Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Welk type bios in deze pc?

Anoniem
Marcel de Reus
23 antwoorden
 • Mijn broer heeft een PIII gekregen met waarschijnlijk een verkeerd boekje. Het moederboard is van Chaintech en de bios ondersteunt maar schijven tot 8GB. Ik ben dus gaan kijken op de website of er een bios update is, maar ik weet niet welk type.
  Hoe kan hij daar achter komen?
 • wat is het exacte type van je moederbord?
 • Dat is juist het probleem, hij kan er niet achter komen. Heeft gezocht op z'n moederboard. Heeft het tooltje Computer profiler en System analyzer gebruikt, maar weet niet welke type het is. Anders zouden we ws wel verder komen.
 • sisoft sandra kan het soms zien en zo af en toe kan 3dmark het ook wel zien als ze beiden het zelfde aangeven heb je grote kans dat het de goede is
 • Ik heb laats van iemand begrepen dat als je Windows gebruikt het commando 'dxdiag' vaak het goede moederbord aandraagt.
 • bij mij in ieder geval niet :evil:
 • Nope, bij mij ook niet, ik denk dat die persoon het verkeerd heeft begrepen.

  Bij het commando "dxdiag" is wel de merk van de Chipset te zien. (Bij mij tenminste) Bij systeemfabrikant.

  Dit klopt bij mij tenminste met een Nvidia en Via computer.
  Soms kan er uit de informatie die bij systeemmodel ook nog wel worden gehaald om wat voor type chipset het gaan, maar model van het moederbord wordt door dxdiag niet weergegeven
 • Naja ik heb zelf geen Windows dus ik heb geen idee. Iemand maakte me dat echter wijs een tijdje terug op dit forum en als de searchfubctie het had gedaan hadden we het vast terug gevonden. In dat draad waren er iig meerdere mensen bij wie het wel werkte.
 • Probeer eens BIOSID:
  http://www.simtel.iif.hu/pub/dl/2523.html

  en post de cijferbrij.
 • anders kan je altijd nog een andere (oude?) schijf als systeemschijf gebruiken, zon soort configuratie heb ik ook.
  Ik boot met win98 van een 400MB schijfje en binnen windows kan ik dan gewoon mijn hele 20GB schijf bereiken. (ik heb ook die 8GB grens in me bios)

  misschien dat je ook zoiets kan simuleren door een opstartpartitie aan te maken voor het OS (kleiner dan 8 GB dus) en dan binnen het os een andere partitie maken vh overige gedeelte van de schijf.

  misschien veel gemakkelijker en zo loop je minder risico op een onbruikbaar mamabord
 • Da's een goede tip Bigfoot! ik begrijp dus dat die grens van 8GB alleen voor de opstartschijf geldt? Als je er dan nog een 2e schijf van 80 GB inzet kan die wel gewoon gelezen worden?
 • Niet door Windows 9x, GNU/Linux en Windows NT 5.x vreten hem wel.
  Je moet btw wel een bootloader hebben die dat kan, ik weet niet of de Windows bootloaders een OS op die 80GB schijf kunnen booten.
  GRUB en LILO kunnen het iig, je kunt dan gewoon Windows op de 80GB mikken en via deze loaders booten (die staan dan op de kleine schijf en in het MBR).
 • Je kan dat soort problemen ook softwarematig oplossen. Maxtor heeft bijv. Maxblast. Daarmee wordt de harde schijflimiet opgeheven:
  http://www.maxtor.com/en/support/downloads/maxblast3.htm
 • Je kunt beter schrijven zou moeten worden opgeheven. Teneersten moet je de hele schijf leegkicken, ten tweede heb ik het nu op twee PC's nodig gehad en twee maal werkte MaxBlast niet.
 • Nee, dat klopt, met MaxBlast moet je [i:aebf654fee]from scratch[/i:aebf654fee] beginnen. Maar uiteraard kan ik niet spreken namens anderen…
 • Als je pc opstart en je kijkt linksonderin tijdens de POST dan zie je een reeks getallen.
  Daartussen staat zoiets als dit: 2A59IZ1DC-00
  Dat is de BIOS string.
  De eerste 5 cijfers staan voor de chipset en de 6e en 7e voor de fabrikant.
  De rest betekend niet zo veel.
  Zoek met Google eens op deze string.
 • [quote:127d74a021="Ben Jonson"]Nee, dat klopt, met MaxBlast moet je [i:127d74a021]from scratch[/i:127d74a021] beginnen. Maar uiteraard kan ik niet spreken namens anderen…[/quote:127d74a021]

