Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Mijn PC moet stiller

None
35 antwoorden
 • Waar kan ik algemene objectieve info over stille koeling en voeding vinden?
  Wat gaat het ongeveer kosten om de CPU koeler en de voedingsfan te vervangen voor hele stille?
 • doe anders eens hier op dit forum een search naar waterkoeling, dit is superstil en koelt het best, maar dit kan wat kosten natuurlijk.
  als je gewoon een andere fan gaat steken kan je winst maken in het stiller krijgen maar dit zal nu ook niet zo schitterend zijn (als je het al zal merken) en soms kan het ten koste gaan van goede koeling.
 • Dan zul je bijvoorbeeld een dure heatsink met een hele stille fan moeten kopen. Je moet echter wel wat meer info geven over je systeem als je wilt dat we je helpen.

  www.heatsinkdatabase.com
 • Ik heb toevallig laatst een van m'n computers (duron 1100) stiller geprobeerd te maken. Andere fans erin zetten kan vrij veel schelen. Er zit nu een Arctic copper silent TC in en die is erg stil. En ik heb een potmeter op de voedingsfan aangesloten zodat die nu te regelen valt. (je kunt natuurlijk ook een zalman fan-mate erop aansluiten). De fans hoor ik nauwelijks alleen de harddisk is nu heel goed te horen helaas. De harddisk heb ik opgehangen aan een paar plastic ophangers zodat die nu in de kast zweeft en dus geen contact maakt met de kast maar dat werkt niet echt. Maar het vervangen van de fans wil wel helpen, dan moet je natuurlijk wel stille fans uitzoeken.
 • Ik zou beginnen met zo'n leuke Zalman waaier koeler op je CPU. Die dingen zijn echt stil!
  Kijk hier maar eens: http://shop.freezinghardware.nl/index-info.asp?ID=189

  Ze verkopen nog veel meer koelers en ze hebben ook nog eens bij elke koeler de geluidsproductie vermeld. Ook wel handig :)
 • [quote:d1a2e0e0dd="computerbacterie"]De fans hoor ik nauwelijks alleen de harddisk is nu heel goed te horen helaas. De harddisk heb ik opgehangen aan een paar plastic ophangers zodat die nu in de kast zweeft en dus geen contact maakt met de kast maar dat werkt niet echt. [/quote:d1a2e0e0dd] Ophangen maakt de harde schijf alleen stiller als die de kast in resonantie brengt. Een 30GB Seagate Baracuda schijf uit 2001, die al een tijdje terug is overleden, leed aan dit euvel. Een 60GB IBM schijf van mij lijdt zo'n beetje aan het zelfde euvel. De 40GB Seagate Barracuda III schijf die de vorige Barracuda vervangt, is wat rustiger. Deze heb ik gemonteerd in de kast. Vervolgens heb ik die schijf voorzien van isolatie materiaal. Het storende geruis is nu weg. Het is nog wel mijn grootste herrieschopper. Overigens heb ik ook de ventilator in de netvoeding vervangen door een rustiger exemplaar. Alle uitsparingen voor extra ventilatoren in de kast heb ik benut. Ik laat die ventilatoren overigens niet op vol vermogen draaien, omdat geen extra koelend effect oplevert. Een beetje airflow doet al gauw wonderen.
  De beste oplossing is een rumoerige harde schijf van voldoende koeling te voorzien en in te pakken met geluids isolerend materiaal. Dat voldoende koeling is en blijft dus het pijnpunt. Als er winkel in de buurt zat die speciale sets verkocht om de harde schijf in te plaatsen, dan zou ik daar zelf gebruik van maken. Helaas zit zo'n leverancier bij mij niet in de buurt. Ik wil zo'n apparaat wel eerst zien voor dat ik dat uitprobeer. En niet goed betekent wel terug (maar ja, waarschijnlijk geld weg).
 • Idd er moet materiaal tussen zitten dat de trillingen niet overbrengt. (rubber, isolatiemateriaal)

  Verder zijn liquid bearing schijven al een stuk stiller. Oa Maxtro schijven zijn in dunne en stille liquid bearing uitvoering te krijgen.
 • [quote:2b906e50a8]Verder zijn liquid bearing schijven al een stuk stiller. Oa Maxtro schijven zijn in dunne en stille liquid bearing uitvoering te krijgen.[/quote:2b906e50a8]
  Ja, als je voor stilte en snelheid gaat, moet je die nemen. Ik heb de 30GB uitvoering. Die hoor je niet, zelfs niet icm Antec 380W Truepower, Zalman in silent en case-fans op 7V. Ook niet als hij moet werken. Het enigste wat ik dan nog hoor is de fan van mijn Sapphire 9700pro. :( :wink:
 • [quote:e57516c356="koekeeghan"]Waar kan ik algemene objectieve info over stille koeling en voeding vinden?
  Wat gaat het ongeveer kosten om de CPU koeler en de voedingsfan te vervangen voor hele stille?[/quote:e57516c356]

  zou een lekker stille papfst 19 in de voeding drukken, of als het niet een supervoeding is, direct goed doen, en een goeie voeding kopen.

