Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Het Grote Koelingstopic Deel 3

Anoniem
Koradhil
313 antwoorden
 • Ik heb 2 vraagjes over Zalman koelers, namelijk de CNSP7000A-AlCu en de CNSP7000A-Cu:
  - Wat is het verschil tussen deze 2?
  - Ik heb ergens gelezen dat niet iedere koeler op ieder moederbord past, welk van deze 2 koelers past op een MicroATX-moederbord? (Socket 478)
 • [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/Koeltopic3.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Deel 2
  Deel 1

  [b:4da7a0bafa][u:4da7a0bafa]Wat moet ik hier posten?[/u:4da7a0bafa][/b:4da7a0bafa]


  Alle vragen aangaande koelers. Dit gaat heel wijd, dus over CPU-koelers, casefans, videokaartkoelers, waterkoeling, LN2, Dry-Ice, Phase-change enzovoorts. (al zullen de laatste 3 niet erg aan de orde komen denk ik zo).
  Ook is dit een semi-show je temps topic, dus je kan ook hier neerzetten dat je wel 40 graden stressed hebt met je nieuwe ThermalRight SP-94 om maar een voorbeeld te noemen.

  [b:4da7a0bafa][u:4da7a0bafa]Wat moet ik hier niet posten?[/u:4da7a0bafa][/b:4da7a0bafa]


  Dingen die niks met koeler of temperaturen hebben te maken, bijvoorbeeld: Wat voor videokaart moet ik nemen, of wat voor processor kan hierin?

  [b:4da7a0bafa][u:4da7a0bafa]Koelmethoden[/u:4da7a0bafa][/b:4da7a0bafa]

  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/25261jbDTQaaF.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Luchtkoeling[/b:4da7a0bafa]
  Luchtkoeling is de koeling zoals het normaal wordt geleverd in PC’s. Voordeel is dat het goedkoop is, veilig, en veel keus. Er zijn heel veel soorten fans te vinden, en ook veel heatsinks. Er wordt in de luchtkoeling onderscheid gemaakt tussen actief koelen en passief koelen. Passief is koelen door middel van een heatsink: een metaal dat goed geleidt (meestal aluminium of koper) waarvan het oppervlak heel groot is. Dit bereik je door veel vinnetjes te maken. Deze heatsink word dan op de hittebron geplaatst, en doordat de hitte wordt verspreid over de gehele oppervlakte van de heatsink, blijft de hitteborn koel genoeg. Wanneer de hittebron teveel stroom verbruikt, en daardoor dus ook te heet wordt, is passief koelen niet meer afdoende. Er moet actief gekoeld, en dat betekend dat er een heatsink nodig is om de warmte te verspreiden, en daarop een ventilator die de wamte tussen te vinnen vandaan blaast.  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/25261PN9xDkw1.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Waterkoeling[/b:4da7a0bafa]
  Waterkoeling is in principe hetzelfde als luchtkoeling, alleen nu zit er een tussenstap in. Waar eerst de lucht het tussen de vinnen de warmte vandaan blies, is het nu het water wat de warmte uit het waterblokje weghaalt, en het daarna transporteert naar een hele grote heatsink: de radiator. Dit is dus een heel groot blok met vinnen waar het water meermalen doorheen stroomt. Het water geeft de warmte af aan de radiator, en de fans op de radiator halen op hun beurt de warmte weer weg van de radiator, ze blazen de koelere omgevingstemperatuur erdoorheen. Een waterkoelingssetup bestaat doorgaans uit een pomp, radiator, (reservoir) slangen, en koelblokken. Een waterkoelingsset word gevuld met gedestilleerd water, wat niet geleid. (Dat is wel zo fijn als het lekt), en word aangevuld met een middeltje tegen algen en corrosie en redoxreacties. Voorbeelden hiervan zijn Zerex SuperCoolant en Redline Waterwetter. Slangen worden aangesloten op de fittingen, die weer in het koelblokje/reservoir/pomp zitten geschroefd. Deze fittingen kunnen normalen schuiffittingen zijn, maar ook kunnen het klikfittingen zijn. Dat zijn fittingen waar je de slang in steekt (dus de diameter van de fitting moet de buitendiameter zijn van de slang). Bij schuiffittingen schuif je de slang over de fitting heen, en doe je daarna nog een slangklem om de slang heen (waar hij over de fitting heen zit). En dan zit het goed vast. Een reservoir is een opvangbakje waar water in zit, wat gewoon verder gaat in het koelcircuit. Het nut van een reservoir voor het koelproces is dan ook nul, maar het grote voordeel van een reservoir is dat je je systeem erg makkelijk kunt vullen en ontluchten. Als je zonder reservoir werkt, zul je met een t-stukje je systeem moeten vullen, waarna je je t-stuk afsluit met een kurk of iets dergelijks wat geen water doorlaat. Je systeem laten leeglopen met een t-stuk gaat daarentegen wel makkelijk.