  Dat was dus een beetje een probleem omdat we net 3 dagen bezig waren geweest Gentoo te compilen op een P2 :P
  Hebben we een backup van gedraaid en MaxBlast netjes from scratch laten beginnen, maar het mocht niet baten. Geen blauwe balk van MaxBlast tijdens het booten, schijf werd nog steeds niet herkent.
 • [quote:133c74604a="spiderned"]Als je pc opstart en je kijkt linksonderin tijdens de POST dan zie je een reeks getallen.
  Daartussen staat zoiets als dit: 2A59IZ1DC-00
  Dat is de BIOS string.
  De eerste 5 cijfers staan voor de chipset en de 6e en 7e voor de fabrikant.
  De rest betekend niet zo veel.
  Zoek met Google eens op deze string.[/quote:133c74604a]

  Kolopt. Bij de Chaintech staat er dacht ik ook een datum bij
  en op de string kan je je Mobo type en de BIOS versie uitlezen.
  Er komt dan iet te staan als 6BJM2 en de datum vh bios.
  6BJM is dan je mobo type en de 2 staat voor de 3e BIOS versie (0,1,2)
  Dus 7AJAM dan heb je een type 7AJA
  Succes
 • [quote:4c8fd2d658="Marcel de Reus"][quote:4c8fd2d658="Ben Jonson"]Nee, dat klopt, met MaxBlast moet je [i:4c8fd2d658]from scratch[/i:4c8fd2d658] beginnen. Maar uiteraard kan ik niet spreken namens anderen…[/quote:4c8fd2d658]

  Dat was dus een beetje een probleem omdat we net 3 dagen bezig waren geweest Gentoo te compilen op een P2 :P
  Hebben we een backup van gedraaid en MaxBlast netjes from scratch laten beginnen, maar het mocht niet baten. Geen blauwe balk van MaxBlast tijdens het booten, schijf werd nog steeds niet herkent.[/quote:4c8fd2d658]

  Linux en MaxBlast is weer een heel verhaal apart. Officieel wordt die combinatie niet eens ondersteund (alleen de Windows-familie). Een paar opmerkingen daarover:

  1) Volgens mij is MaxBlast niet eens nodig bij Linux. Linux maakt toch geen gebruik van de BIOS? LILO maakt toch alleen gebruik van de BIOS om de kernel te laden? Dus die moet wel op een partitie staan =< 8GB. Met "hda=cyl,head,sect" zou het in Linux opgelost moeten kunnen worden. (Zegt een volslagen Linux-leek :D )

  2) Linux en MaxBlast kán wel, mits in LILO de MBR niet wordt gekozen waar MaxBlast zich bevind. In LILO geef je dan aan dat de bootsector op de Linux-partitie staat. In deze situatie zal eerst MaxBlast opstarten en daarna LILO.
 • [quote:64aeb78a7a="Ben Jonson"]
  Linux en MaxBlast is weer een heel verhaal apart. Officieel wordt die combinatie niet eens ondersteund (alleen de Windows-familie). Een paar opmerkingen daarover:
  [/quote:64aeb78a7a]
  Na de installatie van MaxBlast is die schijf natuurlijk gewoon leeg, dus dat is helemaal geen ander verhaal hoor :P

  [quote:64aeb78a7a]
  1) Volgens mij is MaxBlast niet eens nodig bij Linux. Linux maakt toch geen gebruik van de BIOS? LILO maakt toch alleen gebruik van de BIOS om de kernel te laden? Dus die moet wel op een partitie staan =< 8GB. Met "hda=cyl,head,sect" zou het in Linux opgelost moeten kunnen worden. (Zegt een volslagen Linux-leek :D )
  [/quote:64aeb78a7a]
  GNU/Linux was het probleem ook niet natuurlijk, die vriend wilde een dualboot met Slack en Win98 :P
  Tja MaxBlast is Caldera DOS geloof ik dus dat kon nog net, met Windows bemoei ik me verder niet, weet alleen dat het niet werkte, de schijf werd nog steeds niet gepakt door het mobo of door Windows.
  De blauwe balk die volgens de setup zou moeten komen bleef uit.

  [quote:64aeb78a7a]2) Linux en MaxBlast kán wel, mits in LILO de MBR niet wordt gekozen waar MaxBlast zich bevind. In LILO geef je dan aan dat de bootsector op de Linux-partitie staat. In deze situatie zal eerst MaxBlast opstarten en daarna LILO.[/quote:64aeb78a7a]
  GNU/Linux en MaxBlast is absoluut geen prob, als Maxblast zou werken :P
  LILO ram je gewoon in de bootsector van de bootpartitie bijvoorbeeld geen enkel probleem.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.