Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Instabiel XP

26 antwoorden
 • Als ik een plaatje inscan, een ingescand plaatje bewerk en zelfs als ik in een (niet te groot) Worddocument de spellingcontrole aanzet, slaat de computer vaak gewoon helemaal uit. Ik moet dan de powerknop een seconde of tien ingedrukt houden, loslaten en weer geheel opnieuw opstarten. Waaraan zou dit kunnen liggen? Ik heb een MSI moederbord, een AMD 2200 processor, 2x 512 MB geheugen eneeen harde schijf van 40 GB en een van 120 GB. :cry:
 • Hoe zit het met de temperatuur van je systeem (draai het systeem eens met een open kast)? En zijn de voltages van je voeding o.k.? Heb je dit probleem btw altijd gehad, of is het net ontstaan? Als het net ontstaan is zou het ook een probleem kunnen zijn met drivers o.i.d..
 • [quote:bf09fcd113="jackdegek"]Hoe zit het met de temperatuur van je systeem (draai het systeem eens met een open kast)? En zijn de voltages van je voeding o.k.? Heb je dit probleem btw altijd gehad, of is het net ontstaan? Als het net ontstaan is zou het ook een probleem kunnen zijn met drivers o.i.d..[/quote:bf09fcd113] Het probleem is ontstaan nadat ik een nieuw moderbord, nieuwe processor, nieuw geheugen etc. in een nieuwe kast heb gezet. Die kast is een model, dat ik in PC-Active heb gezien: een zeer stille (maar wel te dure) kast van kunststof met stille voeding, schuimplastic bekleding aan de binnenkant enzovoorts. Ik heb inderdaad ook mijn bedenkingen tegen het vermogen van de voeding (250 Watt), maar ik na het ding gerust een hele dag aan laten staan. Ook het werken met MS Small Business geeft geen problemen, alleen de spellingscontrole en het invoegen van foto's uit de (dia-)scanner laat het ding elk moment volledig stoppen. [/code]
 • hmmm, je hebt dus geupgrade, dan zou ik kiezen voor een fresh windows install. Dat pakt waarschijnlijk goed uit.
 • Controleer eerst eens de voltagelijnen en de temperatuur. 250W klinkt als erg weinig en zwaar geïsoleerde kasten zijn synoniem voor slecht gekoeld. [quote:259686a856]alleen de spellingscontrole en het invoegen van foto's uit de (dia-)scanner laat het ding elk moment volledig stoppen.[/quote:259686a856] Probeer anders ook eens 3DMark een paar uur te laten loopen, of dat wel lukt zonder vastlopen.
 • Idd, al hoeft een 250W voeding , mits hij van goede kwaliteit is, geen problemen te geven. Maar ik zou het eerst eens met een fresch install proberen, dat is wel aan te raden na het verwisselen van een mobo. In de meeste gevallen levert niet overnieuw installeren een instabiel systeem op, of een helemaal niet werkend systeem.
 • * Meet je voltages en temperaturen even met CPUcool, www.podien.de Je voltages mogen maximaal 5% afwijken en je processor temperatuur moet iig onder de 65 graden liggen. * Test je geheugen met memtest86, www.memtest86.com Dit kan ff duren gezien de grote van je geheugen. Als hij fouten vind kan dit duiden op een brakke module, maar ook op een te hoge load op je memcontroller. * Installeer Windows opnieuw, al hoop ik voor je dat ie illegaal is anders zul je een nieuwe licentie moeten kopen. Je hebt namelijk teveel hardware vervangen om je huidige activatie te kunnen gebruiken.
 • [quote:c2aa6252e0="Marcel de Reus"]* Meet je voltages en temperaturen even met CPUcool, www.podien.de Je voltages mogen maximaal 5% afwijken en je processor temperatuur moet iig onder de 65 graden liggen. * Test je geheugen met memtest86, www.memtest86.com Dit kan ff duren gezien de grote van je geheugen. Als hij fouten vind kan dit duiden op een brakke module, maar ook op een te hoge load op je memcontroller. * Installeer Windows opnieuw, al hoop ik voor je dat ie illegaal is anders zul je een nieuwe licentie moeten kopen. Je hebt namelijk teveel hardware vervangen om je huidige activatie te kunnen gebruiken.[/quote:c2aa6252e0] Ik zal een en ander eens proberen. Ik heb overigens geen illegale software op mijn systeem, want zelf ben, c.q. was ik fotograaf en wil ook graag betaald worden voor mijn foto's! Ik heb dus altijd gewiegerd om illegale software te installeren en/of te gebruiken. Alvast bedakt voor de tips!
 • Ik gebruik zelf ook geen illegale software, maar voor mij is dat vrij makkelijk aangezien de meeste Linux software gartis is. Ik zou dus voorzichtig zijn met Windows eraf knikkeren en even nagaan of je niet teveel hardware hebt gewijzigd (ik vrees van wel), anders gaat je dat namelijk een paar honderd euro kosten voor een nieuwe licentie.
 • Iig windows opnieuw installeren, dat helpt zeker denk ik. Als het dan mislukt verder gaan kijken.
