Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Verifiereren feiten intel-amd

Marcel de Reus
13 antwoorden
 • Nadat de faq gelezen en de zoek is gebruikt, blijven er 2 vragen over.

  Is het waar dat een AMD een geaard stopkotakt moet hebben en een Intel niet?

  Is het verstandig om voor een AMD een betere cooler te kopen dan voor een Intel ivm warmte afgifte?

  Die 2e vraag heb ik wel een vermoeden van, maar ben niet zeker.
 • De eerste vraag komt doordat ik in een oud huis zit met maar 2 geaarde stopkontakten.

  vandaar die eerste vraag.
 • [quote:b4e51c8951="Droopy"]Nadat de faq gelezen en de zoek is gebruikt, blijven er 2 vragen over.

  Is het waar dat een AMD een geaard stopkotakt moet hebben en een Intel niet?[/quote:b4e51c8951]

  huh? :lol: die is wel goed….

  hoe kom je daar zo bij dan?

  ik heb er echt nog nooit van gehoord. goed er zijn soms wel problemen met computers die niet geaard aangesloten worden ( ook hier op forum ergens) maar het is iig niet een vereiste, laten we het zo stellen.

  [quote:b4e51c8951]Is het verstandig om voor een AMD een betere cooler te kopen dan voor een Intel ivm warmte afgifte?[/quote:b4e51c8951]

  over het algemeen maakt de AXP ietsjes meer warmte dan de Intel, maar het zal niet veel verschil meer zijn…

  er zijn veel soorten koelers verkrijgbaar, meestal wordt er wel bij vermeldt tot welke rating ze te gebruiken zijn…
 • en de max hitte bij amd processors ligt dan ook weer hoger dan bij pentiums … voor ze kapot gaan zeg maar

  op zich kun je misschien beter de prijs/kwaliteit verhouding in de gaten houden … voor hetgeen jij van plan bent te gaan doen zeg maar …
 • Dat geaard zijn zou komen van het feit dat een AMD lekstroom produceert. of is dat niet zo?
 • Niet dat ik weet iig :D

  Het is altijd beter je PC op een geaard stopcontact aan te sluiten, maar het werkt ook prima op een niet-geaard stopcontact ongeacht welke processor.

  Verder zijn zowel de P4 Northwood als de Athlon XP Tbred/Barton op 0,13 micron gebakken en liggen de temperaturen dicht bij elkaar. Bij een P4 treede de COP op 70 graden in werking en bij een AXP kun je dat zelf op het mobo instellen (de COP van de P4 is wel oerdedelijk BTW).
 • Inderdaad produceren AMD CPU's lekstroom, maar die van Intel ook en waarschijnlijk nog meer… :lol: In ieder geval heeft dat niets met een al dan niet geaard stopcontact te maken.

  Wat betreft de koeling, Intels nieuwste referentiekoelblokken zijn rotdingen. Ze buigen het moederbord om en om ze los te krijgen moet je wrikken met een schroevedraaier.
  Als een AthlonXP oververhit raakt zal de computer vastlopen, maar als een P4 te warm wordt gaat de processor op een lagere kloksnelheid werken om af te koelen. Dat is aan de ene kant een voordeel, maar aan de andere kant is het veel moeilijker te merken of je een warmteprobleem hebt.
  Voor beide CPU's zou ik een goede koeler aanraden.
 • Als een AXP echt goed heet wordt en je hebt COP niet ingeschakeld op je mobo kan hij ook doorfikken, rond de 90 graden ongeveer.

  Het voordeel van de P4 is dat je nog rustig alles op kunt slaan, etc en bovendien gaat de klok behoorlijk hard achteruit zodra die boven de 70 komt en merk je dat direct. (je bent dan waarschijnlijk iets zwaars aan het doen namelijk)
 • Ondanks de lekstroom maakt het dus niet uit of het op een geaard stopkontakt zit en dat geldt dus voor de AMD alswel voor de P4?

  Als dat zo is kan ik dus ook voor een AMD blijven kiezen en op een gewoon stopkontakt gaan zitten.
 • [quote:3cd5986175]Wat betreft de koeling, Intels nieuwste referentiekoelblokken zijn rotdingen. Ze buigen het moederbord om en om ze los te krijgen moet je wrikken met een schroevedraaier.
  Als een AthlonXP oververhit raakt zal de computer vastlopen, maar als een P4 te warm wordt gaat de processor op een lagere kloksnelheid werken om af te koelen. Dat is aan de ene kant een voordeel, maar aan de andere kant is het veel moeilijker te merken of je een warmteprobleem hebt. [/quote:3cd5986175]

  Zijn dat ook de koelblokken op de 2,4 Ghz 533Mhz FSB. Mijn mobo is namelijk onder mijn processor zo krom als wat… Brengt dat verder nog nadelen met zich mee? Ik zet er waarswchijnlijk over een tijdje een andere koeler op, hopen dat tie nog past op mijn kromme mobo :P
 • In principe moet het moederbord er wel tegen kunnen, maar goed is het natuurlijk niet…
  Het probleem is de enorme kracht die het koelblok op de processor (en dus op het moederbord eronder) moet uitoefenen om voldoende druk te krijgen voor een goede temperatuursoverdracht. Is jouw koelblok rond, of rechthoekig? Die ronde zijn de rotdingen die ik bedoelde.
 • het kan haarscheurtjes in je mobo opleveren en die kunnen fataal zijn voor het bord

  je kunt idd gewoon rustig voor AMD gaan en je PC aansluiten op een normaal stopcontact al is aarde altijd beter natuurlijk, je zou de aarde kunnen doortrekken
 • Ik heb een rechthoekig koelblok. Hij is wel heel duidelijk verbogen achter het koellok. Hopen dat het niet erger wordt en ik dalijk geen problemen heb met mijn andere koeler. En als tie hiervoor de geest al geeft dan claim ik wel garantie ofzo.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.