  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/25261FFne5yYE.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Phase Change[/b:4da7a0bafa]
  Phase Change zoals de naam al zegt berust op het principe van het veranderen van de toestand van een goedje waardoor je een koelend effect kunt krijgen. Het apparaat bestaat uit 4 delen, de compressor, de condensor, het capillair en de verdamper en wat leidingwerk ertussen.
  In de compressor wordt een gas rondgepompt. Dit gas gaat naar een condensor waarop een fan staat. Werking komt overeen met de radiator van een waterkoeling. Na de condensor komt een vernauwing (het capillair) Door de vernauwing vind er een drukopbouw van het gas plaats. Doordat het onder hogere druk komt te staan veranderd het kookpunt van het gas, en door de afkoeling ervan blijft er na de condensor gecondenseerd gas over. Dit gas gaat door de capillaire leiding heen en komt dan uiteindelijk in vloeibare vorm bij de verdamper terecht. In de verdamper veranderd de druk van het gas weer naar de normale druk. Daardoor veranderd het kookpunt weer en gaat het vloeibare gas koken. Afhankelijk van met welk gas de compressor gevuld is gebeurd dit met temperaturen tot zo'n -50 graden. Tijdens het koken wordt er warmte aan de omgeving onttrokken. In dit geval bij de CPU dus. Na dat wordt het gas weer in z'n oorspronkelijke staat teruggezogen naar de compressor.
  Er kunnen diverse soorten gas gebruikt worden. De meest voorkomende zijn R134a, R404a en R507a. Deze hebben allemaal verschillende kookpunten. De laatste Asetek Vapochillers zijn gevuld met R404a en de nVentiv Prometeia’s met R507a om de beste prestaties te halen. De lengte van de het capillair heeft verder nog invloed op de load die het systeem maximaal kan opnemen.

  Waar je vooral goed rekening mee moet houden met zo'n systeem is het isoleren. Als dit niet goed gebeurd komt er condens bij je proc en dat is wel het laatste wat je wilt dat er gebeurd. Aangezien de condensor uiteindelijk met lucht gekoeld wordt is ook de zomer wat minder dan de winter qua overklokprestaties.


  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/2526172n0KGfN.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Dry Ice[/b:4da7a0bafa]
  Droogijs is koolzuur in vaste vorm; onder hoge druk wordt vloeibare koolzuur na expansie onder hoge druk te persen. De voordelen van droogijs zijn:
  - Het sublimeert: Bij -79 C gaat het ijs in een keer over in gas, dus je krijgt geen water wat erin blijft hangen.
  - Droogijs is reukloos en smaakvrij.
  - Het is kiem- en bacterievrij.
  - Het is niet giftig.
  - Het is ook niet brandbaar.
  - Het is een vrij goedkope oplossing.
  De nadelen zijn:
  - Je hebt een soort koker op je hittebron, dus je kan geen gewone kast gebruiken. Misschien een desktop met een gat erin.
  - Je moet heel goed isoleren.
  - Je moet de hele tijd bijvullen. Je kan het dus niet gebruiken voor een 24/7-systeem.
  Desondanks een mooi systeem om even een mooie overklok te maken, want je hebt wel een mooie temperatuur (-79) en het is vrij goedkoop. Je moet trouwens wel oppassen dat je het niet op je lichaam krijgt, want dan krijg je brandwonden. Ook hier moet je goed isoleren!

  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/25261SV3s6G6x.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Liquid Nitrogen[/b:4da7a0bafa]
  Vloeibare stikstof is eigenlijk hetzelfde systeem als droogijs, maar dan nóg extremer. Stikstof kookt bij -196, maar omdat het energie verliest, en het verdampt ook vrij snel, is het ongeveer -150 op je CPU. Verder is het totaal ongevaarlijk voor je moederbord en voor je handen als je morst. Waar je wel heel erg op moet letten, is condens, en contact met stikstofgekoelde voorwerpen.