 • [quote:a44b6298fe="diniz"]Iig windows opnieuw installeren, dat helpt zeker denk ik. Als het dan mislukt verder gaan kijken.[/quote:a44b6298fe] Probleem is dus dat als je teveel van de componenten vervangt. Microsoft vind dat het een nieuwe PC is en je niet meer kunt activeren. En aangezien het legaal moet zijn, gaat het anders geld kosten. Het moet zonder opnieuw installeren ook wel op te lossen zijn, alleen kost dat waarschijnlijk wat meer tijd. Wat je zoiezo moet doen is alle oude drivers verwijderen. Voor sommige drivers zijn hier proggies voor, bij andere moet je ze handmatig van de HDD verwijderen en daarna het register opschonen.
 • Gaat volgens mij helemaal geen geld kosten, je kan het gewoon bij MS laten veranderen. Je kan dan toch je oude PC niet meer activeren als de code is omgezet.
 • Voor zover ik het heb begrepen uit het artikel dat ik heb gelezen, moet je altijd als je XP installeert activeren. Dat kan door M$ te bellen of over internet. Bij die activatie worden er 10 componenten van je PC geregistreerd, als er meer dan 3 componenten veranderen moet je opnieuw licentie gelden betalen. Anders zou je XP zo op meerdere computers kunnen installeren, door gewoon meerdere keren te activeren en toch lukt dat niet. Dat is wat ik ervan begrepen heb, kan er naast zitten hoor, maar controleer het igg heel goed voor je gaat herinstalleren anders zit je dadelijk met de gebakken peren.
 • http://www.microsoft.com/netherlands/licenties/mpa/vragen.asp [b:e4dbcc68aa]Is het mogelijk een licentie over te dragen naar een andere computer?[/b:e4dbcc68aa] [i:e4dbcc68aa]Gebruikers kunnen in de voorwaarden van de gebruiksrechtovereenkomst nalezen of het legaal is een licentie naar een andere computer over te dragen. Maar in gevallen waarin dit is toegestaan, moet het product eerst van de vorige computer worden verwijderd. Het kan zijn dat gebruikers de activering op de nieuwe computer moeten voltooien door te bellen naar een Microsoft-activeringscentrum. [/i:e4dbcc68aa] Gewoon even M$ bellen dus.
 • koop een intel stabiel en goed :P
 • pfffffffffffffffffffffff taco weet het ......
 • [quote:40a8c022b8="BA"]http://www.microsoft.com/netherlands/licenties/mpa/vragen.asp [b:40a8c022b8]Is het mogelijk een licentie over te dragen naar een andere computer?[/b:40a8c022b8] [i:40a8c022b8]Gebruikers kunnen in de voorwaarden van de gebruiksrechtovereenkomst nalezen of het legaal is een licentie naar een andere computer over te dragen. Maar in gevallen waarin dit is toegestaan, moet het product eerst van de vorige computer worden verwijderd. Het kan zijn dat gebruikers de activering op de nieuwe computer moeten voltooien door te bellen naar een Microsoft-activeringscentrum. [/i:40a8c022b8] Gewoon even M$ bellen dus.[/quote:40a8c022b8] Er staat dat je de gebruikersovereenkomst moet lezen en daar moet dat dus maar uit blijken dat dat kan. AFAIR staat iig de OEM versie dat niet toe en de kans dat de XP van enge OEM is, is natuurlijk aanzienlijk. //enge; je zult dus de gebruikersovereenkomst door moeten lezen ;)
 • Nee, als je nou eens het hele verhaal op die pagina leest, dan staat er dat het van je licentie afhangt af je je XP ook op een andere PC kan installen. In de praktijk kan dat dus wel, als je activering het niet meer doet, kan je gewoon even met microsoft bellen.
 • [quote:97fbb49de4="BA"]Nee, als je nou eens het hele verhaal op die pagina leest, dan staat er dat het van je licentie afhangt af je je XP ook op een andere PC kan installen. In de praktijk kan dat dus wel, als je activering het niet meer doet, kan je gewoon even met microsoft bellen.[/quote:97fbb49de4] Beste mensen, allemaal hartelijk bedankt voor de tips. Het opnieuw registreren bij MS leverde geen enkel probleem op. Heb ik onmiddellijk na de upgrade dan ook gedaan. Ik zal de kast eens een periode open laten staan en eventueel een paar venitalitegaten erin boren. Er komt nu wel warme lucht uit, maar er kan eigenlijk maar heel weinig verse lucht in. Nou, ik probeerwel wat! Nogmaals bedankt! Jacques
 • [quote:f553c9c883="BA"]Nee, als je nou eens het hele verhaal op die pagina leest, dan staat er dat het van je licentie afhangt af je je XP ook op een andere PC kan installen. In de praktijk kan dat dus wel, als je activering het niet meer doet, kan je gewoon even met microsoft bellen.[/quote:f553c9c883] Als het van de licentie afhangt is het dus niet altijd mogelijk. Niet met een OEM licentie namelijk en dat is precies wat ik zei! [quote:f553c9c883]Deze OEM-licenties zijn licenties voor één gebruiker die niet kunnen worden overgedragen naar een andere pc.[/quote:f553c9c883]

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.