  daarnaast idd, een leuke zalmann 6000cu ofzo op je cpu klemmen en em op silent stand laten draaien.

  dan wordt de boel zeker weten een stuk stiller..

  kosten? rond de 50 euro ofzo 8)
 • Het beste wat je kunt doen een een complete set maken. Er zijn een aantal bronnen van ellende. Denk aan de CPU fan, de VGA fan, de voedingfan, de northbridge fan en de harddisk. Ook een CD speler kan veel herrie maken.

  De grootste bronnen van elende zijn de CPU fan, de VGA fan en de voeding. Voor de CPU fan, kun je een zalman fan nemen. Deze hoor je niet, maar hij kost al snel €45. Je kunt ook een igloo supersilent cooler nemen. Die is bijna net zo stil, maar kost slechts € 15 en hij koelt beter.
  Waterkoeling is bull. Veel te duur en te gevaarlijk.

  Voor de VGA fan heeft zalman passieve koeling. Deze kosten afhankelijk van je type grafische kaart zo'n € 25 - 30 .

  De voeding maakt vaak ook veel lawaai. Neem daarvoor een Enermax voeding kost wel een beetje (zo'n €50-60) maar het scheelt echt.

  Zalman Northbridge koelers kosten € 10 en werken goed, want ze zijn passief.

  Harddisken stil krijgen, is bijna onmogelijk. Neem een seagate schrijf en je hebt de minste herrie.

  Voor CD spelers en branders zijn apparte frontjes te krijgen. Kosten ongeveer €15-20.

  Dus de tip:
  * Luister waar de herrie vandaan komt
  * Neem alleen normale koelingen (geen waterkoeling)
  * Ga naar een specialist.

  Zelf werk ik bij PCcompleet in Borne (ook in Hengelo). Daar staat een AMD PC, die je niet meer hoort. Kosten voor de aanpassing € 99. Echt gaaf.


  Waar kan ik algemene objectieve info over stille koeling en voeding vinden?
  Wat gaat het ongeveer kosten om de CPU koeler en de voedingsfan te vervangen voor hele stille?
 • [quote:a553ec69a2="pccompleet"]Waterkoeling is bull. Veel te duur en te gevaarlijk.
  [/quote:a553ec69a2]

  Dit antwoord is pas bull. WC is niet gevaarlijk zolang je maar goed oppast dat je de wetten van de natuur niet overtreedt. Dus gebruik gedest. water

  Om de rest van de fans weg te werken moet je idd heatsink kopen. Zalman heeft er behoorlijk wat in de aanbieding.

  ''igloo supersilent cooler'' Zal wel aan mij liggen, maar nog nooit van gehoord :roll:

  [quote:a553ec69a2="pccompleet"]De voeding maakt vaak ook veel lawaai. Neem daarvoor een Enermax voeding kost wel een beetje (zo'n €50-60) maar het scheelt echt. [/quote:a553ec69a2]

  Antec Truepower 380 is beter.

  [quote:a553ec69a2="pccompleet"]Voor CD spelers en branders zijn apparte frontjes te krijgen. Kosten ongeveer €15-20. [/quote:a553ec69a2]

  Doe het zelf zou ik zeggen. Gewoon die schroeven in dat bracket wat harder aan draaien. :)

  Ik zou zeggen: eerst de VGA en de CPU. kosten in totaal zijn dan €60,- scheelt 60%
 • De specs van mijn PC:
  AMD 2000+
  WD 40GB 8mb ram HD
  Aopen Aeolus GeForce 4200 ti 128 MB videokaart
  MSI KT4V Mobo (passieve southbridge koeling)
  Ik heb aan de zijkant van mij kast nog een extra koeler die bij de kast zat en daar wil ik eigenlijk ook een ander of zelfs helemaal nix.
 • Enermarx voedingen zijn maar prut IMHO, zo stil zijn ze niet en bovendien hebben ze een onwijs slappe 5V lijn en komen ze verhoudingsgewijs erg vaak RMA tov de echte kwaliteitsvoedingen.
  Als je voor een goede en stille voeding gaat moet je een 400W Zalman hebben, dat is de stilste voeding die je kunt krijgen en goed stabiel.
  Antec True Power Silent presteerd nog beter en is ook heel erg stil.

