Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Wat is er nodig voor een stille en koele PC?

BrigitteW
8 antwoorden
 • Nadat ik mijn nieuwe AMD 3000 had ingebouwd met een Zalman 6000CU cooler, bleek dat de temperatuur te hoog oploopt als ik de Zalman op silent zet (vastlopers, problemen met de grafische kaart). En voor die silent mode had ik 'm nou juist gekocht :(
  Met de cooler op halve kracht wordt de CPU 50-55 graden en het moederbord tegen de 40, terwijl ie eigenlijk duimen zit te draaien.

  Ik lees en hoor verschillende berichten over hoe ik dit nu moet oplossen:

  a. 1 casefan bovenin
  b. 1 casefan bovenin en 1 onderin
  c. Voeding met twee fans (zit nu een standaard Aopen met 1 fan in)
  d. Combinatie van a of b en c

  Het doel is om 'm zo stil mogelijk te houden maar tegelijk de temperatuur omlaag te krijgen. PC wordt verder voor normale doeleinden gebruikt (geen games, niet overclocken).

  Indien c een aanrader is, heb ik nog een vraag. Volgens AMD kun je het beste een voeding met twee fans gebruiken, en dan zit ik te denken aan een Enermans, maar Zalman heeft ook een hele mooie cooler met ventilatiegaten aan de onderkant en slechts 1 fan. Zou dat voldoende zijn?
 • (Waterkoeling, geen extra ventilator; rust.)
 • Nog vergeten, geen waterkoeling.
 • Koop een Zalman 400W voeding, dat is een van de stilste voedingen die je kunt krijgen en heeft ook twee fans dacht ik.
  Verder kun je nog twee/drie Papst 12dba casefans kopen, want 40 graden is best hoog voor een castemp.
 • Ik heb momenteel 4 Papst 1500rpm casefans. Zie http://shop.informatique.nl/cgi-win/i.cgi?A=883003
  Deze zijn aanmerkelijk stiller dan een of twee normale fans, maar twee exemplaren hebben eenzelfde luchtstroom als een normale fan.
  Hierbij is het gebruikelijk dat de fans aan de voorkant van de kast lucht naar binnen blazen en de fans aan de achterkant de lucht naar buiten blazen.

  Persoonlijk heb ik een voorkeur voor een voeding van Antec uit de TruePower serie. Deze hebben een 8 cm fan aan de achterkant en een 10 cm fan aan de onderkant. In hardware.info #2 stond een leuke vergelijking van voedingen.
 • De Zalman heeft slechts één fan, anders had ik 'm al besteld :(
  Ik had inderdaad al bedacht dat een Antec een goeie is, in combinatie met één Pabst onderin en een of twee Pabst fans bovenin. Dan zitten alle fan-aansluitingen vol.
 • Alleen een voeding met fans is meestal onvoldoende. Wat mij het beste lijkt is een uitblazende fan in het bovenpaneel, en een inblazende in het zijpaneel, ter hoogte van de processor. Je werkt dan met de convectie mee, en de processor - die de meeste warmte produceert - krijgt altijd koude lucht.
 • 1 of zo mogelijk 2 intake. 2 outtake. Als je een 92 of een 120 mm outtake erbij kan zetten, doe dat dan.

  onthoud. Warmte lucht stijgt op. Een outtake onderaan is dus niet zo zinvol.

  Als je een singlefan voeding wil kopen moet je wel zorgen dat er ventilatiegaten aan de onderkant van de voeding zitten. Een dualfan voeding is natuurlijk nog veel mooier maar die zijn ook weer wat duurder.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.