar kreeg een zwart scherm, geen beepcodes, alleen de fans draaiden. De Duron draaide wel goed op de Asus A7V. Wie kan mij verder helpen? Groetjes, Jan
  • Die A7V133 heeft een KT133A chipset, die wil wel op 133 MHz draaien, maar de gewone KT133 niet. Waarschijnlijk zit daar dus je probleem.
  • De Asus A7V133 betreft de revisie 1.02. Volgens mij heeft die nog de KT133. Vanaf rev. 1.05 heeft de Asus A7V 133 de KT133A. Ik zie het wel wie er gelijk heeft. Groetjes, Jan
  • BA heeft gelijk, de A7V had de KT133 chipset en de A7V133 de KT133a chipset. Ze veranderen de chipset nooit bij het ophoog gaan van een revisie nummer. Dat zijn veel te ingrijpende veranderingen en voor zo'n gelegenheid maken ze een nieuw bord.
  • Volgens mij heb ik het niet goed opgeschreven (A7V133), want op de doos staat met grote letters A7V. Via Apollo KT 133 Chipset, support 200 mhz FSB. Nu snap ik dus niet dat de eerder genoemde Athlon 1200,266mhz FSB wel op de A7V op 1200 mhz draait en op de gigabyte 7 ZX op 900. Ik had op de gigabyte 7 ZX eerst een AMD Duron 950 zitten. Toen wou het systeem niet opstarten, zwart beeld; alleen de fans draaiden; geen beepcodes. De Duron draait probleemloos op de A7V. Waar zou dat aan liggen? Groetjes, Jan
  • Duron heeft een 200mhz FSB. Dus die zou het zeker moeten doen, lijkt me dat het Gigabyte niet helemaal meer spoort. Die TB1200 is er één met een 200mhz FSB, anders zou hij namelijk niet op een KT133 chipset op 1200mhz draaien.
  • Nee, het is wel degelijk een 266 MHz variant, kijk maar naar het serienummer. Hij kan hooguit unlocked zijn. Als hij wel op 9x133 draait op die Asus A7V, dan heb je gewoon onwijs veel mazzel, die chips komen meestal niet verder als 110 MHz. Is de bios up to date van die gigabyte? Gebruik je een goede koeler & voeding?
  • Ik heb de Athlon 1200 weer op de A7V geprikt en WCPUID ziet hem als AMD Athlon, model 4, 200 mhz FSB en Mp van 12. Dus het probleem is dat de gigabyte 7ZX hem als 900 ziet. (Mp van 9). Kan ik de Mp ook veranderen? Zie nergens waar het kan ( niet in bios en ook niet op mobo via jumpers).
  • Hij hoort dus een MP van 9 te hebben en niet van 12. Hij zal dus waarschijnlijk idd geunlocked zijn en dan is het mogelijk op de MP te veranderen. Dit hoort gewoon in het BIOS te kunnen, RTFM ;)
  • Dat was natuurlijk het eerste wat ik deed, TFM doorlezen. Er stond dus niks in over de MP. In het bios kan ik het ook niet instellen. (AMIbios FG, nieuwste versie) Amibios simple setup utility version 1,24. Het vreemde van het verhaal is dat hij op de Asus A7V wel als 12*100 gezien wordt. En niet op de gigabyte (9*100). En trouwens alles zit in een nieuwe kast met nieuwe voeding van 300 Watt. De koeling is goed.
  • BA, Je had het over dat het een geunlockte processor kan zijn. Heeft AMD dat gedaan? Door met een laser een paar bruggetjes weg te branden of iets dergelijks.(Misschien een tekort aan processors met 200 mhz FSB).
  • Het kan idd zijn dat AMD dat gedaan heeft. een aantal TB's vanaf 1200 MHz waren standaard unlocked. De L1 vruggen op de CPU zijn dan niet doorgesneden, je hebt dan geen lasercuts. Als je die CPU 2dehands hebt, dan kan iemand anders dat ook gedaan hebben met een potlood.
  • Het is helemaak niet vreemd dat de A7V hem wel als 12x100=1200mhz draaid. Dit bord heeft dan waarschijnlijk wel de mogelijkheid om de MP te veranderen. Dit kan overigens best zo handmatig door iemand ingesteld zijn. Reset je CMOS maar eens en load de failsafe of optimized defaults en kijk of hij hem ook daadwerkelijk als een 12x100 proc herkent. Ik twijfel daaraan. BA: Geen enkele Tbird heeft toch lasercuts? Alleen de bruggen zijn niet verbonden, wat dan te verhelpen is met een potloodje. Dat was toch het grote verschil met de Palomino's?
  • Mja, da's waar ook. Je theorie klopt trouwens niet. De L3 bruggen van de CPU bepalen de default MP, en als het mobo die uitleest dan moet hij automatisch 9 pakken. unlocked of niet unlocked. FSB wordt niet gedefinieerd bij een Tbird volgens mij, maar is ook verder niet zo belangrijk. Die CPU kan dus alleen op 12x komen door hem zelf zo in te stellen, of een default MP van 12x te hebben, maar dat strookt dus niet met de waarden van het gigabyte mobo.
  • Idd, daarom zeg ik dus ook dat het waarcshijnlijk komt doordat iemand de proc handmatig op een MP van 12 heeft gezet en dat ie dit kan testen met een CMOS clear. ;)
  • Yep, maar niet zoals jij suggereert dat dat mobo dat zelf instelt, want dat kan niet, behalve door user define. Dat het met de hand ingesteld is, lijkt me ook vreemd omdat hij zegt dat hij van CPU gewisseld heeft. Dan zou die A7V dus ook standaard naar 9x100 moeten springen, en niet naar 12x100.
  • [quote:b00e9b1de5="BA"]Yep, maar niet zoals jij suggereert dat dat mobo dat zelf instelt, want dat kan niet, behalve door user define. Dat het met de hand ingesteld is, lijkt me ook vreemd omdat hij zegt dat hij van CPU gewisseld heeft. Dan zou die A7V dus ook standaard naar 9x100 moeten springen, en niet naar 12x100.[/quote:b00e9b1de5] Idd, die Duron 950 is natuurlijk 9.5x100 dus het kan ook niet zo zijn dat de instellingen bewaart zijn oid. Dan kun je idd de conclusie trekken dat ook deze theorie niet kan en dat maakt het probleem nogal ingewikkeld. Het laatste dat ik kan bedenken is dat het A7V bord inteligent is en de MP zelf naar 12 verzet als hij merkt dat het op een 133mhz variant gaat?
  • Nee dat kan dus niet. Daar zou je sowieso een geunlockte CPU voor nodig hebben, en dat zijn ze lang niet allemaal. Bovendien Zou je bios dan zelf maar uit moeten vissen of het om een 900 of een 1200 gaat in eerste instantie, en dat wordt nogal tricky ;)
  • OK, deze theorie valt dus ook af :( Wordt de FSB BTW niet ergens door de proc zelf gedefineerd? Dat kan bijna niet anders namelijk.
  • Als dat zo is dan zou het mobo dus automatisch 133 MHz instellen. Geen enkel mobo past automatisch de MP en FSB aan aan de beperkingen van de chipset. Het enige wat ik me nog kan bedenken, is dat er een standaard 1200 setting in zit, dat had mijn Abit ook. Die selecteer je, en dat stelt het mobo wel automatisch 12x100 of 9x133 in, afhankelijk van welke 1200 je neemt. Als de topicstarter dit gedaan heeft dan is het logisch dat hij 12x100 pakt, maar uit zijn post maak ik op dat hij verder niks in bios veranderd heeft.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.