Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

500 Mhz overklokken Help mij AUB!

Anoniem
InZane
3 antwoorden
 • Hallo,

  weer er iemand hoe ik een Celeron 500 Mhz kan overklokken. Hoeveel max. snelheid kan ik hieruit halen zonder mijn koeling te verzwaren en mijn andere hardware te beïnvloeden.
  Gegevens:
  Model: MultiMedia 5500V3
  Microprocessor: Celeron 500Mhz
  Ram geheugen: 64 MB Ram (reeds opgevoerd tot 128 MB)
  Harde schijf: 10 GB UDMA-66
  Moederbord: Bora Pro


  Dank bij voorbaad!!
  Maes Olivier
 • Wat is overklokken?
  De term ?overklokken? beschrijft het proces waarbij de processor in een computer op een hogere klokfrequentie wordt ingesteld dan oorspronkelijk bedoeld.  Waarom gebeurt het?
  Meer is (bijna) altijd beter. Sneller werken in Windows, snellere berekeningen in Photoshop of meer frames per seconde bij je favoriete 3D-spel. Door overklokken worden de systeemprestaties verbeterd (in extreme gevallen tot 50% extra snelheid!), meestal zonder bijkomende kosten. Klinkt dat niet als een utopie?  Is het gevaarlijk?
  Overklokken is minder gevaarlijk dan je zou denken, en je kunt er vrijblijvend mee experimenteren. De computer zal niet ontploffen wanneer je teveel MegaHertzen van hem vraagt. Hij start dan simpelweg niet meer op, of hij start wel op maar Windows wordt instabiel. Dat is natuurlijk foute boel. Je moet dan direct de oude instellingen weer terugzetten. Wel is het belangrijk dat je de temperatuur van processor en moederbord goed in de gaten houdt. Het zaakje kan behoorlijk heet worden, wat de duurzaamheid van de componenten niet ten goede komt. De oplossing bij ?lange termijn-overklokken?: extra koeling (zowel op de processor als in de computerkast).  Welke componenten zijn van belang?
  Processor (Intel/AMD/Cyrix?)
  Moederbord (A-merk of kloon?)
  Geheugen (66/100/133 MHz?)
  AGP-devices
  PCI-devices
  Welke processor is het beste te overklokken?
  Absolute winnaar is de Celeron 300A. Deze processor draait, in combinatie met de juiste hardware, in 90% van de gevallen probleemloos op 450 MHz.  Overklokken
  De snelheid waarmee een processor opereert wordt niet bepaald door de processor zelf, maar door het moederbord, aan de hand van de volgende berekening: CPU=FSBxBFM FSB staat voor ?Front Side Bus?, dit is de snelheid waarmee de processor met het werkgeheugen communiceert. Elke processor heeft een ?voorkeurs? FSB-instelling. De Pentium I en Celeron processoren zijn bijvoorbeeld ontwikkeld voor een FSB van 66 MHz. Met de introductie van de Pentium II 350 MHz werd de ?officiële? FSB opgeschroefd van 66 MHz naar 100 MHz. De kloksnelheid van een processor (interne klok) is meestal vele malen hoger dan de FSB (externe klok). De ?BFM? (Bus Frequency Multiplier) is de vermenigvuldigingsfactor die wordt ?losgelaten? op de FSB, waardoor de processor weet op welke snelheid hij moet draaien.

  Bij bijvoorbeeld een PIII-450 is de formule als volgt:

  CPU = FSB * BFM
  450 = 100 * 4,5

  Er zijn dus grofweg twee manieren om te overklokken:

  1. Verhoog de FSB
  2. Verhoog de BFM

  Helaas heeft Intel, in de strijd tegen overklokken, sinds 1998 de BFM ?gelockt?, dat wil zeggen dat elke processor een vaste multiplier-waarde heeft die niet kan worden opgeschroefd. Het is bij de PIII-450 onmogelijk om de BFM op 5 te zetten, ten einde de processor eenvoudig op te krikken naar 500 MHz.

  Ben je in het bezit van zo?n ?multiplier-locked? processor (Pentium II/III/Celeron), dan kan je alleen overklokken door de FSB te verhogen, tenminste, als je moederbord hogere FSB-waarden ondersteunt. Het beste moederbord voor overklokkers is de ABIT BE6-II. Daarmee kun je vanaf 83 MHz de FSB met stapjes van 1 MHz verhogen tot maar liefst 200 MHz! Complete waanzin overigens, want zelfs de nieuwe Pentium III Coppermine werkt ?slechts? met een FSB van 133 MHz, een snelheid die voor de gedateerde BX-chipset (o.a. te vinden op de ABIT BE6-II) eigenlijk al te hoog is. Oudere moederborden ondersteunen behalve 66 MHz en/of 100 MHz doorgaans een paar extra bussnelheden, zoals 75, 83, 100 en 112 MHz.