  WC is prima en absoluut niet gevaarlijk. Goed aansluiten, goede spullen gebruiken en idd gedestilleerd water. Goede WC setten zijn idd wel erg duur, maar je hebt dan wel goedkoelende en stille koeling (ik zelf geef d evoorkeur aan luchtkoeling BTW, ivm flexibiliteit, kosten en ruimte).

  Ik ken die Igloo niet, maar ik vond deze test en de Zalmans presteren duidelijk beter en zijn een stuk stiller: http://www.digital-daily.com/cooling/coolers-for-p4-2002q4/index09.htm
 • [quote:ed86aed167]Waterkoeling is bull. Veel te duur en te gevaarlijk[/quote:ed86aed167]
  Als je in een PC-shop werkt wel natuurlijk :roll: :wink:
  [quote:ed86aed167]Harddisken stil krijgen, is bijna onmogelijk. Neem een seagate schrijf en je hebt de minste herrie.
  [/quote:ed86aed167]
  Dat is BTW ook bull. Heb je ooit wel eens een Maxtor met Liquid Bearing gehoord? Niet dus, want die hoor je niet (mits je de schroeven goed aandraait :roll: )
  [quote:ed86aed167]Zelf werk ik bij PCcompleet in Borne (ook in Hengelo). Daar staat een AMD PC, die je niet meer hoort. Kosten voor de aanpassing € 99. Echt gaaf. [/quote:ed86aed167]
  Gaaf hoor, maar je verteld net dat je HDD's niet stil kunt krijgen. Dus of die PC of je antwoord nou zo betrouwbaar zijn. Stond die PC wel aan BTW?
  [quote:ed86aed167]Dus de tip:
  * Luister waar de herrie vandaan komt
  * Neem alleen normale koelingen (geen waterkoeling)
  * Ga naar een specialist.

  [/quote:ed86aed167]
  Ik neem aan dat je jezelf bedoelt en dat je niet kunt zwemmen. :roll: Of heb je je pc een keer moeten leegpompen?

  Lekkere openingspost BTW :wink:

  ff weer Ontopic

  CPU-fan>Zalman CNPS6000CU>30 euro
  Voedingsfan>YS-Tech FD 1281253B-2A voor 11,50
 • Voor de voeding is voldoende om alleen de fan te veranderen. Maar is dat een beetje eenvoudig te doen en past het wel altijd ?
 • Eh nog ff over de zin: "Ga naar een specialist"
  Waar vind ik een specialist? Specialisten vind je vooral op fora en in een hele kleine elite PC zaakjes (OC-shop, Eynstein, Completer, Wintelco?)
  De meeste mensen die in een PC zaak staan zou ik liever geen specialist noemen :roll:
  Zeker de grote zaken die mensen vaak als "specialist" zien (Paragdit, Computerland, Dunnet, Media Markt, Correct) hebben veelal gewoon prutsers in dienst.
 • Jammer, dat er op zo'n manier moet worden gereageerd. Met waterkoeling kun je best wel werken. Ik heb zelf wel eens zo'n systeem geassambleerd. Echter voor normaal gebruik en een stille PC is het echt niet nodig. Waarom de extra kosten nemen, als je je PC met relatief weinig geld (bijvoorbeeld €60 voor de CPU fan en de VGA fan) of voor iets meer (met een andere voeding (€99), echt stil kunt krijgen.

  Dat de harddisk altijd stiller kan, dat er een betere voeding is, dat je een CD drive nog stiller kunt krijgen, allemaal heel leuk en wel.

  Als geld je niet uitmaakt, neem een Zalman voeding. Krijg je gelijk het verplichte ActivePFC (wat verder bijna niemand heeft, maar wel moet volgens de europese regels [ActivePFC is grof gezegt het filteren van de stroom die weer naar het voedingsnet gaat])

  De CUP cooler van Zalman gebruiken wij redelijk veel. Is een goede koeler en volgens mij de stilste uit de markt. Echter de prijs ligt nu eenmaal een stuk hoger dan de Igloo super silent cooler. Ik heb tijdenlang de Zalman verkocht. (Verdient de retail meer op). Sinds ik die Igloo heb geprobeerd, verkoop ik die vaker. Is een stuk goedkoper, (zo'n 30 euro goedkoper) en hij koelt mijn inziens beter. De geluidsproductie is niet veel hoger dan die van de Zalman.