  [img:4da7a0bafa]http://www.tweakzone.nl/f/g/25261gemjjKe5.jpg[/img:4da7a0bafa]
  [b:4da7a0bafa]Peltiers[/b:4da7a0bafa]
  Een peltier (ook wel TEC genoemd wat staat voor Thermo Electric Cooler) kan worden gebruikt om je temperatuur beneden kamertemperatuur te krijgen. Met een peltier die sterk genoeg is kan je de temperaturen zelfs beneden het nulpunt krijgen. De grootte van een peltier is afhankelijk van het vermogen. Een 72 watt peltier is meestal 40x40mm en een 226 Watt peltier 50x50mm. Een peltier wordt tussen het apparaat wat gekoeld moet worden (dit kan een CPU zijn maar ook je chipset en videokaart) en het koelblok geplaatst, meestal in combinatie met waterkoeling omdat een goede waterkoeling de warmte van de peltier af kan voeren wat veel minder goed lukt met een luchtkoeler. Thermaltake heeft ooit eens een luchtkoeler met een peltier eronder op de markt gebracht. Die SubZero had wel mooie verkooppraatjes, maar de luchtkoeler was er gewoon niet krachtig genoeg voor om echt winst te krijgen. Voor de 150 Euro die je ervoor betaalde kon je net zogoed een Swiftech MCX 462/478-V™ met een degelijke 92mm fan erop nemen, dan was je stiller en goedkoper uit. Een peltier is een plaatje waarin honderden halfgeleiderovergangen zitten, welke warmte kunnen overbrengen zodra er stroom op je peltier staat. Een peltier is dus eigenlijk maar een plaatje wat de warmte overbrengt. Een peltier heeft daarom een warme en koude kant wat zelfs 60 graden kan schelen, en moet je dus de warmte goed afvoeren. Zodra de warme kant koeler wordt, wordt de koude kant nog koeler, daarom zitten en gevaren aan een peltier: als je koeling ermee stopt kunnen je onderdelen hun warmte niet meer afgeven aan de heatsink en bestaat er dus een kans dat je je spul sloopt (omdat de warme kant dus heel warm wordt, en daarom de koude kant dus ook). Tevens geeft een peltier (omdat je temperaturen beneden kamertemperaturen komen) ook condens af en moet je zult dus goed moeten isoleren. Ook verbruikt een peltier een hoop stroom.
  Wat heb je allemaal nodig voor een goede peltiersetup?
  - Een goede waterkoeling (grote radiator is belangrijk voor de warmteafvoer).
  - Een peltier
  - Een voeding voor een peltier
  - Een coldplate
  - Isolatiemateriaal

  Wat voor peltier je nodig hebt is afhankelijk van wat voor processor je gebruikt. Voor een AMD Athlon XP of Intel Pentium 4 zul je al snel naar de 172 of zelfs 226 Watt toe moeten. Het is verstandig om de zwaarste peltier te kopen die je kan krijgen te nemen, zo hoef je niet bij elke upgrade je hele peltiersetup weg te doen en je overclocks kunnen er beter van worden, en over het algemeen is het prijsverschil tussen een zwaardere setup nihil vergeleken met een lichtere peltier.
  Ook heb je meestal voor het gebruiken van een peltier een extra voeding nodig omdat een gewone voeding niet zoveel stroom kan leveren. Een 156W peltier vraagt 12V bij 15A, maar een gewone voeding kan geen 15V op de 12V lijn geven. Een 172W peltier vraagt 24V bij 11A, dit kan een gewone voeding dus niet leveren. Je vind een geschikte voeding door te kijken naar:
  - Hoeveel stroom/spanning je peltier vraagt
  - En of de voeding 80-100% van de gewenste spanning geeft, bij de gewenste stroom.
  Een peltier voeding kun je vinden bij elke computerwinkel die in overklokken is gespecialiseerd. Op http://www.icecoldcomputing.com/ staat een handleiding over hoe je zelf een peltiervoeding maakt.
  De coldplate is een stukje metaal van koper of zilver die je tussen de peltier en het te koelen onderdeel stopt(CPU, northbridge of videokaart), omdat de peltier zelf meestal groter is als het te koelen onderdeel, die dus als taak heeft de warmte die het onderdeel afstaat af te geven aan de peltier. De coldplate is 10-15 mm dik, deze dikte heeft een goed balans qua gewicht en warmtespreiding. Omdat de peltier beneden kamer temperatuur koelt is isoleren noodzakelijk, hierbij is luchtdichtheid het belangrijkste. Je moet je hele socket (of je chipset/GPU) en de ruimte eromheen goed vullen met vaseline of met schuimrubber, en monteer daarna de peltier en het waterblok (bij de cpu plaats je natuurlijk ook de CPU). Vervolgens pak je het in met PUR schuim. Leg ook een matje neopreen achter op je moederbord (bij de CPU/chipset) of een matje achterop je videokaart, dicht daarna de naden met lijm. Zorg ervoor dat isoleren goed gebeurt!

