Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Welke geheugentype voor PIII

Anoniem
gerben
11 antwoorden
 • Helaas geven de FAQ geen uitsluitsel.
  Mijn broer bezit een oudere PIII 550 Mhz van Compaq. Wat er precies in zit aan mobo is onbekend. Het is een Compaq mobo, maar dat is alles wat we weten. De PC is een omgebouwde kantoorPC welke een eigen HD etc heeft gekregen.
  Er zit momenteel 1 reep 128 Mb intern geheugen in de PC.
  Hij wil die graag upgraden met eveneens 128 mb.
  Vraag:
  1) Welke soort gehuegen zal zondermeer werken (SDRAM, DDRAM of wat dan ook).
  2) Moet er nog met paren worden gewerkt (dus 1 x 128 erbij) of kan ook worden volstaan met 2x 64 erbij en zo ja, maken de banken waarin geplaatst wordt dan nog uit?

  Jullie inbreng wordt zeer op prijs gesteld.
 • Grote kans dat er SDRAM DIMMs in moeten, PC133 zal waarschijnlijk wel gaan. Probeer anders uit te zoeken welk merk en type moederbord je hebt. Of kijk op het aanwezige geheugen, en noteer de gegevens die op de chips staan.
 • kijk even op de achter (of zij-) kant van je kast, daarop staat ergens het serienr. Via de site van compaq kun je precies achterhalen welke onderdelen er in je pc zitten.

  2e mogelijkheid is om even bij crucial te kijken, je kunt dan op merk&model; zoeken welk geheugen geschikt is.
 • 99.999% kans dat het gewoon SDRAM is. In principe heb je dan aan PC100 genoeg (100 Mhz FSB) maar in de praktijk kan je dan beter PC133 pakken ivm availability (dus goedkoper)

  DDR chipsets zijn er niet voor de P3, er is alleen nog een beperkte oplage van de I810 geweest, welke RDRAM gebruikte. Maar dat lijkt me wel heel erg stug dat compaq die gebruikt heeft.
 • Bedankt voor zover. SDRAM lijkt dus de lochische keuze. Wat mij nog steeds bezig houdt is de vraag over het "in paren" moeten bijprikken, het moeten bijprikken van geheugen van dezelfde grootte en de vrije keuze uit PC100 en PC133 geheugen.

  Er zit dus nu 1 strip van 128 mb in.
  MOET ik nu 1x 128 bijprikken, of mag er ook 2 x 64 bij.
  MOET ik weten of ik bijv. PC 100 heb, of kan ik PC 100 samen laten werken met PC 133?

  Wederom alvast zeer bedankt!
 • PC 133 is backwards compatible met PC100. Al geeft het soms wel eens problemen, maar de enige manier om daar achter te komen is proberen.

  In paren plaatsen moet alleen bij oude simm's en RDRAM, bij SDRAM hoeft dat niet. Je kan dus 2 x 64 MB gebruiken, maar in principe ook 1 x 128 MB.
 • Als je nieuw geheugen gaat kopen, dan is dat 133 mhz, en dat werkt ook op 100 mhz. Als je 2e hands er in prikt, dan moet je even goed checken wat de frequnetie van de front side bus is en zorgen dat de waarde van het geheugen daaraan gelijk of hoger is.

  Waar je nog even op moet letten is wat voor moederbord er in zit. Als dit van Compaq afkomstig is, moet je geheugen aanschaffen van Kingston. Naar het schijnt wordt het geheugen op Compaq moederborden erg warm en kan Kingston daar beter tegen dan andere merken. Voordeel van kingston is tevens levenslange garantie, nadeel is dat het relatief erg duur is.

  En waarschijnlijk kan er ook wel 2x 64 bij.
 • [quote:47ceae29fe="BA"]99.999% kans dat het gewoon SDRAM is. In principe heb je dan aan PC100 genoeg (100 Mhz FSB) maar in de praktijk kan je dan beter PC133 pakken ivm availability (dus goedkoper)

  DDR chipsets zijn er niet voor de P3, er is alleen nog een beperkte oplage van de I810 geweest, welke RDRAM gebruikte. Maar dat lijkt me wel heel erg stug dat compaq die gebruikt heeft.[/quote:47ceae29fe]

  Dit is een DDR chipset voor de PIII, van VIA.
  Verder is de 810 een SDRAM chipset zonder AGP, RDRAM chipsets voor PIII waren de i820 en i840. De i840 had Dual Channel, dezelfde geheugencontroller als de i850 van de P4.
 • Yep, je hebt gelijk. :oops:

  Is de I840 dan eigenlijk wel in grote getallen op de markt geweest? Ik dacht dat het RDRAM verhaal voor de P3 na de I820 gecancelled was?
 • De i840 ondersteund ook dual CPU configs en omdat de i815 slechts 512MB SDRAM kon gebruiken was de i840 de voornaamste PIII workstation/server chipset. Voor de relatieve low end, natuurlijk.

  Na de i820 heeft het nog een tijdje geduurd voordat Intel de i815 uitbracht, daarmee maakten ze een eind aan PIII/RDRAM voor de desktop.
 • Zondermeer interessant voor de liefhebber. Maar wat heeft dit alles voor consequentie voor mijn zojuist verworven info dat ik SDRAM nodig zou hebben en wel PC 133?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord