Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Overklokken???? Hoe????

Anoniem
BA
2 antwoorden
 • Hallo, ik hoor allerlei verhalen over mensen die hun processor hebben overgeklockt zodat deze sneller wordt. Leek mij wel interressant maar dan heb ik wel een probleem. Ik heb namelijk helemaal geen idee hoe zoiets werkt. En of dat überhaubt wel kan (en nut heeft) op mijn processor. Ik heb een Celeron 2 800MHz. Kun je die informatie ergens van internet halen. En is de kans groot dat het fout gaat?

  Alvast bedankt, Michel.

 • Vrijwel iedere CPU kan worden overgeklokt. Op die manier kun je er een klein beetje extra prestatie uitwringen, zonder er veel geld voor uit te geven.
  In de praktijk zijn er slechts enkele CPU's die zich zover laten/lieten overklokken dat je de aankoop van een nieuw systeem bijvoorbeeld een jaar ofzo kon uitstellen - m.a.w. dat het echt zoden aan de dijk zet. Voorbeelden zijn Duron 600 (tot wel 1000), Celeron 300A (naar 450), in mindere mate PIII Coppermine 500/550 (naar 667/733), en nog een paar.

  De meeste CPU's laten zich lang niet zover overklokken, maar 10 à 20% is vaak wel haalbaar. Je zult het verschil dan duidelijk in benchmarks kunnen meten, maar voor dagelijks gebruik zet het geen zoden aan de dijk.

  De meeste mensen die gaan overklokken doen het meer voor de kick die het geeft. Je kunt de CPU vaak simpel een paar % overklokken, maar er zijn ook mensen die honderden guldens aan coolers uitgeven om hun Athlon 1000 op te voeren tot 1200 (niet alleen BA :smile:) In sommige gevallen kost het extra materiaal meer dan een nieuwe CPU op de hogere snelheid!

  Als je moederbord het ondersteunt kun je proberen de FSB steeds een stukje op te voeren. Na iedere stukje laat je de CPU iets intensiefs doen voor een uurtje, als-ie niet crashed heeft het gewerkt.
  Crashed het ding wel dan kun je het voltage een klein beetje opvoeren om te kijken of het dan wel wil. Betere koeling is ook een manier om je CPU stabiel te krijgen.
  ALs je telkens kleine stapjes neemt zal er niets kapot gaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.