  [b:4da7a0bafa][u:4da7a0bafa]Overige dingen[/u:4da7a0bafa][/b:4da7a0bafa]

  [b:4da7a0bafa]Koelpasta[/b:4da7a0bafa]
  Bij montage van een koelelement (denk aan een koelblok, een droogijspijp enzovoorts) zou je misschien denken dat je de onderkant van het koelelement (vanaf hier koelblok) direct op de hittebron kunt plaatsen. Dit kan alleen maar in een heel uitzonderlijk geval: de onderkant van het koelblok en de hittebron zijn perfect vlak. Dit zijn ze als je jezelf er helder in kan zien (glad) én als dat ook nog eens zonder vervormingen is (vlak). Als ze dit zijn zou je in theorie geen koelpasta hoeven te gebruiken. Aangezien dit toch bijna nooit het geval is, is het heel verstandig om toch maar koelpasta te gebruiken. Koelpasta zorgt er dus voor dat alle minuscule gaatjes en oneffenheden worden opgevuld met een warmtegeleidende pasta. Zonder deze pasta zal het koelblok niet optimaal fungeren, omdat nu alle oneffenheden en gaatjes zijn opgevuld met het isolerende lucht. Voor de gewone computergebruiker is de koelsticker op een koelblok genoeg, evenals standaard siliconenpasta. Voor de overklokker zijn er andere koelpasta's: Namelijk Arctic Silver 3, Arctic Silver 5 en Arctic Ceramique. Hier even in een tabelletje de voor en nadelen.
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/AS5-tabel.gif[/img:4da7a0bafa]
  Nog even een toelichting bij Arctic Ceramique: Het geleidt geen elektrische stroom, en het koelt slechter dan AS5 in gewone omstandigheden, dus niet onder 0 graden enzo.

  Ondanks dat het koelpasta heet, koelt het nog lang niet zo goed als de heatsink zelf, dus hier geld: overdaad schaadt. Omdat je alleen de gaatjes hoeft te vullen, hoef je maar een erg dun laagje aan te brengen. Denk bij een AMD XP processor aan een drupje van ongeveer de grootte van een speldenknop. Bij heatspreaders (Pentium 4, GeForce, AMD 64) zal het meer naar een rijstkorrel toegaan, en misschien nog wel iets meer. Verspreidt het dan goed uit, en bij het plaatsen van de koeler is het meestal nog handig om het koelblok nog even een paar keer te draaien, zodat alle gaatjes gevuld worden.

  [b:4da7a0bafa]Arctic Silencers[/b:4da7a0bafa]
  Arctic Cooling heeft 9 nieuwe koelers op de markt gebracht voor de videokaart, respectievelijk de Arctic Cooling ATI Silencer 1 t/m 4 en de Arctic Cooling NV Silencer 1 t/m 5, als komt de 4e bijna nooit voor van de NV lijn.
  Vanzelfsprekend zijn de ATI Silencers voor ATI-kaarten, en de NV Silencers voor NVidia kaarten.
  ATI Silencer 1: ATI 9500 - 9700 (Pro) ATI 9800 (SE, Pro)
  ATI Silencer 2: ATI 9600 (SE, Pro, XT)
  ATI Silencer 3: ATI 9800XT
  ATI Silencer 4: ATI X800 (SE, Pro, XT)

  NV Silencer 1: NVidia Geforce 4 Ti NVidia FX 5700
  NV Silencer 2: NVidia FX 5700 Ultra
  NV Silencer 3: NVidia FX 5900 XT
  NV Silencer 4: NVidia FX 5800 en 5950 U
  NV Silencer 5: Geforce 6800 (LE, GT, Ultra)

  Ook is er nog een oude versie, de VGA Silencer. Alleen rev3. is nog verkrijgbaar, deze past op de volgende kaarten: ATI 9500 - 9700 (SE, Pro, XT, AIW), ATI 9800 (SE, Pro, AIW).

  Nu moet je met die NV Silencer 5 goed opletten of je niet een extra achterplaatje hebt, zoals hier: [img:4da7a0bafa]http://english.aopen.com.tw//Products/images/VGA/images/Aeolus%206800-Ultra-460.jpg[/img:4da7a0bafa]

  [i:4da7a0bafa]Het plaatsen van een Arctic Cooling Silencer[/i:4da7a0bafa]
  Ik nam de NV Silencer 3, en zette die op mijn 5900XT.
  Hier een plaatje van mijn 5900XT in originele staat:
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/Prulkoeler.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Nu moeten we de koeler gaan verwijderen, in de meeste gevallen, zo ook in mijn geval was dat met paraplupinnetjes. Deze krijg je los door ze met een tangetje in te knijpen. Handig is dan om ze even een stukje erdoorheen te drukken, zodat je de ruimte hebt om te knijpen.
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/Parapluutje.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Na dit succesvol volbracht te hebben, krijg je dus dit:
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/GPU-oud.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Nu moet je de heatspreader of de core schoonmaken. Dit kan met een wc-papiertje, maar om het wat makkelijker te maken kan je wat wasbenzine gebruiken. Dit uiteraard niet morsen op de elektronica.

