Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Volgorde van RAM belangrijk?

None
10 antwoorden
 • Ik heb nu twee reepjes geheugen in m'n pc geplugd. Een van 256 en 512. Nu zat de 256 d'r al in toen de pc gekocht werd. Waarschijnlijk dus in bankje 1. Nu zit die 512 in bankje 2. Maakt het uit dat die in bankje 2 zit. Qua snelheid bedoel ik dan.
 • Nee, maakt niks uit.
 • In het edoram tijdperk maakte dat nog uit, maar gezien de grootte van het geheugen zal dat niet uit maken.
 • Okay, dan weet ik dat ook weer. Niet verwisselend dus. Mijn dank is groot
 • In mijn oude bordje met sd-ram maakt het wel uit in welke volgorde de drie reepjes er in gaan, doe ik ze in een andere volgorde dan ziet de computer niet de volledige 512 Mb. Denk dat dit te maken heeft met het feit dat ik er reepjes van verschillende snelheden (pc100 en pc133) in heb.
 • Bij mijn allerbeste weten moet het geheugen met de hoogste snelheid in slot 1 en daarna dus geheugen met een lagere snelheid. Ook maakt het uit of of het double sided dimm's zijn (dus geheugen met aan beide kanten van het reepje chips) of single sided. :wink: Zo staat het tenminste in het boekje van mijn mainboard. Misschien staat er ook iets dergelijks in jouw boekje?
 • Het zal vast wel in het boekje staan maar het was makkelijker om te schuiven met de reepjes totdat hij aangaf dat ik 512 Mb had. Dit kon ik rustig doen omdat alle reepjes apart het gewoon prima deden.

  Blijkt dus (volgens aida) dat alle reepjes 133 zijn dus aan de snelheid ligt het niet. Maar ik heb wel de grootste (256 Mb) als eerste en 2 van 128 Mb op plaats 2 en 3. Verders zijn alle gegevens nagenoeg gelijk.
 • Als al het geheugen een snelheid van 133 Mhz heeft neem ik inderdaad ook even aan dat het dan geen probleem hoeft te zijn. Alleen: geheugen heeft ook nog andere tijden die sneller of minder snel kunnen zijn. Met betrekking hierop bedoel ik vooral de CAS latency. Van deze materie heb ik niet veel verstand maar je hebt geheugen met een CAS latency van 3 milliseconden maar ook van 2.5 milliseconden. Die 2.5 is dus sneller en dat moet je volgens mij niet bij elkaar ingooien. Maar deze materie gaat mij m'n petje een beetje te boven dus misschien is er nog iemand anders die jou hierover kan adviseren. Groetjes van Jan Willem en de mazzeltjes.
 • In principe kun je geheugen van verschillende kloksnelheden en verschillende CAS waarden in elke willekeurige volgorde plaatsen, zonder nadelige gevolgen. Maar als je compatibiliteitsproblemen krijgt kun je die soms oplossen door met de modules te gaan schuiven. Natuurlijk hoor je die problemen in de eerste plaats al helemaal niet te krijgen.
 • [quote:3e41e800db="jwspruyt"]Bij mijn allerbeste weten moet het geheugen met de hoogste snelheid in slot 1 en daarna dus geheugen met een lagere snelheid. Ook maakt het uit of of het double sided dimm's zijn (dus geheugen met aan beide kanten van het reepje chips) of single sided. :wink: Zo staat het tenminste in het boekje van mijn mainboard. Misschien staat er ook iets dergelijks in jouw boekje?[/quote:3e41e800db]

  Dat is zwaar chipset afhankelijk. Sommige memcontrollers presteren beter als je het ram in bepaalde banken mikt, maar over het algemeen maakt het geen donder uit.
  Vooral als je gaat overclocken en je memcontroller dus zwaar gaat belasten dan worden dit soort dingen wat meer de moeite om te proberen waard.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.