Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Nieuwe HDD

Anthony
17 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een nieuwe 120GIG Maxtor HDD besteld met 8MB cache. Ik heb nog 1 plek over op de IDE waar mijn huidige 40GIG HDD aan zit. Dus dan heb ik dalijk 2 HDD's op 1 IDE. Kan dat geen kwaad? Want op mijn andere IDE zitten mijn DVD en CDR.

  Kan ik beter op IDE 1 bijvoorbeeld mijn DVD + HDD1 gooien en op IDE2 mijn CDR + HDD2 ? Of maakt het allemaal weinig uit? Ik wil namelijk mijn nieuwe 120GB HDD als prim. gebruiken en mijn 40GB HDD als slave.
 • De controller van de desbetreffende IDE aansluiting zal altijd de snelheid van de langzaamste van de twee handhaven.

  Dus een UDMA 133 hdd en een UDMA 33 brander op een controller zorgt er voor dat de harde schijf ook op UDMA 33 mode gaat lopen.

  Brander en DVD dus op de tweede controller laten en HDD gewoon op de eerste zetten.
  En nu maar hopen dat je vorige schijf ook UDMA 133 is, anders val je terug naar 100 of 66 snelheid op allebei de schijven. Niet dat dat vermoedelijk heel veel uitmaakt, want die 133mb/sec maximaal wordt toch nooit gehaald…

  Edit: ik weet even niet hoe het zit met de grootte van je nieuwe HD en het daarvoor benodigde protocol, maar zover ik weet heb je wel UDMA 133 met 48bits adressering nodig om de volle 120 GB aan te kunnen spreken.
  Ben nu zelf ook even benieuwd naar de relatie tussen benodigd protocol, de snelheid van de twee aangesloten HD's en hoe de controller daarmee omgaat, misschien dat iemand anders meer weet :-?
 • Hey Kajutsa, dat heb je in het verkeerde gepost lieve schat :wink:

  Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan, ik had eerst 40 GB en later 80 GB erbij. Ik weet alleen van die 40 GB dat dat een Maxtor is en die 80 GB is een Western Digital met 8 mb cache, verder weet ik niets van de snelheid.

  De 80 GB zit nu als master en die van 40 GB als slave, gaat heel goed. Alleen heb ik het probleem dat die 40 GB nu ineens wordt gezien als een schijf van 31,5 GB (33.814.093.824 bytes) ipv 40 GB, terwijl hij voorheen (toen hij nog master was) 40 GB groot was. Nou heb ik die 8 GB niet niet zozeer nodig maar ik kan er nu niet bij.

  Ik wil geen reclame maken, maar op het ComP DimensioN forum (link) kunnen ze je vast wel helpen.
 • [quote:55aa50e2a4="Johan Stokking"]Ik wil geen reclame maken, maar op het ComP DimensioN forum (link) kunnen ze je vast wel helpen.[/quote:55aa50e2a4]

  Volgens mij weten ze het daar niet, daarom post hij het hier :lol:

  Het enige wat uit zou kunnen maken met de aansluiting van apparaten op IDE bekabeling is als er een brander en CD speler op 1 IDE kabel staan.
  Met het "on the fly" kopieren zou je problemen kunnen krijgen.
 • [quote:cbe43c8bd9="Johan Stokking"]Hey Kajutsa, dat heb je in het verkeerde gepost lieve schat :wink: [/quote:cbe43c8bd9]

  Ulgh… vieze spammer :evil:

  :wink:

  //Anyways,
  Mijn 40GB Maxtor (D740X) is ATA133 en zou dus geen belemmering moeten zijn voor de nieuwe HDD.
 • Bij recente systemen speelt dat verhaal van verschillende snelheden niet meer. Moet je al weer een paar jaar voor terug, maar urban myths zijn hardnekkig.