  Daarna moet je het geheugen en de core/heatspreader insmeren met wat koelpasta.
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/Coolpasted!.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Op deze foto die je gelijk door welke gaten de koeler erdoorheenmoet; de koeler maakt gebruik van die 4 gaten rondom de GPU. De 2 gaten waarin in mijn geval de parapluutjes zaten, blijven ongebruikt. Na de moertjes en rubbertjes van de koeler af te hebben gedraaid, steek je de boutjes door die gaten heen, dat zou precies moeten passen. Dan doe je aan de achterkant de rubbertjes eroverheen, en daarover de moertjes. Die draai je aan totdat de rubbertjes een beetje beginnen in de drukken. Dan kijk je of het geheugen en de core/heatspreader goed contact maken met de koeler. Is op deze vraag een ja geantwoord, dan heb je nu succesvol een Arctic Silencer gemonteerd op je grafische kaart.
  [img:4da7a0bafa]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/Monteerd-front.jpg[/img:4da7a0bafa]

  Geniet nu van de stilte :)

  [b:4da7a0bafa]Goede luchtkoelers voor je processor[/b:4da7a0bafa]
  Eerst moet je nagaan wat wil je precies: Absolute stilte, of absolute performance. Uiteraard is er een compromis beschikbaar, met een fan die niet heel stil is maar ook niet heel weinig lucht verplaatst. Maar zelf vind ik de beste oplossing nog gewoon een krachtige fan erop, en een potmeter ervoor om hem te dimmen voor de stilte. Zo kan je hem voor het overklokwerk nog eens op een heel krachtige stand zetten. Nog een belangrijk aspect is het geld wat je te besteden hebt. Ook moet je nagaan of je ruimte genoeg hebt in je kast.
  Goede koelblokkenmakers zijn Swiftech, Thermalright en Alpha. Uiteraard heb je nog meer goede koelblokmakers, maat deze zijn érg goed. Hier een greep van erg goede koelblokken:
  Socket A:
  - Swiftech MCX462-V
  - Thermalright SP-97
  - Zalman CNPS7000-Cu
  Socket 478:
  - Swiftech MCX478-V
  - Thermalright XP-90/120
  - Zalman CNPS7000-Cu
  Socket 754/939
  - Swiftech MCX64-V
  - Thermalright XP-90/120
  - Zalman CNPS7000-Cu

  Uiteraard zijn er nog meer sockets zoals de 775 en 370, maar die behandel ik niet, aangezien in de meeste gevallen de 478 heatsinks op de 775 passen, en de socket A koelers met een clip passen op de 370 sockets.

  Voordelen van een Swiftech V heatsink: Doordat de heatsinks niet zijn uitgerust met heatpipes, nemen ze erg weinig ruimte in: er zullen weinig moederborden zijn waarop ze niet passen. Nadeel daarvan is dus dat ze minder goed zullen presteren als een koelblok met heatpipes, zoals veel nieuwe Thermalright modellen gebruiken. Ook mooi van een Swiftech is het mooie ontwerp, waardoor hij niet heel erg zwaar is maar wel goed koelt. Ook heeft deze heatsink dus niet zo heel veel airflow nodig. De warmteoverdracht is ook erg goed, want de bodem is al heel goed gepolijst.
  Thermalright heatsinks zijn erg goed, omdat ze heatpipes gebruiken. Daardoor worden de blokken erg lomp, en zul je goed moeten kijken of hij op jouw moederbord past. Daarentegen krijg je wel koelblokken die erg goed presteren. De koelblokken van Swiftech en Thermalright die hier behandeld zijn worden zonder ventilator geleverd, let daar dus goed op. Zalman heeft met de CNPS-serie een goede zet gezet. Vrij goedkope koelblokken in tegenstelling tot Swiftech/Thermalright waar ook nog eens een keer een fan bijzit. Daar zit als nadeel aan dat je die dus niet meer kunt vervangen. De koelblokken van Zalman presteren ook erg goed, en de fans die erbij zitten zijn erg stil op ‘Silent mode’. Op ‘Normal mode’ worden de fans al wat luidruchtiger. Je hebt ook een andere serie, de CNPS7700-serie. Dit zijn dezelfde koelblokken maar dan nog groter. In plaats van 92mm fans zijn er 120mm fans gebruikt. Nadeel daarvan is dat die wel een stuk meer herrie maakt.

