Vraag & Antwoord

12 antwoorden
 • Mijn PC heeft de vervelende gewoonte zich af en toe te resetten, en bijgevolg terug op te starten (bvb. telkens wanneer ik een muziek-cd wil afspelen in winamp; echter niet bij het afspelen van mp3's).

  Heeft een lage VCore hiermee te maken? Mijn specs zijn de volgende:
  - mobo MSI K7t Pro 2-A
  - CPU AMD Athlon (thunderbird) 900Mhz
  - 384 MB SDRAM
  - Geforce 2 MX/400 32MB
  - CDR- & DVD speler
  - SB Audigy
  - 2 harde schijven
  - voeding: 250Volt (denk ik, en dat is een maximum, 't is een oude Aopen kast)

  hierop draait Win98SE.

  Nu heb ik gemerkt dat mijn VCore (als hij op default setting staat) 1,44V is, terwijl ik van een vriend heb vernomen dat die voor mijn CPU en mobo rond de 1,75V zou moeten zijn. Als ik hem dan op 1,75V zet, zie ik in mijn BIOS dat de VCore +/-1,6V aangeeft. Moet dat niet eerder 1,75V zijn?? Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan? Ligt het aan mijn voeding? Of ligt de fout bij mijn moederbord? Als ik de VCore op 1,65V zet, dan geeft hij 1,44V aan en lager…

  Heeft iemand ook enig idee hoe ik dit probleem kan verhelpen (als dit een probleem is?)? Of zie ik spoken?
 • ik denk dat je psu te krap is moet ninimaal 300watt zijn
 • Voor zo'n PC'tje zou 250W zeker voldoende moeten zijn. Maar om hierachter te komen kun je het beste CPUcool en CPUburn downloaden.
  Je stressed de PC met CPUburn terwijl je na 10 minuten oid met CPUcool de voltages (die van de 3.3V; 5V en 12V) en temperaturen uitleest en hier post.
 • Je default Vcore moet 1.7 volt zijn. (voor iedereen die nu commentaar wil leveren ;) een TB met minder als 1000 Mhz heeft standaard 1.7V nodig, daarboven 1.75V) Dit hoeft echter niks met je voeding te maken te hebben, maar kan ook met een brakke voltageregeling van je mobo te maken hebben. In bios heb je relatief weinig belasting, dus als je 5V daar vrij normaal is, en je Vcore 1.44V is, dan zou ik eerder aan een brak mobo denken. 250W zou ieg wel moeten voldoen voor die PC. Je kan het natuurlijk wel eerst even met een zwaardere proberen, dat is een makkelijkere ingreep als je mobo vervangen.
 • Reeds bedankt voor de suggesties; ik vrees echter dat ik die CPUcool en CPUburn niet zal kunnen uitproberen, want mijn computer is terminaal ziek aan het worden…

  Het is gisteren allemaal begonnen met het spelen van een spel. Op een moment crasht het spel, verschijnt "ongeldige bewerking enz." (zoals ik wel vaker voorheb). Wat verschilt, is echter dat mijn scherm volledig bevriest, ik kan dat foutscherm niet meer wegklikken (zelfs mijn cursor is verdwenen). Vermits is geen andere keuze heb, start ik mijn computer terug op via de resetknop op de kast; mijn toetsenbord reageerde ook niet meer.

  Bij het booten blijft mijn PC steken bij zijn memory-test: hij geeft 32768KB aan, terwijl dat normaal 392MB moet zijn. Vervolgens verschijnt onmiddellijk "ongeldige geheugen-en-nog-iets, adres 019xxxx, XMS kan niet geladen worden". Iets dat ik nog nooit gezien heb!

  Opnieuw booten dan maar. Dat heb ik zo'n 20 keer mogen doen, met om de 5 keer een andere boodschap, waaronder: "mislukte initialisatie VMPOLL: Beschermingsfout van Windows", ofwel dat laatste zonder die VMPOLL, ofwel gewoon vastlopen bij het opstarten, nog voor hij naar windows gaat. De memory-test blijkt echter opnieuw in orde, op die eerste keer na (ik heb ook RAM-latjes verwijderd en opnieuw ingestoken, en dat geeft geen problemen).

  Op die 20 keer proberen ben ik 1 keer in windows "veilige modus" geraakt (soms bleef hij steken op het keuzescherm van opstarten =>normale modus, veilige modus). Toen ben ik ook in mijn BIOS beginnen snuffelen (ik dacht eerst dat het een software-probleem was; dat kan het nog altijd zijn), en heb die lage VCore ontdekt. Het kan natuurlijk toeval zijn…

  Wat echter vreemd is: "beschermingsfout van Windows" duidt gewoonlijk op een driverprobleem (dat heb ik uit de MS Knowledgebase). Ik heb deze morgen mijn tweede harde schijf losgekoppeld, en hop, Windows laadt gewoon op! Niks meer beschermingsfout :o Ik wou er snel van profiteren om mijn belangrijkste documenten te backupen, en tijdens dat kopiëren bevriest mijn pc weer. Daarna nog eenmaal geprobeerd op te starten: toen is hij weer in Windows geraakt, maar ik mankeerde een paar ikonen (waaronder "Deze Computer"). Cursor was nergens te bespeuren; hij was weer compleet vastgelopen…

  Sorry voor de grote hoeveelheid tekst! Maar ik probeer volledig te zijn… is het mogelijk toch enkel een driverprobleem (schermbevriezen doet mij vermoeden dat er problemen zijn met mijn grafische kaart; maar waarom crasht hij dan soms nog voor windows geladen wordt?). Of kan het aan de hitte liggen, die mijn mobo heeft aangetast? De "system temperature" in mijn kast is 40-42°C… is dit nogal aan de hoge kant? Feit is, het is op mijn werkplek verschrikkelijk warm, en ik heb enkel fan van voeding en CPU.

  Eenderhoe, ik ga stoppen met schrijven, ik wil jullie geen boeken doen lezen :lol: maar hopelijk kan iemand hieruit ontdekken dat het aan mijn mobo ligt of eerder voeding, of gewoon alles versleten… (mobo LEDjes geven alle groen)

  Alvast bedankt voor het lezen!
 • Een system temp van 42 graden is idd erg hoog, maar als je CPU temp een beetje in orde blijft (beneden 60c) dan is er in principe nog niks aan de hand. Maar 1 of 2 extra casefans kunnen geen kwaad denk ik.

  Je zegt zelf dat je nogal wat problemen met je geheugen hebt, daar kan de oorzaak ook liggen. Als een geheugenmodule niet goed is, dan uit dit zich ook in blauwe schermen en driverproblemen. Die keer dat hij het wel goed deed met 1 HDD was waarschijnlijk gewoon mazzel. Wat je nog kan doen is de PC testen met verschillende geheugenmodules, dus niet met alles tegelijk er in. Op die manier zou je er achter kunnen komen of je geheugen goed is.

  Tenslotte heb je nog altijd dat geval van die lage Vcore, als ik bij overklokken bijvoorbeeld een te lage Vcore gebruik, dan uit dit zich ook in spontane crashes, dus daar kan het net zo goed aan liggen. Dus een andere voeding kan het probleem net zo goed oplossen.

  Het wordt dus een beetje expirimenteren.
 • [quote:945373285a="BA"]Het wordt dus een beetje experimenteren.[/quote:945373285a]De moed zakt me al in de schoenen :lol:

  Nee, serieus nu: ik heb juist memtest86 gedownload, en die is mijn RAM nu aan het testen (hij heeft al 1 fout gevonden, dus ik denk dat ik inderdaad al met een kapotte RAM-lat zit). Ik ga ook eens proberen met een sterkere voeding, maar dat is voor later. Ik veronderstel dat wanneer mijn VCore dan op zijn gevraagd niveau zit, het probleem bij de voeding ligt? En zoniet, dan zal het wel mijn mobo zijn…

  Genoeg werk aan de winkel dus! Misschien moet ik er gewoon van profiteren om een nieuwe pc te kopen :D
 • Yep, als je Vcore dan wel gewoon normaal is, dan is het idd een probleem met de voeding.

  Overigens is 1 foutje in memtest vaak niet zo erg, maar als het er een stuk of 1000 worden oid dan geeft dat wel aan dat er 1 van de modules niet goed is.
 • Ok, het probleem ligt dan niet bij m'n RAM: op 3 passes heeft hij slechts 1 foutmelding gegeven, en geen duizendtal… Ik vind dit wel raar, want tijdens de 2e en 3e pass heeft hij die foutmelding van de 1e pass niet herhaald…

  Het probleem ligt echt wel bij die te lage VCore. Ik heb CPU en cooler eens grondig ontstoft, alles mooi terug op zijn plaats gezet, casefan bijgestoken. Mijn systeemtemperatuur is nu 37°, met kast open. Wat is eigenlijk een "ideale" temperatuur voor de kast?
  Maar om op die VCore terug te komen: bij een frisse boot ben ik direct in mijn BIOS gedoken; toen gaf de VCore 1,62V aan, en onmiddellijk daarna is mijn PC zonder problemen in Windows geraakt. Daarna afsluiten, terug opstarten; 't is weer naar de knoppen… nu een beschermingsfout en gefaalde initialisatie IOS: (mijn PC houdt blijkbaar van variatie in zijn foutmeldingen)… blijkt dat de VCore opnieuw gezakt is naar 1,41V. Mijn voorlopig besluit is dus: VCore < 1,6 => gegarandeerd crashen. Probeer het eens, om mijn theorie te testen :lol: (haha, ik betwijfel of zo'n lage VCore kan geselecteerd worden?)

  Ik ben geen hardware-specialist, maar kan ik op het mobo "zien" of er ergens iets mankeert? Ik bedoel daarmee, een of ander circuit op het mobo dat verstopt kan zijn, wegens stof of eenderwat…?
 • Links van de socket zitten de voltageregulatoren, die kunnen een te lage Vcore veroorzaken. Je kan kijken of je daar wat aan zien, misschien 1 beschadigde fase, of een beetje aangebrand of zo. Als daar wat mee is dan is het ieg niet meer te repareren, dan zal je een nieuw mobo moeten.
 • De oorzaak is gevonden: blijkbaar zijn er twee capacitoren (of hoe noemt zoiets: die hoge buizen op het mobo) kapot. O was het maar mijn voeding geweest :cry: Ik heb vernomen dat er blijkbaar gedurende een ganse periode in 2000-2001 een hele batch slechte capacitoren (met rotte vloeistof erin ofzo) zijn geproduceerd, en de kans is dus groot dat die rommel op mijn mobo is gebruikt. Ik weet niet wat de normale levensduur van een mobo is, maar de mijne was dus net iets meer dan 2 jaar oud…

  Eenderhoe, die te lage Vcore zal er weinig mee te maken hebben gehad? Bedankt voor de hulp in elk geval, zo heb ik tenminste het probleem kunnen vinden.
 • Ja, dat kan wel het probleem geweest zijn. Die elco's worden namelijk ook gebruikt om je Vcore stabiel en op peil te houden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord