Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Hoe maak je een processor-core het beste schoon?

Anoniem
Marcel de Reus
29 antwoorden
  • …wat het onderwerp zegt.

    Wat mag je wel en wat mag je niet gerbuiken om de core van je
    AMD schoon te maken?

    Ik weet niet wat ze bedoelen met rubbing alcohol (engels,
    Ik ken niet meer soorten schoonmaak alchol dan dat je bij
    de drogist kan halen,
    om wondjes mee te ontsmetten dus.

    daniel
  • Gewoon met een stuk keukenpapier en water, als dat niet lukt aceton of alcohol.
  • Ik gebruik altijd sticker oplosser, met water moet je erg uitkijken, door de kalk die hierin zit kan je blijvende schade houden!
  • Wasbenzine
  • Kalk aanslag ontstaat nauwelijks met koud water en als je er bang voor bent kun je water eerst koken ;)
    Het water zit er maar even op dus dat kan echt geen kwaad, tenminste mjn PC's en iig ook die van BA doen het nog steeds :P
  • [quote:4ef9afda5e="Marcel de Reus"]Kalk aanslag ontstaat nauwelijks met koud water en als je er bang voor bent kun je water eerst koken ;)[/quote:4ef9afda5e]
    Ik moet toegeven dat ik nooit de sterkste was in de klas met scheikunde, maar de hoeveelheid kalk heeft niks met koud of warm water te maken. Koken heeft ook geen nut tenzij je wilt steriliseren (auw)), je zal echt moeten destileren (dus de damp opvangen en neer laten slaan). Om kalk te voorkomen kan je het makkelijkst een flesje gedistileerd water kopen.
  • marcel heeft toch echt gelijk, kan niet echt iets vinden, maar hier staat het antwoord wel in (gaat om zuiver water)
    [quote:7c04a44518]Is water koken dan een oplossing?
    Ja: voor zover het gaat om schadelijke bacteriën.

    Neen: als het gaat om de chemische samenstelling van het water. Integendeel. Door water te koken laten we een deel van het zuivere water verdampen en behouden we een nog meer geconcentreerd bezoedeld water. [b:7c04a44518]Bij lang koken zal de kalk zich neerzetten op de bodem van de pan.[/b:7c04a44518] [/quote:7c04a44518]
  • Gewoon met wasbenzine doen, werkt het snelst en het best.
  • Wasbenzine of terpentine.
  • Terpentine klinkt agressief,
    maar ik geloof jullie natuurlijk wel.

    bedankt!
  • [quote:7821df8669="Marcel de Reus"]Kalk aanslag ontstaat nauwelijks met koud water en als je er bang voor bent kun je water eerst koken ;)
    Het water zit er maar even op dus dat kan echt geen kwaad, tenminste mjn PC's en iig ook die van BA doen het nog steeds :P[/quote:7821df8669]

    Ligt er natuurlijk aan waar het opkomt, core boeit idd niet zo, maar ik heb water op het moederbord gehad, en de zooi die in het water zit heeft er mooi voor gezorgd dat ie wegkon :P :wink:
  • [aanvullig op eerdere post]
    Wasbenzine schijnt trouwens beter te zijn voor het schoonmaken dan terpentine: verdampt sneller en terpentine schijnt een olie laagje achter te laten.
  • [quote:36a1835aaa="Venzent"]
    Ik moet toegeven dat ik nooit de sterkste was in de klas met scheikunde, maar de hoeveelheid kalk heeft niks met koud of warm water te maken. Koken heeft ook geen nut tenzij je wilt steriliseren (auw)), je zal echt moeten destileren (dus de damp opvangen en neer laten slaan). Om kalk te voorkomen kan je het makkelijkst een flesje gedistileerd water kopen.[/quote:36a1835aaa]
    Ik heb het van Peter van de OC-shop en ik mag aannemen dat die wel weet waar die het over heeft ;)
    Overigens is meekoken met azijn nog beter, dat reageert met de kalk:
    CaCO3 + HAc –> Ac- + Ca2+ HCO3-
    HCO3- + HAc –> Ac- + H2CO3
    ———————————————–+
    CaCO3 + HAc –> 2Ac- + Ca2+ + H2CO3
    weg kalk :D
  • terpentine. Heb ik laatst gebruikt. Laat idd een laagje achter. Mijn pc wou eerst helemaal niet opstarten vanwege de terpentine die er nog opzat. Dacht dat ik 'm wel goed had schoongemaakt, maar d'r bleef nog een glimmend laagje op de processor. Maar na nog een keer goed schoonvegen werkt 't allemaal goed.
  • [quote:74669f2b7e="Aht uh Mi Hed"]…wat het onderwerp zegt.

    Wat mag je wel en wat mag je niet gerbuiken om de core van je
    AMD schoon te maken?

    Ik weet niet wat ze bedoelen met rubbing alcohol (engels,
    Ik ken niet meer soorten schoonmaak alchol dan dat je bij
    de drogist kan halen,
    om wondjes mee te ontsmetten dus.

    daniel[/quote:74669f2b7e]
    of wat jenever werkt ook goed :lol:
  • [quote:61546bd51c="Marcel de Reus"][quote:61546bd51c="Venzent"]
    Ik moet toegeven dat ik nooit de sterkste was in de klas met scheikunde, maar de hoeveelheid kalk heeft niks met koud of warm water te maken. Koken heeft ook geen nut tenzij je wilt steriliseren (auw)), je zal echt moeten destileren (dus de damp opvangen en neer laten slaan). Om kalk te voorkomen kan je het makkelijkst een flesje gedistileerd water kopen.[/quote:61546bd51c]
    Ik heb het van Peter van de OC-shop en ik mag aannemen dat die wel weet waar die het over heeft ;)
    Overigens is meekoken met azijn nog beter, dat reageert met de kalk:
    CaCO3 + HAc –> Ac- + Ca2+ HCO3-
    HCO3- + HAc –> Ac- + H2CO3
    ———————————————–+
    CaCO3 + HAc –> 2Ac- + Ca2+ + H2CO3
    weg kalk :D[/quote:61546bd51c]

    Ehhh, als je calciumacetaat oplossing verdampt slaat dit zout nog steeds neer hoor: Alleen calciumcarbonaat heeft een zeer slechte oplosbaarheid, dus merk je daar meer van dat het precipiteert. Sterker nog: calciumacetaat is tamelijk hygroscopisch en trekt dus water aan. Als er -in het onwaarschijnlijke geval- teveel op een processorcore terecht komt kan dit kortsluitingen veroorzaken (oplosbare zouten zijn i.c.m. een beetje water zeer goede geleiders en het calciumcarbonaat (CaCO3) is slecht oplosbaar in water en dus zeer weinig gedissocieerd (vrije ionen) en dus een heel slechte geleider !!!). Kortom: kraantjeswater is dus zelfs veiliger dan met azijn behandeld water !!! Maar ehhh, ik zelf zou gewoon isopropanol gebruiken: het lost beter dan alcohol vetten op, maar toch niet zo drastisch als terpentine of aceton (vooral deze laatste kan de kunstof behuizing van de processor aantasten).
  • Kan het eigenlijk ook met dat ene spulletje van Eynstein, TIM ofzo? Tis gemaakt om koelpasta etc. mee weg te halen, maar volgens mij zou het ook daarmee kunnen, of niet?
  • [quote:66edf8e32f="Nelson Lau"]
    Ehhh, als je calciumacetaat oplossing verdampt slaat dit zout nog steeds neer hoor: Alleen calciumcarbonaat heeft een zeer slechte oplosbaarheid, dus merk je daar meer van dat het precipiteert. Sterker nog: calciumacetaat is tamelijk hygroscopisch en trekt dus water aan. Als er -in het onwaarschijnlijke geval- teveel op een processorcore terecht komt kan dit kortsluitingen veroorzaken (oplosbare zouten zijn i.c.m. een beetje water zeer goede geleiders en het calciumcarbonaat (CaCO3) is slecht oplosbaar in water en dus zeer weinig gedissocieerd (vrije ionen) en dus een heel slechte geleider !!!). Kortom: kraantjeswater is dus zelfs veiliger dan met azijn behandeld water !!! Maar ehhh, ik zelf zou gewoon isopropanol gebruiken: het lost beter dan alcohol vetten op, maar toch niet zo drastisch als terpentine of aceton (vooral deze laatste kan de kunstof behuizing van de processor aantasten).[/quote:66edf8e32f]
    Hmm, dit is even hocus pocus voor mij, maar je zult ongetwijfeld gelijk hebben ;) :P
    Misschien kun je het even toelichten aan de hand van een neerslagvergelijking? De kalk is toch gewoon weggereageerd?

    [quote:66edf8e32f]Kan het eigenlijk ook met dat ene spulletje van Eynstein, TIM ofzo? Tis gemaakt om koelpasta etc. mee weg te halen, maar volgens mij zou het ook daarmee kunnen, of niet?[/quote:66edf8e32f]
    Nee ze zeggen dat het daarvoor is, maar stiekem liegen ze :roll:
  • [quote:2d877269d8="Marcel de Reus"][quote:2d877269d8="Venzent"]
    Ik moet toegeven dat ik nooit de sterkste was in de klas met scheikunde, maar de hoeveelheid kalk heeft niks met koud of warm water te maken. Koken heeft ook geen nut tenzij je wilt steriliseren (auw)), je zal echt moeten destileren (dus de damp opvangen en neer laten slaan). Om kalk te voorkomen kan je het makkelijkst een flesje gedistileerd water kopen.[/quote:2d877269d8]
    Ik heb het van Peter van de OC-shop en ik mag aannemen dat die wel weet waar die het over heeft ;)
    Overigens is meekoken met azijn nog beter, dat reageert met de kalk:
    CaCO3 + HAc –> Ac- + Ca2+ HCO3-
    HCO3- + HAc –> Ac- + H2CO3
    ———————————————–+
    CaCO3 + HAc –> 2Ac- + Ca2+ + H2CO3
    weg kalk :D[/quote:2d877269d8]

    Leg eens uit? (niet negatief bedoeld, gewoon dat ik het wil begrijpen…)
  • [quote:422631c85e="Nelson Lau"] Maar ehhh, ik zelf zou gewoon isopropanol gebruiken: het lost beter dan alcohol vetten op, maar toch niet zo drastisch als terpentine of aceton (vooral deze laatste kan de kunstof behuizing van de processor aantasten).[/quote:422631c85e]

    Hmm, dat van aceton wist ik niet, zoals ik al eerder zei is mijn ervaring met wasbenzine het best. En isopropanol? Zegt mij ff nix. Waar kun je dat halen en wordt dat zoal voor gebruikt?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.