  Gewoon erbij zetten, en dan de nieuwe als slave, met ghost de software overpompen. Master en slave omwisselen, kijken of alles nog werkt, en dan de oude disk leeghalen.
 • [quote:19dd06df58="kajutsa"][quote:19dd06df58="Johan Stokking"]Hey Kajutsa, dat heb je in het verkeerde gepost lieve schat :wink: [/quote:19dd06df58]

  Ulgh… vieze spammer :evil: [/quote:19dd06df58]
  Ik ook van jou hoor :wink:

  [quote:19dd06df58="kajutsa"]Mijn 40GB Maxtor (D740X) is ATA133 en zou dus geen belemmering moeten zijn voor de nieuwe HDD.[/quote:19dd06df58]
  Nee, voor snelheid niet. Maar het kan zijn dat je straks ook maar 32 GB beschikbaar hebt. Dat zie je dan wel weer :)
 • [quote:da802f0bbe="gerben"]Bij recente systemen speelt dat verhaal van verschillende snelheden niet meer. Moet je al weer een paar jaar voor terug, maar urban myths zijn hardnekkig.

  Gewoon erbij zetten, en dan de nieuwe als slave, met ghost de software overpompen. Master en slave omwisselen, kijken of alles nog werkt, en dan de oude disk leeghalen.[/quote:da802f0bbe]

  Thanx for the advice… leek me idd al raar als dat nog uit zou maken. Bedankt.
 • Heb ik ook weer wat geleerd, maar wat en sinds wanneer is er dan iets veranderd dat het niet meer uitmaakt?

  Tot nu toe wist ik niet beter dan dat de diverse apparaten op één contoller het liefst de dezelfde snelheid hadden…
 • [quote:c053c8bf78="Johan Stokking"]
  Nee, voor snelheid niet. Maar het kan zijn dat je straks ook maar 32 GB beschikbaar hebt.[/quote:c053c8bf78]
  offtopic: heb je niet per ongeluk een jumpertje op de Cylinder Limitation position gezet. Daardoor wordt een deel van de schijf uitgeschakeld (een aantal cylinders wordt niet gebruikt), dat is bedoeld voor oudere computers die niet met schijven groter dan 32,5 MB kunnen werken.
  op http://www.maxtor.com/en/support/products/index.htm kun je vinden hoe je dit uitschakeld (de jumper op jp 45 verwijderen). Ik denk dat kajutsa hier geen problemen mee krijgt.
 • // Michel
  Bedankt voor de link, zal er even naar kijken. Ik heb eigenlijk nog nooit iets met jumpers gedaan, het zal wel perongeluk zijn gegaan. Bedankt iig.
 • Ik heb vandaag mijn Maxtor 120GIG 8MB Cache ontvangen…

  Weet iemand trouwens hoe je kan controleren of het de 8MB cache drive is of de 2MB variant? Ik zie het er niet op geprint…
 • Staat volgens mij ergens op de HD. Even goed lezen.
 • Even kijken naar het typenummer, de 2 MB eindigt dacht ik op BB, de 8MB op JB.

  Goed gedacht: http://www.tweakers.net/nieuws/20109
 • [quote:5f8ad962b3="gerben"]Even kijken naar het typenummer, de 2 MB eindigt dacht ik op BB, de 8MB op JB.

  Goed gedacht: http://www.tweakers.net/nieuws/20109[/quote:5f8ad962b3]
  Dat is bij Western Digital.

  Bij de maxtor diamondmax plus 9 staat er een L in het model nummer als het 2MB is of een P als het 8MB is. Bijvoorbeeld 6Y120P0 = 120GB, 8MB, PATA.
  M = SATA
 • Dank je wel voor de reply!

  Ik heb gekeken en heb de 8MB cache veriant… wat maakt zoveel cache eigenlijk uit op een HDD? :)
 • Je weet inmiddels al wat je hebt maar ik wou dit toch even aangeven
  Je kan het ook controleren met AIDA32:
  http://www.aida32.hu/aida-download.php?bit=32

  Erg handige tool.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.