Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

AMD XP 2000 wordt te heet en slaat af, wordt 90 graden

None
29 antwoorden
 • Ik heb een probleem met mijn AMD XP 2000 :( , ik vraag me af waaraan het ligt. Ik doe niet aan overclocken. In mijn Bios staat mijn cpu snelheid gewoon op 1667 mhz. In de bios staat mijn CPU afgesteld dat ie afslaat als ie 90 graden wordt. ik heb net nog in mijn bios gekeken en de temperatuur was 86.5 graden. Dat lijkt me heel erg hoog. Ik heb op mijn CPU gewoon de standaard ventilator die bij de verpakking zat. En die werkt nog gewoon, in de bios geeft ie aan dat ie zo'n 4700 RPM draait. Ik vraag me dus af wat het probleem is. Hij sloeg in het verleden al af als ik zware programma's draaide. Maar met dit warme weer slaat ie dus veel sneller af. Er is duidelijk iets niet in orde. Maar voordat ik weer naar de winkel terughol wou ik eerst even kijken wat jullie er van denken.

  Dus ik hoor graag van jullie wat jullie ervan denken, groeten Jan
 • Een Athlon XP brand officieel door op 90 graden en hem op een temperatuur van boven de 65 graden draaien is al af te raden, het probleem lijkt me dus duidelijk.
  Je hebt zeker geen casefans oid? Ik zou maar eens heel hard naar de winkel rennen op 3 casefans oid te kopen en dan zal het waarschijnlijk al een stuk beter zijn, je kunt ook een nieuwe cpu-koeler overwegen maar dit moet in principe niet nodig zijn (die boxed kan hem met wat casefans onder de 65 graden stressed houden).
 • Ik heb inderdaad geen casefan. Ik heb alleen een fan die bij mijn voeding en die blaast lucht eruit. er is geen fan die lucht in mijn pc blaast. Ik heb nu de zijkant van mijn case eruit en even een fan erop gezet. Maar scheelt een paar graadjes maar nog steeds meer dan 80 graden zonder dat ik nog zware programma's heb opgestart. Toen ik mijn pc net aanzetten was ie 55.5 graden, dus na een nacht stilgestaan te hebben, hij liep al vrij snel op tot boven de 70 graden. Hij zal nul wel weer zo rond de 80 graden zijn denk ik.

  Ik denk dat een case fan in mijn pc monteren wel een goed idee is maar ik vraag me af of dat het enige probleem is. Aangezien ie zo snel warm wordt en ook warmer dan 80 graden. Ik denk niet dat door een casefan de temperatuur van mijn processor 40 graden omlaag gaat. Er is trouwens maar plek voor 1 case fan in mijn pc. Aan de voorkant kan het niet, daar zitten geen gaatjes, alleen achter is er plaats voor een case fan. Zo te zien draait de koeler van mijn AMD wel goed, het is de koeler die bij de box zat. Het lijkt me dat deze goed genoeg moet zijn voor gewoon dagelijks gebuikt. Ook zat er koelpasta tussen.

  Dus ik zou graag weten wat er nou allemaal mis kan zijn.

  Groeten Jan
 • ik heb ook zon probleem met de 1900.en ik heb een coolermaster die 4600 rpm draait.Er zitten 2 case fans in.

  Zit je cooler er wel goed op? OF zit er wel de goede hoeveelheid koelpasta tussen?Ik zou t effe controleren.En er effe 1 case fan inzetten.[/img]
 • Ik heb nog even gekeken zo te zien zat de koeling erop. Koelpasta lijkt me ook wel goed, dat zat er standaard al op toen ik de processor kocht. Ik zag wel dat er wat stof in het koelelement zat, dus had ik de fan even losgeschroefd en even het stof weggezogen met de stofzuiger. Het maakt zo'n 6 graden verschil uit. Maar mij CPU is nu dus zo'n 80 graden in plaats van 86. Dat is nog steeds veels te heet. En dan heb ik geen zware programma's gestart alleen internet. Het lijkt me dat zelfs zonder casefan de temperatuur niet zo hoog zou moeten zijn. Een case fan kan de temperatuur wel wat verlagen, maar al verlaagt die fan het 10 graden, dan nog is met CPU veels te heet. Dus wat kan het probleem nu zijn? Is de CPU niet goed? Moet ik met dat ding terug naar de winkel, of is het waarschijnlijker dat er iets anders mis is, bijvoorbeeld instellingen etc.

  Ik hoor het graag van jullie, groeten Jan
 • Je kunt om te beginnen die Thermalpad van de heatsink afhalen (met wasbenzine) en er echte koelpasta tussen smeren. Drupje ter grote van een rijstkorrel, uitsmeren tot een papier dun maar dekkend laagje.
 • Het lijkt me als ik zo'n processor kant en klaar koop dat ik niet zelf allemaal nog dingen moet doen om dat ding niet meer dan 80 graden te laten worden. Zo'n processor moet zo vanuit de winkel het goed doen en niet te heet worden, Kijk dat je een fan in je kast kan plaatsen voor een betere temperatuur ok, maar dan nog. Een processor hoort zeker niet boven de 60 graden te komen als ie gewoon aanstaat. Ik ben geen computer knutselaar. Ik ga niet mijn hele computer verbouwen voor de processor. Een AMD wordt toch niet standaard zo heet als je hem in de winkel koopt? Ik had de boxed versie gekocht met koeler en er zat al een vierkantje koelpasta op. Zit er misschien een productiefout in de processor? of ligt het daar niet aan?
 • Ben met Marcel eens voor wat betreft het verwijderen van de oude koelpasta.
  Als ik zelf een koeler plaats haal ik altijd de oude prut eraf en gebruik een eigen pasta. merk maakt me niet uit.
  De prut die standaard onder een aantal koelers zit lijkt meer op een stuk kauwgom….
  Mijn pas aangeschafte AXP 2600 + houd ik zo stressed rond de 48 graden, en dat met een Spire Falconrock II en het warme weer.
 • Ik kan begrijpen dat verse koelpasta beter is dan die kauwgom. Maar dat kan natuurlijk niet het probleem bij mij zijn. Als je een AMD boxed koopt in de winkel wordt deze standaard toch niet meer dan 80 graden? Nieuwe coolpasta zou kunnen als mijn procesoor bijvoorbeeld 60 graden was of zo, maar zoals ik al zei is die van mij standaard al zo'n 80 graden, als ik ga gamen slaat ie na een tijdje af, dan wordt hij dus 90 graden. Ik denk niet dat door nieuwe koolpasta de temperatuur met meer dan 40 graden afneemt. Ik heb mijn processor nog geen half jaar. Ook met de standaard kauwgom die erbij zit lijkt het me dat de processor naar behoren moet functioneren en niet zo heet wordt.
 • je hebt helemaal gelijk, dat ding moet gewoon goed functioneren. ik zal gewoon terug naar de winkel gaan en het probleem daar uit leggen, er moet toch wat mee mis zijn als de koeler er gewoon goed op zit.
  wat is trouwens je temp van de case, dat zie ik namelijk nergens staan.
 • Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er met de temperatuur van je CPU gebeurt als je CPUIdle installeerd. Bij mij scheelt het al snel wat graadjes, mijn XP2200+ is nu (met CPUIdle aan) slechts 42 graden. BTW de CPU-fan is een Whisperrock II.
 • Er zijn toch al wat mogelijkheden aangedragen die je nog niet hebt geprobeerd omdat het je niets LIJKT :roll:
  Monteer je cooler, liefst gewoon een nieuwe, zoals omschreven met nw pasta, en monteer een case-fan achter in je case.
  Houdt verder je case gesloten voor een optimale luchtstroom.
  Als dit niet werkt ga je terug naar die nering lijkt me zo

  NB: in beginsel heb je gelijk, moet gewoon goed werken, maarre doet het niet…..
 • [quote:ba4b2aeb59="Marcel de Reus"]Een Athlon XP brand officieel door op 90 graden en hem op een temperatuur van boven de 65 graden draaien is al af te raden, het probleem lijkt me dus duidelijk.[/quote:ba4b2aeb59]

  90 graden is de maximale temperatuur van de 'die' waarop AMD de juiste werking van de processor garandeert. Doorbranden duurt dan nog wel even. Gelukkig :)

  Het moet mogelijk zijn de cpu temperatuur beneden de 50 graden te krijgen. Heb je al getest of het geheel echt zo warm wordt? Het komt ook wel eens voor dat de 'thermal diode' op het moederbord niet naar behoren functioneert. Met een goede koeler en casefans komt een temperatuur van 90 graden normaalgesproken niet voor.

  Suc6 met het probleem oplossen!
 • Ik vertrouw die uitmeting van het bios ook niet. Wat is je casetemp? Controleer dat is door een thermometer in de kast te leggen en dan te vergelijken met de uitlezing van het bios. Voel voorzichtig de heatsink eens of die ook warm wordt. Het kan zijn dat de heatsink er niet goed op zit. En kijk eens naar het voltage. Misschien staat hij perongeluk wel op 2V.
 • Die casefan ga ik zeker doen, ga morgen er eentje kopen. Maar ik denk dus dat ik het daarbij nog niet red. De temperatuur in de kast was net 40 graden en mijn processor 82 graden, en dat dus zonder intensief prossor gebruik. Ik ga dinsdag dan wel even langs de winkel het had gekund dat het ook een instelling of iets dergelijks zou zijn, dan zou ik weer voor niks naar die winkel moeten, vandaar. Ik ga natuurlijk niet mijn cpu er weer uitslopen een nieuwe cooler en nieuwe pasta erop doen, dat ding is zo verkocht en hoort het dan ook zo te doen.

  Als ik de computer aan zet, nadat hij een hij een paar uur stil heeft gestaan en ik ga meteen de bios in valt op dat ie eigenlijk meteen al boven de 60 graden zit, en loopt dan vrij snel op tot boven de 70 graden. Op dat moment is de kast nog ongeveer 30 graden. Vandaar dat ik denk dat die case fan mijn probleem niet oplost. Het is wel sowieso goed om er een in te zetten en zo’n ding kost ook bijna niks. Maar mijn CPU zal er geen 40 graden mee dalen. En de koeler van mijn CPU zit er gewoon goed op en werkt normaal, hij draait nu op 5192 RPM. Ik zal zo de bios nog eens nalopen en nog maar weer eens naar mijn processor en koeler kijken.
 • ok weer even in mijn bios gekeken, het gaat dus om mijn AMD XP 2000
  Main Board= 38 graden
  eigen meting met thermo meter: 39 graden
  CPU= 82 graden
  CPU fan speed: 5232 RPM
  V core Voltage: 1.8 v
  CPU V core: 1.750 V
  Overall shut down temperature: 90 graden
  CPU speed 1667 MHZ
  CPU frequency multiple: 12.5X
  CPU external frequency: 133/33

  Ik weet niet of er nog andere belangrijke gegevens in de bios staan die ermee te maken hebben. Ik heb nogmaals naar mijn processor gekeken, maar die koeler zit er wel goed op, het koelingsblok wordt wel heet, maar kan het nog wel aanraken met mijn vinger.
 • [quote:3ff69f22ab="magix"]Het lijkt me als ik zo'n processor kant en klaar koop dat ik niet zelf allemaal nog dingen moet doen om dat ding niet meer dan 80 graden te laten worden. [/quote:3ff69f22ab]

  Nope, AMD raad twee casefans aan om een goede werking te garanderen met de boxed koeler. Jij hebt er geen en als het vervolgens zo warm is als nu geeft dat natuurlijk problemen.
 • maar marcel als je de zijkant eraf haald, dan kan die lucht overal heen en oke als hij nou een paar graadjes warmer werd als normaal, maar ik vind 80+ toch niet normaal meer. er is gewoon iets mis bij hem, maar ja..nu nog weten wat er mis mee is. al andere koeler geprobeerd?
 • Tja, het is waarschijnlijk een Palomino dus die wordt zoiezo al redelijk warm. Dan is een casetemp van 38 graden daarbij redelijk wat, al mag dat niet tot een temperatuur van 80 graden leiden.

  Ik zou niet kunnen bedenken wat er verder mis kan zijn, die AMD koeler is lastig verkeerd te monteren oid.
 • [quote:0f8164139a]Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er met de temperatuur van je CPU gebeurt als je CPUIdle installeerd. Bij mij scheelt het al snel wat graadjes, mijn XP2200+ is nu (met CPUIdle aan) slechts 42 graden. BTW de CPU-fan is een Whisperrock II.[/quote:0f8164139a]
  CPUIdle zal de temperatuur niet verlagen als je de proc gebruikt. Het programma laat het energiegebruik zakken, als de proc idle is (naam zegt het al :wink: ) De temperatuur zal dan dus dalen, als je de pc niet gebruikt.

  Je hebt idd waarschijnlijk een Palomino, die worden gewoon heter. Maar zoals je al: het zou gewoon moeten werken. Check in de bios de Voltages end. Staat dat goed, monteer de koeler opnieuw met koelpasta. Zet je kast dan open, en laat hem eens flink werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.