Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Af en toe maakt mij PC lawaai

Marcel de Reus
15 antwoorden
 • Beste forum lezers,
  Met enige regelmaat maakt mij PC nogal een herrie. Het lijkt een aan lopend geluid en naar een tijdje doet hij het niet en dan weer wel. Ik weet niet wat het is. De PC valt ook soms zomaar en herstart als ik WC3 of C&C; generals aan het spelen ben (anders niet).
  Kan iemand mij helpen?

  Groeten Sjoerd Rutgers
  :-? [b:94d5d56575][/b:94d5d56575]
 • Wat zijn de temps van je PC? Dit kun je meten met CPUcool, www.podien.de post ook gelijk de voltages maar.
  Kun je je kast openschroeven en luisteren waar het geluid vandaan komt? Waarschijnlijk is er gewoon een fannetje aan het slijten.
 • Daar sluit ik me bij aan. Zoek zo snel mogelijk uit welk ventilator het betreft. Een defecte ventilator die niet op toeren blijft, is zonder meer een risico. Als die wel op toeren blijft, dan is het risico wat minder. Ooit een aantal PC's moeten repareren die ook een defecte ventilator hadden. Maar ja dat was vaak al te laat. Of de CPU was al beschadigd, of de voeding was zo'n beetje doorgebrand.
 • Inderdaad je pc is een keer openschroeven. Ik zou eerst al het stof (dat is een hoop als je het nooit doet) er eens uit halen. Dit doe je met een kwastje oid.

  Dan kijken of het geluid zich nog steeds voordoet, zo ja dan is er een fannetje dermate ver op dat ie moet worden vervangen.
 • Bedankt voor jullie info, ik zal het onderzoeken.
  Klopt het dat door een semi defecte fan ook die games uitvalleen?
  Groeten Sjoerd
 • Nope, door een defecte fan kunnen je games niet uitvallen, het kan wel zijn dat, doordat er een te hoge temperatuur in je kast ontstaat, je computer uitvalt. Dit heeft dan niets met de games opzich te maken, maar met de temperatuur van je processor.

  Je computer schakelt zichzelf dan helemaal uit. (En niet alleen de games die je aan het draaien bent)
 • ik heb dat probleem ook en ik heb ook een epox 8rda+ heb jij toevallig hyperx geheugen van kingston
 • [quote:82f926eb34="Heiden"]Nope, door een defecte fan kunnen je games niet uitvallen, het kan wel zijn dat, doordat er een te hoge temperatuur in je kast ontstaat, je computer uitvalt. Dit heeft dan niets met de games opzich te maken, maar met de temperatuur van je processor.[/quote:82f926eb34] Ik ben hier min of meer mee eens, en in het gunstigste geval raakt er niets beschadigd. Mijn ervaring is dat beschadiging door hitte problemen nogal eens optreden. Overigens kan een te warme videokaart ook ervoor zorgen dat de computer uitvalt. Het is niet altijd de CPU!
 • als je gpucooler niet optimaal werkt en hij wordt te warm dan crached hij naar windows(eigenlijk het zelfde als je de core te ver oc-ed)

  dus het zou volgens mij best wel mogelijk zijn.
 • Bedankt voor alle reactie.

  Antwoord op een vorige reactie: Ik heb geen hyperx geheugen van kingston…

  Ik hou nu mee CPU temperatuur e.d. in de gaten met CPUcool en binnenkort ga ik de kast maar een open schroeven en fannetjes controleren.
  Als iemand nog anderen ideeen heeft hoor ik het graag.

  Groeten Sjoerd
 • :-? Heb trouwens wat nieuwe informatie.
  Ik heb CPUcool lopen en mijn PC maakte weer dat lawaai en de Temp3 in CPUcool geeft nu een waarde van -55°C????!?!?!?
  Iemand een verklaring?[size=18:b620f77440][/size:b620f77440][size=12:b620f77440][/size:b620f77440]
 • Kan het ook ni toevallig een draadje (van je koeler) zijn? Ik heb namelijk wel eens gehad, toen ik m'n kast ff had gestoft, dat er een draadje tegen die koeler aanliep.

  Ja, dan maakt-ie een raar geluid, en soms loopt het draadje dan de koeler in en blokeerd hij em. Dan loopt de temperatuur op, en gaat je computer uit.

  Kijk dus eens of alle draadjes netjes hangen/liggen.

  Jochem
 • [quote:e79f9253a0="knoerd"]:-? Heb trouwens wat nieuwe informatie.
  Ik heb CPUcool lopen en mijn PC maakte weer dat lawaai en de Temp3 in CPUcool geeft nu een waarde van -55°C????!?!?!?
  Iemand een verklaring?[size=18:e79f9253a0][/size:e79f9253a0][size=12:e79f9253a0][/size:e79f9253a0][/quote:e79f9253a0]

  Gebruik de search daar ff voor, je moet dan bij de sensor config klooien met Pentium Compatible, Thermistor en Transistor mode
 • Mijn computer staat naast mijn buro en ik gebruik hem ook om wat papieren ed op te leggen. Mijn vorige kast was niet supersterk en als ik er wat zwaarders op legde boog de hele zaak net een beetje extra door waardoor een fannetje ging aanlopen. Ook kan de kast niet helemaal horizontaal staan of zijn je fans niet goed vastgeschroefd.

  Kast even stofzuigen en fans afborstelen is sowieso regelmatig nodig (heb twee honden en twee kinderen en weet niet welke de meeste stof veroorzaakt maar het eindigt allemaal in de computer!!!)

  Wat is de waarde van CPUCool als hij geen lawaai maakt? Ik maak tenminste op uit je reactie dat bij geen lawaai je ook een andere temperatuur krijgt.
 • [quote:ff55f20d1c="its-me"]Ook kan de kast niet helemaal horizontaal staan of zijn je fans niet goed vastgeschroefd.
  [/quote:ff55f20d1c]

  Het maakt toch niet uit voor een fan of de computer nou helemaal horizontaal staat of niet?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.