  Als je een superstille harddisk wil, kun je de maxtor nemen, of daar speciale pads voor krijgen. Echter je kunt ook een normale harddisk kopen en daar de stilste uitzoeken. In mijn ogen bijvoorbeeld een Seagate, aangezien deze aan de onderkant dichtzitten. Die schijven zijn niet (veel) duurder dan andere (normale) schijven. Natuurlijk zijn er stillere, maar als je een snelleauto wilt hebben, hoeft het ook niet gelijk een Formule 1 auto te zijn. Zo'n harddisk blijf je horen. Echter niet als je op een meter afstand staat.

  Dat je een PC altijd blijft horen, is nu eenmaal zo. Ik heb nog nooit een PC gehoord die je helemaal niet meer hoort. Je kunt echter met een paar geringe aanpassingen, een PC zo stil maken dat je hem "niet meer hoort". Dit houdt voor mij in, dat er een hele zachte ruis is, als je met je hoofd naast de kast hangt. Iets wat ik in mijn normale computergebruik niet echt vaak doe. Misschien doe jij dat wel, of leg je graag zout op slakken. Ik probeer iemand te helpen, met een normaal antwoord, met normale prijzen en met normale producten.

  Daar is emand meer mee gebaat, dan met gebrabbel over nog stillere schijven, of nog betere waterkoelers bla bla bla. Totaal nutteloos voor normaal gebruik.
 • Bedankt voor de tips pccompleet. Hier kan ik idd wat mee. Igloo of zalman moet het dus worden. Ik heb gezien dat je ook passieve Zalman koelers hebt. Werkt dat een beetje? En als ik een snellere CPU neem geeft dat dan problemen?
 • [quote:7bbebe3729="pccompleet"]Je kunt echter met een paar geringe aanpassingen, een PC zo stil maken dat je hem "niet meer hoort". Dit houdt voor mij in, dat er een hele zachte ruis is, als je met je hoofd naast de kast hangt. Iets wat ik in mijn normale computergebruik niet echt vaak doe.[/quote:7bbebe3729] Nou dat ik noem dan zelf al fluisterstil. VOor mij vanwege de voeding en de harde schijf niet haalbaar zonder forse investeringen. Overigens zit ik zelf 50 cm vanaf de computer, de computer verder wegzetten is niet echt een optie omdat ik er som een tweede PC naast wil zetten. Verder is mijn monitor (?) ook niet stil.
 • [quote:192df87d8e]Jammer, dat er op zo'n manier moet worden gereageerd.[/quote:192df87d8e]
  Ik hou niet zo van mensen die zichzelf tegenspreken en daardoor anderen verwarren.
  Eerst is watercooling gevaarlijk, nou weer alleen duur :-?
  Eerst zijn Seagates de stilste, nou weer Maxtor :-?

  [quote:192df87d8e]Als je een superstille harddisk wil, kun je de maxtor nemen, of daar speciale pads voor krijgen. Echter je kunt ook een [b:192df87d8e]normale[/b:192df87d8e] harddisk kopen en daar de stilste uitzoeken.[/quote:192df87d8e]
  Zijn Maxtor schijven niet Normaal? Ze zijn goedkoper als sommige Seagates en doen qua lees/schrijf prestaties zeker niet onder. Oh ja, ze zijn [b:192df87d8e]stil[/b:192df87d8e] :wink: Speciale pads zijn overbodig, koop een goede schroevendraaier :-?

  [quote:192df87d8e]Ik probeer iemand te helpen, met een normaal antwoord, met normale prijzen en met normale producten. Daar is emand meer mee gebaat, dan met gebrabbel over nog stillere schijven, of nog betere waterkoelers bla bla bla. Totaal nutteloos voor normaal gebruik.[/quote:192df87d8e]
  "Normale computers" zijn over het algemeen niet stil. Daarvoor moet je exclusieve onderdelen kopen (Zalman bv.)


  [quote:192df87d8e]Waarom de extra kosten nemen, als je je PC met relatief weinig geld (bijvoorbeeld €60 voor de CPU fan en de VGA fan) of voor iets meer (met een andere voeding (€99), echt stil kunt krijgen.
  [/quote:192df87d8e]
  Die prijzen die jij noemt zijn extra kosten. Die Zalman VGA (ZM80A-HP) heb je al voor 20 euro en die Zalman CPU (CNPS6000CU) heb je al voor 28 euro. Dat is 48 euro, niet 60. Je kan een Papst of YStech van 2 tientjes in je voeding zetten. Scheelt ook heel veel (ook qua prijs nml 70 euro). Dan moet je natuurlijk nog wel een stille HDD kopen. Maar die kun je al betalen met het geld, dat je bespaart door [b:192df87d8e]niet[/b:192df87d8e] bij jou te kopen.

  Conclusie: Je hebt specialisten in allerlei soorten en maten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.