Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Beste budget-moederbord?

Anoniem
NoepZor
18 antwoorden
 • Hey allemaal!

  Volgens mij is m'n mobo kapot en dat moet dus vervangen worden. ;-) Ik heb echter geen flauw idee wat een geschikt moederbord is!

  Momenteel ziet het systeem er zo uit:
  Voeding Sweex 350w
  ECS Elitegroup K7S6A
  AMD Athlon XP 2000+
  2x256mb DDR
  Maxtor Diamondmax 10 160gb 7200rpm 8mb (P)ATA
  Geforce 4 MX440 64mb TV-out (AGP)
  DVD-speler
  CD-rewriter
  Realtek Netwerkkaartje 10/100mb (PCI)
  Pinnacle Videobewerkings kaartje (PCI)

  Dit alles zit in een simpele ATX kast zonder front-USB enzo. (mATX moederborden zijn daardoor uitgesloten als ik deze kast blijf gebruiken?)

  Ik heb al een beetje rondgekeken en denk het in ieder geval verstandig is om de volgende eisen te stellen; USB2.0, Sound onboard, Lan onboard
  en eventueel VGA onboard (voor een tweede monitor eventueel).

  Aan mijn systeem is wel te zien dat ik niet op zoek ben naar de beste prestaties. Ik draai vrijwel alleen desktoptoepassingen (IE / FF, Outlook, Word, Photoshop, etc…). Mijn wens gaat dus uit naar een vooral goedkoop moederbord met het liefst zo veel mogelijk garantie (dit mobo is nog geen drie jaar oud, maar toch al kapot, vandaar).

  Wat raden jullie me aan?
 • Ik denk niet dat het mogelijk is tegelijk de onboard videokaart en de gf4 te gebruiken. MicroATX past wel in de kast denk ik, ze zijn toch alleen maar kleiner, kijk anders eens naar een Asrock mobo.
 • asus a7v8x-mx se (als je een mobo wil met onboard video en weinig opties voor een lage prijs (€40 ofzo))
 • Ik zou gaan voor een Asrock met VIA KT880 chipset, aangezien dit naast nForce2 een zeer stabiele chipset is.
  http://www.1to0.nl/productinfo.php?id=863&cat=9

  Plus dat ie in de toekomst met een upgrade-bordje om te toveren is naar een S754 moederbord. :wink:
  http://www.asrock.com/product/product_k7upgrade880.htm
 • [quote:ac61e50746="ArneLH"]Ik denk niet dat het mogelijk is tegelijk de onboard videokaart en de gf4 te gebruiken.[/quote:ac61e50746]
  Zou dat niet mogelijk zijn? Windows XP moet het toch gewoon als tweede videokaart zien?! Hoe werkt dat dan als je een PCI en AGP videokaartje erin hebt hangen?

  [quote:ac61e50746]MicroATX past wel in de kast denk ik, ze zijn toch alleen maar kleiner, kijk anders eens naar een Asrock mobo.[/quote:ac61e50746]
  Qua aansluiten aan de achterkant en bevestigingspunten is dat dan ook allemaal hetzelfde?

  Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar Asus, die bieden drie jaar fabrieksgarantie, MSI geeft twee jaar garantie en van Asrock is het me niet duidelijk (wát een waardeloze site!).

  Ik zie bij verschillende mobo's de termen '5.1 sound' en '6 channel sound' staan. Heel leuk allemaal, maar hoe krijg je 5.1 eruit? Op de foto's staan maar drie 'gaatjes' voor geluid. Op een DVD-speler zitten toch ook zés aansluitingen dan?
 • Ik weet dat een AGP en een PCI kaartje samen kunnen maar van onboard+AGP weet ik het niet, je kunt het gewoon proberen.
  Kwa aansluitingen op de onboard geluidskaart: die uitgangen zijn allemaal stereo.
 • [quote:0d7fdc0926]Ik zie bij verschillende mobo's de termen '5.1 sound' en '6 channel sound' staan. Heel leuk allemaal, maar hoe krijg je 5.1 eruit? Op de foto's staan maar drie 'gaatjes' voor geluid. Op een DVD-speler zitten toch ook zés aansluitingen dan?[/quote:0d7fdc0926]
  Voor veel moederborden is de backplate niet meer groot genoeg, daarom worden brackets meegeleverd met USB, firewire en geluidsaansluitingen die je op de plaats van een PCI kaart monteert - met een stekkertje aan het moederbord.
 • [quote:63b9ae9073="egslim"][quote:63b9ae9073]Ik zie bij verschillende mobo's de termen '5.1 sound' en '6 channel sound' staan. Heel leuk allemaal, maar hoe krijg je 5.1 eruit? Op de foto's staan maar drie 'gaatjes' voor geluid. Op een DVD-speler zitten toch ook zés aansluitingen dan?[/quote:63b9ae9073]
  Voor veel moederborden is de backplate niet meer groot genoeg, daarom worden brackets meegeleverd met USB, firewire en geluidsaansluitingen die je op de plaats van een PCI kaart monteert - met een stekkertje aan het moederbord.[/quote:63b9ae9073]Specifiek voor geluid zijn er iha 2 oplossingen. Of het moederbord heeft een s/pdif uitgang (soms optioneel) die aangesloten kan worden op een versterker. Of de geluidskaart heeft een optie om 5.1 te selecteren. Dan worden line in en mic uitgang. Dan heb je dus 3 uitgangen met 6 kanalen. Je hebt dan wel 3 snoeren nodig om die op een versterker aan te sluiten. Iha wordt hier een 5.1 luidsprekersetje op aangesloten. Mijn Epox moederbord werkt in ieder geval op deze wijze.
 • voor normaal stereo geluid heb je toch ook maar 1 jackplug nodig…
  5.1 komt overeen met 6 kanalen. 6/2 is 3 jackpluggen… 1 voor front, 1 voor rear, 1 voor center/sub.

  Een DVD speler gebruikt cinch (aka tulp, RCA, phono) aansluiting, waarbij iedere plug voor 1 kanaal staat.
 • Meen dat onboard video het niet doet i.c.m een AGP/PCI kaart, aangezien hij standaard gebruik zal maken van de onboard VGA, tenzij je die uitschakelt in de BIOS.
  Een kaartje met 2x VGA misschien een oplossing?

  Ik vond overgens dit altijd wel een mooi bordje..
  ASUS A7N8X-X
 • [quote:c5e308cd41="roel-online"]Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar Asus, die bieden drie jaar fabrieksgarantie, MSI geeft twee jaar garantie en van Asrock is het me niet duidelijk (wát een waardeloze site!).[/quote:c5e308cd41]Tsja, Asrock moet ergens op besparen hè? :wink:
  Maarre, ik heb zelf een Asrock A7V88 in m'n bezit mogen hebben: een zeer stabiel bordje met veel instelmogelijkheden voor een zeer lage prijs (systeem staat nu bij m'n ouders en doet het nog steeds fantastisch met een stabiele overclock).

  Op Asrock bordjes zit volgens mij gewoon 1 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar winkelgarantie (wettelijk). Asrock maakt trouwens gebruik van de know-how van Asus.

  Maarre, als je toch liever Asus hebt, dan is de Asus A7N8X-X (nForce2 chipset) zoals Ge0rgiie al zei zeker een aanrader. Of de Asus A7V880 (KT880 chipset, S-ATA contoller, dual channel) kost ongeveer hetzelfde, maar heeft dus meer opties en presteert even goed.
  http://www.cool-prices.nl/index.php/18,hid–2,sgid–2,artId–477
  http://www.cool-prices.nl/index.php/18,hid–2,sgid–2,artId–479
 • AGP en PCI kunnen samenwerken. maar volgens mij zit een on-board vga chip altijd op de agp aansluiting van de southbridge(?). die kun je enkel schakelen van onboard naar AGPslot.

  je kunt er wel een goedkoop PCI kaartje bij kopen voor zo'n 30 euro, of je kunt een AGP kaart kopen van ook zo'n 30 euro die een dual head opstelling ondersteunt.
  Pricewatch
 • Ik ben even naar ViComputers geweest vandaag en daar raadde ze me een Asrock moederbordje aan. Ik mocht 'm terugbrengen als het probleem niet verholpen zou zijn met het nieuwe mobo.

  Ik heb nu dus een Asrock K7S41GX (mATX, Video, Lan en Audio onboard)moederbordje voor €59,- gekocht, maar eigenlijk alleen even om te testen. €59,- voor zo'n kaartje is écht te duur. Het systeem draait nu al een half uur stabiel en de processor is maar 38 graden Celcius.

  Als ik verder vandaag nog gewoon rustig verder draait weet ik dus zéker dat 't het mobo is. Ik breng de Asrock dan zo snel mogelijk terug om een Asus bij Vobis te halen (lekker in de buurt en erg goedkoop!).

  Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar een Asus A7V600-X, die heeft een hoop opties, [b:eae6bd9fda]vermoedelijk(!!?)[/b:eae6bd9fda] drie jaar garantie en is best goedkoop (Net geen €50,-). De drie geheugensockets spreken me aan, evenals de max 400mhz FSB en Sata-dinges (voor de toekomst). Goede keus?!

  [quote:eae6bd9fda="Obi-wan-kenobi"]Op Asrock bordjes zit volgens mij gewoon 1 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar winkelgarantie (wettelijk). Asrock maakt trouwens gebruik van de know-how van Asus.[/quote:eae6bd9fda]
  Twéé jaar wettelijk?! Bij ViComputers vertelden ze me dat op Asrock maar één jaar garantie zit, meer niet. ViComputers vertelde verder dat op Asus ook maar één jaar garantie zit. Een winkel verderop (PC-Tuning) had het over totaal drie jaar (twee jaar winkeliersgarantie en drie jaar fabrieksgarantie). Weet iemand hoe het wél precies in elkaar steekt?!
 • Denk eraan dat drie geheugensloten icm DDR400 waarschijnlijk niet gaat werken. Driemaal DDR266 wil wel, driemaal DDR333 misschien, maar van DDR400 kun je slechts twee modules op hetzelfde kanaal gebruiken.
 • [quote:bccea40cc8="egslim"]Denk eraan dat drie geheugensloten icm DDR400 waarschijnlijk niet gaat werken. Driemaal DDR266 wil wel, driemaal DDR333 misschien, maar van DDR400 kun je slechts twee modules op hetzelfde kanaal gebruiken.[/quote:bccea40cc8]
  Ik heb er nu pc2100, dus DDR266 inzitten. Als ik wil uitbreiden kan ik er dus gewoon één module van pc2100 bijzetten.

  Iemand vertelde me trwns dat de FSB van de processor overeen moest komen met de geheugensnelheid. Dat is bij mij nu het geval, maar als ik er een snelle processor in zou zetten, zou dat niet werken met m'n huidige DDR266 / pc2100 geheugen?!
 • Met DDR266 heb je inderdaad nergens last van.

  Het zou wel werken, maar je zou niet de volledige prestatiewinst van de snellere CPU benutten. Daarvoor heb je geheugen nodig met dezelfde kloksnelheid als de FSB.
 • [quote:2af3419a0d="roel-online"]Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar een Asus A7V600-X, die heeft een hoop opties, [b:2af3419a0d]vermoedelijk(!!?)[/b:2af3419a0d] drie jaar garantie en is best goedkoop (Net geen €50,-). De drie geheugensockets spreken me aan, evenals de max 400mhz FSB en Sata-dinges (voor de toekomst). Goede keus?![/quote:2af3419a0d]Mja, ik vind de KT600 een mindere chipset dan de KT880, maar als je eisen toch niet zo hoog zijn is het een prima bordje. Ook wel te krijgen voor 44 euro, maar ik neem aan dat je bij Vobis geen verzendkosten betaalt. :wink:
  http://www.cool-prices.nl/index.php/18,hid–2,sgid–2,artId–597
  [quote:2af3419a0d="roel-online"]Twéé jaar wettelijk?![/quote:2af3419a0d]Volgens mij zit er op apparatuur tegenwoordig gewoon standaard 2 jaar winkelgarantie … of geldt dat weer niet voor computeronderdelen? :roll:
  [quote:2af3419a0d="roel-online"]Dat is bij mij nu het geval, maar als ik er een snelle processor in zou zetten, zou dat niet werken met m'n huidige DDR266 / pc2100 geheugen?![/quote:2af3419a0d]Als je nu al zit te denken aan een andere CPU en geheugen, dan kun je nu beter maar meteen een Sempron op Socket 754 nemen met 512MB PC3200. Dat lukt je al voor zo'n 200 euro.

  AMD Sempron 2800+, Socket 754, Boxed 71,43 71,43
  Asus K8N 52,94 52,94
  Kingston KVR400X64C3A/512 DDR SDRAM, 512 MB, PC3200, 400 MHz, - 41,18 41,18

  Totaal bestelling € 165,55
  BTW 19% 31,45

  Te betalen € 197,-
 • bij ECS Elitegroup is het yoch dat de CPU op het mobo vast zit?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.