  [b:4da7a0bafa]Goede luchtkoelers voor je grafische kaart[/b:4da7a0bafa]
  Alweer moet je eerst nagaan of je voor de stilte wilt gaan, of voor de performance. Ook moet je goed kijken wat voor grafische kaart je hebt want door de layout van de kaart zijn er van sommige merken erg veel soorten. Arctic Cooling is dat dus, die heeft nu een nieuwe koelerlijn met zijn Nvsilencers en Atisilencers. Zie het kopje Arctic Silencers voor meer info daarover. Maar Arctic Cooling is uiteraard niet het enige bedrijf dat goede koelers maakt voor de grafische kaart. Zalman is een grote speler daarin. Het voordeel van de videokaartkoelers van Zalman zijn dat - zoals we gewend zijn van Zalman - ze op heel veel verschillende soorten kaarten passen. Zalman heeft en aantal jaren geleden heel veel ZM80-C’s verkocht, die een heatpipe gebruikte en daardoor heel erg veel koeloppervlak kon creëren. Een tijdje geleden heeft Zalman een opvolger gemaakt: de Zalman ZM80D-HP. Deze had een mooie blauwe kleur, maar de belangrijkste dingen waren dat deze koeler 2 heatpipes naar de tweede koelplaat had, en dat hier geheugensinkjes meegeleverd zijn. Leuk van die Zalman dingen is dus dat je ze vaak passief kunt gebruiken, maar dat je ook een fan erbij kunt kopen: de Optional Package 1, of in het kort de OP1. Deze verbetert de koelprestaties heel erg.
  Nadelen van die Zalman koelers zijn dat ze vrij veel ruimte innemen, dat ze erg zwaar zijn en dat ze de warme lucht weer in de kast blazen in tegenstelling tot Arctic Coolers die DHES gebruiken (Direct Heat Exhaust System) waardoor de warme lucht die van de grafische kaart komt gelijk de kast uitgaat. Tevens is een belangrijk punt waarom je en Arctic Cooler zou kopen dat hij veel lichter en kleiner is, beter presteert, en ook nog goedkoper is. Een Arctic Cooler is ongeveer 25 euro, terwijl een Zalman ZM80D-HP al snel 30 euro kost waarbij de OP1 van 10 euro nog niet is meegerekend.
  Zalman heeft nu een nieuwe GPU-koeler ontworpen, die op het zelfde design berust als de CNPS7xxx-serie van de processorkoelers. Veel is daar alleen nog niet bekend qua prestaties.

  [b:4da7a0bafa]Heatpipes[/b:4da7a0bafa]
  Je ziet heatpipes vaak gebruikt in koelers zoals de Zalman ZM80D-HP en Thermalright XP-120.
  Omdat bij grote koelers de warmte goed verspreid moet worden, zijn vaak heatpipes gebruikt om de warmte snel over de hele koeler te verplaatsen van de warmtebron weg. Om de efficiëntie de vergroten bestaat de heatpipe niet helemaal uit metaal maar is slechts een dunne mantel van koper of aluminium.
  Een heatpipe maakt gebruik van fase overgangen en is op zichzelf dus een soort klein 'Phase Change' koelertje (zie koelmethoden). Binnenin de heatpipe zit en vloeistof (meestal gedestilleerd water) die bij lichte verwarming verdampt en zo warmte opneemt. Dit komt omdat het buisje vacuüm is getrokken. Omdat het dan de fase gas heeft en warmer is stijgt het op in de heatpipe. Tijdens het stijgen wordt de warmte afgegeven aan de omgeving. Eenmaal bovenin is het gas zo in temperatuur gedaald dat het langzaam in vloeistof veranderd en langs de randen van de heatpipe weer naar het beginpunt stroomt. Dan begint het proces weer van voren af aan.

  [b:4da7a0bafa][u:4da7a0bafa]Handige Links[/u:4da7a0bafa][/b:4da7a0bafa]

  [b:4da7a0bafa]Phase Change[/b:4da7a0bafa]
  Refrigeration Basics
  DaBit's site over Phase Change en nog meer
  Xtreme Systems PC subforum
  Team Puss

  [u:4da7a0bafa]Asetek Vapochill XE[/u:4da7a0bafa]

  [H]ard|OCP
  Hexus.net
  X-bit Labs
  HardwareZone

  [u:4da7a0bafa]Asetek Vapochill LS[/u:4da7a0bafa]
  SystemCooling
  Hot Hardware
  Extreme Overclocking
  Asetek Vapochill LS vs nVentiv Mach II GT @ Xtreme Resources

  Iedereen die aanmerkingen heeft op de startpost, mag ze gerust naar mij pb’en, dan zal ik het erin zetten. Ik streef naar een zo uitgebreid mogelijke startpost, dus als nog mensen zin hebben dingen te schrijven over heatpipes of TEC’s, gaat uw gang zou ik zeggen.

  Speciale dank aan YoupY die het stukje voor Phase Change heeft geschreven.
  Speciale dank aan egslim die toestemming gaf voor het maken van dit topic.
  Speciale dank aan Koene die het stuk over peltiers heeft geschreven.
  Speciale dank aan ArneLH die het stukje over Heatpipes heeft geschreven.
  Dank aan Google™ die mij vooral over Dry Ice informatie heeft kunnen verschaffen.
 • Wat ik bedoelde was bovenop je kast (dus niet dat de lucht via je kast komt) gewoon wat ruimte tussen de kast en het rad en daarboven op de fans die dus gewoon *buitenkast* lucht zuigt door het rad.

  Betreffende die review die pcguy gaf:
  Ze hebben een Eheim 1048 Pump die een lage opvoerhoogte en lage doorvoerstroming heeft (dus druk is laag) onder die omstandigheden presteerd de RBX gewoon niet zo goed.
  Als je een eheim 1250 gebruikt presteert de RBX 99% zeker beter

  PS deze review vind ik een beter beeld geven:
  http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=1&artpage=641&articID=163
 • Ziet er netjes uit maar ehmm… De startpic kan vele malen beter.. en ik ga maandag m'n zm80d in m'n pc bouwen… Moet ik daar nog ff 'how-to' over schrijven?? want ik krijg em namelijk vanaaf voor sinterklaar (keb namelijk zelf al m'n sinterklaar kado'tjes gekocht op de hcc dagen)
 • [quote:c614fc389d="KiPSiE"]Ziet er netjes uit maar ehmm… De startpic kan vele malen beter.. [/quote:c614fc389d]Nou make us proud :lol:
  [quote:c614fc389d]en ik ga maandag m'n zm80d in m'n pc bouwen… Moet ik daar nog ff 'how-to' over schrijven?? want ik krijg em namelijk vanaaf voor sinterklaar (keb namelijk zelf al m'n sinterklaar kado'tjes gekocht op de hcc dagen)[/quote:c614fc389d]Ja doe maar, maar dan moet je wel goede en verduidelijkende foto's maken.
 • Een how-to schrijven voor een blok plaatsen waar een duidelijke handleiding voor is? tijd te veel zeker? :P
 • [quote:0321aa7ed5="Vandread"]Een how-to schrijven voor een blok plaatsen waar een duidelijke handleiding voor is? tijd te veel zeker? :P[/quote:0321aa7ed5]Ja daar zit wel wat in, maar een Zalman koeler gaat wel wat anders erop natuurlijk.

  Oww, de gewone handleiding. Ja, dat is ook waar, maar er zijn misschien mensen die willen éérst zien hoe het moet.

  En trouwens, dat van de startpic vind ik wel meevallen, het hoeft er niet zo 'pimpy' uit te zien. De tekst + een strakke 3 vind ik mooi genoeg, maar als je een niet al te pimpy concept hebt…
 • Oeps, klopt ja niet zo op de pomp gelet, agjah, toch zijn die frigus dingen mooie blokjes voor een goedkoop (najah) systeemje. Voor Noepzor misschien een hydor l20 (of L30 als je genoeg budget hebt) + airplex evo 240 ofzo + 2 leuke fans + cpu, nb en graka blokje. (beetje pech past stock koeler van je graka niet als je een waterblokje op je chipset zet) Neem daarna een bayresevoir, dat staat wel leuk in die kast van je lijkt me. (als ik iets over het hoofd zie zal ik wel wat teveel op hebben)

  Edit: Voor die zalman heb je echt geen how-to nodig, manual is ook overbodig, ik had hem erop gebouwd zonder te kijken in die handleiding. (Ik ben zo iemand die eerst alle handleidingen en andere zooi aan de kant zwiept en dan lekker aan het pielen gaat met het product.
 • http://www.thijsdewert.bravehost.com/hetgrotekoelingstopicdeel3.gif
  dat iets? maargoed, wie kan mij helpen aan een nieuwe cpu cooler? wie heeft er een idee?
  Thijs
 • @tdw:
  Misschien is het makkelijker voor de experts hier, dat je je CPU type (en socket type) erbij vermeld…

  Edit:
  Woeps, sorry, ik had je specs-link in je onderschrift niet gezien…. :oops:


  Anyway, ik kick wel op die Zalman CPU coolers: http://www.zalman.co.kr
 • [quote:6e976a6a07="tdw"]http://www.thijsdewert.bravehost.com/hetgrotekoelingstopicdeel3.gif
  dat iets? maargoed, wie kan mij helpen aan een nieuwe cpu cooler? wie heeft er een idee?
  Thijs[/quote:6e976a6a07]Ik weet niet wat jij ziet, maar voor mij ziet het er niet echt spannend uit :P

  In ieder geval: wat gaat bij jou voor? Stilte of prestatie?
  Én: Wat is je budget?
 • [quote:9033556722="Interficior"][quote:9033556722="tdw"]http://www.thijsdewert.bravehost.com/hetgrotekoelingstopicdeel3.gif
  dat iets? maargoed, wie kan mij helpen aan een nieuwe cpu cooler? wie heeft er een idee?
  Thijs[/quote:9033556722]Ik weet niet wat jij ziet, maar voor mij ziet het er niet echt spannend uit :P

  In ieder geval: wat gaat bij jou voor? Stilte of prestatie?
  Én: Wat is je budget?[/quote:9033556722]
  1. wat zie jij dan?
  2. als het kan beide (nee geen watercooling)
  3. onder de 50€
 • http://images.bravenet.com/bravenet/images/remote.gif dat zien wij.
 • [quote:4e215b9855="tdw"][quote:4e215b9855="Interficior"][quote:4e215b9855="tdw"]http://www.thijsdewert.bravehost.com/hetgrotekoelingstopicdeel3.gif
  dat iets? maargoed, wie kan mij helpen aan een nieuwe cpu cooler? wie heeft er een idee?
  Thijs[/quote:4e215b9855]Ik weet niet wat jij ziet, maar voor mij ziet het er niet echt spannend uit :P

  In ieder geval: wat gaat bij jou voor? Stilte of prestatie?
  Én: Wat is je budget?[/quote:4e215b9855]
  1. wat zie jij dan?
  2. als het kan beide (nee geen watercooling)
  3. onder de 50€[/quote:4e215b9855]
  1. Ik zie een remote linking not allowed plaatje :P
  2. Dan zou ik gaan voor een fannetje met potmeter.
  3. Ik zou kijken naar een Aero 7+ fan, want een SP-97 wordt al snel te duur ja. Maar Die zalman CMPS 7000 series zijn inderdaad ook erg stil en presteren erg goed, dus dat is ook nog een goede keuze.
 • [quote:80b4434dbc="Kaz'Duzar"]http://images.bravenet.com/bravenet/images/remote.gif dat zien wij.[/quote:80b4434dbc]juist, rmuis, snelkoppeling kopieren en in een nieuw venster openen…. en in het vorige topic werd me afgeraden om zo'n 7000 ding te kopen want die zou niet passen… :roll:
 • [quote:81ecf58182="tdw"][quote:81ecf58182="Kaz'Duzar"]http://images.bravenet.com/bravenet/images/remote.gif dat zien wij.[/quote:81ecf58182]juist, rmuis, snelkoppeling kopieren en in een nieuw venster openen…. en in het vorige topic werd me afgeraden om zo'n 7000 ding te kopen want die zou niet passen… :roll:[/quote:81ecf58182]Hmm, je hebt een µATX mobo, mja, daar zouden ze dan wel eens gelijk in kunnen hebben ja.

  [img:81ecf58182]http://melchiot.orakel.ods.org/~seers/voortdw.gif[/img:81ecf58182]
 • het is een beschrmt plaatje dus lukt niet.. :P
 • [quote:1f1c397429="Interficior"][quote:1f1c397429="tdw"][quote:1f1c397429="Kaz'Duzar"]http://images.bravenet.com/bravenet/images/remote.gif dat zien wij.[/quote:1f1c397429]juist, rmuis, snelkoppeling kopieren en in een nieuw venster openen…. en in het vorige topic werd me afgeraden om zo'n 7000 ding te kopen want die zou niet passen… :roll:[/quote:1f1c397429]Hmm, je hebt een µATX mobo, mja, daar zouden ze dan wel eens gelijk in kunnen hebben ja.
  [/quote:1f1c397429]dus het plaatsen van een nieuwe cpu cooler is een beetje aan het eeuh… het kan niet???
 • host zo'n plaatje toch es goed joh, beetje 1337 gifjes maken maar hosten ho maar :p

  [img:445c8b1d9e]http://www.xs4all.nl/~bravel/webfolder/hosting/hetgrotekoelingstopicdeel3.gif[/img:445c8b1d9e]
  Vind em niet mooier dan het topic plaatje trouwes… beetje standaard lettertype en saaie kleuren.


  Zalman koeler in die kast krijgen gaat je niet lukken
  Kijk een rond voor koelblokken op de sites van de fabrikanten staat altijd of die past in watvoor omgeving op watvoor mainboard.
  veel plezier met uitzoeken ;)
 • Thermaltake Polo 735 is stil en kan heel veel herrie maken en koelt denk ik wel vrij goed. Moet je maar eens reviews opzoeken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.