Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

ISA of PCI?

spiderned
18 antwoorden
 • Hi,
  Wat is nou het vershil tussen ISA en PCI sloten?
  ik weet dat PCI de meest gebruikte zijn maar verder ook niet?
  en hoe weet ik of ik PCI of ISA heb?

  ciao
 • Er zijn nogal wat verschillen tussen PCI en ISA, o.a.:
  - PCI is sneller (heeft een bredere bus)
  - PnP bij PCI is betrouwbaarder (sterker nog, oude ISA-componenten zijn niet eens PnP).
  - ISA heeft over het algemeen een grote bruine connector op het moederbord en PCI een kleinere witte, met kleinere "pootjes" en meer aansluitingen.

  ISA is min of meer de voorloper van PCI.
 • Even wat kleine correcties en aanvullingen:

  - PCI heeft idd een bredere bus (32 bit vs. 16 bit) dan ISA
  - Een ISA connector is [b:9f7723169e]zwart[/b:9f7723169e] en forser van formaat dan een PCI slot (idd wit). De [b:9f7723169e]bruine[/b:9f7723169e] connector die tussen processor en PCI sloten in geplaatst is, is een AGP slot. Idd is PCI de logische opvolger van ISA, ondanks dat er behoorlijk verschillen zijn in architectuur.

  Meer info over beide vind je o.a. hier:

  http://www.pcguide.com
  ef/mbsys/buses/types/pci.htm
  http://www.pcguide.com
  ef/mbsys/buses/types/older.htm

 • ISA is flink verouderd, en zul je eigenlijk alleen op wat oudere systemen tegenkomen. Er zijn nog wel enkele borden met een enkel ISA slot, maar dat zijn uitzonderingen. Als je achter merk en type van je moederbord kunt komen, moet het eenvoudig te bepalen zijn. Ouderdom en CPU type geven ook wel een redelijke indicatie.
 • gewoon in douwen als het niet past dan weet je wel wat het is :D
 • Om een ISA kaart in een PCI slot te stouwen moet je toch wel "Hulk" als achternaam hebben…
 • [quote:cc83f766dc="Captain_Kansloos"]Om een ISA kaart in een PCI slot te stouwen moet je toch wel "Hulk" als achternaam hebben…[/quote:cc83f766dc]

  Met een hamer past alles :P
 • Er worden trouwens ook geen ISA kaarten meer gemaakt
 • [quote:c2e56439d9="peetvadertje"]gewoon in douwen als het niet past dan weet je wel wat het is :D[/quote:c2e56439d9]

  nee, dat is een intelligente oplossing…….

  wie moet hier nu wat leren? (over een probleem wat zowiezo al geen probleem is, alleen goed typen had je al geholpen….)

  hier vind je een voorbeeld van pci en isa slots:

  http://www.ontrack.com/images/techsupport/pci.jpg

  de witte zijn de pci sloten, de zwarte erboven is isa
 • Maar ik hoorde laatst dat ze de ISA sloten weer wat opgekrikt hadden, en dat die nu sneller liepen als een AGP slot, en dat zou helemaal de toekomst zijn. Zijn ze daar nu vanaf gestapt dan? Of hebben jullie daar niks over gehoord?
 • Ik denk dat je in de war bent met PCI-Express… Deze techniek wordt geloof ik door Intel ontwikkelt en zou inderdaad vele malen sneller moeten zijn dan AGP…
 • Maare dat AGP 4x en 8x vertelt dat iets ovber de snelheid?
 • [quote:96dd489b8d="Alexander Online"]Maare dat AGP 4x en 8x vertelt dat iets ovber de snelheid?[/quote:96dd489b8d]

  over de theoretische snelheid wel ja, in praktijk zit er minimaal verschil tussen
 • Nee H'uruum, ze hadden het bij mij op school toch echt over Isa sloten, en dat zouden ze een keer op tweakers.net gelezen hebben. Maar goed, ik zal na het weekend wel eens verder informeren, dan kan ik jullie wellicht meer vertellen.
 • [quote:d6067508dd="wigets"]Nee H'uruum, ze hadden het bij mij op school toch echt over Isa sloten, en dat zouden ze een keer op tweakers.net gelezen hebben. Maar goed, ik zal na het weekend wel eens verder informeren, dan kan ik jullie wellicht meer vertellen.[/quote:d6067508dd]

  Ben benieuwd wat ze jullie wijsgemaakt hebben, ;) maar ISA komt echt nooit meer terug. Intel is volledig gefixeerd op PCI-Express.
  Er worden nog steeds moederborden gemaakt met ISA sloten, omdat er sommige ISA kaarten bestaan die duizenden Euro's kosten en niemand dus weg wil doen als er nieuwe pc's komen.
 • [quote:1eb5620b1b]Er worden nog steeds moederborden gemaakt met ISA sloten, omdat er sommige ISA kaarten bestaan die duizenden Euro's kosten en niemand dus weg wil doen als er nieuwe pc's komen.[/quote:1eb5620b1b]

  Wat voor eemn kaarten zijn er dan zo duur?
 • Bepaalde kaarten die voor een speciaal doel zijn gemaakt, in erg kleine hoeveelheden. Bij ons op de universiteit staan bijvoorbeeld sensoren om radioactieve straling te analyseren. Die sensoren moeten worden aangesloten op een speciale ISA kaart. Een dergelijk systeem (sensoren + ISA kaart) is peperduur en er zijn nooit PCI kaarten gemaakt waar dezelfde sensoren op aangesloten kunnen worden.
 • Er zijn ook nog veel mensen die oude ISA-scanner kaarten gebruiken. Deze zijn ook behoorlijk duur en mensen hebben geen zin om de zaak te vervangen, omdat een mobo fabrikant geen ISA op een bord stopt.

  @egslim
  jij doet toch elektrotechniek? Op welke universiteit zit je?
  Ik twijfel namelijk tussen elektrotechniek en technische informatica en of ik naar Delft of Eindhoven wil

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.