Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Mijn allereerste upgrade poging: eerst wat vraagjes

Anoniem
Ruud de Wit
9 antwoorden
 • Enkele weken terug hebben jullie mij bijgestaan bij de keuze van m'n upgrade spullen. Ze zijn inmiddels in huis en staan te wachten in de doos.

  Voor de volledigheid:
  ASUS P4C800 Deluxe mobo
  Zalman 400W voeding
  2 reepjes PC 3200 512Mb Kingston DDR400
  Intel 2.8 Gig 800 FSB

  Wat blijft is naast de kast, muis etc mijn Radeon 9700 Pro kaart, HD en mischien nog mijn SB 5.1 Player

  Ik heb inmiddels de handleidingen doorgenomen en denk dat de inbouw lukken moet, maar heb vooraf toch nog wat vragen. Let wel: dit is mijn allereerste keer dat ik iets dergelijks doe.

  1) In de handleiding wordt gesproken over IRQ assigment. Uit diverse post in dit forum lees ik dat dit sosm behoorlijk fout gaat. Echter, ik vind nergens HOE en WANNEER ik de IRQ's moet toekennen. Gaat dit automatisch? Is het echt iets om zorgen over te maken, kortom: wablief? :-?

  2) Ik hoorde van iemand dat als ik mijn spullen upgrade, ik mijn HD moet formateren. Is dat zo? En zo ja, Eerst upgraden en dan formateren? Of andersom?

  3) Ik neem aan dat op het mobo een BIOS is voorinstalled. Er wordt een upgrade proggie meegeleverd. Is het wenselijk een dergelijke upgrade uit te voeren en zo ja, op welk moment doe je zoiets?

  Wederom alvast bedankt!
 • 1. Dat gebeurd automatisch, mocht het problemen geven kun je altijd nog gaan toewijzen in het bios.

  2. Formatteren hoeft niet, wel windows opnieuw installeren.

  3. Bios staat er idd op. Alleen als dat nodig is. Dus als er een nieuwe cpu uit is oid die het huidige bios niet ondersteund of als er een bug ondekt is. Dus als je systeem stabiel en goed werkt is het niet nodig.
 • 2 x 512 MB :o

  Vindt je dat nou echt nodig? Met een snelle kaart ( die jij hebt ) vind ik dat eerder weggegooid geld.
 • [quote:3de9bcf4cc="Salv"]2 x 512 MB :o

  Vindt je dat nou echt nodig? Met een snelle kaart ( die jij hebt ) vind ik dat eerder weggegooid geld.[/quote:3de9bcf4cc]

  Amaai zulle. Hoe weet jij wat ik betalen moet voor dergelijke stripjes :wink:
  Geloof me, t maakt voor mij niets uit.
 • In de huidige games is 512 mb net aan voldoende, bv met Sof II merk je het verschil wel tussen 512 mb en 768 of 1024 mb. En zeker nu de geheugenprijzen erg laag zijn is het misschien nuttig. Volgens mij kan El-Broosha met dat Asus bord ook Dual Channel Setup draaien, wat ook nog wat extra preformance geeft.
 • Klopt precies Nightfire. Dat is ook precies wat er gaat gebeuren.

  Even terug naar Diniz over het windows opnieuw installen.
  XP heeft een zeer makkelijke formateer wizard. Wat is het verschil dan precies met windows opnieuw installen en de HD formateren en ook Windows opnieuw installen. Is het zo dat ik bij optie 1 wondows alleen overschrijf en alle overige progies, bestanden etc etc handhaaf? Dat zou toch te mooi voor woorden zijn?
 • Idd, je kunt je proggies gewoon behouden. :P Een schone windows install doe je om de banden met de oude hardware te wissen. Dit is namelijk handmatig niet te doen. Ik heb iig nog nooit bij mobo change meegemaakt dat windows doorstarte. Misschien heb je bij xp meer suc6, dat weet ik niet want ik draai 2k.
 • ik zal gewoon alles wat je wilt bewaren op een andere partitie, desnoods een andere hd zetten. en dan de hoofdschrijf formateren, dat werkt wel zo prettig. ook omdat niks meer het doet na een een nieuwe windows install. moet je ze alsnog verwijderen en weer opnieuw installeren
 • Het spul zit er in en ik heb de indruk dat eea correct is aangesloten. Helaas blijkt t opstarten toch problemen te geven.

  1) Buiten de bovengenoemde upgrade artikelen heb ik de Radeon kaart ingeprikt, 1 CD-ROM, 1 CD-Brander en 1 Floppydrive.
  Ik heb geen wijzigingen aangebracht wat betreft slave en/of master.
  2) slechts 1 stekkertje kan ik niet meer terugvinden: die van het digitale geluid van de CD-ROM. Ik "behelp" me dus voorlopig met Stereo.
  3) 1 FAN connector heb ik wel op het mobo getraceerd maar ik heb geen draadje over. Het betreft het PWR-FAN connector. De Chase FAN en CPU fan zijn goed aangesloten.

  Zo, bovenstaande even om de stand van zaken duidelijk te maken.

  Bij opstarten (indrukken PWR knop) gebeurd het volgende:
  Ik krijg GEEN melding van de SELFtest van hte MOBO. Ik neem derhalve aan dat alles OK is.
  Ik wordt gewezen op hte feit dat er een nieuwe CPU is installed en krijg de keuze om naar het BIOS te gaan.
  Ik sla die over (in veronderstelling dat er een default instelling aanwezig is)
  Ik zie een zwart scherm en hoor een BIEP
  Ik krijg even een ASUS scherm met press DEL voor SETUP
  Het ASUS scherm flitst snel voorbij en krijg een zwart scherm waarin IDE apparatuur wordt detected
  Volgende melding:
  No drive attached to fast track controller, The BIOS is not installed
  Vervolgens flitst het scherm naar een zwart scherm met de keuze windows normaal te starten, in veilige modus of conform de laatst werkende instellingen. Geen van die keuzes brengt mij verder.
  Overigens: tussen de schermen door zie ik sosm het programma GO BACK starten (een proggie gelijksoortig aan systeemherstel binnen XP)

  Kan iemand mij verder helpen wat ik verder moet doen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.