  LET OP!
  Het verhogen van de FSB kan van invloed zijn op andere onderdelen van een systeem. De PCI-klok, die volgens specificaties behoort te draaien op 33 MHz, is gerelateerd aan de FSB. Verhoog je de FSB van 66 MHz naar 75 MHz, dan zal de PCI-bus van 33 MHz naar 37,5 MHz worden opgeschroefd. Dit kan tot problemen leiden met een aantal PCI-apparaten. Typische ?relschoppers? zijn SCSI-kaarten, videokaarten en netwerkkaarten. Vaak weigeren SCSI- en videokaarten te werken op hogere bussnelheden.
  Ook EIDE-devices kunnen problematisch reageren op een overklok. In een aantal gevallen zal de PIO-mode in het BIOS verlaagd moeten worden omdat niet alle harde schijven overweg kunnen met de hogere PCI-bussnelheid.

  En dan nu de hamvraag: hoe verhoog je de FSB of de BFM? Het antwoord vind je in de documentatie van je moederbord. Geluksvogels onder ons hebben een moederbord van ABIT of A-Open waarbij je de overklok-instellingen gewoon in het BIOS kunt veranderen. ABIT noemt deze technologie ?SoftMenu?. Om de instellingen te veranderen moet je ?CPU Operating Frequency? op ?User Define? zetten. Vervolgens kan je de FSB naar wens aanpassen. Vergeet niet om ?Hold on speed error? op ?Disable? te zetten, anders start de computer niet op met de nieuwe instellingen.

  Maar de meeste lezers zullen de kast moeten openschroeven, om een paar van die akelig kleine blauwe ?jumpertjes? op het moederbord te verplaatsen. In de handleiding van het moederbord staat beschreven waar de jumpers voor de FSB-instellingen kunnen worden gevonden. Het kost wat moeite, maar als het lukt is het bevredigende gevoel overweldigend!

  Hoeveel moet je de FSB verhogen? Dat hangt af van de processor. Als je een Pentium I (de meeste modellen), Celeron (alle modellen) of lage Pentium II (233, 266, 300, 333 MHz) hebt, dan draait de FSB op 66 MHz. Probeer nu de FSB eerst op 75 MHz in te stellen. Een Celeron 466 (66*7) zal in dat geval op 525 MHz gaan draaien (75*7). Dit moet bij het ?booten? van de computer al te zien zijn. Draait het systeem stabiel, dan kan je vervolgens een FSB van 83 MHz proberen, waardoor de Celeron 466 opgekrikt wordt tot 581 MHz. De PCI-bus draait dan echter op 41 MHz in plaats van 33 MHz, en de AGP-bus op 83 MHz in plaats van 66 MHz. In de praktijk kunnen veel randapparaten niet overweg met zo?n forse overschrijding van de specificaties. Een nog hogere FSB van 100 MHz heeft als voordeel dat PCI- en AGP-devices niet worden overgeklokt, maar onze brave Celeron 466 zou dan op een brute 700 (!) MHz gaan draaien (100*7), en dat is in bijna alle gevallen teveel van het goede.

  De Pentium II 350/400/450 en alle Pentium III-processoren gebruiken standaard een FSB van 100 MHz. Hier moeten we dus denken aan een overgeklokte FSB van 103, 112, 124 of zelfs 133 MHz. Als het je lukt om een Pentium III-450 (100*4,5) te draaien met een FSB van 133 MHz, heb je opeens de beschikking over een kloeke 600 MHz. Dat zal de buurman niet leuk vinden!

  Processoren van Cyrix lenen zich niet goed voor een overklok. Deze zijn namelijk fabrieksmatig al min of meer overgeklokt. Ook de enorme warmte-ontwikkeling van de 6x86 staat een succesvolle overklok in de weg. En last but not least: er is een aantal gevallen bekend van ?opgeblazen? 6x86-processoren. Niet doen dus.
  AMD-processoren zijn meer geschikt om te overklokken. Voordeel van de AMD-processoren is dat de BFM (multiplier) niet ?op slot zit?, en er dus veel meer flexibiliteit is bij het overklokken. In combinatie met een goed moederbord, zoals de ASUS P5A, draait een K6-II 300 (100*3) probleemloos op 350 MHz (100*3,5). Lukt dit niet, probeer dan 333 MHz (95*3,5). Maar je kunt ook hier proberen, als je moederbord het toelaat, om de FSB te verhogen naar bijvoorbeeld 105 MHz.
  Een Athlon overklokken is op dit moment in beperkte mate mogelijk. Met bijvoorbeeld een ASUS K7M moederbord kan een Athlon 500 via een FSB van 112 MHz op 560 MHz worden ingesteld (112*5). Om de BFM te kunnen veranderen zijn vooralsnog ingewikkelde en riskante handelingen met de soldeerbout noodzakelijk, wat wij ten zeerste afraden.
 • [quote:c4556240a7="computer_nerdo"]Absolute winnaar is de Celeron 300A. Deze processor draait, in combinatie met de juiste hardware, in 90% van de gevallen probleemloos op 450 MHz.[/quote:c4556240a7]

  De 300 (zonder A) kan er ook wat van. Dankzij het ontbreken van de 2L cache kun je 'm (iig theoretisch) verder opvoeren.
  Dat 'ie dan nog steeds niet sneller is als de 300A is een ander verhaal. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.